KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8433
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Zajímavosti    Nová řada podložek pro odvětví staveb z konstrukční oceli

Nová řada podložek pro odvětví staveb z konstrukční oceli

Publikováno: 28.10.2016
Rubrika: Zajímavosti

Ocel byla využita při stavbách světoznámých budov, jakými jsou například mrakodrap Empire State Building v New Yorku, Eiffelova věž v Paříži nebo nejvyšší mrakodrap světa Burj Khalifa v Dubaji. Kromě těchto ikonických budov je však ocel využívána všude kolem nás – v mostech, silničních stavbách a dalších projektech civilního stavitelství.

Při stavbách ocelových konstrukcí se v celé Evropě hojně využívají tzv. sestavy konstrukčních šroubových spojů HV a HR. Tyto sestavy se skládají ze šroubů, předmazaných matic a podložek. Charakteristickou vlastností odlišující tyto sestavy od běžných spojovacích sestav je poloměr šroubu pod hlavou, který je větší než u standardních šroubů, a to z důvodu snížení nepříznivého vrubového účinku.

Až doposud neexistoval uspokojivý způsob jištění HV/HR sestav používaných v ocelových konstrukcích. Pokud v důsledku vibrací nebo dynamického zatížení došlo k povolení šroubů, nezbývalo nic jiného, než provedení časově a finančně nákladného opětovného dotažení.

Společnost Nord‑Lock Group nyní využila svou špičkovou technologii jištění na principu závěrného klínu a na jejím základě vyvinula nové podložky označené SC speciálně zkonstruované pro využití s díly z konstrukční oceli a se spojovacími sadami HV a HR (šrouby a maticemi ve shodě s evropskou normou EN 14399‑4 a EN 14399‑3). Účelem podložek SC je náhrada standardních podložek se zkosením podle normy EN 14399‑6 a zvýšení bezpečnosti vysokopevnostních konstrukčních šroubových sestav využívaných v ocelových konstrukcích, které jsou vystaveny dynamickému zatížení nebo vibracím. 

Technologie Nord‑Lock na principu závěrného klínu zajišťuje spoj tahem namísto tření a brání samovolnému rotačnímu povolení šroubu.

Podložky SC společnosti Nord‑Lock nesou označení CE pro použití se šrouby HV. Bezpečné užití v kombinaci s vysokopevnostními šrouby bylo potvrzeno všeobecným osvědčením pro stavební účely č. Z‑14.4‑629 a evropským technickým osvědčením ETA 13/0246 vydanými německým Ústavem stavební techniky DIBT.

Navštivte stránku výrobků Nord‑Lock s podložkami SC www.nord‑lock.com

A new range of washers for the steel construction industry
HV and HR sets are frequently used in steel construction applications throughout Europe. The systems consist of bolts, pre‑lubricated nuts and washers. The radius under the bolt head is a particular characteristic of these sets. It is larger than for normal standard bolts in order to decrease the notch effect.


Podložky SC společnosti Nord‑Lock jsou určeny pro přímou náhradu standardních kruhových podložek se zkosením podle normy EN 14399‑6 a nesou označení CE pro užití s HV šrouby.

Bookmark
Ohodnoďte článek:

Autor

www.nord-lock.cz


Fotogalerie
Nová řada podložek pro odvětví staveb z konstrukční oceliNová řada podložek pro odvětví staveb z konstrukční oceli

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

ČVUT hostilo seminář Požárně bezpečnostní řešení stavby a návrhové normyČVUT hostilo seminář Požárně bezpečnostní řešení stavby a návrhové normy (379x)
Na dvě stovky posluchačů z řad odborníků na požární ochranu si našly 2. února 2012 cestu do Atelieru D na Stavební fakul...
Výpočet dynamických sil v základech masivního padostroje při drop-in testech velkých tělesVýpočet dynamických sil v základech masivního padostroje při drop-in testech velkých těles (70x)
V technické praxi, viz např. obr. 1 a 2, jsou často požadovány zkoušky součástí nebo strojních celků dynamickým rázem (&...
AČSZ – Křemík v oceli – důležitý prvek při žárovém zinkováníAČSZ – Křemík v oceli – důležitý prvek při žárovém zinkování (60x)
Žárové zinkovny v minulosti řešily a i dnes velice často řeší problém pozinkování materiálu z reaktivních ocelí, tzn. oc...

NEJlépe hodnocené související články

„Největší systémový nedostatek vidím v neošetřeném problému tzv. geotechnického rizika, které je součástí počátku stavebního záměru,“„Největší systémový nedostatek vidím v neošetřeném problému tzv. geotechnického rizika, které je součástí počátku stavebního záměru,“ (5 b.)
uvedl v rozhovoru pro časopis KONSTRUKCE Ing. Jindřich Řičica, předseda Asociace dodavatelů speciálního zakládání staveb...
Co jste hasiči, co jste dělali, že jste si takovou krásnou hasičárnu zasloužili?Co jste hasiči, co jste dělali, že jste si takovou krásnou hasičárnu zasloužili? (5 b.)
Autoři v článku popisují architektonické, konstrukční a materiálové řešení nové hasičárny v Krásné Studánce. Ta neslouží...
V mnoha směrech rekordní Bauma 2019V mnoha směrech rekordní Bauma 2019 (5 b.)
Po třech letech a tour v Indii a Číně se veletrh Bauma vrátil na výstaviště v bavorské metropoli – do Mnichova. Největší...

NEJdiskutovanější související články

Dřevostavby a cenové ukazatele nosných obvodových zdíDřevostavby a cenové ukazatele nosných obvodových zdí (9x)
Koncept „dřevostavba“ není zatím přesně definován. Tímto pojmem budeme rozumět stavební dílo, pro jehož nosnou konstrukc...
Analýza efektivity vytváření a využití antikorozních systémů na bázi materiálů obsahujících zinekAnalýza efektivity vytváření a využití antikorozních systémů na bázi materiálů obsahujících zinek (5x)
Zinkové povlaky tvoří nejefektivnější antikorozní ochranu ocelových výrobků. V práci je představena analýza nákladů...
AERO-THERM – kosmická technologie mezi izolacemiAERO-THERM – kosmická technologie mezi izolacemi (3x)
AERO-THERM znamená revoluci v izolaci a zateplování budov a objektů. AERO-THERM je nanotechnologie, která je schopna dík...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice