KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8433
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Zajímavosti    Osušovače – další možné plus ke komfortu průmyslového provozu či dílny

Osušovače – další možné plus ke komfortu průmyslového provozu či dílny

Publikováno: 9.1.2013
Rubrika: Zajímavosti

Pracovníci většiny průmyslových provozů jsou vystaveni mnoha nepříznivým vlivům, jako jsou například prašnost a výkyvy teplot, mechanické vlivy průmyslového prostředí, hlučnost, atmosférické vlivy atd. K tomu je zapotřebí připočítat i fyzickou námahu, která k práci v průmyslu obvykle patří, a okamžitě víme, že každé vylepšení těchto nepříznivých podmínek bude jistě pracovníky dílen a opraváren kladně oceňováno. Čím lze tedy přispět ke zlepšení pracovního prostředí a komfortu dílny či průmyslového provozu? Co prospěje tomu, co je pro pracovníka dílny či provozu jeho pokladem nejcennějším – jeho rukám? Je to určitě nový progresivní osušovač rukou Dyson Airblade™.

Tento typ osušovače je totiž dokonale citlivý k rukám, jejichž pokožka je již tak dost namáhána nečistotami, které práci v průmyslu nutně provázejí. Běžné osušovače pouze foukají teplý vzduch z rozměrného otvoru a více či méně efektivně odpařují vodu z umytých rukou. Pokožka rukou je tím však vlastně také namáhána. Princip nového osušovače je odlišný – vloží-li uživatel ruce do zařízení DYSON, vloží je do prostoru miniaturní cyklonové zóny, která kapičky vody od povrchu rukou „mechanicky“ odloučí, a to včetně případných bakterií. Během pouhých 10 vteřin jsou ruce suché. Ruce suší vzduchem vyčištěným prostřednictvím HEPA filtru, což zajišťuje dokonalou hygienu.

RYCHLOST A HYGIENA PŘEDEVŠÍM
V průmyslových provozech – dílnách, pneuservisech, autoservisech a opravnách mnohdy ani ochrana rukou pracovními rukavicemi, nebo jejich ošetřování ochrannými krémy nestačí. Pokožka rukou v takovýchto provozech zcela jednoznačně zvýšenou měrou trpí. Sušení rukou horkým vzduchem běžných osušovačů poškození pokožky ještě více prohlubuje – pokožka se ještě víc vysušuje a praská. Toto riziko se zvyšuje zejména u pokožky namáhané jak v létě, tak v zimních měsících, což je v rozlehlých halách dílen nebo jiných průmyslových provozů a opraven velmi citelným jevem.

Osušovač Dyson Airblade™ vytváří miniaturní vzduchovou cyklónovou zónou s odstředivou silou až 500 G. Tou je voda z rukou uživatele během pouhých 10 vteřin stažena, a to extra silným proudem vzduchu proudícím rychlostí 640 km/h a s objemem až 37 litrů za sekundu ze dvou 0,3 mm úzkých protilehlých štěrbin. Vlastní pokožka rukou však nijak netrpí.

Základní devizou Airblade je tedy rychlost a kvalita osušení rukou. V tomto ohledu se s ním nemůže rovnat žádný jiný osušovač. A navíc – oproti papírovým ručníkům, kterých lidé z dávkovače vytáhnou vždycky víc, než je nutné, je osušovač Dyson Airblade™ mnohem hygieničtější.

PŘÍKLADY PROVOZŮ S OSUŠOVAČI
Zjišťovali jsme, kde všude a v jakých provozech se osušovače Dyson Airblade již uplatnily. Jeden z nejmarkantnějších příkladů jsme našli na Letišti Praha v Ruzyni.

„V Terminálu 1 a 2 máme k dnešnímu dni instalováno 64 kusů osušovačů Dyson Airblade™. Jejich zavedením jsme sledovali hned několik hledisek: zvýšení kvality poskytovaných služeb a zvýšení hygieny při osoušení rukou,“ odpovídá na náš dotaz Michaela Lagronová, tisková mluvčí Letiště Praha, a. s. a dodává: „Instalovali jsme je nejprve místo papírových ručníků, které se často povalovaly na podlaze. Letiště si velice pečlivě dopředu propočítalo náklady na provoz a investice a zjistili jsme, že investice se brzy vrátí a provozní náklady budou nízké. Z tohoto důvodu jsme zvolili Dyson Airblade.“

Dalším, velmi zajímavým „provozem“, kde osušovače Dyson Airblade přímo doplnily kvalitu, je budova Main Point Karlin v Praze, kde jsou tyto osušovače instalovány.

Ing. Jiří Hejda, z architektonické kanceláře DaM, s. r. o., která je autorem projektu budovy, nám přiblížil problematiku slovy: „Budově Main Point Karlin byl udělen americkou Radou pro ekologické budovy certifikát LEED Platinum, a proto osazení osušovači Dyson Airblade bylo v podstatě nutností. Mám s nimi ty nejlepší zkušenosti
z USA a jsou mimořádně úsporné.“

V uvedených příkladech se vyplatila zejména rychlost osušování a tím zvýšení četnosti uživatelů, kterou osušovače poskytují pro tyto hromadně navštěvované provozy. Pro užívání osušovačů Dyson Airblade™ v průmyslových provozech hovoří již výše zmíněná skutečnost, že jsou šetrné k pokožce rukou, extrémně namáhané vlivy průmyslových prostředí. V Evropě bychom proto nalezli tyto osušovače v průmyslových podnicích automobilového a elektrotechnického průmyslu.

PATENTOVANÁ TECHNOLOGIE DYSON - SPOLEHLIVOST A ENERGETICKÁ ÚSPORA
Patentovaná technologie DYSON vznikla po třech letech vývoje, testování a vylepšování. Je to špičková technologie používaná v úklidových prostředcích pro zachycení i mikroskopických částeček prachu. Osoušeč rukou Dyson Airblade™ je jedním z řady výrobků, které tuto technologii využívají.

Jeremy Gregory z výzkumného týmu Massachusettského technologického institutu (MIT), který se zabýval posouzením životního cyklu (Life Cycle Assessment, LCA) u různých možností osušování rukou, shrnul poznatky svého týmu takto: „Naším úkolem bylo vypracovat analýzu, vyhodnotit a porovnat různé možnosti osoušení rukou. Naše studie jednoznačně ukazuje, že osoušeč rukou Dyson Airblade™ má nejmenší dopad na životní prostředí v porovnání se všemi ostatními systémy osoušení rukou – a že dosáhl nejnižších hodnot ve všech možných kritériích.“

Osoušeč rukou Dyson Airblade™ nahrazuje klasickou technologii odpaření vody z rukou ofukováním teplým vzduchem principem miniaturní cyklónové zóny. Tomu je také přizpůsoben touto technologií využívaný digitální pulsní motor. Ten je zcela odlišný od běžného motoru s uhlíky a komutátorem. Pulsní technologie zajišťuje motoru až 88 000 otáček za minutu, což je jen pro příklad rychlost pětkrát vyšší, než rychlost otáčení motoru formule F1.

Hlavní význam pulsního motoru je však vedle účinnosti i jeho energetická úspora. Náhradou topné spirály a klasického motoru s uhlíky se totiž maximálně snižuje poruchovost tohoto přístroje a hlavně spotřeba elektrické energie. Úspora energie je až 80 % energie oproti přístroji podobného typu! Navíc oproti běžným teplovzdušným osušovačům s topnou spirálou poskytuje tento typ osušovače nejrychlejší osušení a nejlevnější provoz – 0,02 Kč na jedno osušení a 3 × vyšší životnost. Žádný jiný osušovač se s ním v těchto ohledech nemůže rovnat.

ÚSPORA ČASU, PENĚZ I SANITÁRNÍCH PROSTŘEDKŮ
V ČR se s osušovačem Dyson Airblade™ již můžete setkat nejen v průmyslových provozech, ale také v hotelích, restauracích, v kancelářských budovách, a také velmi často v umývárnách u benzinových pump. Tedy všude tam, kde si kompetentní pracovníci předem ověřili výborné zkušenosti s jeho používáním. K těmto zkušenostem zejména patří úspora elektrické energie, a zcela prozaicky také úspora času a financí na údržbu a na sanitární prostředky. Těmi jsou myšleny zejména přebytečně spotřebované papírové osušky, náklady na jejich každodenní úklid a udržení hygieny na WC a umývárnách.

Na základě provedených zkoušek a certifikace má výrobce DYSON právo umístit značky shody přímo na výrobek a prokázat tak spotřebitelům v Evropě svou shodu s požadavky evropských norem na elektrickou bezpečnost (značky ENEC) a na elektromagnetickou kompatibilitu (značka CCA-EMC). Výrobek má i ES prohlášení o shodě (CE Conformity Declaration) na základě posouzení daného výrobku s požadavky konkrétní direktivy.

Využití nových osušovačů má tedy perspektivu všude tam, kde je vhodné řešit důstojné sušení rukou, například školy a velká administrativní centra, ale také dílny a průmyslové provozy.

Více informací na: www.sucheruce.cz.

Hand Dryers – Another Possible Step to Comfort of Industrial Plants or Shops
Workers of majority of industrial plants are exposed to plenty of unfavourable effects, such as: dustiness, temperature fluctuation, mechanical effects of industrial environment, noisiness and atmospheric effects, etc. Physical strain, which usually belongs to work in industry, should be likewise added. And we immediately know that every improvement of these conditions will be certainly positively assessed by plant and repair shop workers. So how can be working environment and comfort of shop or industrial plant improved? What can bring benefit to the most precious treasure of shop or industrial plant worker, to their hands? Certainly a new progressive hand dryer Dyson Airblade™.

Bookmark
Ohodnoďte článek:

Fotogalerie

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

ČVUT hostilo seminář Požárně bezpečnostní řešení stavby a návrhové normyČVUT hostilo seminář Požárně bezpečnostní řešení stavby a návrhové normy (297x)
Na dvě stovky posluchačů z řad odborníků na požární ochranu si našly 2. února 2012 cestu do Atelieru D na Stavební fakul...
Výpočet dynamických sil v základech masivního padostroje při drop-in testech velkých tělesVýpočet dynamických sil v základech masivního padostroje při drop-in testech velkých těles (95x)
V technické praxi, viz např. obr. 1 a 2, jsou často požadovány zkoušky součástí nebo strojních celků dynamickým rázem (&...
AČSZ – Křemík v oceli – důležitý prvek při žárovém zinkováníAČSZ – Křemík v oceli – důležitý prvek při žárovém zinkování (69x)
Žárové zinkovny v minulosti řešily a i dnes velice často řeší problém pozinkování materiálu z reaktivních ocelí, tzn. oc...

NEJlépe hodnocené související články

„Největší systémový nedostatek vidím v neošetřeném problému tzv. geotechnického rizika, které je součástí počátku stavebního záměru,“„Největší systémový nedostatek vidím v neošetřeném problému tzv. geotechnického rizika, které je součástí počátku stavebního záměru,“ (5 b.)
uvedl v rozhovoru pro časopis KONSTRUKCE Ing. Jindřich Řičica, předseda Asociace dodavatelů speciálního zakládání staveb...
Co jste hasiči, co jste dělali, že jste si takovou krásnou hasičárnu zasloužili?Co jste hasiči, co jste dělali, že jste si takovou krásnou hasičárnu zasloužili? (5 b.)
Autoři v článku popisují architektonické, konstrukční a materiálové řešení nové hasičárny v Krásné Studánce. Ta neslouží...
V mnoha směrech rekordní Bauma 2019V mnoha směrech rekordní Bauma 2019 (5 b.)
Po třech letech a tour v Indii a Číně se veletrh Bauma vrátil na výstaviště v bavorské metropoli – do Mnichova. Největší...

NEJdiskutovanější související články

Dřevostavby a cenové ukazatele nosných obvodových zdíDřevostavby a cenové ukazatele nosných obvodových zdí (9x)
Koncept „dřevostavba“ není zatím přesně definován. Tímto pojmem budeme rozumět stavební dílo, pro jehož nosnou konstrukc...
Analýza efektivity vytváření a využití antikorozních systémů na bázi materiálů obsahujících zinekAnalýza efektivity vytváření a využití antikorozních systémů na bázi materiálů obsahujících zinek (5x)
Zinkové povlaky tvoří nejefektivnější antikorozní ochranu ocelových výrobků. V práci je představena analýza nákladů...
AERO-THERM – kosmická technologie mezi izolacemiAERO-THERM – kosmická technologie mezi izolacemi (3x)
AERO-THERM znamená revoluci v izolaci a zateplování budov a objektů. AERO-THERM je nanotechnologie, která je schopna dík...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice