KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8433
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Zajímavosti    Osmý ročník soutěže STAVBA MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE 2013 zná svého vítěze

Osmý ročník soutěže STAVBA MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE 2013 zná svého vítěze

Publikováno: 16.7.2014
Rubrika: Zajímavosti

Ve čtvrtek 12. června 2014 se v zaplněném sále Janáčkovy konzervatoře v Ostravě konal slavnostní galavečer v rámci vyhlašování výsledků prestižní soutěže STAVBA MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE 2013. V letošním ročníku se hodnotily stavby dokončené a zkolaudované v roce 2012 a 2013. V soutěžním poli mohli hosté vidět 27 zástupců čtyř soutěžních kategorií a to Stavby občanské vybavenosti – novostavby a rekonstrukce, Stavby pro bydlení, Průmyslové stavby a Dopravní, inženýrské a vodohospodářské stavby.

Vyhlašovateli této prestižní soutěže jsou čtyři instituce – Svaz podnikatelů ve stavebnictví, Obec architektů, Česká komora autorizovaných inženýrů a techniků a Moravskoslezský kraj. Nad touto akcí udělil patronát hejtman kraje Miroslav Novák.

Vyhodnocování a oceňování staveb postupovalo od kategorie poslední – Dopravní, inženýrské a vodohospodářské stavby. Hlavní cenu porota udělila projektu VIA LYŽBICE v Třinci, což je soubor staveb od železniční zastávky Třinec, podjezd pod železniční tratí, až po náměstí TGM. Při převzetí ceny paní starostka Třince poděkovala všem zainteresovaným stranám, neboť skloubit a koordinovat tolik subjektů bylo velice náročné. Zhotoviteli stavby byly akciové společnosti EUROVIA CS Praha, OLH ŽS Brno a Subterra Praha. Projektanty díla byly společnosti Sudop Brno, Dosing – Dopravoprojekt Brno group a investice si rozdělily společnosti Správa železniční dopravní cesty a České dráhy spolu s Moravskoslezským krajem a Městem Třinec.

„Jedná se o soubor staveb více investorů, který je mimořádným přínosem pro město Třinec, navíc svým řešením přirozeně a elegantně navazuje na stávající centrum a vytváří tak nástupní prostor pro nový rozvoj města,“ řekl k vítěznému ocenění předseda poroty Ing. Milan Balabán.

V kategorii dopravních staveb bylo uděleno také jedno čestné uznání a získalo jej dílo s názvem Revitalizace přednádražního prostoru Svinov – II. etapa z dílny společnosti IMOS Brno a SDS EXMOST. Tato stavba se může pyšnit také speciálním oceněním – Cenou laické veřejnosti. Občané mohli prostřednictvím internetových stránek hlasovat pro svého favorita ve všech kategoriích a Revitalizace přednádražního prostoru získala jednoznačně nejvíce hlasů. Poděkování tímto patří i projekčním společnostem Dopravoprojekt Ostrava, ATELIER FILANDR a MORAVIA CONSULT OLOMOUC. Investorem stavby byl Moravskoslezský kraj a Statutární město Ostrava.

Hlavní cenu GRAND PRIX získala stavba, která vyhrála také v kategorii Stavby občanské vybavenosti – novostavby. CONCEPT HOUSE, polyfunkční dům, Ostrava-Poruba představuje ojedinělý příklad kvalitního urbanistického přístupu k stavění v současném městě. „Tato novostavba je integrována do stávající kompozice uliční zástavby a inteligentně podporuje živé městské prostředí vhodným měřítkem, tvarem a soudobým architektonickým jazykem,“ řekl na adresu vítěze jeden z porotců Ing. arch. Igor Saktor. Projektantem této vítězné stavby je společnost PROJEKTSTUDIO EUCZ, zhotovitelem společnost OWLET GASTRO a investorem společnost CONCEPT HOUSE. Cenu si na podiu převzal jednatel společnosti PROJEKTSTUDIO EUCZ Ing. arch. David Kotek.

I v dalších kategoriích byly oceňovány stavby, které odbornou porotu zaujaly nejen svým osobitým pojetím, ale také svým přínosem pro další rozvoj měst a obcí, lepší bydlení či modernizaci nejrůznějších lokalit.

K vítězi kategorie Stavby občanské vybavenosti-rekonstrukce poznamenal předseda poroty Ing. Milan Balabán: „Stavební úpravy objektu GONG jsou citlivou rekonstrukcí prvorepublikové stavby, kdy střídmá architektura plynule přechází do vnitřních prostor, které jsou rovněž koncipovány jako čisté a jednoduché, zároveň však elegantní a kultivované“.

Vítězi dalších kategorií se staly stavby: Rodinné domy Ropice (kategorie Stavby pro bydlení), Injektáž prachového uhlí do vysoké pece č. 4 a 6 (kategorie Průmyslové stavby).

Součástí oceňování nejlepších staveb byla tradičně také Cena odborné poroty. Získala ji Mateřská škola v Krásném Poli, která důsledně zdůrazňuje hodnotu kvalitního architektonického a výtvarného prostředí pro pobyt dětí a přináší tak velký vklad pro výchovný proces. Investice této stavbě poskytlo Statutární město Ostrava, městský obvod Krásné Pole, na projektu se podílely společnosti PROJEKTSTUDIO EUCZ a HUTNÍ PROJEKT OSTRAVA, zhotovitelem stavby je společnost VS – Invest.

Dalším prestižním oceněním, Cenou hejtmana Moravskoslezského kraje, byl ohodnocen projekt Novostavby pavilonů ITT, IET a AS v areálu VŠB-TU Ostrava. Ocenění si za zhotovitele odnesla akciová společnost HOCHTIEF CZ, projektantem je společnost Architektonická kancelář ARKOS a investorem je VŠB-TU Ostrava.

Zcela mimořádným oceněním byla Cena za kultivaci veřejného prostoru. Získala ji Revitalizace veřejného prostranství pro IPRM Kopřivnice JIH, kdy realizační společnost SWIETELSKY stavební ukázala kvalitní zpracování všech detailů dle projektu společnosti MORAVIA CONSULT Olomouc. Investorem projektu je samotné Město Kopřivnice. Využitelnost veřejných prostranství v obcích je velké téma a výzva pro občany i politiky. Kopřivnický příklad je cennou revitalizací volných ploch obytného okrsku zejména z hlediska propojení funkcí sportovních, volnočasových a pobytových pro školská zařízení i veřejnost. Osobností ve stavebnictví se pro rok 2013 stal Ing. Jan Urbiš.

Více informací najdete na webových stránkách soutěže www.stavbamsk.cz

Bookmark
Ohodnoďte článek:

Autor


Fotogalerie
Starostka Třince RNDr. Věra PalkovskáObchodní ředitel společnosti IMOS Brno Ing. Eduard HrouzekVIA LYŽBICE v TřinciConcept House – cena GRAND PRIXRevitalizace přednádražního prostoru Svinov – II. etapa

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

ČVUT hostilo seminář Požárně bezpečnostní řešení stavby a návrhové normyČVUT hostilo seminář Požárně bezpečnostní řešení stavby a návrhové normy (347x)
Na dvě stovky posluchačů z řad odborníků na požární ochranu si našly 2. února 2012 cestu do Atelieru D na Stavební fakul...
Dřevostavby a cenové ukazatele nosných obvodových zdíDřevostavby a cenové ukazatele nosných obvodových zdí (59x)
Koncept „dřevostavba“ není zatím přesně definován. Tímto pojmem budeme rozumět stavební dílo, pro jehož nosnou konstrukc...
AČSZ – Křemík v oceli – důležitý prvek při žárovém zinkováníAČSZ – Křemík v oceli – důležitý prvek při žárovém zinkování (59x)
Žárové zinkovny v minulosti řešily a i dnes velice často řeší problém pozinkování materiálu z reaktivních ocelí, tzn. oc...

NEJlépe hodnocené související články

„Největší systémový nedostatek vidím v neošetřeném problému tzv. geotechnického rizika, které je součástí počátku stavebního záměru,“„Největší systémový nedostatek vidím v neošetřeném problému tzv. geotechnického rizika, které je součástí počátku stavebního záměru,“ (5 b.)
uvedl v rozhovoru pro časopis KONSTRUKCE Ing. Jindřich Řičica, předseda Asociace dodavatelů speciálního zakládání staveb...
Co jste hasiči, co jste dělali, že jste si takovou krásnou hasičárnu zasloužili?Co jste hasiči, co jste dělali, že jste si takovou krásnou hasičárnu zasloužili? (5 b.)
Autoři v článku popisují architektonické, konstrukční a materiálové řešení nové hasičárny v Krásné Studánce. Ta neslouží...
V mnoha směrech rekordní Bauma 2019V mnoha směrech rekordní Bauma 2019 (5 b.)
Po třech letech a tour v Indii a Číně se veletrh Bauma vrátil na výstaviště v bavorské metropoli – do Mnichova. Největší...

NEJdiskutovanější související články

Dřevostavby a cenové ukazatele nosných obvodových zdíDřevostavby a cenové ukazatele nosných obvodových zdí (9x)
Koncept „dřevostavba“ není zatím přesně definován. Tímto pojmem budeme rozumět stavební dílo, pro jehož nosnou konstrukc...
Analýza efektivity vytváření a využití antikorozních systémů na bázi materiálů obsahujících zinekAnalýza efektivity vytváření a využití antikorozních systémů na bázi materiálů obsahujících zinek (5x)
Zinkové povlaky tvoří nejefektivnější antikorozní ochranu ocelových výrobků. V práci je představena analýza nákladů...
AERO-THERM – kosmická technologie mezi izolacemiAERO-THERM – kosmická technologie mezi izolacemi (3x)
AERO-THERM znamená revoluci v izolaci a zateplování budov a objektů. AERO-THERM je nanotechnologie, která je schopna dík...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice