KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8433
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Zajímavosti    Nejrozsáhlejší renovace Hospitalu Kuks je u konce

Nejrozsáhlejší renovace Hospitalu Kuks je u konce

Publikováno: 4.2.2015
Rubrika: Zajímavosti

Společnost HOCHTIEF CZ dokončila rekonstrukci barokního komplexu Kuks na Trutnovsku. Stavební práce se týkaly rekonstrukce budovy Hospitalu a nevyužitých prostor – obnovy inženýrských sítí, TZB, omítání stěn, konstrukcí podlah a kompletace kotelen. Velká část rekonstrukce byla zaměřena na restaurování historických prvků – např. citlivé odkrytí barokní malby (secco) „Tanec smrti“, nebo obnova historických stropů z 18. století.

Všechny stavební a restaurátorské práce probíhaly souběžně. Obnova hospitální zahrady byla zaměřena na obnovu původní užitné hodnoty – sadové úpravy – kácení, založení nových záhonů, trávníků a výsadba nových ovocných stromků. Stavební práce pak zahrnovaly inženýrské sítě, závlahy, fontány, komunikace pro pěší i techniku, zázemí pro zahradníky, techniku nebo skleníky.

CHARAKTERISTIKA STAVBY A JEJÍ ÚČEL
Hospital Kuks je součástí jedinečného barokního lázeňského komplexu založeného významným mecenášem Františkem Antonínem Šporkem. Projekt Kuks-Granátové jablko představuje možnost, jak kdysi nevyužívané a do značné míry zchátralé části výjimečného areálu Hospitalu přiblížit svému původnímu určení, tj. místu se silným sociálním akcentem, kde se dostává pomoc potřebným. Záměrem projektu bylo rozvíjet v obnovených prostorech areálu nové aktivity, které budou mít vazbu nejen na primární původní užitné funkce Hospitalu, ale budou rozvíjet i umělecko-duchovní stránky člověka.

Areál sestávající z centrálního kostela a jednotlivých křídel, umístěných kolem vnitřního nádvoří, tvoří pravidelný obdélník s celkovými rozměry 155 × 70 m. Hlavní severní průčelí je umístěno na vyvýšené terase nad přirozeně skloněným terénem do údolí Labe. Terasa lemovaná kopiemi soch M. B. Brauna je přístupná z čela po širokém kamenném schodišti a také z obou boků branami v zahradní zdi po pěšině navazující na nezpevněnou polní cestu vedoucí podél západního průčelí a asfaltovou vozovku podél východního průčelí. Východní a západní průčelí jsou situována za zahradní zdí, navazující na galerii soch před severním průčelím. Zeď je prolomena několika přístupovými branami, především na straně východního křídla. Jižní průčelí bezprostředně navazuje na původní zahradu Hospitalu.

URBANISTICKÉ ŘEŠENÍ
Po stránce urbanistického a hmotového řešení nedošlo k žádným změnám. Původní tvar objektu zůstal zcela zachován. Byly obnoveny některé prvky, které jsou s objektem historicky spjaty a během času byly zničeny či poškozeny (došlo například k obnově původního balkónu v severozápadní části nádvoří).

KOMPLETNÍ A ČÁSTEČNÉ REKONSTRUKCE OBJEKTU HOSPITALU
Objekt Hospitalu lze po stránce technického řešení obnovy rozdělit do několika oblastí, přičemž lze říci, že byly kompletně rekonstruovány, případně vyměněny všechny otvorové výplně na fasádách.

Části objektu, které prošly komplexní rekonstrukcí

  • Jihozápadní křídlo Hospitalu 1. NP a 2. NP – zmíněná část objektu byla v havarijním stavu a komplexní zásah byl nutný.
  • Výtah – jedná se o východní dvorní přístavek, který nebyl protažen do 1. PP. Pro zpřístupnění pro imobilní návštěvníky bylo nutné výtahovou šachtu prodloužit do 1. PP. Toto se neobešlo bez demolice stávajícího přístavku a následného vytvoření repliky, která slouží jako výtahová šachta.
  • Východní křídlo s ubytovací částí – v této lokalitě byly provedeny nové dispozice a sociální zařízení. Změna proběhla v části 1. NP a v celém 2. NP. Ve 2. NP je nově navržen depozitář s posuvným regálovým systémem.
  • Vstup a pokladna – v této části byly kompletně rekonstruovány sociální zařízení a místnosti pokladny.
  • Severovýchodní roh 1. PP – zde došlo ke kompletní obnově včetně demolice stávajícího technického zařízení.

Části, které prošly částečnou rekonstrukcí

  • Západní křídlo Hospitalu – rekonstrukce se zde týkaly 1. NP a 2. P tedy v místech, kde sídlí správa NPÚ. Vyměněny byly podlahy, otvorové výplně a inženýrské sítě.
  • Siduri vinotéka – obnova podlah, otvorových výplní, bezbariérové vstupy a inženýrské sítě.
  • Schodiště – obnova schodišťových stupňů a zábradlí. 
  • Krovy – rekonstrukce spočívala v zateplení, posílení stropní konstrukce nad CHÚC, opatření proti dřevokaznému hmyzu a houbám a vybudování dvou kotelen.

Národní kulturní památka Hospital Kuks je součástí unikátního barokního komplexu v údolí horního Labe. Kuks, pyšnící se i 12 sochami Ctností a 12 sochami Neřestí od Matyáše Bernarda Brauna, téměř deset let čekal na zásadní opravu. V posledních dvou letech prošel kukský areál rovněž archeologickým průzkumem.

Hochtief Reconstructed Baroque Complex Kuks in Trutnovsko
HOCHTIEF CZ company finished reconstruction of baroque complex Kuks in Trutnovsko. Construction works applied to the reconstruction of unused spaces – renewal of utilities, TZB, plastering of walls, floor structures, and boiler-house completion. A significant part of reconstruction was aimed at restoration of historical elements – i.e. sensitive revelation of baroque painting (secco) “Dance of Death” or renewal of historical ceilings from the 18th century.

Bookmark
Ohodnoďte článek:

Fotogalerie
Projekt s příhodným názvem Granátové jablko je za poslední léta jedním z nejrozsáhlejších počinů na poli památkové péče

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

ČVUT hostilo seminář Požárně bezpečnostní řešení stavby a návrhové normyČVUT hostilo seminář Požárně bezpečnostní řešení stavby a návrhové normy (308x)
Na dvě stovky posluchačů z řad odborníků na požární ochranu si našly 2. února 2012 cestu do Atelieru D na Stavební fakul...
Výpočet dynamických sil v základech masivního padostroje při drop-in testech velkých tělesVýpočet dynamických sil v základech masivního padostroje při drop-in testech velkých těles (93x)
V technické praxi, viz např. obr. 1 a 2, jsou často požadovány zkoušky součástí nebo strojních celků dynamickým rázem (&...
AČSZ – Křemík v oceli – důležitý prvek při žárovém zinkováníAČSZ – Křemík v oceli – důležitý prvek při žárovém zinkování (69x)
Žárové zinkovny v minulosti řešily a i dnes velice často řeší problém pozinkování materiálu z reaktivních ocelí, tzn. oc...

NEJlépe hodnocené související články

„Největší systémový nedostatek vidím v neošetřeném problému tzv. geotechnického rizika, které je součástí počátku stavebního záměru,“„Největší systémový nedostatek vidím v neošetřeném problému tzv. geotechnického rizika, které je součástí počátku stavebního záměru,“ (5 b.)
uvedl v rozhovoru pro časopis KONSTRUKCE Ing. Jindřich Řičica, předseda Asociace dodavatelů speciálního zakládání staveb...
Co jste hasiči, co jste dělali, že jste si takovou krásnou hasičárnu zasloužili?Co jste hasiči, co jste dělali, že jste si takovou krásnou hasičárnu zasloužili? (5 b.)
Autoři v článku popisují architektonické, konstrukční a materiálové řešení nové hasičárny v Krásné Studánce. Ta neslouží...
V mnoha směrech rekordní Bauma 2019V mnoha směrech rekordní Bauma 2019 (5 b.)
Po třech letech a tour v Indii a Číně se veletrh Bauma vrátil na výstaviště v bavorské metropoli – do Mnichova. Největší...

NEJdiskutovanější související články

Dřevostavby a cenové ukazatele nosných obvodových zdíDřevostavby a cenové ukazatele nosných obvodových zdí (9x)
Koncept „dřevostavba“ není zatím přesně definován. Tímto pojmem budeme rozumět stavební dílo, pro jehož nosnou konstrukc...
Analýza efektivity vytváření a využití antikorozních systémů na bázi materiálů obsahujících zinekAnalýza efektivity vytváření a využití antikorozních systémů na bázi materiálů obsahujících zinek (5x)
Zinkové povlaky tvoří nejefektivnější antikorozní ochranu ocelových výrobků. V práci je představena analýza nákladů...
AERO-THERM – kosmická technologie mezi izolacemiAERO-THERM – kosmická technologie mezi izolacemi (3x)
AERO-THERM znamená revoluci v izolaci a zateplování budov a objektů. AERO-THERM je nanotechnologie, která je schopna dík...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice