KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8433
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Projektování    Ocelové konstrukce pro výrobu polybutadienu společnosti Synthos

Ocelové konstrukce pro výrobu polybutadienu společnosti Synthos

Publikováno: 16.11.2010
Rubrika: Projektování

Předmětem tohoto článku je zpracování výrobně montážní dokumentace části ocelových konstrukcí pro stavbu nazvanou „Polybutadien“ ve firmě Synthos, a. s. v Kralupech nad Vltavou (dříve Kaučuk, a. s. Kralupy nad Vltavou) s předpokládanou výrobní kapacitou 80 000 t/rok polybutadienových kaučuků.

V současné době probíhá výstavba této významné investiční akce a společnost SteelPro 4 s. r. o. (SP4) se podílela na jednom z článku složitého řetězce vlastní realizace stavby. Tím zmíněným článkem bylo zpracování výrobně montážní dokumentace (VMD) ocelových konstrukcí (OK) objektů SO 3133 – Kondenzátový systém o hmotnosti 23 tun, dále SO 3120 – Zásobníky roztoku o hmotnosti 170 tun a SO 3121 – Stripování roztoku o hmotnosti 470 tun. Celkem se tedy jednalo o cca 660 tun ocelových konstrukcí, jejichž zpracování společnost SteelPro s. r. o. před nedávnem postupně dokončila pro dodavatele OK.

K navázání spolupráce mezi oběma společnostmi došlo na základě výběrového řízení, ve kterém společnost SteelPro4 nabídla zkušenosti se zpracováním konstrukčně obdobných objektů, se kterými má přes svou krátkou historii již úspěšnou praxi. Jde například o zpracování VMD OK pro elektrárnu Krasavino, VMD OK rozšíření dvou odléváren oceli společnosti ArcelorMittal Ostrava, VMD OK některých objektů v elektrárně Ledvice a dalších.

K navázání spolupráce zcela jistě přispěl i vstup firmy do České asociace ocelových konstrukcí. Navázání spolupráce přišlo v pravý čas a v době, kdy spousta obdobně zaměřených společností bojuje s dopady celosvětové krize.

Při zpracování VMD musely být mimo jiné již standartně brány do úvahy technické možnosti výrobce, přepravní možnosti a uzpůsobení dílců pro proveditelnost montáže. Je zřejmé, že zpracování dokumentace kladlo nároky na dodržování předpisů a požadavků investora, které bylo nutno do dokumentace bezchybně přenést a zároveň bylo také důležité komunikovat s hlavním zpracovatelem projektu OK a postupně s ním řešit případné kolize, zjištěné při zpracování 3d modelu OK.

Společnost SP4 se komunikativním přístupem snaží o neustále kvalifikovanější zpracování a i tentokrát prokázala, že tento typ projektů umí zvládnout a zodpovědným přístupem přispět ke zdárné realizaci díla.

V současné době firma SP4 zpracovává výrobní a montážní dokumentaci dalších OK technologických objektů, které budou stát v elektrárně Ledvice o celkové hmotnosti cca 600 tun, ukončily se práce na zpracování výrobně-montážní dokumentace OK vozíků pro ražbu tunelů pro projekt v Káhiře o celkové hmotnosti cca 400 tun a v probíhajících výběrových řízeních se uchází o další projekty v rámci činnosti společnosti.

TECHNICKÝ POPIS DÍLA
SO 3121:
Ocelová konstrukce je zařazena do výrobní skupiny EXC2 dle normy EN 1090-2, příloha B. Celkové osové půdorysné rozměry konstrukce jsou 38,0 × 27,0 m. Konstrukce je otevřená, nemá žádné stěny ani střechy. Je zde sedm provozních plošin, které nesou technologická zařízení a poskytují prostor pro jeho obsluhu. Všechny plošiny mají podlahu z pozinkovaných podlahových roštů nebo z plechu tloušťky 8 mm, který je ze spodní strany opatřen výztuhou. Každá provozní plošina je vybavena přístupovými schody a únikovým žebříkem na opačné straně.

SO 3120: Ocelová konstrukce je zařazena do výrobní skupiny EXC2 dle normy EN 1090-2, příloha B. Rozměry hlavní nosné konstrukce jsou šířka 4,000 m, délka 38,000 m, výška 20,000 m. Tuhost konstrukce je zajištěna v příčném směru rámy, v podélném směru ztužidlovými prvky. Přístup na plošiny je zajištěn dvěma schodišti umístněnými na severním a jižním konci konstrukce. Plošiny jsou pokryty podlahovými rošty a opatřeny trubkovým zábradlím. Součástí ocelové konstrukce jsou také potrubní mosty, které jsou řešeny jako příhradové nosníky, tuhost v příčném směru na konstrukci mostu je zajištěna rámy.

SO 3133: Ocelová konstrukce je zařazena do výrobní skupiny EXC2 dle normy EN 1090-2, příloha B. Konstrukce SO 3133 je sestavena ze dvou podlaží +6,750 m a +4,000 m. Vyšší část (+6,750 m) je tvořena dvěma rámy propojenými ztužidlem. Nižší část (+4,000 m) je připojena zboku rámu a ze všech stran doplněna ztužením. Kotvení sloupů je kloubové pomocí čtyř zabetonovaných šroubů s kotevní hlavou. Přístup do obou podlaží je pomocí tříramenného schodiště. Schodiště a okraje plošin jsou opatřeny trubkovým zábradlím a okopnými plechy. Na +6,750 m a +2,800 m je konstrukce propojena se sousedním objektem SO 3142 pomocí posuvných připojení.

Poděkování: Rádi bychom touto cestou poděkovali zúčastněným stranám, které svou profesionalitou a komunikativním přístupem k řešení jednotlivých problémů výrazně přispěly k úspěšnému průběhu díla. Zejména se jedná za výrobce ocelové konstrukce FEMONT OPAVA s. r. o. (Ing. Lukáš Churavý), hlavního projektanta OK – společnost CB&I Lumus s. r. o. (Ing. Veverka) a našim konstruktérům p. Vargovi a p. Vlčkovi.

Základní údaje

  • Investor: Synthos PBR s. r. o.
  • Generální projektant: CB&I Lummus s. r. o.
  • Dodavatel OK objektů: FEMONT OPAVA s. r. o.
  • Zpracovatel VMD OK: SteelPro 4 s. r. o.

Steel Construction for the Production of Polybutadiene of the Company Synthos
The subject matter of this article is the processing of production and assembly documentation in the part of steel structures for the construction named „Polybutadiene“ in the company Synthos, a. s. in Kralupy nad Vltavou (formerly Kaučuk, a. s. Kralupy nad Vltavou) with expected production capacity of 80,000 t/year of polybutadiene natural rubber.

Bookmark
Ohodnoďte článek:

Fotogalerie
3D model ocelových konstrukcí zásobníků a stripování

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Vystužovanie stĺpov a stien monolitických železobetónových nosných konštrukcií staviebVystužovanie stĺpov a stien monolitických železobetónových nosných konštrukcií stavieb (254x)
Monolitické železobetónové nosné konštrukcie stavieb majú veľa výhod. Vyžaduje sa však pri ich navrhovaní dodržiavať nie...
Nová digitální mapa zatížení sněhem na zemiNová digitální mapa zatížení sněhem na zemi (82x)
Digitální mapa zatížení sněhem na zemi je výstupem řešení projektu GA Č R 103/08/0589 Pravděpodobnostní aplikace ge...
Systém včasného varování proti přetížení střešní konstrukce hal klimatickým zatíženímSystém včasného varování proti přetížení střešní konstrukce hal klimatickým zatížením (66x)
Ne každou zimu napadne během krátké doby velké množství sněhu, jako tomu bylo v zimě 2005/2006, anebo jako tomu bylo v n...

NEJlépe hodnocené související články

„Pilotní projekt nasazení BIM naplno poukázal nutnost komplexní změny přístupu všech na staveništi. BIM prostě není jen 3D model…,“„Pilotní projekt nasazení BIM naplno poukázal nutnost komplexní změny přístupu všech na staveništi. BIM prostě není jen 3D model…,“ (5 b.)
uvedl v rozhovoru pro časopis KONSTRUKCE vedoucí oddělení rozvoje Statutárního města Třinec Ing. Daniel Martynek....
Od určité výšky haly byla z důvodu urychlení výstavby uplatněna ocelová konstrukceOd určité výšky haly byla z důvodu urychlení výstavby uplatněna ocelová konstrukce (5 b.)
Společnost Fatra v červnu dokončila výstavbu Nové válcovny za 1,4 miliardy korun, silně pokročila v oblasti montáže výro...
Rozšírenie výrobného areálu ZKW SLOVAKIA KRUŠOVCERozšírenie výrobného areálu ZKW SLOVAKIA KRUŠOVCE (5 b.)
STAT‑KON úspešne dokončil projekt rozšírenia výstavby – expanzia závodu ZKW Krušovce s náročným technologickovýrobným pr...

NEJdiskutovanější související články

Trimaran – komerční a kongresové centrum v Praze na PankráciTrimaran – komerční a kongresové centrum v Praze na Pankráci (1x)
Předmětem článku je projekt, výroba, montáž a předpínání ocelové superkonstrukce nového objektu Trimaran v Praze na Pank...
Normalizace v oboru ocelových konstrukcí (1x)
Tento příspěvek navazuje na informaci o současném stavu a výhledech technické normalizace z minulé konference [1]....
Výpočetní modely styčníků ocelových konstrukcíVýpočetní modely styčníků ocelových konstrukcí (1x)
Při návrhu ocelové konstrukce využije statik nejčastěji prutové prvky, ale na konstrukci je řada míst, kde prutová teori...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice