KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8433
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Zajímavosti    Nová budova laboratoří organické chemie a biochemie

Nová budova laboratoří organické chemie a biochemie

Publikováno: 24.3.2015
Rubrika: Zajímavosti

Vítěze poslední ročníku soutěže Stavba roku již známe. Mezi přihlášenými stavbami se ale najdou i takové, které sice vavříny vítězů nezískaly, přesto si zaslouží pozornost. Nejinak je tomu i u nové budovy Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd ČR v Praze. Stavba, která je zrakům náhodných kolemjdoucích zatím částečně skrytá za zařízením staveniště, je typická nejen netradičním tvarem, ale i přezdívkou „Květák“ odkazující na celkový tvar budovy – sférický trojúhelník. Je to důkazem, že i vědci renomovaného ústavu AV ČR mají smysl pro humor. Celková koncepce budovy nabízí celou řadu zajímavých stavebních a konstrukčních řešení.

Areál ÚOCHB AV ČR, v.v.i. je situován v Praze poblíž centra Dejvic v návaznosti na komplex technických vysokých škol severozápadně od Vítězného náměstí. Areál zaujímá plochu celého městského bloku vymezeného Flemingovým náměstím a ulicemi Bechyňovou, Kolejní, Zelenou a Stavitelskou. V bezprostřední blízkosti je novostavba Národní technické knihovny, přes ulici Bechyňovu přímo sousedí s novou budovou ČVUT (Fakulta architektury). Areál je součástí velkorysé urbanistické koncepce městských čtvrtí Dejvice a Bubeneč od profesora Antonína Engela z 20. let minulého století.

Nová budova laboratoří organické chemie situovaná ve dvorní části areálu v místech dřívější neuspořádané zástavby skladů a garáží respektuje symetrii i měřítko původního architektonického konceptu, nicméně budova svojí funkcí, konstrukcí a zejména architektonickým pojetím je zcela soudobá. Základní ideou je motto, že svým „organickým“ konceptem sférického trojúhelníku odkazuje na své hlavní funkční zaměření.

Budova má v nadzemních podlažích po celém svém obvodu umístěny laboratoře organické chemie a navazující vyhodnocovací místnosti s PC pracovišti a dále pracovny vedoucích vědeckých týmů. Jádro budovy, přístupné rovněž z obvodové chodby, obsahuje přístrojové laboratoře, seminární místnost a nutné technické a hygienické zázemí. Podzemní podlaží s racionálním ortogonálním půdorysem obsahují skladová zázemí, serverovnu teoretické chemie, sklad knih, garáže a technologické zázemí pro obě budovy zahrnující zejména zařízení vzduchotechnická a chladící.

Spodní stavbu budovy tvoří železobetonové desky a stěny z vodostavebního betonu. Vlastní nosná konstrukce je tvořena železobetonovým monolitickým skeletem. Stropní konstrukci tvoří rovněž železobetonové desky. Do jisté míry unikátní je částečně prosklený obvodový plášť, kde jsou navzdory celkovému tvaru budovy v naprosté většině použity pravoúhlé skleněné tabule. Stínící systém je tvořen kombinací pevných ochozů, umožňujících čištění a servisní opravy pláště, vnějších žaluziových lamel a vnitřního zastínění, popř. zatemnění. Střešní rovina je řešena jako zelená, pobytová. V její střední části jsou nutná technologická zařízení soustředěna do pohledově zakrytého jádra. Střecha je řešena jako „pátá fasáda“ objektu, viditelná z nejvyšších podlaží historické budovy i z nedaleké nové budovy ČVUT. Po stránce tepelně‑technické stavba splňuje veškeré zákonné a normové požadavky, nadstandardně vysoké hodnoty výměny vzduchu v chemických laboratořích jsou kompenzovány systémem zpětného získávání tepla.

BUDOVA B plocha m2 kapacitní údaj
laboratoře 1 136 142 digestoří
jednací prostory 102  60 míst
kanceláře 298  
technické a skladové zázemí 4 052  
vyhodnocovací pracoviště 579  
hygienické zázemí 225  
komunikace 1 669  
pojížděné komunikace 492  
parkovací stání 212 12 stání
celkem 8 765  

STAVEBNĚ-ARCHITEKTONICKÉ ŘEŠENÍ
Celkovým principem navrhovaného řešení bylo vytvoření harmonického areálu budov, u nichž sice je jednoznačně přiznána doba jejich vzniku adekvátními architektonickými prostředky, současně však objemové, materiálové řešení i řešení některých detailů obsahuje jednotící, především materiálové elementy, které vytvářejí dojem sounáležitosti budov k jednomu funkčnímu komplexu. Objekt svým organickým tvarem na půdorysu sférického trojúhelníku lze s jistou nadsázkou označit jako odezvu na jeho primární funkce – budova laboratoří organické chemie.

Hmotové řešení objektu vychází z daného místa a prostorového uspořádání. Hlavni myšlenkou je co nejlépe využít plochu dvora, hlavně také s ohledem na stávající objekty tak, aby zastínění novou hmotou bylo pro okolí co nejmenší. Půdorysem objektu v nadzemní části je sférický trojúhelník, orientovaný tak, aby sledoval boční křídla budovy. Svým umístěním zvýrazňuje osu symetrie historického objektu. Zaoblení objektu je patrné i v druhé – výškové rovině. Charakteristickým rysem nově navrženého objektu jsou horizontální stínicí lamely, které střídáním tří použitých materiálů vytváří na fasádě zajímavou grafiku a zároveň zabezpečují tepelnou a světelnou pohodu v interiéru.

Kompletně nově navržený objekt v prostoru nádvoří sdružuje řadu provozních funkcí a náplní v souladu s aktualizovaným stavebním programem.

Nadzemní podlaží, kromě prvního (je z části zapuštěno do terénu), jsou navržena pro vědecký výzkum oboru organické chemie. Základní skladebný modul tvoří vlastní laboratoř pro cca sedm osob (osm digestoři) s navazujícím vyhodnocovacím pracovištěm s kancelářským vybavením. Pro dva takové moduly je navržena kancelář vedoucího vědeckého týmu. Na jednom podlaží se šesti moduly jsou dále k dispozici dvě přístrojové laboratoře, sklady, seminární místnost s čajovou kuchyňkou a nezbytná hygienická a technologická zařízení.

Objekt má ve svém třetím a čtvrtém podlaží přímé provozní napojení na hlavní historickou budovu „A“ nadzemním uzavřeným koridorem, navazujícím na dvě mezipodesty hlavního reprezentačního schodiště, v přímé návaznosti na hlavni vstup z Flemingova náměstí. První nadzemní podlaží, částečně zapuštěné do terénu, přístupné pouze ze severní strany pro zásobování, obsahuje především sklady chemikálií ve složení podle předaných podkladů provozně ukončené prostory výdeje a bezobslužného samovýdeje, které navazují dále na vertikální osu se schodištěm a výtahem propojujícím všechna laboratorní podlaží. Na tomto podlaží jsou dále navrženy dílenské a skladové prostory nahrazující částečně objekty v tomto prostoru demolované, dále pak nová trafostanice a rozvodny s kapacitou pro celý areál ÚOCHB.

První podzemní podlaží zaujímají centrální šatny a umývárny (do doby, než budou tato zařízení dostavěna v budově A), sklady spotřebního materiálu, garáže pro 12 osobních automobilů, strojovny pro zdroje rozvodů laboratorních médií a další drobné technologické prostory.

Druhé podzemní podlaží je prostorem strojoven a rozvodů vzduchotechniky (společné pro budovy A i B). Je zde rovněž situována výměníková stanice a strojovna zdrojů chladu (společné pro budovy A i B).

Klíčovými provozy nově navrženého třetího podzemního podlaží jsou serverovna se servisním pracovištěm pro úsek teoretické chemie a sklad knih. V souladu se současnými trendy využití knihoven a s nárůstem počtu svazků je oproti stávajícímu stavu kladen větší důraz na moderní klimatizované a zároveň prostorově úsporné uložení knih v sesuvných regálech – oproti původní kapacitě 49 tisíc svazků je současná kapacita zdvojnásobena na 101 tisíc svazků.

Bezbariérové řešení vnitřního provozu je zajištěno dvěma výtahy spojujícími všechna výše uvedená podlaží včetně podzemních a dále vazbou na centrální schodiště hlavní budovy, jehož mezipodesty jsou s hlavními patrovými podestami spojeny šikmo posuvnými rampami vždy na jednom z bočních ramen.

Pro stavebně-technické řešení objektu organické chemie je charakteristický železobetonový monolitický skelet, montovaný částečně prosklený obvodový plášť se zastiňovacím systémem. Charakteristickými materiály jsou sklo s potiskem, hliníkové eloxované plechy ve dvou odstínech a částečně dřevo.

Poslední podlaží tvoří zčásti zelená pobytová střecha na obvodu a v centrální části prostor pro technologická zařízení vymezený protihlukovou stěnou s ocelovou konstrukcí, akustickým obkladem uvnitř a měděným opláštěním vně.

KONSTRUKČNÍ ŘEŠENÍ
V případě nové budovy „B“ se jedná o monolitický železobetonový bezprůvlakový skelet. Budova má sedm podlaží, tři podzemní a čtyři nadzemní. Základní osový modul je 7,8 × 7,8 m. Půdorysným tvarem podzemních podlaží je obdélník 39 × 36 m. V nadzemních podlažích je tvar půdorysu změněn na sférický rovnoramenný trojúhelník s délkou základny 42 m a výškou 37 m. Založení je provedeno na základové desce tloušťky 500 mm zesílené pod sloupy různě hlubokými hlavicemi. Maximální tloušťka hlavic je 1 150 mm. Světlá výška je proměnná od 2,65 v 1. PP až po 3,6 m v nadzemních podlažích. Svislé nosné konstrukce tvoří ocelobetonové sloupy z ocelových trubek 508 × 16 cm vyplněných betonem, pro zmenšení vnějšího profilu suterénních sloupů. Beton a ocelový plášť je spojen pomocí předem přivařených trnů do ocelových sloupů. Tloušťka stropní desky nadzemních podlaží je 250 mm. Podzemní podlaží mají tloušťku stropů 220 mm. Desky v podzemních podlažích jsou doplněny hlavicemi sníženými pod desku o 200 mm. Obvodové stěny jsou navrženy v tloušťce 300 mm. Vnitřní stěny mají tloušťku 200 a 250 mm. Jde o tři ztužující komunikační jádra. Dvě výtahová jádra jsou průběžná přes všechna podlaží. Poslední třetí jádro umístěné mezi osami 4-5/C-D je ukončeno v 1. NP. Schodiště jdoucí v rámci tohoto komunikačního jádra v 1. NP přechází k východní straně fasády. Stěny jádra jsou v tomto patře vykonzolovány jako stěnové nosníky z původního jádra podél nového schodiště. Od 2. NP je nově vytvořeno monolitické centrální jádro, jehož základem je průběžná monolitická výtahová šachta, umístěná v centru objektu. Z tohoto jádra vystupují stěny kopírující ramena obvodového sférického trojúhelníku. Stěny jádra jsou navrženy jako stěnové nosníky. Zastřešení je realizováno plochou střechou tvořenou stropem nad 4. NP. Nad úroveň ploché střechy vystupuje dojezd výtahu doplněný technickými místnostmi a protihluková stěna ohraničující prostor VZT jednotek. Zbylý obvodový pás střechy je navržen jako pochozí zelená střecha. Obvodový plášť budovy je navržen jako lehký. Objekt není dilatován. 

Schodiště i výtahy jsou v podzemních podlažích umístěny do komunikačních jader. S výjimkou ocelového schodiště a zdvižné plošiny spojující 1. PP a 1. NP. Schodiště v komunikačním jádru jsou navržena jako monolitická, železobetonová, desková.

V nadzemních podlažích jsou obě schodiště řešena jako vetknutá do stropních desek s vykonzolovanou mezipodestou. Doplňující schodiště mezi 1. PP a 1. NP je navrženo jako ocelové schodnicové s monolitickými betonovými stupnicemi.

Objekt „B“ je v nadzemních podlažích propojen lehkou ocelovou lávkou s objektem „A“. Konstrukce lávky je primárně tvořena třemi nosníky IPE 240, na které jsou navařeny příčné nosníky tvořící kostru pláště lávky. Veškeré železobetonové konstrukce jsou navrženy z betonu C30/37 a oceli R 10 505. Ocelové konstrukce jsou provedeny z oceli S 235 JR.

ÚDAJE O TVŮRČÍM TÝMU:
Investor a uživatel: Ústav organické chemie a biochemie AV ČR, v.v.i.
Autoři návrhu:

Ing. arch. Kateřina Mašková, Ing.arch. Ivan Šrom

Generální projektant: VPÚ DECO PRAHA a. s.
Projektant DPS: SATER – PROJEKT s. r. o.
Zhotovitelé stavby:

Sdružení ÚOCHB“ Chládek a Tintěra, Pardubice a. s. – vedoucí účastník sdružení; SYNER, s. r. o. – člen sdružení; CGM Czech a. s. – člen sdružení

Vedoucí projektu:

Ing. Martin Peřina, Chládek a Tintěra, Pardubice a. s.

Hlavní stavbyvedoucí: Ing. Michal Kukla, SYNER, s. r. o.

Z podkladů VPU DECO PRAHA a. s.

The New Building of Laboratory Organic Chemistry and Biochemistry
The winner of the last year’s Building of the year competition is already known. However, some of the buildings which entered the competition deserve our attention, in spite of not being given laurel wreaths. One of them is a new building of the Institute of Organic Chemistry and Biochemistry of Academy of Sciences of the Czech Republic in Prague. The building which has been hidden from the sight of passers-by so far, as it is partially hidden behind the site facilities, is characterised by an unusual shape and its nickname “Květák” (Cauliflower) – referring to the overall shape of the building – a spherical triangle. It is a proof that the scientists from the renowned Institute of the Academy of Sciences of the Czech Republic have a sense of humour, too. The overall building conception offers a variety of interesting building and construction solutions.

Bookmark
Ohodnoďte článek:

Fotogalerie
Souhra staré a nové budovyVjezd do podzemních garážíPříčný řez budov A a BLaboratořeJednací místnostZdroje rozvodů laboratorních médiíZdroje rozvodů laboratorních médiíKonstrukční detailKnihovna je kapacitně navržena pro více než 100 000 svazků.Montovaný prosklený obvodový plášť se zastiňovacím systémem¨

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

ČVUT hostilo seminář Požárně bezpečnostní řešení stavby a návrhové normyČVUT hostilo seminář Požárně bezpečnostní řešení stavby a návrhové normy (546x)
Na dvě stovky posluchačů z řad odborníků na požární ochranu si našly 2. února 2012 cestu do Atelieru D na Stavební fakul...
Výpočet dynamických sil v základech masivního padostroje při drop-in testech velkých tělesVýpočet dynamických sil v základech masivního padostroje při drop-in testech velkých těles (203x)
V technické praxi, viz např. obr. 1 a 2, jsou často požadovány zkoušky součástí nebo strojních celků dynamickým rázem (&...
K navrhování ocelových konstrukcí jeřábových drah podle eurokódů (54x)
Problematika navrhování ocelových konstrukcí jeřábových drah doznala zrušením původních českých technických norem a jeji...

NEJlépe hodnocené související články

„Největší systémový nedostatek vidím v neošetřeném problému tzv. geotechnického rizika, které je součástí počátku stavebního záměru,“„Největší systémový nedostatek vidím v neošetřeném problému tzv. geotechnického rizika, které je součástí počátku stavebního záměru,“ (5 b.)
uvedl v rozhovoru pro časopis KONSTRUKCE Ing. Jindřich Řičica, předseda Asociace dodavatelů speciálního zakládání staveb...
Co jste hasiči, co jste dělali, že jste si takovou krásnou hasičárnu zasloužili?Co jste hasiči, co jste dělali, že jste si takovou krásnou hasičárnu zasloužili? (5 b.)
Autoři v článku popisují architektonické, konstrukční a materiálové řešení nové hasičárny v Krásné Studánce. Ta neslouží...
V mnoha směrech rekordní Bauma 2019V mnoha směrech rekordní Bauma 2019 (5 b.)
Po třech letech a tour v Indii a Číně se veletrh Bauma vrátil na výstaviště v bavorské metropoli – do Mnichova. Největší...

NEJdiskutovanější související články

Dřevostavby a cenové ukazatele nosných obvodových zdíDřevostavby a cenové ukazatele nosných obvodových zdí (9x)
Koncept „dřevostavba“ není zatím přesně definován. Tímto pojmem budeme rozumět stavební dílo, pro jehož nosnou konstrukc...
Analýza efektivity vytváření a využití antikorozních systémů na bázi materiálů obsahujících zinekAnalýza efektivity vytváření a využití antikorozních systémů na bázi materiálů obsahujících zinek (5x)
Zinkové povlaky tvoří nejefektivnější antikorozní ochranu ocelových výrobků. V práci je představena analýza nákladů...
AERO-THERM – kosmická technologie mezi izolacemiAERO-THERM – kosmická technologie mezi izolacemi (3x)
AERO-THERM znamená revoluci v izolaci a zateplování budov a objektů. AERO-THERM je nanotechnologie, která je schopna dík...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice