KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8433
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Projektování    Pěší stezky korunami stromů v programech Dlubal

Pěší stezky korunami stromů v programech Dlubal

Publikováno: 6.6.2013
Rubrika: Projektování

Společnost Dlubal vydala na začátku tohoto roku nové verze programů, RFEM 5 a RSTAB 8. Tyto programy v sobě skrývají mnoho dalších nových funkcí, které usnadňují uživateli práci s programy. Nejen uživatelé v Německu již tyto verze využívají. Rovněž v Česku a na Slovensku je již řada uživatelů, kteří se s těmito programy seznamují. Mezi našimi zákazníky se najdou i tací, kteří se zabývají novým trendem turistiky, stezkami v korunách stromů. Tento trend nezasáhl jen Německo, ale už i Českou republiku. V následujícím článku vám přiblížíme některé ze stezek v korunách stromů, které byly počítány v programech Dlubal. Jedná se o tři velice zajímavé konstrukce, co do rozměru, půdorysného tvaru nebo vylepšení dodatečnou atrakcí.

VĚŽ NAD KORUNAMI STROMŮ - NEJVYŠŠÍ VYHLÍDKA V NÁRODNÍM PARKU BAVORSKÝ LES
S celkovou délkou více jak 1 300 m je celosvětově nejdelší vyhlídkou tohoto typu. Byla vytvořena v roce 2009 v Národním parku Bavorský les. Hlavní atrakcí vyhlídky je 44 m vysoká věž s cca 520 m dlouhou spirálovitou konstrukcí, která ukončuje 780 m dlouhou stezku v úrovni korun stromů.

Architektura a statika
Věž ve tvaru vejce je postavena kolem třech až 38 m vysokých staletých stromů, které rostou na skále. Takto má návštěvník jedinečnou možnost pozorovat stromy v různých úrovních. Ve vrcholu věže je dvoupatrová ocelová plošina, která poskytuje krásný výhled na celý národní park.

Hlavní nosnou konstrukci věže tvoří 16 zakřivených lepených lamelových nosníků z modřínového dřeva.

Ztužení zajišťuje v horní oblasti hustá síť ocelových diagonál a ve spodní části čtyři kříže z ocelových válcovaných profilů, které jsou ukotveny do dřevěných oblouků.

Spirálová konstrukce ze dřeva je zavěšená na ocelových nosnících, které jsou ukotvené do obloukových nosníků. Výpočet konstrukce se provedl podle teorie II. řádu. V dřevěných obloukových nosnících vzniká normálová síla cca 1 160 kN a maximální vodorovná deformace věže je cca 15,7 cm.

VĚŽ NAD KORUNAMI STROMŮ U PŘEHRADY LIPNO
V létě 2012 se otevřela u vodní nádrže Lipno první stezka korunami stromů za přítomnosti tehdejšího českého prezidenta Václava Klause. 675 m dlouhou cestu ukončuje jako hlavní atrakce stromová věž. Ve výšce 40 m si můžete vychutnat z nejvyšší plošiny této rozhledny výhled na Národní park Šumava a Vltavskou vodní nádrž Lipno. Do věže je integrovaná 52 m dlouhá suchá skluzavka, která je nejdelší uzavřenou skluzavkou v České republice.

Stromová věž
Konstrukce sestává ve vnějším kruhu z devíti lepených lamelových sloupů, které jsou postavené s úhlovým rozdílem 40 ° a tvoří polygonální prostorovou konstrukci. Uprostřed věže je ocelový sloup z kruhové trubky. Na sloup je uložené ocelové spirálové schodiště a tobogán. Sloup je připojený k věži ve dvou místech, ve výšce 24 m a 40,175 m. Přístup do věže je buď stezkou korunami stromů ve výšce 24 m nad zemí nebo točitým schodištěm. Vyhlídkové plošiny dosáhnete po spirálové konstrukci ze dřeva, která je uložená na ocelových konzolách připojených k dřevěným sloupům.

Ztužení je hustá diagonální síť z ocelových tyčí, které jsou zakotvené do dřevěných sloupů. V dolní části byly umístěny čtyři ztužující vodorovné kruhové konstrukce z ocelových trubek.

SKYWALK ALLGÄU, CESTA KORUNAMI STROMŮ V JIŽNÍM NĚMECKU
Projít se v korunách stromů a užít si pohled na dech beroucí krajinu je možné od jara také v Scheidegg, malém německém městečku poblíž Bodamského jezera. Skywalk Allgäu je cesta o délce asi 500 m, posazená ve výšce 15 až 30 metrů nad zemí, vedoucí přes vrcholky stromů v Allgäurských Alpách. Konstrukce cesty byla postavena 1 000 metrů nad mořem a skládá se z kabelů a visuté mostní konstrukce. Dále je podepřena 14 věžemi zakotvenými pomocí kabelů.

Ústředním bodem a hlavní turistickou atrakcí je 50 metrů vysoká rozhledna, nabízející návštěvníkům překrásný výhled na Alpy, předalpí a Bodamské jezero. Statický výpočet celé ocelové konstrukce byl proveden naším zákazníkem Meyer+Schubart.

Konstrukční systém
Konstrukce rozhledny má trojúhelníkový půdorys s trubkovými sloupy o průměru 508 mm, které jsou spojeny trubkovými příčníky a ztužením v několika úrovních. V úrovni 30 metrů nad zemí je věž dodatečně stabilizovaná kabely PV 150 vyrobenými v německé společnosti Pfeifer. Na tuto úroveň se návštěvníci dostanou pomocí schodiště nebo výtahem se skleněnou výplní.

Konstrukce další věže, která je menší, s výškou 40 metrů, je také trojúhelníkového půdorysu. Věž je významná pro ztužení konstrukčního systému a představuje pevný bod pro přístup ke schodišti na stezku korunami stromů. Stezka korunami je zavěšená konstrukce s třemi sloupy, které jsou méně náchylné k vibracím v porovnání s konstrukcí visutého mostu, který je obzvláště důležitý pro bezpečnost použití schodiště.

V závislosti na rozpětí délek mají nosné kabely konstrukce zavěšeného mostu průměr od 28,3 do 36,3 mm. Aby se zabránilo kmitání kabelů dlouhých více než 68 metrů od aerodynamických účinků, jsou částečně stabilizovány pomocnými kabely, které jsou tenčí než hlavní kabely.

Hiking Trails in Treetops with Dlubal Software
At the beginning of this year, the company Dlubal has issued new versions of software RFEM 5 and RSTAB 8. This software hides in itself plenty of another, new functions making work with the software easier for a user. And not only users in Germany use these versions. Equally, there are a lot of users already in the Czech Republic and Slovakia who are getting to know this software. Our customers include also such ones who are interested in new trends in hiking, trails in treetops. This trend has appeared both in Germany and the Czech Republic. In the following text we will attempt to introduce several trails which were calculated in Dlubal softaware. It deals with three very remarkable structures from the point of view of a size, shape of a ground plan or improvement by an additional attraction.

Bookmark
Ohodnoďte článek:

Fotogalerie
Model vyhlídkové věže v programu RSTABLetecký pohled na vyhlídkovou věž v Bavorském leseModel vyhlídkové věže na Lipně v programu RSTABPohled na vyhlídkovou věž na LipněCelkový model stezky korunami stromů Skywalk AllgäuLetecký pohled na stezku korunami stromů poblíž Bodamského jezera

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Vystužovanie stĺpov a stien monolitických železobetónových nosných konštrukcií staviebVystužovanie stĺpov a stien monolitických železobetónových nosných konštrukcií stavieb (266x)
Monolitické železobetónové nosné konštrukcie stavieb majú veľa výhod. Vyžaduje sa však pri ich navrhovaní dodržiavať nie...
Nová digitální mapa zatížení sněhem na zemiNová digitální mapa zatížení sněhem na zemi (85x)
Digitální mapa zatížení sněhem na zemi je výstupem řešení projektu GA Č R 103/08/0589 Pravděpodobnostní aplikace ge...
Systém včasného varování proti přetížení střešní konstrukce hal klimatickým zatíženímSystém včasného varování proti přetížení střešní konstrukce hal klimatickým zatížením (68x)
Ne každou zimu napadne během krátké doby velké množství sněhu, jako tomu bylo v zimě 2005/2006, anebo jako tomu bylo v n...

NEJlépe hodnocené související články

„Pilotní projekt nasazení BIM naplno poukázal nutnost komplexní změny přístupu všech na staveništi. BIM prostě není jen 3D model…,“„Pilotní projekt nasazení BIM naplno poukázal nutnost komplexní změny přístupu všech na staveništi. BIM prostě není jen 3D model…,“ (5 b.)
uvedl v rozhovoru pro časopis KONSTRUKCE vedoucí oddělení rozvoje Statutárního města Třinec Ing. Daniel Martynek....
Od určité výšky haly byla z důvodu urychlení výstavby uplatněna ocelová konstrukceOd určité výšky haly byla z důvodu urychlení výstavby uplatněna ocelová konstrukce (5 b.)
Společnost Fatra v červnu dokončila výstavbu Nové válcovny za 1,4 miliardy korun, silně pokročila v oblasti montáže výro...
Rozšírenie výrobného areálu ZKW SLOVAKIA KRUŠOVCERozšírenie výrobného areálu ZKW SLOVAKIA KRUŠOVCE (5 b.)
STAT‑KON úspešne dokončil projekt rozšírenia výstavby – expanzia závodu ZKW Krušovce s náročným technologickovýrobným pr...

NEJdiskutovanější související články

Trimaran – komerční a kongresové centrum v Praze na PankráciTrimaran – komerční a kongresové centrum v Praze na Pankráci (1x)
Předmětem článku je projekt, výroba, montáž a předpínání ocelové superkonstrukce nového objektu Trimaran v Praze na Pank...
Normalizace v oboru ocelových konstrukcí (1x)
Tento příspěvek navazuje na informaci o současném stavu a výhledech technické normalizace z minulé konference [1]....
Výpočetní modely styčníků ocelových konstrukcíVýpočetní modely styčníků ocelových konstrukcí (1x)
Při návrhu ocelové konstrukce využije statik nejčastěji prutové prvky, ale na konstrukci je řada míst, kde prutová teori...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice