KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8433
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    2017    Největší brzdou kancelářského developmentu je byrokracie ze strany státu

Největší brzdou kancelářského developmentu je byrokracie ze strany státu

Publikováno: 25.7.2017
Rubrika: 2017

V současné době je český kancelářský development nejvíce limitován nadměrnou byrokracií ze strany státu společně s nekvalitní legislativou a nedostatkem ploch pro výstavbu. Naopak nejméně je rozvoj developmentu ovlivňován nedostatkem financí. Úroveň současných cen pronájmů kanceláří považují za vyváženou čtyři pětiny ředitelů developerských firem a stejná část neplánuje v letošním roce nájmy kancelářských prostor nijak měnit. Více firem přitom plánuje zdražit ceny pronájmů až v roce 2018.

Zatímco dvě pětiny developerských společností poskytují svým zákazníkům slevy z nabídkových cen, více než polovina firem nabízí místo slev jiné benefity. Vyplývá to ze Studie developerských společností Q2/2017 zpracované analytickou společností CEEC Research ve spolupráci se společností KPMG Česká republika.

Byrokracie ze strany státu je aktuálně faktorem nejvíce limitujícím kancelářský development. Shodli se na tom všichni dotázaní ředitelé developerských společností, kteří na stupnici od nuly do desítky, kde desítka představuje faktor limitující kancelářský development maximálním způsobem, dali tomuto prvku známku 9,6. Dalším významným faktorem bránícím rozvoji developmentu je nekvalitní legislativa a její časté změny (8,8 bodu z 10) a nedostatek ploch pro výstavbu (7,6 bodu z 10). Naopak nejmenší brzdou je pro kancelářský development nedostatek financí a neochota bank financovat projekty (4,1 bodu z 10). „V roce 2016 bylo v Praze dokončeno jen 33 tisíc metrů čtverečních nových kancelářských prostor. Roky 2017 i 2018 se vracejí na obvyklé úrovně okolo 160 tisíc metrů čtverečních nové plochy za rok. Měnit se nebude ani tak nájemné samotné, jako spíše objem poskytovaných nájemních pobídek. U nich očekávám mírný pokles,“ říká Pavel Kliment, partner odpovědný za sektor stavebnictví a real estate v KPMG Česká republika.

Současnou úroveň cen pronájmů kancelářských prostor považují za vyváženou čtyři pětiny (81 procent) ředitelů developerských společností. Jako podhodnocené pak označila ceny pronájmů zbývající pětina (19 procent) developerských firem. Za nadhodnocené je nepovažoval žádný z dotázaných ředitelů. „Investoři považují ceny pronájmů za stabilní a zpravidla i přiměřené. Důležitá je pro ně především samotná kvalita projektu a lokalita, kde se nemovitost nachází. I do budoucna bude při výběru kancelářských prostor hrát rozhodující roli Praha a její blízké okolí, které je dobře napojeno na dopravní infrastrukturu,“ vysvětluje Petr Pospíšil, výkonný ředitel společnosti Trigema R&D. „Nájemci svůj apetit po luxusnějších kancelářích stále častěji uspokojují rekonstrukcemi starších prostor. Musí reagovat na zvýšené požadavky zaměstnanců a chtějí brát perfektní pracovní prostředí jako benefit k jejich mzdě,“ říká Pavel Štáf, ředitel společnosti Bytecheck-PRO.cz, zabývající se koordinacemi vestaveb nájemců.

Tomu odpovídá i fakt, že většina (81 procent) developerských společností neplánuje pro rok 2017 ve svých pronájmech žádné změny. Zatímco zvýšení cen avizovala desetina (13 procent) společností, a to v průměru o 4 procenta, o poklesu hovořilo jen 6 procent firem. Vyšší počet společností však bude navyšovat ceny pronájmů v roce 2018, kdy se zvýšením cen pronájmů v průměru o 3 procenta počítá čtvrtina (25 procent) společností.

„Momentálně se ke zdražování nechystáme. Pokud by ke zdražení mělo dojít, pak pouze o míru inflace, která je stále poměrně mírná,“ tvrdí Ondřej Valouch, projektový manažer, PROPERITY group. „V tuto chvíli očekáváme mírný nárůst; ceny projekčních, inženýrských i stavebních prací stouply,“ dodává Zdeněk Přichystal, jednatel, FUERTES DEVELOPMENT, s. r. o.

Slevy z nabídkových cen poskytují svým zákazníkům bezmála dvě pětiny (38 procent) developerských firem, přičemž v průměru se jedná o 12procentní slevu. Jiné benefity (např. nájemní prázdniny, fit‑out) pak zákazníkům poskytuje více než polovina developerů (56 procent). „Výše pronájmů kancelářských objektů kategorie AAA zůstává relativně stabilní. Prodlužují se však nabízené délky nájemních prázdnin a zvyšují se jiné typy pobídek, např. příspěvky na klientské úpravy, apod.,“ říká Dana Šántrochová, development director, S+B Plan & Bau Prag, spol. s r. o.

Studie developerských společností Q2/2017 bude publikována již brzy na www.ceec.eu

The Greatest Hindrance to the Office Development is the State’s Bureaucracy
These days, the office development in the Czech Republic has been mostly limited by the state’s excessive bureaucracy, poor legislation and the lack of areas for construction. On the contrary, the development is least affected by the lack of finance. Four fifths of directors of developer companies consider the level of current office rental prices balanced, and the same proportion do not plan to change their office rental in any way this year. Still, number of companies plan to increase the rental prices in 2018.

Bookmark
Ohodnoďte článek:

Fotogalerie
FAKTORY LIMITUJÍCÍ KANCELÁŘSKÝ DEVELOPMENT V RŮSTUPLÁNUJETE ZMENY V CENÁCH PRONÁJMU?POSKYTUJETE ZÁKAZNÍKUM SLEVY Z NABÍDKOVÝCH CEN VÁMI PRONAJÍMANÝCH NEMOVITOSTÍ?

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

„Mobilní aplikace pro budovu Five slučuje dohromady všechny služby, které jsou v budově dostupné,“„Mobilní aplikace pro budovu Five slučuje dohromady všechny služby, které jsou v budově dostupné,“ (27x)
uvedl v rozhovoru pro časopis KONSTRUKCE projektový manažer společnosti Skanska Property Czech Republic Ing. Oldřich Kup...
AČSZ – Nový přidružený člen AČSZAČSZ – Nový přidružený člen AČSZ (25x)
Jedním z oborů, v němž je Bochemie dlouhodobě úspěšná ve světovém měřítku, je povrchová úprava kovů. Stěžejním produktem...
Hardox® 500 Tuf - nová generace otěruvzdorného plechu Hardox® pro sklápěcí korby, drapáky a kontejneryHardox® 500 Tuf - nová generace otěruvzdorného plechu Hardox® pro sklápěcí korby, drapáky a kontejnery (23x)
Nová ocel Hardox® 500 Tuf přináší výjimečnou sílu, tvrdost a houževnatost v jediném produktu, který na trhu prakticky ne...

NEJlépe hodnocené související články

Aspira Business Centre – nová „zelená“ kancelářská budova v Praze 5Aspira Business Centre – nová „zelená“ kancelářská budova v Praze 5 (5 b.)
Od dubna 2016 vyrůstala v pražských Nových Butovicích administrativní budova společnosti Livesport. Aspira Business Cent...
Veleň bude mít novou školu. Postaví ji společnost HSF SystemVeleň bude mít novou školu. Postaví ji společnost HSF System (5 b.)
Stavební společnost HSF System staví novou budovu základní školy v obci Veleň ve Středočeském kraji. Výstavba proběhne v...
V ArcelorMittal Ostrava úspěšně dokončili opravu vysoké pece za 320 milionůV ArcelorMittal Ostrava úspěšně dokončili opravu vysoké pece za 320 milionů (5 b.)
Jedna ze dvou provozovaných vysokých pecí v huti ArcelorMittal Ostrava prošla náročnou opravou. Ta trvala 45 dní a stála...

NEJdiskutovanější související články

Lindab Safety: aby vaše střecha byla i v zimě bezpečnáLindab Safety: aby vaše střecha byla i v zimě bezpečná (1x)
Střechu obvykle vnímáme jako funkční objekt, který nám slouží a není třeba mu věnovat příliš pozornosti. To se ale může ...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice