KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8433
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Zajímavosti    Nová výrobní hala OSTROJ a. s., Opava

Nová výrobní hala OSTROJ a. s., Opava

Publikováno: 8.9.2010, Aktualizováno: 9.9.2010 13:15
Rubrika: Zajímavosti

Stavba nové haly divize OSTROJ v Opavě se skládá celkem ze tří stavebních objektů značených SO 01 Výrobní hala, SO 02 Rekonstrukce sociálního přístavku a SO 03 Zpevněné plochy. Hlavním stavebním objektem je SO 01 Výrobní hala o půdorysném rozměru 118,2 × 27 m a světlé výšce 7 m. Hala je tvořena dvoulodní nosnou železobetonovou monolitickou konstrukcí a tepelně izolačním fasádním a střešním pláštěm.

Stavební systém haly je navržen zcela podle požadavků na zajištění prostředí pro náročnou výrobu přesných kovových výrobků. Kompletní masivní železobetonová konstrukce haly zajistí nepronikání hluku z výroby do okolí, důkladné zateplení a klimatizace haly zajišťuji stabilní prostředí nutné pro přesnou výrobu a přesné 3D měření výrobků. V hale jsou vyráběny kovové výrobky vyžadující vysokou přesnost: střižné lisovací nástroje, kovárenské nářadí, formy na hliník, gumu, plasty, nástroje a formy pro autokola, kovací zápustky.

ZALOŽENÍ OBJEKTU
Hala je založena na velkoplošných železobetonových monolitických pilotách Ø 600 a 900 mm pod sloupy a na ražených štěrkových pilotách typu FRANKI pod zeminovou deskou nesoucí základovou desku haly. Základová deska je zesílena roštem ze základových pásů a je umístěna na vyztužené zeminové desce, která nahrazuje původní nevyhovující podloží tvořené různorodými navážkami.

Zeminová deska tloušťky 600 mm je vytvořena ze štěrkových materiálů přesně definovaných v projektové dokumentaci a je vyztužena ve dvou vrstvách obousměrnými geomřížemi typu FORTRAC. Železobetonová deska tloušťky 250 mm vyztužená svařovanou síťovinou a vázanou výztuží nese podlahu z drátkobetonu o tloušťce 150 mm. Základová deska je rozdělena na tři dilatační celky. V dilatačních spárách jsou umístěny smykové trny, umožňující pouze podélný posun dilatačních celků. Podlahu haly tvoří drátkobetonová deska s pancéřovou úpravou a barevným epoxidovým nátěrem.

KONSTRUKČNÍ ŘEŠENÍ
Nosný systém vrchní stavby haly je složen ze sloupů, stěn a stropní desky. Vlastní konstrukci tvoří železobetonová rámová konstrukce – sloupy a průvlaky. Sloupy jsou vetknuté do základové konstrukce. Na sloupech jsou osazeny ocelové konzoly pro montáž jeřábových drah. Průvlaky jsou dodatečně předpínané. Železobetonová střešní deska je spřažena s průvlaky. Obvodová stěna je rovněž monolitická a je spřažena se sloupy. Na střešní desce jsou nadbetonovány krabicové světlíky. Použití systémového bednění typu DOKA pro sloupy, stěny, průvlaky a strop umožnilo rychlý postup výstavby. Speciální receptury na použité betony umožnily ponechat povrchy betonu po odbednění bez vnitřních povrchových úprav. Hala je příčně rozdělena na tři dilatační celky. Po celém obvodu dilatační spáry jsou umístěny smykové ocelové trny umožňující podélné posuvy.

OPLÁŠTĚNÍ
Obvodový plášť a střecha má z vnější strany důkladné zateplení z důvodu udržení konstantního klimatu uvnitř haly. Na stěnách je plášť systému DEKMETAL s 20 cm pěnového polystyrenu, zateplení střechy je také z 20 cm pěnového polystyrenu. Krytina je z fólie z měkčeného PVC a na ní je pochůzí úprava z betonové dlažby. To umožňuje údržbu a opravy vzduchotechnických zařízení umístěných na střeše objektu. Ve střeše jsou umístěny krabicové světlíky rovněž z monolitického železobetonu s tepelně izolačním prosklením a krytinou a opláštěním DEKMETAL.

Na střeše haly je umístěna technologie klimatizace a větrání prostoru haly, která zajišťuje stabilitu teploty vnitřního prostředí v rozmezí jednoho °C, což je hlavní požadavek přesné výroby. Rovněž udržuje stabilní vlhkost prostředí.

PROSTOROVÉ ŘEŠENÍ
Uvnitř haly jsou zděné vestavky se sociálním zařízením, trafostanicí, kancelářemi mistrů, technickou místností a sálem pro přesné 3D měření.

V každé lodi jsou osazeny tři mostové jeřáby o nosnosti pěti tun. Vlastní technologická výrobní zařízení nebyla součástí dodávky stavby. Do haly uživatel instaloval kovoobráběcí stroje pro přesné obrábění, které jsou osazeny přímo na podlahové konstrukci, bez vlastních základů. Jednotlivá pracoviště jsou oddělena montovanými prosklenými příčkami, což spolu s jednoduchým osazením strojů zajišťuje možnost variabilního uspořádání výrobního procesu. Nová výrobní hala maximálně splňuje požadavky na funkčnost, nároky na pracovní prostředí a zvnějšku svým moderním vzhledem nenarušuje okolní výstavbu.

CHARAKTERISTIKA STAVBY
Investor: OSTROJ a. s.
Projektant: Style Studio
Zhotovitel: STAMONT-POZEMNÍ STAVITELSTVÍ s. r. o.
Obestavěný prostor: 25 776 m3
Zastavěná plocha: 3 513 m2

New production hall OSTROJ a. s., Opava
The construction of the new hall of division of OSTROJ in Opava is made of a total of three construction objects marked as SO 01 Production hall, SO 02 Reconstruction of sanitary facilities and SO 03 Compacted areas. The main construction object is SO 01 Production hall with floor plan dimensions of 118.2 × 27 m and clearance of 7 m. The hall is made of two bays with load-bearing reinforced concrete monolithical structure and thermal insulation facade and roof cladding.

Bookmark
Ohodnoďte článek:

Fotogalerie
Spodní stavba v červnu 2008Výstavba v září 2009Bednění obvodových stěn a sloupůMontáž zateplení stěnMontáž opláštěníStřecha s krabicovými světlíky před dokončenímDokončená hala před předáním v únoru 2009Pohled na hotovou halu z Těšínské ulice

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

ČVUT hostilo seminář Požárně bezpečnostní řešení stavby a návrhové normyČVUT hostilo seminář Požárně bezpečnostní řešení stavby a návrhové normy (374x)
Na dvě stovky posluchačů z řad odborníků na požární ochranu si našly 2. února 2012 cestu do Atelieru D na Stavební fakul...
Výpočet dynamických sil v základech masivního padostroje při drop-in testech velkých tělesVýpočet dynamických sil v základech masivního padostroje při drop-in testech velkých těles (59x)
V technické praxi, viz např. obr. 1 a 2, jsou často požadovány zkoušky součástí nebo strojních celků dynamickým rázem (&...
AČSZ – Křemík v oceli – důležitý prvek při žárovém zinkováníAČSZ – Křemík v oceli – důležitý prvek při žárovém zinkování (59x)
Žárové zinkovny v minulosti řešily a i dnes velice často řeší problém pozinkování materiálu z reaktivních ocelí, tzn. oc...

NEJlépe hodnocené související články

„Největší systémový nedostatek vidím v neošetřeném problému tzv. geotechnického rizika, které je součástí počátku stavebního záměru,“„Největší systémový nedostatek vidím v neošetřeném problému tzv. geotechnického rizika, které je součástí počátku stavebního záměru,“ (5 b.)
uvedl v rozhovoru pro časopis KONSTRUKCE Ing. Jindřich Řičica, předseda Asociace dodavatelů speciálního zakládání staveb...
Co jste hasiči, co jste dělali, že jste si takovou krásnou hasičárnu zasloužili?Co jste hasiči, co jste dělali, že jste si takovou krásnou hasičárnu zasloužili? (5 b.)
Autoři v článku popisují architektonické, konstrukční a materiálové řešení nové hasičárny v Krásné Studánce. Ta neslouží...
V mnoha směrech rekordní Bauma 2019V mnoha směrech rekordní Bauma 2019 (5 b.)
Po třech letech a tour v Indii a Číně se veletrh Bauma vrátil na výstaviště v bavorské metropoli – do Mnichova. Největší...

NEJdiskutovanější související články

Dřevostavby a cenové ukazatele nosných obvodových zdíDřevostavby a cenové ukazatele nosných obvodových zdí (9x)
Koncept „dřevostavba“ není zatím přesně definován. Tímto pojmem budeme rozumět stavební dílo, pro jehož nosnou konstrukc...
Analýza efektivity vytváření a využití antikorozních systémů na bázi materiálů obsahujících zinekAnalýza efektivity vytváření a využití antikorozních systémů na bázi materiálů obsahujících zinek (5x)
Zinkové povlaky tvoří nejefektivnější antikorozní ochranu ocelových výrobků. V práci je představena analýza nákladů...
AERO-THERM – kosmická technologie mezi izolacemiAERO-THERM – kosmická technologie mezi izolacemi (3x)
AERO-THERM znamená revoluci v izolaci a zateplování budov a objektů. AERO-THERM je nanotechnologie, která je schopna dík...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice