KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8433
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    2018    Ostravská huť zahájila výrobu ušlechtilé oceli pro větrné elektrárny

Ostravská huť zahájila výrobu ušlechtilé oceli pro větrné elektrárny

Publikováno: 28.12.2018
Rubrika: 2018

ArcelorMittal Ostrava přidala do svého portfolia další výrobek s vysokou přidanou hodnotou. Nová jakost legované oceli pomůže huti zvýšit konkurenceschopnost na mezinárodním trhu. Nová ocel se používá zejména ve strojírenství, například pro výrobu součástí větrných elektráren.

„Tato nová jakost s vysokým obsahem chromu a niklu je nejvíce legovaná ocel, jakou jsme kdy vyrobili. Díky svým mechanickým vlastnostem je vhodná zejména pro strojírenství,“ uvedl ředitel ocelárny ArcelorMittal Ostrava František Kubiczek.

Na vývoji a zavedení nové oceli do výroby pracovali specialisté z výzkumu, ocelárny a laboratoří huti přibližně 6 měsíců. Na materiálových výpočtech se podílela také Vysoká škola báňská – Technická univerzita Ostrava. Zkušební výrobu pak huť zahájila na počátku letošního roku. Od té doby dodala zákazníkům, kteří ji dále zpracovávají do podoby finálního výrobku, už stovky tun.

Ocel je určena pro výrobu strojních součástí s cementovaným povrchem. Po tepelném zpracování dosahují součásti vysoké povrchové tvrdosti, kdežto jejich jádro zůstává houževnaté. Proto je ocel vhodná pro dynamicky namáhané součásti.

„Tuto ocel dodáváme v podobě kruhových sochorů zejména do kováren v Itálii, kde se z ní vykovají speciální ocelové prstence o průměru až dvou metrů. Z nich se pak vyrábějí cementovaná ozubená kola, která nacházejí uplatnění především ve větrných elektrárnách,“ vysvětlil Zdeněk Vašek z oddělení prodeje.

Bookmark
Ohodnoďte článek:

Autor


Fotogalerie
Ocelárna – vsázka do peceOcelárna – odpich

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

IGY České Budějovice – nová dominanta jihočeské metropoleIGY České Budějovice – nová dominanta jihočeské metropole (37x)
Nové IGY je největší budějovickou stavbou desetiletí. Projekt začal v červnu 2016 a byl otevřen za sedmnáct měsíců. Každ...
„Podoba nové haly se rodila postupně,“„Podoba nové haly se rodila postupně,“ (34x)
uvedl v rozhovoru pro časopis KONSTRUKCE Ing. Janis Vlachopulos, jednatel společnosti ADONIS PROJEKT spol. s r. o....
ZVU STROJÍRNY dodají sedm kolon do ropné rafinerie v IrákuZVU STROJÍRNY dodají sedm kolon do ropné rafinerie v Iráku (26x)
Společnost ZVU STROJÍRNY, člen SAFICHEM GROUP, vyexpedovala 145 tun těžkou kolonu z Hradce Králové do Mělníka jako součá...

NEJlépe hodnocené související články

Statici získali prestižní ocenění Česká hlavaStatici získali prestižní ocenění Česká hlava (5 b.)
Společnost IDEA StatiCa získala Cenu Industrie Ministerstva průmyslu a obchodu v rámci soutěže Česká hlava 2018. Toto ne...
IGY České Budějovice – nová dominanta jihočeské metropoleIGY České Budějovice – nová dominanta jihočeské metropole (5 b.)
Nové IGY je největší budějovickou stavbou desetiletí. Projekt začal v červnu 2016 a byl otevřen za sedmnáct měsíců. Každ...
OBERMEYER HELIKA stavebním manažerem budovy ČSOB v Hradci KrálovéOBERMEYER HELIKA stavebním manažerem budovy ČSOB v Hradci Králové (3 b.)
Stavebním manažerem Nové budovy ČSOB – HHQ Hradec Králové, jejíž výstavba by měla být zahájena v roce 2019, je architekt...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice