KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8433
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Zajímavosti    Nové bezpečnostní prvky na stavbách. Skanska přichází s vlastními inovacemi.

Nové bezpečnostní prvky na stavbách. Skanska přichází s vlastními inovacemi.

Publikováno: 16.5.2017
Rubrika: Zajímavosti

Stavebnictví jako pracovní obor patří podle posledních zveřejněných statistik Českého statistického úřadu (ČSÚ) mezi velmi rizikové činnosti, pro společnost Skanska je proto bezpečnost na stavbách jedním ze zásadních témat a hlavní hodnotou společnosti. Každoročně tak přichází s novinkami v této oblasti, na jejichž vývoji se sama podílí.

Podle ČSÚ skončilo kvůli pracovnímu úrazu ve zdravotní neschopnosti delší než tři dny za první pololetí roku 2016 bezmála 1 500 stavebních dělníků. Přesto stavebnictví nepatří k nejrizikovějším profesím. Pro představu například  ve zpracovatelskému průmyslu se ve stejném období loňského roku zranilo bezmála 11 000 osob.

Mezi nejnebezpečnější činnosti patří práce ve výškách, zdvihací operace, zemní práce a použití těžké mechanizace zahrnující výkopové práce. Skanska neustále hledá nová řešení a například pro jištění při pracích ve výškách používá systém alsipercha připomínající šibenici uchycenou na speciálních patkách, které jsou již nedílnou součástí projektové dokumentace a pracovníky jistí pomocí postroje. Pokud by došlo k pádu, systém se ihned zablokuje a člověka zachytí. U jeřábů používá Skanska blokovací zařízení, které zabraňuje kolizi jeřábů a tím střetu břemen. Inovací z dílny společnosti jsou také tzv. Safety pointy, vymezená místa na stavbě, v nichž mohou pracovníci bezpečně telefonovat, v případě zranění tam naleznou lékárničku a v nouzi mohou spustit alarm pro celou stavbu. Jinak je na stavbě telefon z důvodu bezpečnosti přísně zakázán! Tyto prostory bylo z výšky těžké rozlišit od jiných míst na staveništi. Proto jsou jejich střechy natřeny zeleně reflexní barvou, aby byly ihned rozpoznatelné i pro jeřábníky.

Povinná výbava každého dělníka

Povinností a již rutinou nejen pro dělníky Skanska, ale i zaměstnance subdodavatelů jsou vyztužené pracovní boty, helma, reflexní vesta, rukavice a brýle. Pro specifické činnosti jsou pak doplněny dalšími prostředky, například sluchátky nebo respirátorem. Pro vše je dán jasný postup. U sváření musí pracovníci například reflexní vestu sundat a vzít si svářecí kuklu a speciální rukavice. Podobné je to při manipulaci s chemikáliemi, kdy musejí být brýle a rukavice odolné proti poleptání.

Plánování

Každý vedoucí pracovník vždy ráno před zahájením práce probere s vedením stavby aktuální činnosti a rizika pro ten daný den, s nimiž následně seznámí své pracovníky. Ti pak na tzv. start kartě stvrdí, že jsou s riziky a použitím povinných ochranných prostředků obeznámeni. „Bezpečnost lidí na stavbě je pro nás prioritou, proto naše standardy ve Skanska jsou ještě přísnější, než zákonné normy. Není to hra o to, být nejlepší. Jde o lidské životy a my si toto velmi dobře uvědomujeme,“ vysvětluje Jakub Kolesár, manažer zodpovědný za bezpečnost ve Skanska, hlavní důvod, proč přistoupila Skanska již před lety k tvrdším opatřením.

Zásadní požadavek v přístupu k bezpečnosti práce je komunikace. Ať již s dělníky, stavbyvedoucími nebo manažery staveb. „Právě oni nám pomáhají pochopit, co a jak dělají a teprve poté můžeme přicházet s návrhy bezpečnostních opatření. Když nevíte, co se jak dělá, není možné takovou činnost udělat bezpečnější. Hledáte řešení společně s nimi. Tak si zaměstnanci více uvědomují skutečnost, že je potřeba se chovat bezpečně. Kvůli sobě i ostatním. Změnit lidské myšlení je vždy to nejtěžší, to aby člověk vzal bezpečnost za svou,“ objasnila Eva Nykodymová, manažerka bezpečnosti a udržitelnosti Skanska.

Týden bezpečnosti

Tento týden je ve Skanska globálně zasvěcen tématu bezpečnosti. Ve dnech od 8. do 14. 5. probíhá Týden bezpečnosti s mottem „Plánuj každý den“ a je zaměřen na to, aby se zaměstnanci na stavbách naučili plánovat dopředu svoji práci s ohledem na bezpečnostní rizika. V průběhu této akce si tak všichni zaměstnanci Skanska po celém světě připomínají důležitost bezpečnosti a ochrany zdraví při práci a proškolují se v nových bezpečnostních postupech.

Tab. 1 První pětice oborů ve statistice pracovní neschopnosti způsobené pracovními úrazy a trvající déle než tři dny

Odvětví

1. pololetí 2016

2015

2014

Zpracovatelský průmysl

10 717

19 713

18 959

Velkoobchod a maloobchod, opravy a údržba motor. vozidel

2 604

4 796

4 522

Doprava a skladování

2 196

4 099

4 066

Administrativní a podpůrné činnosti

1 461

2 662

2 367

Stavebnictví

1 441

2 954

3 112

Celkem za všechna sledovaná odvětví

24 158

45 621

44 301

Zdroj: Statistiky ČSÚ

Bookmark
Ohodnoďte článek:

Autor


Fotogalerie
Nové bezpečnostní prvky na stavbách. Skanska přichází s vlastními inovacemi.Nové bezpečnostní prvky na stavbách. Skanska přichází s vlastními inovacemi.Nové bezpečnostní prvky na stavbách. Skanska přichází s vlastními inovacemi.Nové bezpečnostní prvky na stavbách. Skanska přichází s vlastními inovacemi.Nové bezpečnostní prvky na stavbách. Skanska přichází s vlastními inovacemi.

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

ČVUT hostilo seminář Požárně bezpečnostní řešení stavby a návrhové normyČVUT hostilo seminář Požárně bezpečnostní řešení stavby a návrhové normy (369x)
Na dvě stovky posluchačů z řad odborníků na požární ochranu si našly 2. února 2012 cestu do Atelieru D na Stavební fakul...
AČSZ – Křemík v oceli – důležitý prvek při žárovém zinkováníAČSZ – Křemík v oceli – důležitý prvek při žárovém zinkování (59x)
Žárové zinkovny v minulosti řešily a i dnes velice často řeší problém pozinkování materiálu z reaktivních ocelí, tzn. oc...
Dřevostavby a cenové ukazatele nosných obvodových zdíDřevostavby a cenové ukazatele nosných obvodových zdí (56x)
Koncept „dřevostavba“ není zatím přesně definován. Tímto pojmem budeme rozumět stavební dílo, pro jehož nosnou konstrukc...

NEJlépe hodnocené související články

„Největší systémový nedostatek vidím v neošetřeném problému tzv. geotechnického rizika, které je součástí počátku stavebního záměru,“„Největší systémový nedostatek vidím v neošetřeném problému tzv. geotechnického rizika, které je součástí počátku stavebního záměru,“ (5 b.)
uvedl v rozhovoru pro časopis KONSTRUKCE Ing. Jindřich Řičica, předseda Asociace dodavatelů speciálního zakládání staveb...
Co jste hasiči, co jste dělali, že jste si takovou krásnou hasičárnu zasloužili?Co jste hasiči, co jste dělali, že jste si takovou krásnou hasičárnu zasloužili? (5 b.)
Autoři v článku popisují architektonické, konstrukční a materiálové řešení nové hasičárny v Krásné Studánce. Ta neslouží...
V mnoha směrech rekordní Bauma 2019V mnoha směrech rekordní Bauma 2019 (5 b.)
Po třech letech a tour v Indii a Číně se veletrh Bauma vrátil na výstaviště v bavorské metropoli – do Mnichova. Největší...

NEJdiskutovanější související články

Dřevostavby a cenové ukazatele nosných obvodových zdíDřevostavby a cenové ukazatele nosných obvodových zdí (9x)
Koncept „dřevostavba“ není zatím přesně definován. Tímto pojmem budeme rozumět stavební dílo, pro jehož nosnou konstrukc...
Analýza efektivity vytváření a využití antikorozních systémů na bázi materiálů obsahujících zinekAnalýza efektivity vytváření a využití antikorozních systémů na bázi materiálů obsahujících zinek (5x)
Zinkové povlaky tvoří nejefektivnější antikorozní ochranu ocelových výrobků. V práci je představena analýza nákladů...
AERO-THERM – kosmická technologie mezi izolacemiAERO-THERM – kosmická technologie mezi izolacemi (3x)
AERO-THERM znamená revoluci v izolaci a zateplování budov a objektů. AERO-THERM je nanotechnologie, která je schopna dík...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice