KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8433
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Projektování    Nové medicentrum v pražské Waltrovce projektovala společnost Obermeyer Helika

Nové medicentrum v pražské Waltrovce projektovala společnost Obermeyer Helika

Publikováno: 12.3.2018
Rubrika: Projektování

Architektonická, projekční a stavebně-poradenská kancelář Obermeyer Helika se jako generální projektant podílela na rekonstrukci památkově chráněné budovy Walter v bývalém průmyslovém areálu Waltrovka v Praze-Jinonicích a na její přeměně na zdravotnické zařízení. Projektová dokumentace zahrnovala nejen stavebně-technickou připravenost jednotlivých prostor v rámci objektu, ale také instalaci zdravotnických technologií, technického zařízení a interiérového vybavení.

Cílem přestavby historické budovy Walter bylo vytvořit vhodné prostory pro zdravotnické zařízení s náročnými lékařskými provozy a moderním technickým vybavením a současně v maximální možné míře zachovat původní charakter stavby se všemi cennými prvky v exteriéru i interiéru. „Tento úkol pro nás znamenal zajímavou příležitost, jak zúročit bohaté zkušenosti, které máme jak s projekty z oblasti zdravotnictví, tak s rekonstrukcemi památkově chráněných budov,“ říká Jiří Fousek, generální ředitel kanceláře Obermeyer Helika.

Z původní budovy zůstal zachován železobetonový skelet a její hlavní charakteristické aspekty, jako je členění fasád a typické velké okenní sestavy. Objekt má jedno podzemní podlaží, pět nadzemních a šesté ustupující podlaží. „Náš tým projektantů pro svoji práci využíval software Revit, který umožňuje detailní rozplánování všech prostor až do nejmenších detailů. Na základě tohoto konceptu byl následně vyroben 3D model rekonstruované budovy, jenž pomohl s prostorovým uspořádáním a usnadnil rozvržení všech plánovaných instalací,“ vysvětluje Jiří Fousek. Vzhledem k tomu, že dvěma hlavními nájemci jsou soukromé kliniky, nacházejí se v budově specifické a na technické i interiérové vybavení náročné prostory: ambulance a ordinace nejrůznějšího zaměření, vyšetřovny zobrazovacích metod včetně magnetické rezonance, oddělení rehabilitace či vestavba dvou operačních sálů s pooperačním oddělením. V přízemí je pak umístěna lékárna a také restaurace.

Společnost Obermeyer Helika se na projekty z oblasti zdravotnictví zaměřuje dlouhodobě, na svém kontě jich má již více než tři desítky. V posledních letech spolupracuje například na modernizaci Fakultní nemocnice Motol, podílela se na výstavbě nového onkologického pavilonu pro Klaudiánovu nemocnici v Mladé Boleslavi, vyprojektovala rekonstrukci operačních sálů v pražském IKEMu či realizaci Protonového terapeutického centra v Praze.

Medicentrum Walter je součástí rozsáhlého projektu s názvem Waltrovka, jehož developerem je společnost Penta Investments. Waltrovka zahrnuje bytové domy, rodinné domy, administrativní budovy, obchody a rozsáhlý park. I na některých těchto budovách se projekčně podílela Obermeyer Helika.

Bookmark
Ohodnoďte článek:

Autor


Fotogalerie
Medicentrum Walter (foto: Penta Investments)Medicentrum Walter (foto: Penta Investments)Medicentrum Walter (foto: Penta Investments)Medicentrum Walter (foto: Penta Investments)Medicentrum Walter (foto: Penta Investments)

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Vystužovanie stĺpov a stien monolitických železobetónových nosných konštrukcií staviebVystužovanie stĺpov a stien monolitických železobetónových nosných konštrukcií stavieb (279x)
Monolitické železobetónové nosné konštrukcie stavieb majú veľa výhod. Vyžaduje sa však pri ich navrhovaní dodržiavať nie...
Nová digitální mapa zatížení sněhem na zemiNová digitální mapa zatížení sněhem na zemi (73x)
Digitální mapa zatížení sněhem na zemi je výstupem řešení projektu GA Č R 103/08/0589 Pravděpodobnostní aplikace ge...
Systém včasného varování proti přetížení střešní konstrukce hal klimatickým zatíženímSystém včasného varování proti přetížení střešní konstrukce hal klimatickým zatížením (71x)
Ne každou zimu napadne během krátké doby velké množství sněhu, jako tomu bylo v zimě 2005/2006, anebo jako tomu bylo v n...

NEJlépe hodnocené související články

„Pilotní projekt nasazení BIM naplno poukázal nutnost komplexní změny přístupu všech na staveništi. BIM prostě není jen 3D model…,“„Pilotní projekt nasazení BIM naplno poukázal nutnost komplexní změny přístupu všech na staveništi. BIM prostě není jen 3D model…,“ (5 b.)
uvedl v rozhovoru pro časopis KONSTRUKCE vedoucí oddělení rozvoje Statutárního města Třinec Ing. Daniel Martynek....
Od určité výšky haly byla z důvodu urychlení výstavby uplatněna ocelová konstrukceOd určité výšky haly byla z důvodu urychlení výstavby uplatněna ocelová konstrukce (5 b.)
Společnost Fatra v červnu dokončila výstavbu Nové válcovny za 1,4 miliardy korun, silně pokročila v oblasti montáže výro...
Rozšírenie výrobného areálu ZKW SLOVAKIA KRUŠOVCERozšírenie výrobného areálu ZKW SLOVAKIA KRUŠOVCE (5 b.)
STAT‑KON úspešne dokončil projekt rozšírenia výstavby – expanzia závodu ZKW Krušovce s náročným technologickovýrobným pr...

NEJdiskutovanější související články

Trimaran – komerční a kongresové centrum v Praze na PankráciTrimaran – komerční a kongresové centrum v Praze na Pankráci (1x)
Předmětem článku je projekt, výroba, montáž a předpínání ocelové superkonstrukce nového objektu Trimaran v Praze na Pank...
Normalizace v oboru ocelových konstrukcí (1x)
Tento příspěvek navazuje na informaci o současném stavu a výhledech technické normalizace z minulé konference [1]....
Výpočetní modely styčníků ocelových konstrukcíVýpočetní modely styčníků ocelových konstrukcí (1x)
Při návrhu ocelové konstrukce využije statik nejčastěji prutové prvky, ale na konstrukci je řada míst, kde prutová teori...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice