KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8433
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Projektování    Ojedinělá konstrukce skleněné vyhlídky v Brně

Ojedinělá konstrukce skleněné vyhlídky v Brně

Publikováno: 29.3.2016
Rubrika: Projektování

Odvaha investora, architekta a jistě i inspirace zahraničními realizacemi spolu se zručností realizátorů usnadnila Brnu cestu, jak získat v posledních měsících technicky i architektonicky unikátní objekt či, lépe řečeno, stavební řešení. Lze za ně jistě považovat celoskleněnou konstrukci vyhlídky umístěnou ve výšce kolem 25 m nad terénem na fasádě Herního centra IV C nyní již pod komerčním názvem BRUNO v Řipské ulici.

Vyhlídka o půdorysném rozměru 3,7 × 1,3 m a celkové výšce 3,2 m je vyložena z fasády právě o svůj nejmenší rozměr 1,3 m. Stěny, střecha i plně pochozí podlaha jsou tvořeny vrstveným bezpečnostním sklem slepeným fólií. Všechna skla jsou po svých obvodových hranách vzájemně spojena pomocí systémových bodů sortimentu SADEV doplněných atypickými ocelovými spojkami. Skleněný kvádr je v horní části zavěšen na konzolu navrženou z ocelových nerezových profilů kotvenou k železobetonové konstrukci střechy. Taktéž zavěšení skleněné konstrukce na ocelovou konzolu proběhlo pomocí závěsných bodů v kombinaci systémových a atypických řešení. Celá konstrukce je doplněna na styku s fasádou subtilním ocelovým nerezovým rámem určeným pro realizaci ukončení skla, plynulého těsného napojení na objekt a instalaci vzduchotechniky.

Skla ve střeše a ve stěnách jsou vrstvená z kalených tabulí a slepená běžnou fólií PVB. Střecha ze dvou vrstev, skla stěny ze tří vrstev. Podlaha je rovněž ze tří vrstev kaleného skla slepených fólií vhodnějších vlastností Saflex DG41.

Ocelový nerezový rám navržený z dvojice profilů UPN svařených do truhlíku slouží pro přenos veškerého zatížení na ŽB skelet budovy.

Pro bodové upevnění skel jsme použili typová řešení, či řešení na typových založená, doplněná dle statické funkce ocelovými nerezovými spojkami či konzolami. Po provedení výpočtové analýzy jsme došli k závěru, že bude vhodné otvory ve skle po osazení bodových závěsů vytmelit a body tak pevně polohově zafixovat vůči sklu. Vytmelení proběhlo tmelem HILTI HIT-HY 70.

Z obavy o porušení celoskleněné konstrukce během přepravy jsme upustili od původního záměru sestavit konstrukci bezchybně a „pohodlně“ na dílně. Nakonec byla konstrukce z předvyrobených dílců sestavena v místě montáže a jako celek vyzdvižena a zakotvena na své místo. Ukotvení se uskutečnilo bezchybně přímo z jeřábu na několik šroubů opakovaně před montáží zaměřených a polohově sladěných s protikusem na konstrukci samé. Po osazení na místo již proběhly pouze dokončovací práce ve smyslu tmelení spár, osazení klempířských lemů a čištění a leštění.

Výpočet a návrh konstrukce byl proveden postupným přibližováním na prutových a deskových modelech jednotlivých částí. Výsledný komplexní 3D deskostěnový model s vloženými pruty sloužil pro ověření namáhání a deformačního chování a konstrukce jako celku.

V průběhu návrhu jsme pochopitelně naráželi na absenci údajů o materiálových charakteristikách PVB fólií a vrstvených skleněných průřezů, které výrobci těchto materiálů, patrně z konkurenčních důvodů, publikují pouze částečně, případně vůbec. Návrh byl tedy založen zejména na kombinaci delší dobu získávaných informací ze zahraniční vědecké či technické (korporátní) literatury a dostupných výsledků ze zkoušek obdobných materiálů. Určitou podporu a naději projektantům do budoucna dávají návrhy Draft prEN 16 612 a 16 613, jichž jsme při návrhu pochopitelně také využili.

Popsaná konstrukce nám dává přísliby na možnost realizace dalších podobných a ještě odvážnějších objektů i na našem území.

ZÁKLADNÍ INFORMACE:

  • Investor: IMOS development,
  • uzavřený investiční fond, a. s., Brno
  • Architekt: Architektonická kancelář MAURA, Brno
  • Generální dodavatel: MORAVOSTAV Brno a. s.
  • Realizace vyhlídky: ALIA SYSTEM s. r. o., Brno
  • Projekt a statický výpočet: OKF s. r. o., Brno

Rare Construction of a Glass Lookout in Brno
The courage of the investor, the architect and, certainly, also inspiration from the foreign implementations together with skilfulness of constructors have made it easier for Brno to achieve technically and architectonically unique object, or construction solution, in recent months. The all-glass construction of a lookout, located in the height of about 25 m over the surface on the facade of Gaming centre IV C, now under the commercial name BRUNO in Řípská street can be considered to be such.

Bookmark
Ohodnoďte článek:

Fotogalerie
Celoskleněná vyhlídkaVýhledMontáž konstrukceMontáž konstrukce3D deskostěnový výpočtový modelCelkový pohled na vyhlídku

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Vystužovanie stĺpov a stien monolitických železobetónových nosných konštrukcií staviebVystužovanie stĺpov a stien monolitických železobetónových nosných konštrukcií stavieb (256x)
Monolitické železobetónové nosné konštrukcie stavieb majú veľa výhod. Vyžaduje sa však pri ich navrhovaní dodržiavať nie...
Nová digitální mapa zatížení sněhem na zemiNová digitální mapa zatížení sněhem na zemi (82x)
Digitální mapa zatížení sněhem na zemi je výstupem řešení projektu GA Č R 103/08/0589 Pravděpodobnostní aplikace ge...
Systém včasného varování proti přetížení střešní konstrukce hal klimatickým zatíženímSystém včasného varování proti přetížení střešní konstrukce hal klimatickým zatížením (68x)
Ne každou zimu napadne během krátké doby velké množství sněhu, jako tomu bylo v zimě 2005/2006, anebo jako tomu bylo v n...

NEJlépe hodnocené související články

„Pilotní projekt nasazení BIM naplno poukázal nutnost komplexní změny přístupu všech na staveništi. BIM prostě není jen 3D model…,“„Pilotní projekt nasazení BIM naplno poukázal nutnost komplexní změny přístupu všech na staveništi. BIM prostě není jen 3D model…,“ (5 b.)
uvedl v rozhovoru pro časopis KONSTRUKCE vedoucí oddělení rozvoje Statutárního města Třinec Ing. Daniel Martynek....
Od určité výšky haly byla z důvodu urychlení výstavby uplatněna ocelová konstrukceOd určité výšky haly byla z důvodu urychlení výstavby uplatněna ocelová konstrukce (5 b.)
Společnost Fatra v červnu dokončila výstavbu Nové válcovny za 1,4 miliardy korun, silně pokročila v oblasti montáže výro...
Rozšírenie výrobného areálu ZKW SLOVAKIA KRUŠOVCERozšírenie výrobného areálu ZKW SLOVAKIA KRUŠOVCE (5 b.)
STAT‑KON úspešne dokončil projekt rozšírenia výstavby – expanzia závodu ZKW Krušovce s náročným technologickovýrobným pr...

NEJdiskutovanější související články

Trimaran – komerční a kongresové centrum v Praze na PankráciTrimaran – komerční a kongresové centrum v Praze na Pankráci (1x)
Předmětem článku je projekt, výroba, montáž a předpínání ocelové superkonstrukce nového objektu Trimaran v Praze na Pank...
Normalizace v oboru ocelových konstrukcí (1x)
Tento příspěvek navazuje na informaci o současném stavu a výhledech technické normalizace z minulé konference [1]....
Výpočetní modely styčníků ocelových konstrukcíVýpočetní modely styčníků ocelových konstrukcí (1x)
Při návrhu ocelové konstrukce využije statik nejčastěji prutové prvky, ale na konstrukci je řada míst, kde prutová teori...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice