KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8433
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Zajímavosti    Pavilon velkých poslucháren FAST, VŠB – TU Ostrava

Pavilon velkých poslucháren FAST, VŠB – TU Ostrava

Publikováno: 14.9.2010
Rubrika: Zajímavosti

Výstavba nového objektu v areálu Fakulty stavební VŠB – TU Ostrava v ulici L. Podéště byla zahájena v červenci roku 2007 a dokončena byla v loňském roce. Zhotovitelem stavby se na základě výsledku veřejné soutěže stala společnost OHL ŽS a. s., divize Stavitelství Ostrava. Výstavbu realizovala podle projektové dokumentace, kterou zpracovala projekční a inženýrská společnost PPS KANIA, s. r. o. Účelem stavby bylo zlepšení podmínek pro výuku na Fakultě stavební, na které došlo od roku 1999 k několikanásobnému navýšení počtu studentů v magisterských a bakalářských studijních programech i studentů doktorandského studia. Realizovaná stavba zlepšila také zázemí jednotlivých kateder a místo v ní nalezly i důstojné prostory děkanátu fakulty.

ARCHITEKTONICKÁ KONCEPCE
Návrh objektu Pavilon velkých poslucháren FAST vychází převážně z racionálního konceptu, tzn. dvě křídla spojená v jednom rohu, v místě soustředění komunikací. Každé křídlo má flexibilní půdorys, který umožňuje přizpůsobit dispozice různým požadavkům univerzity v čase. Chodby jsou přirozeně osvětlené velkými okny směrujícími do dvora.

Uprostřed parkové úpravy vyrostly dvě hlavní posluchárny s tvarem, který jasně vyjadřuje svojí funkci. Svislé členění vnitroblokové fasády kontrastuje s vodorovným členěním hlavní fasády a tím budova získává dvě odlišné osobnosti.

Velkorysejším prvkem se stává křížení komunikací, kde se prostor otevírá, aby sloužil k setkávání studentů v čase střídání vyučovacích hodin. Schodišťový prostor je celý prosklený, a to až k přístupu na střechu, což vytváří rohovou dominantu pro celou budovu. Tento prvek je ještě zvýrazněný výtahovou šachtou, která prosklenou část ještě převyšuje.

Nároží se stává i hlavním vstupem, kde velké venkovní schodiště a markýza dokončují jeho zvýraznění.

HMOTOVÁ KONCEPCE
Základní koncepcí návrhu jsou dva na sebe kolmo umístěné dvoutraktové objekty propojené proskleným atriem, kde je umístěn hlavní vstup a vertikální komunikace.

Objekt je navržen jako soustava několika částí spojených v jeden celek – dvou kolmých křídel s posluchárnami a kancelářemi, dále pak vertikálního proskleného atria s komunikacemi,
dvou velkých přednáškových sálů a malých prosklených krčků, které objekt propojují se stávajícími objekty. Hlavní vstup do objektu je „vstupní branou“, tvořenou konstrukcí vycházející ze skleněné hmoty atria.

Obě křídla jsou šestipodlažní, poslední ateliérové patro v jednom z křídel je tvořeno otevřeným prostorem bez chodby. Křídla jsou v místech poslucháren a kanceláří prosklená výraznými pásovými okny, v místech chodeb pak naopak vertikálními prosklenými pásy, které se střídají s plnými stěnami.

Prosklené atrium lehce převyšuje obě křídla, vertikální dominantu atria umocňují výtahové šachty. Přednáškové sály jsou lichoběžníkové, výškově střechou navazují na strop 2. NP. Stěny jsou plné.

Situování objektu je ovlivněno mimo jiné nutností napojit jej na stávající pavilony a vhodnou orientací oken poslucháren a kanceláří kateder ke světovým stranám. Objekt má půdorys tvaru L. Do jednoho křídla objektu jsou soustředěny kanceláře jednotlivých kateder, do druhého pak posluchárny. Nároží má funkci převážně komunikační. Přízemí objektu je propojeno
s exteriérem atriem a terasou. V přízemí je v prostoru sevřeném oběma šestipodlažními křídly budovy umístěna přístavba dvou velkých poslucháren, na které navazuje průchod na venkovní terasu. Spojovací krček do pavilonu B dává vzniknout atriu mezi stávajícím a nově projektovaným objektem. Ve 2. nadzemním podlaží východního křídla nového celku je umístěn děkanát fakulty. Obě křídla jsou řešena jednotně, charakteristickým tvarem průčelních fasád jsou rámy tvořené hlavní římsou v úrovni stropu nad pátým podlažím a svislými stěnami na koncích této římsy. Horizontály průčelních fasád obou křídel zdůrazňují vodorovné parapetní pásy. Poslední podlaží ustupuje a opticky tím snižuje výšku objektu. Dvorní fasády obou křídel jsou rozčleněny rytmickým střídáním svislých pásů prosklení a vyzdívek. Změnu do dvorní části vnáší řešení obvodových stěn velkých poslucháren, jejichž atiky kopírují sklon střechy.

KONSTRUKČNÍ ŘEŠENÍ
Objekt je rozdělen na 5 dilatačních celků – nárožní věž, dvě křídla, velké posluchárny a spojovací krček. Objekt je nepodsklepený.

Severní a východní křídlo
Obě křídla jsou provedena jako dvoutrakt v osových roztečích sloupů 3 200 a 6 800 mm, z železobetonového prefa skeletu s příčnými rámy v osové rozteči 6 000 mm, s železobetonovými stropními deskami. Založení skeletu je na železobetonových vrtaných pilotách. Obvodové pláště jsou založeny na betonových monolitických pásech. Konstrukční výška podlaží 3 600 mm vychází z konstrukční výšky stávajících pavilonů. Úniková schodiště jsou ocelová. Plochá střecha s odvodněním do vyhřívaných vpustí. Obvodový plášť je tvořen vyzdívkami a omítkou, okna jsou plastová, rastrové prosklené stěny jsou z hliníkových profilů a tepelně izolačních dvojskel. Příčky jsou vyzdívané. Exteriérová povrchová úprava zdiva je provedena převážně v omítkách.

Nárožní věž
Nárožní věž je provedena v ocelovém skeletu s železobetonovými stropními deskami, ocelová konstrukce je na požadovanou požární odolnost chráněna nátěry a podhledy. Skelet je založen na pilotách. Schodiště je ocelové, trojramenné, se střední schodnicí. Opláštění tvoří strukturální prosklené stěny se skleněnými svislými výztuhami, bodově kotvenými na trubkové paždíky. Plochá střecha je se světlíky, s živičnou krytinou, odvodněná do podokapního žlabu. Na střeše je osazena ocelová konstrukce pro zavěšení lávky pro mytí prosklených fasád. Před věží stojí vstupní portál z monolitického betonu se zavěšenou kovovou markýzou – stříškou, opláštěný kamenným obkladem. Stříška je obložena plechovými kazetami šedé barvy.

Výtahové šachty jsou hrázděné s vyzdívkami do ocelové konstrukce, a jsou ukončeny ocelovou konstrukcí se žaluziemi. Na výtahovou šachtu je ukotven vertikální kovový prvek. Ve výtahové šachtě jsou umístěny dva osobní výtahy.

Velké posluchárny
Nosný systém velkých poslucháren je zděný. Zastřešení je projektováno na světlé rozpětí 15 000 mm pomocí vějířovitě kladených dřevěných plnostěnných vazníků. Založení tvoří monolitické základové pásy. Střecha nad posluchárnami je ve sklonu min. 7 ° a je krytá živičnou krytinou, odvodněná do svodů. Střecha kolem poslucháren je plochá, s nosnou ocelovou konstrukcí chráněnou podhledy, se světlíky, s živičnou krytinou, krytou kačírkem, odvodněná vpustěmi. Povrchová úprava zdiva je tvořena omítkami v bílé a červené kombinaci.

Spojovací krček
Nosný systém spojovacího krčku je z ocelových rámů chráněných nátěry a podhledy, založení na podélných základových pásech z monolitického betonu. Zastřešení spojovacího krčku je provedeno trapézovými plechy. I zde se nachází plochá střecha s živičnou krytinou, krytou kačírkem, odvodněná do podokapního žlabu. Rastrové prosklené stěny jsou tvořeny z hliníkových profilů a tepelně izolačních dvojskel.

Základní informace:
Název stavby: VŠB – TU – Pavilon velkých poslucháren FAST
Místo stavby: VŠB – TU – Fakulta stavební
Investor: Vysoká škola báňská – Technická univerzita Ostrava
Projektant: PPS Kania s. r. o., Kania a. s.
Autor návrhu: Ing. arch. Karim Rachidi, Ing. arch. Pavla Paříková
Spolupráce: Ing. Jan Kania
Zodpovědný projektant: Ing. Jan Kania
Hlavní dodavatel: OHL ŽS, a. s.

Pavilion of large lecture halls, Faculty of Civil Engineering, VSB – Technical University in Ostrava
Construction of a new facility in the premises of the Faculty of Civil Engineering, Technical University in Ostrava in L. Podéště Street commenced in July 2007 and was completed last year. The contractor – company OHL ŽS, a. s. Division of Surface Constructions Ostrava – was selected on the basis of a public tender. The construction was executed according to the project documentation, prepared by design and engineering company PPS KANIA, s. r. o. The aim of this construction is to improve conditions for teaching at the Faculty of Civil Engineering. This faculty has experienced a multiple increase in the number of students in Master’s and Bachelor’s degree programmes and PhD programmes since 1999. The implemented construction has also improved the facilities of individual departments as well as dean’s office premises.

Z podkladů FAST, VŠB – TU Ostrava

Bookmark
Ohodnoďte článek:

Fotogalerie
Pavilon velkých poslucháren FAST, VŠB – TU OstravaMontovaný ŽB skeletHrubá stavbaStřecha velkých posluchárenAteliéryVelké posluchárny

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

ČVUT hostilo seminář Požárně bezpečnostní řešení stavby a návrhové normyČVUT hostilo seminář Požárně bezpečnostní řešení stavby a návrhové normy (378x)
Na dvě stovky posluchačů z řad odborníků na požární ochranu si našly 2. února 2012 cestu do Atelieru D na Stavební fakul...
AČSZ – Křemík v oceli – důležitý prvek při žárovém zinkováníAČSZ – Křemík v oceli – důležitý prvek při žárovém zinkování (60x)
Žárové zinkovny v minulosti řešily a i dnes velice často řeší problém pozinkování materiálu z reaktivních ocelí, tzn. oc...
Výpočet dynamických sil v základech masivního padostroje při drop-in testech velkých tělesVýpočet dynamických sil v základech masivního padostroje při drop-in testech velkých těles (56x)
V technické praxi, viz např. obr. 1 a 2, jsou často požadovány zkoušky součástí nebo strojních celků dynamickým rázem (&...

NEJlépe hodnocené související články

„Největší systémový nedostatek vidím v neošetřeném problému tzv. geotechnického rizika, které je součástí počátku stavebního záměru,“„Největší systémový nedostatek vidím v neošetřeném problému tzv. geotechnického rizika, které je součástí počátku stavebního záměru,“ (5 b.)
uvedl v rozhovoru pro časopis KONSTRUKCE Ing. Jindřich Řičica, předseda Asociace dodavatelů speciálního zakládání staveb...
Co jste hasiči, co jste dělali, že jste si takovou krásnou hasičárnu zasloužili?Co jste hasiči, co jste dělali, že jste si takovou krásnou hasičárnu zasloužili? (5 b.)
Autoři v článku popisují architektonické, konstrukční a materiálové řešení nové hasičárny v Krásné Studánce. Ta neslouží...
V mnoha směrech rekordní Bauma 2019V mnoha směrech rekordní Bauma 2019 (5 b.)
Po třech letech a tour v Indii a Číně se veletrh Bauma vrátil na výstaviště v bavorské metropoli – do Mnichova. Největší...

NEJdiskutovanější související články

Dřevostavby a cenové ukazatele nosných obvodových zdíDřevostavby a cenové ukazatele nosných obvodových zdí (9x)
Koncept „dřevostavba“ není zatím přesně definován. Tímto pojmem budeme rozumět stavební dílo, pro jehož nosnou konstrukc...
Analýza efektivity vytváření a využití antikorozních systémů na bázi materiálů obsahujících zinekAnalýza efektivity vytváření a využití antikorozních systémů na bázi materiálů obsahujících zinek (5x)
Zinkové povlaky tvoří nejefektivnější antikorozní ochranu ocelových výrobků. V práci je představena analýza nákladů...
AERO-THERM – kosmická technologie mezi izolacemiAERO-THERM – kosmická technologie mezi izolacemi (3x)
AERO-THERM znamená revoluci v izolaci a zateplování budov a objektů. AERO-THERM je nanotechnologie, která je schopna dík...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice