KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8433
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Zajímavosti    Návštěva společnosti Halfen

Návštěva společnosti Halfen

Publikováno: 25.5.2009
Rubrika: Zajímavosti

Společnost Halfen patří mezi přední světové firmy v oblasti upevňovací a kotevní techniky a výztuže. Hlavní sídlo má v německém Langenfeldu a jednotlivé pobočky v mnoha zemích všech kontinentů. Nyní zaměstnává více než 1.300 pracovníků. Redaktorka časopisu Konstrukce navštívila počátkem září minulého roku v Langendfeldu sídlo společnosti Halfen a výrobní závod v Arternu. Průvodkyní byla Ing. Olga Löwitová, CSc., technická manažerka dceřiné společnosti Halfen v České republice.

LANGENFELD, SÍDLO FIRMY HALFEN
Návštěva se odehrávala podle přesně stanoveného plánu. První den probíhal v Langenfeldu. Zde nás Dipl.-Ing. Thomas Murauer, vedoucí mezinárodního centra technologie, nejprve seznámil s historií skupiny Halfen, jejími významnými produkty, ale také cíli a plány do budoucna. Podle jeho slov stojí strategie společnosti Halfen na čtyřech základních pilířích. Jsou to: organizace odbytu orientovaná přímo na zákazníky, centra projektové podpory pro jednotlivé skupiny výrobků, propracovaný systém logistiky a koordinace jednotlivých úrovní výrobních procesů.

Mohl byste našim čtenářům přiblížit činnost Vašeho oddělení?
V našem mezinárodním centru technologií úzce spolupracujeme s dalšími odděleními (výzkumu a vývoje, skupinou Engineering atd.), spoluvytváříme katalogy, spolupracujeme s univerzitami a odbornými sdruženími, pravidelně sledujeme trh. Technicky zajišťujeme velké projekty, poskytujeme podporu při reprezentování firmy na veletrzích, při pořádání výstav dceřiných společností atp. Naším hlavním úkolem je podpora zákazníků při řešení technických problémů.

K tomu patří například telefonické konzultace, vypracování konstrukčních návrhů podle přání zákazníka, provedení statických výpočtů nebo koordinace projektů mezi prodejcem a zákazníkem Větší část našeho působení je stále směrována na zákazníky v Německu, ale rychle roste i podíl zahraničí.

Mnoho našich zákazníků, především inženýrů a projektantů, se na nás obrací a požaduje kontakt na naše dceřiné společnosti či distributory v zahraničí. V případě potřeby prodiskutujeme se zákazníkem možnost realizace a postup montáže. Zákazník se může spolehnout na to, že při hledání optimální varianty naše oddělení (mezinárodní centrum technologií) prozkoumalo prakticky všechny technické aspekty.

Jaký produkt společnosti Halfen je pro Vás v současné době číslem jedna? Z jakého důvodu?
Nejdůležitějším produktem jsou pro nás profily HALFEN. Válcované profily C se dodávají v různém provedení a v různých rozměrech v nejvyšší kvalitě. Profily jsou válcovány za studena nebo za tepla (pro dynamická namáhání), obvykle jsou v délkách od 10 cm do 6,07 m, s kotvami (kotevní profily HTA nebo HGB k zabetonování) nebo bez kotev (montážní lišty HM a HL). Vedle těchto „hladkých“ profilů nabízíme také ozubené profily, které mohou přenést síly ve všech směrech, tzn. také ve směru délky profilu. Je možné říci, že nabízíme ucelený sortiment produktů s rozsáhlým příslušenstvím (šrouby, závitové desky atd.) s možností výroby ohýbaných profilů, např. pro využití v tunelech.

Tento produkt je pro nás velmi důležitý také z ekonomického hlediska, dosahujeme s ním asi 50 % našeho celosvětového obratu. Mimochodem – profily byly uvedeny na trh již v roce 1929 zakladatelem firmy Josefem Halfenem. Jsou naším nejstarším produktem. Nacházejí uplatnění po celém světě, byly použity při stavbě významných budov, například: Petronas Tower v Kuala Lumpur v Malajsii nebo také v momentálně budované nejvyšší budově světa Burj Dubai. Vedle známých odbytišť se profily také těší vzrůstající oblibě v dalších zemích, jako jsou Čína a Indie. Také tam si totiž cení kvality výrobků zhotovených v Německu. O této problematice by se dalo ještě dlouho hovořit, ale to by mnohonásobně přesahovalo rozsah článku.

Dalším bodem naší návštěvy byla prohlídka výrobních hal v Langenfeldu. Věnoval se nám manažer výroby Uwe Milhamke. V Langenfeldu se vyrábějí upevňovací profi ly. Uwe Milhamke nás seznámil např. s výrobou kotevních profilů HTA, které se často využívají pro kotvení fasádních systémů či do betonových prefabrikátů. Tyto profily jsou vhodné i pro dynamické zatížení – dají se tedy použít například pro upevnění pojezdových drah jeřábů nebo upevnění strojů.

Zaujaly nás také upevňovací profily Dynagrip, které byly vyvinuty pro případy velkého zatížení i v podélném směru. Tyto vysoce účinné profily jsou určeny pro přenesení dynamických sil až 16,8 kN – např. HZA Dynagrip 38/23 a to díky speciálnímu ozubení, kterým se zabraňuje prokluzu.

Druhý den následovala prohlídka dvou referenčních staveb společnosti. Provázel nás Dipl.-Ing. Antonio Casu, obchodní zástupce firmy Halfen, který nám také poskytl odborný výklad u obou realizací. Nejprve jsme si prohlédli právě probíhající výstavbu rozsáhlého administrativního komplexu v Düsseldorfu. Realizátorem stavby je firma Wolf & Müller. Podle informací hlavního stavbyvedoucího zde práce probíhají závratným tempem – za týden byly vybetonovány čtyři stropy o ploše 10.000 m2. Stavba, která začala v dubnu minulého roku, by měla být dokončena letos v říjnu. Naše návštěva proběhla v době dokončování hrubé stavby. Zajímavostí této stavby je využití zemního tepla k vytápění objektů – pod podlahou se nachází 150 m hluboký vrt. Při realizaci této stavby byly využity i výrobky firmy Halfen, například stykovací výztuže HBT a smyková výztuž proti protlačení HDB. V rámci výstavby devítipatrové administrativní budovy, kde v půdorysu každého patra je 250 sloupů, bylo použito kolem 3.000 těchto speciálních smykových výztuží HDB.

Další realizací byla administrativní budova přímo v Langenfeldu, která je určena místnímu hasičskému sboru. Zde jsme byli svědky uplatnění dvou výrobků firmy Halfen, které byly zabetonovány v poměrně velkých fasádních panelech. Jednalo se o použití systému kotev FPA pro prefabrikované fasádní panely a o systém přepravních úchytů.

ARTERN, VÝROBNÍ ZÁVOD HALFEN
Třetí den jsme strávili ve výrobním závodě v Arternu. Zde se nám věnoval Dipl.-Ing. Stephan Hempel, šéf technické skupiny. I v tomto závodě jsme absolvovali exkurzi do výrobních hal. Měli jsme možnost vstoupit i do vývojového centra závodu. V Arternu se vyrábí mnoho produktů. Jsou to například dva typy spojek betonářské výztuže, a to jednak systém HBS-05, jednak systém HGC (Halfen Grip Connector).

Dále je to systém táhel DETAN, jehož výroba byla v loňském roce inovována, transportní systémy KKT s využitím technologie kování za studena, která oproti kování za tepla zaručuje stálé vlastnosti oceli i po zpracování. Protože se jedná o novinku a know-how firmy Halfen, nemohli jsme si bohužel tento postup vyfotografovat. Dalšími výrobky jsou: výztuž proti protlačení HDB (v Arternu probíhá jejich kompletace), kotevní trny HAB, sendvičové kotvy SPA a zcela nově zavedené kotvy HSC, které se používají jako nekomplikovaná výztuž konzol.

V Arternu se dále kompletuje zpětně ohýbaná výztuž – prvky HBT, které se používají k napojení výztuže. Podrobnější informace o systémech HBS a HGC nám sdělil Dipl.-Ing. Stephan Hempel. HBS využívá svěracího účinku (kónický závit na prutu), spojky HGC spojují dva pruty, které nepotřebují závit. Na spojce je několik šroubů, které se po utažení předepsaným momentem ustřihnou, a tak je vytvořen spoj se 100% únosností. Spojky jsou určeny pro přenos v tahu i tlaku. Napojení výztuže pomocí HGC je proto zvláště vhodné pro sanační výměnu výztuže, napojení nových konstrukcí ke starým, spojení betonových prefabrikátů či spojení prefabrikovaných komínů o výšce několika podlaží.

Čím se technická skupina ve firmě Halfen v Arternu zabývá?
Nejprve bych rád blíže představil Artern, místo pro výrobu produktů skupiny výztuže a systémů transportních kotev. Ve výrobním závodě v Arternu je zaměstnáno cca 160 pracovníků, z toho asi 60 v oddělení produkce.

Kromě výroby v Arternu sídlí i odloučená pracoviště oddělení výzkumu a vývoje a skupiny Engineering. Jedná se o malé týmy pracovníků, kteří plní úkoly týkající se výrobků skupiny výztuže a transportních kotev. Oddělení výzkumu a vývoje (tým 3 pracovníků) vyvíjí nové produkty, zajišťuje patenty a ochranné známky (jako například pro HSC) a zavádí v Německu všechny vyžadované stavebně-technické dokumenty (certifikáty). Úkolem týmu Engineering (5 pracovníků) je také zavést produkty společnosti Halfen, které budou splňovat adekvátní specifické normy a požadavky relevantních zahraničních úřadů. Technická podpora pro výrobky závodu v Arternu probíhá centrálně z ICT Langenfeld.

Spolupracujete při vývoji nových produktů s univerzitami?
Spolupráce s univerzitami tvoří nedílnou a důležitou součást procesu vývoje výrobku (tým výzkumu a vývoje). Jak při využití „nových“ inovativních materiálů a postupů, tak v oblasti zkoušení materiálu a zkoušek produktů v zabetonovaném stavu při rozdílném statickém zatížení (extrémní kombinace zatížení, simulace zemětřesení, využití produktu v zařízeních jaderné energie) nebo v různých okolních podmínkách (mráz, rosa, oheň, změna teploty…). Jedná se např. o spolupráci s univerzitami z Drážďan, Dortmundu, Stuttgartu, Bochumi, Výmaru, Karlsruhe atd.

S mnohými zahraničními univerzitami spolupracuje rovněž skupina Engineering, jak v Langenfeldu, tak i tým v Arternu. Téměř v každé zemi, kde je firma Halfen zastoupena, nalezneme jednu spolupracující univerzitu. Tyto univerzity nám pomáhají přizpůsobovat koncepty výpočtu specifickým pravidlům a normám konkrétních zemí. Jako příklad spolupracujících univerzit uveďme například univerzitu EPFL Lausanne, ETH Curych, univerzitu Lisabon, technickou univerzitu Vídeň a univerzitu Miláno.

Mohl byste pohovořit o novém výrobku HSC, který zde v Arternu vyrábíte?
Nový produkt společnosti Halfen HSC (Halfen Stud Connector) byl vyvinut oddělením výzkumu a vývoje v Langenfeldu. Umožňuje významnou úsporu času a mimořádně flexibilní volbu rozměrů při provádění železobetonového sloupu s konzolou. Díky kované hlavě kotvy lze i při relativně krátkých kotevních délkách výztužných prutů přenést do betonu velmi vysoká zatížení. V kombinaci s optimálním šroubovým spojením je možné stěny a sloupy vybetonovat přímo v jednom pracovním záběru a konzoly vytvořit dodatečně. Při použití prvku HSC (stud connector) se významně redukuje nutné množství výztuže a s tím spojené pracovní náklady.

Nová výztuž pro konzoly sestává z betonářské žebírkové oceli BSt 500S s patentovanou hlavou obdélníkového tvaru. Výsledkem je 100% přenesení tahových a tlakových sil. Na rozdíl od nákladného vyztužení pomocí třmínků v konzolách nabízí systém nejen při návrhu, ale i v průběhu montáže významné přednosti. Jak geometrie sloupů, tak také geometrie konzol jsou díky prvku HSC (Halfen stud connector) mnohem méně ovlivněné.

Ve srovnání s klasickým řešením s velkými průměry betonářské oceli, velkou kotevní délkou i poloměrem ohybu je potřeba místa výrazně menší. Hlavu prvku HSC lze osadit jak horizontálně, tak vertikálně, čímž je zajištěno optimální uspořádání a využití místa. Tak se vytváří volný prostor pro použití menších konzol a tenčích stěn, resp. sloupů.

VÝBĚR Z PRODUKTŮ HALFEN
Transportní systémy: přepravní úchyty Frimeda; přepravní úchyty Deha.
Kotevní technika k zabetonování: Halfen kotevní profily HTA, profily Dynagrip HZA, profily k upevnění zábradlí HGB, profily k upevnění zdiva HMS, upevňovací profily HTU, úhelníky pro ochranu hran, DEMU kotevní pouzdra, kotevní trny.
Systémy kotvení: Halfen spojky výztuže HBS 05, botky sloupů HCC, spojky výztuže HGC, napojovací pruty HBT, smykové lišty proti protlačení HDB, balkonové izolační prvky HIT, smykové trny pro dilatační spáry CRET, Halfen bi-Trapez-Box HBB.

Visit of the company Halfen
The company Halfen belongs to the leading global companies in the area of fastening and anchoring technolgies and reinforcements. Its headquarters is located in the German town of Langenfeld with subsidiaries in many countries on all continents. It currently employs more than 1,300 employees. The editor of the publishing house Konstrukce media visited the Halfen headquarters in Langendfeld and the production plant in Artern at the beginning of September 2008. Our guide was Ing. Olga Löwitová, CSc., technical manager of Halfen subsidiary in the Czech Republic.

Bookmark
Ohodnoďte článek:

Fotogalerie
Neuer Zollhof v Düsseldorfu, architekt Gehry, použití kotev HK4Tisk skladových dokumentůProfily HTAVýstupní výrobní kontrola, HTAFasádní panel se závěsy FPA; administrativní budova hasičského sboru v LangenfelduPráce v laboratořiBotky sloupů HCC a HABOddělení nástrojů – kalibrační díly

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

ČVUT hostilo seminář Požárně bezpečnostní řešení stavby a návrhové normyČVUT hostilo seminář Požárně bezpečnostní řešení stavby a návrhové normy (369x)
Na dvě stovky posluchačů z řad odborníků na požární ochranu si našly 2. února 2012 cestu do Atelieru D na Stavební fakul...
AČSZ – Křemík v oceli – důležitý prvek při žárovém zinkováníAČSZ – Křemík v oceli – důležitý prvek při žárovém zinkování (59x)
Žárové zinkovny v minulosti řešily a i dnes velice často řeší problém pozinkování materiálu z reaktivních ocelí, tzn. oc...
Dřevostavby a cenové ukazatele nosných obvodových zdíDřevostavby a cenové ukazatele nosných obvodových zdí (56x)
Koncept „dřevostavba“ není zatím přesně definován. Tímto pojmem budeme rozumět stavební dílo, pro jehož nosnou konstrukc...

NEJlépe hodnocené související články

„Největší systémový nedostatek vidím v neošetřeném problému tzv. geotechnického rizika, které je součástí počátku stavebního záměru,“„Největší systémový nedostatek vidím v neošetřeném problému tzv. geotechnického rizika, které je součástí počátku stavebního záměru,“ (5 b.)
uvedl v rozhovoru pro časopis KONSTRUKCE Ing. Jindřich Řičica, předseda Asociace dodavatelů speciálního zakládání staveb...
Co jste hasiči, co jste dělali, že jste si takovou krásnou hasičárnu zasloužili?Co jste hasiči, co jste dělali, že jste si takovou krásnou hasičárnu zasloužili? (5 b.)
Autoři v článku popisují architektonické, konstrukční a materiálové řešení nové hasičárny v Krásné Studánce. Ta neslouží...
V mnoha směrech rekordní Bauma 2019V mnoha směrech rekordní Bauma 2019 (5 b.)
Po třech letech a tour v Indii a Číně se veletrh Bauma vrátil na výstaviště v bavorské metropoli – do Mnichova. Největší...

NEJdiskutovanější související články

Dřevostavby a cenové ukazatele nosných obvodových zdíDřevostavby a cenové ukazatele nosných obvodových zdí (9x)
Koncept „dřevostavba“ není zatím přesně definován. Tímto pojmem budeme rozumět stavební dílo, pro jehož nosnou konstrukc...
Analýza efektivity vytváření a využití antikorozních systémů na bázi materiálů obsahujících zinekAnalýza efektivity vytváření a využití antikorozních systémů na bázi materiálů obsahujících zinek (5x)
Zinkové povlaky tvoří nejefektivnější antikorozní ochranu ocelových výrobků. V práci je představena analýza nákladů...
AERO-THERM – kosmická technologie mezi izolacemiAERO-THERM – kosmická technologie mezi izolacemi (3x)
AERO-THERM znamená revoluci v izolaci a zateplování budov a objektů. AERO-THERM je nanotechnologie, která je schopna dík...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice