KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8433
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Projektování    Ocelové konstrukce pro NISA Center Liberec

Ocelové konstrukce pro NISA Center Liberec

Publikováno: 16.4.2008, Aktualizováno: 2.1.2009 11:34
Rubrika: Projektování

V současné době probíhá výstavba druhé etapy obchodního centra Nisa Liberec. Jedná se o rozsáhlou akci, která významným způsobem zvětšuje prodejní, společenské i parkovací plochy objektu postaveného v roce 1999. O této stavbě je na stránkách odborného tisku i v dalších médiích a na internetu spousta informací. V tomto článku se zaměříme pouze na část týkající se ocelových konstrukcí (OK) pro nové objekty. Naše kancelář byla vyzvána ke spolupráci na dokončení realizačních projektů a především na zpracování výrobní dokumentace OK v rozsahu téměř 1 000 tun konstrukcí. V současné době máme dokončené výrobní výkresy na více než 700 tun OK. Mimo běžné doplňkové konstrukce do železobetonového skeletu ve stěnách a ve střeše obsahuje návrh také několik tvarově velmi zajímavých konstrukcí, které jsme se rozhodli řešit ve 3D modeláři. Ze své praxe máme dobré zkušenosti s použitím AdvanceSteelu pro nejobtížnější ocelové konstrukce, z nichž některé jsme v minulosti publikovali i v časopise Konstrukce.

KONSTRUKCE ZVANÁ HOUSENKA
Podkladem pro naši práci je tendrový projekt zpracovaný architektonickým ateliérem K4. Ve spolupráci s projektanty této kanceláře jsme postupně dopracovávali realizační projekty a bezprostředně kreslili výrobní dokumentaci. Tvarově nejzajímavějším objektem je asi halová část za hlavním vstupem, pracovně nazývaná „Housenka“. Její nosnou část tvoří ocelové plnostěnné vazníky řešené tak, že žádný z nich se v příčném směru neopakuje, a celá konstrukce je výškově proměnná i v podélném řezu. V původním návrhu byla nosná konstrukce řešena jako soustava plnostěnných lomenicových vazníků navržených z vysokých válcovaných profilů. Taková konstrukce by ale musela být provedena z úseků v délce asi 1 m se 17 až 20 náročnými svařovanými tupými styky na celou výšku profilu.

ocelove konstrukce
Pohled na smontovanou konstrukci „Housenky“ z úrovně přilehlé betonové střechy

Po dohodě s vybraným výrobcem jsme se rozhodli v konečné realizační dokumentaci řešit vazníky jako spojitý svařovaný plnostěnný nosník. Jeho obrysový tvar byl ale architektem definován tak, že na něm nelze v žádném řezu nalézt ani přímku, ani jiný zakřivený geometrický tvar definovaný pomocí kružnice, elipsy nebo kuželoseček. Jedná se tedy o zcela obecné křivky. Z toho důvodu jsme se rozhodli, že konstrukci vytvoříme nejdříve ve 3D modelu pomocí AdvanceSteelu a pak z něho budeme postupně generovat ve 2D výrobní výkresy.

ocelove konstrukce
Pohled kolmo na podélnou osu zastřešení (část montážní sestavy)

Konstrukci jsme začali řešit na konci minulého roku, kdy byl AdvanceSteel k dispozici ve verzi 7.1 a měl již poměrně slušné nástroje pro takovouto složitou práci. V průběhu prací nám AB Studio uvolnilo verzi 8.1, kterou jsme okamžitě nainstalovali na dvou pracovištích a bez jakýchkoliv problémů s kompatibilitou při přechodu verzí jsme dokumentaci dokončili.

ocelove konstrukce
Axonometrie v programu AdvanceSteel

ZVOLENÉ TECHNOLOGIE
Celý způsob zpracování dokumentace byl přísně podřízen dohodnutému způsobu výroby. Nejdříve jsme kreslili složité obecné tvary stojin budoucích svařovaných plnostěnných nosníků. Šablony vygenerované AdvanceSteelem byly převedeny do DWG formátu a předány výrobci. Na NC zařízení byly zpracovány podklady pro laserové pálící zařízení, ze kterého pak vzešly všechny důležité tvarové položky pro jednotlivé vazníky. V dalším kroku byly nakresleny výkresy tzv. základních dílců, kde již byly patrné konečné tvary vazníků včetně obecně zkružovaných pásů.

ocelove konstrukce
Foto částečně smontované ocelové konstrukce ze strany budoucího hlavního vstupu

Třetím stupněm výrobní dokumentace byly konečné klasické výrobní výkresy v DWG, které byly doplněny o všechny detaily a přípoje nutné pro uložení konstrukce na ŽB skelet, připojení vaznic a prostorové ztužení ve střeše konstrukce. Všechny vazníky byly dílensky svařené, mezilehlé prvky (vaznice, výměny, ztužení) mají jednostranně nebo oboustranně připravené montážní přípoje. S ohledem na složitost tvarů a prakticky nemožnost dodržet požadované přesnosti (tolerance) jsou truhlíkové vaznice jednostranně montážně svařované. V současné době je konstrukce na stavbě již smontována, jak je vidět z přiložených snímků. Dokončujeme ještě pomocnou dokumentaci pro tvorbu složitých tvarů opláštění.

ocelove konstrukce
Zajímavý pohled na postupně se měnící tvary jednotlivých spojitě zakřivených vazníků
střechy Housenky.

DALŠÍ KONSTRUKCE
Mimo zmiňovanou konstrukci Housenky zpracováváme ještě jiné tvarově zajímavé části, jako např. DV pro Loď, více jak 400 tun OK pro multikina nebo dispozičně zakřivené předstěny u nových i stávajících objektů. Některé z těchto konstrukcí po jejich dokončení v průběhu tohoto roku ještě představíme.

ÚDAJE O ZPRACOVATELÍCH
Tendrový projekt konstrukcí K4 Architects & Engineers
Realizační dokumentace části OK + DV OK Aciercon
Dodavatel OK a opláštění PS Brno
Výroba OK DT Mostárna Prostějov

Bookmark
Ohodnoďte článek:

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Vystužovanie stĺpov a stien monolitických železobetónových nosných konštrukcií staviebVystužovanie stĺpov a stien monolitických železobetónových nosných konštrukcií stavieb (270x)
Monolitické železobetónové nosné konštrukcie stavieb majú veľa výhod. Vyžaduje sa však pri ich navrhovaní dodržiavať nie...
Systém včasného varování proti přetížení střešní konstrukce hal klimatickým zatíženímSystém včasného varování proti přetížení střešní konstrukce hal klimatickým zatížením (76x)
Ne každou zimu napadne během krátké doby velké množství sněhu, jako tomu bylo v zimě 2005/2006, anebo jako tomu bylo v n...
Nová digitální mapa zatížení sněhem na zemiNová digitální mapa zatížení sněhem na zemi (74x)
Digitální mapa zatížení sněhem na zemi je výstupem řešení projektu GA Č R 103/08/0589 Pravděpodobnostní aplikace ge...

NEJlépe hodnocené související články

„Pilotní projekt nasazení BIM naplno poukázal nutnost komplexní změny přístupu všech na staveništi. BIM prostě není jen 3D model…,“„Pilotní projekt nasazení BIM naplno poukázal nutnost komplexní změny přístupu všech na staveništi. BIM prostě není jen 3D model…,“ (5 b.)
uvedl v rozhovoru pro časopis KONSTRUKCE vedoucí oddělení rozvoje Statutárního města Třinec Ing. Daniel Martynek....
Od určité výšky haly byla z důvodu urychlení výstavby uplatněna ocelová konstrukceOd určité výšky haly byla z důvodu urychlení výstavby uplatněna ocelová konstrukce (5 b.)
Společnost Fatra v červnu dokončila výstavbu Nové válcovny za 1,4 miliardy korun, silně pokročila v oblasti montáže výro...
Rozšírenie výrobného areálu ZKW SLOVAKIA KRUŠOVCERozšírenie výrobného areálu ZKW SLOVAKIA KRUŠOVCE (5 b.)
STAT‑KON úspešne dokončil projekt rozšírenia výstavby – expanzia závodu ZKW Krušovce s náročným technologickovýrobným pr...

NEJdiskutovanější související články

Trimaran – komerční a kongresové centrum v Praze na PankráciTrimaran – komerční a kongresové centrum v Praze na Pankráci (1x)
Předmětem článku je projekt, výroba, montáž a předpínání ocelové superkonstrukce nového objektu Trimaran v Praze na Pank...
Normalizace v oboru ocelových konstrukcí (1x)
Tento příspěvek navazuje na informaci o současném stavu a výhledech technické normalizace z minulé konference [1]....
Výpočetní modely styčníků ocelových konstrukcíVýpočetní modely styčníků ocelových konstrukcí (1x)
Při návrhu ocelové konstrukce využije statik nejčastěji prutové prvky, ale na konstrukci je řada míst, kde prutová teori...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice