KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8433
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    2017    „Naším cílem je vždy nabídnout kvalitní architekturu přímo v srdci města,“

„Naším cílem je vždy nabídnout kvalitní architekturu přímo v srdci města,“

Publikováno: 23.8.2017
Rubrika: 2017

uvedl v rozhovoru pro časopis KONSTRUKCE Ing. David Bušek, vedoucí komerčních projektů společnosti CRESTYL.

CRESTYL působí na českém trhu již dvacet let. Má za sebou celou řadu úspěšných developerských projektů. Proč jste investovali do rekonstrukce a výstavby Central Jablonec? Je to lokalitou? Nebo něčím jiným?
Komerční portfolio skupiny CRESTYL obsahuje 200 000 m2 pronajímatelné plochy, mezi kterou patří kanceláře, obchody i restaurace. Důležitou roli v komerčním portfoliu skupiny CRESTYL hrají i obchodně-společenská centra v regionálních městech, která jiní developeři často opomíjejí. Výběr měst je dán dobrou kombinací lokality a příležitosti – nechceme stavět obchodní haly na poli za městem, naším cílem je vždy nabídnout kvalitní architekturu přímo v srdci města. A samozřejmě stavíme pouze tam, kde víme, že existuje po nových obchodech poptávka. Vypíchnul bych tři naše takové projekty – z těch starších je to Central Most, před dvěma roky jsme pak otevřeli Central Kladno, které se stalo centrem nových možností nakupování, služeb a místa pro trávení volného času a které bylo oceněno jako nejlepší obchodní centrum roku. Věříme, že nedávno otevřený Central Jablonec na tento úspěch naváže.

Lokace staveniště je prakticky v samotném centru města. Neslo to sebou nějaká omezení popřípadě změny zavedených standardních stavebních postupů?
Stavět tak velkou a náročnou stavbu uprostřed centra města na kraji pěší zóny je samozřejmě vždy velkou výzvou, zejména kdy zastavujete pozemek ze 100 % a nemáte k dispozici dostatek okolních ploch pro zařízení staveniště a skladování materiálu. Umístění objektu v centru města a složité základové podmínky nás před zahájením stavby přiměly k přehodnocení projektu a zrušení druhého podzemního podlaží. Původní záměr by si zřejmě vyžádal použití trhacích prací, což jsme s ohledem na okolní historickou zástavbu nechtěli podstoupit. Každá větší stavba vždy vyvolá řadu omezení, které negativně působí na své bezprostřední okolí. Proto pokud stavíte v centru města, je potřeba vše detailněji plánovat a komunikovat s příslušnými úřady a samotnými vlastníky okolních objektů. Samozřejmostí je průběžné sledování hlukových limitů a pasportizace okolních budov včetně geodetického monitorování.

Jakým způsobem byla stavba a dodávky materiálů řízeny?
Vlastní výstavba byla řízena generálním dodavatelem – společností GEMO OLOMOUC, spol. s r. o. ve spolupráci s koordinátory CRESTYLu. Zejména koordinace dopravy v okolí stavby byla další důležitou disciplínou, na kterou bylo nutné se důkladně připravit. V okolí staveniště byly velmi omezené možnosti parkování, proto všichni dodavatelé museli striktně respektovat určené časy návozu a případně využívat odstavné plochy na kraji města. Dobrá příprava se osvědčila začátkem roku, kdy město zasáhla sněhová kalamita a současně se zvýšil tlak na zásobování ze strany od nájemců.

CRESTYL je členem České rady pro šetrné budovy. Najdeme rovněž na Central Jablonec nějaké „ekologické“ stavební prvky?
Všechny projekty se snažíme dělat tak, aby byly šetrné vůči životnímu prostředí a bez negativních účinků na zdraví osob, které se v objektu vyskytují. K výstavbě používáme pouze ověřené certifikované materiály. Současně se snažíme efektivně využívat zdroje, které jsou v lokalitě k dispozici, pracujeme s rekuperací, směšováním odpadního a přívodního čerstvého vzduchu, se zpětným získáváním tepla apod. Z pohledu tepelné techniky jsme řešili budovu komplexně jako celek, přičemž jsme cílili na doporučené hodnoty.

Jaká byla spolupráce s architekty a projektanty studia Chapman Taylor a Arch. Design? Byla to váš první společný projekt?
Bohaté zkušenosti máme s oběma ateliéry z předchozích projektů, ale nejvíce z dokončeného projektu obchodního centra Central Kladno. Jak Chapman Taylor tak Arch. Design disponují týmem zkušených profesionálů a mají s podobnými projekty bohaté zkušenosti. Spolupráci jsme tak měli vyzkoušenou, což výsledku značně prospělo.

S jakými překážkami se v ČR nejčastěji setkáváte na poli komerčního developmentu?
Největší překážkou je velmi dlouhá příprava nových projektů a to díky současné legislativě. Povolovací proces nyní zabere několik let práce a výsledný produkt se často neshoduje s prvotním investičním záměrem. Není výjimkou, že příprava projektů může trvat 5 – 10 let a výsledný produkt již nereflektuje aktuální potřeby trhu.

V Jablonci máte hotovo. Jaké další projekty budou následovat?
Uvedl bych dva klíčové projekty, na kterých pracujeme. Před dvěma lety rozšířila skupina CRESTYL své portfolio o Savarin, unikátní a největší počin revitalizace v samém srdci pražské metropole s celkovou hodnotou přesahující přes 300 milionů EUR. Projekt Savarin zahrnuje 15 tisíc m2 pozemků a nabídne kombinaci obchodů, služeb a kanceláří společně s prostory pro relaxaci s plným respektem ke geniu loci daného místa s jedinečnou atmosférou. Všechny cenné historické budovy samozřejmě budou zrekonstruovány, a to včetně barokního paláce Savarin nebo historické jízdárny. Právě mezi těmito dvěma budovami bude obnovena barokní zahrada – jedná se o možná jediný dochovaný barokní půdorys v centru Prahy. V rámci realizace projektu Savarin se výrazně zvýší podíl volně přístupných venkovních ploch ze stávajících 12 na 35 % celého území projektu. Maximální zpřístupnění doposud uzavřených míst vdechne této jedinečné lokalitě v sousedství Václavského náměstí a ulice Na Příkopech nový život. Do vnitrobloků tak budou moci proudit davy lidí, protože nový prostor nabídne místo pro nové pasáže i náměstí se zelení, lavičkami, kavárnami a restauracemi.

Druhým zásadním projektem s nabídkou komerčních prostor je DOCK. Jedná se o unikátní projekt v klidné lokalitě pražské Libně na břehu řeky s vynikající dostupností do centra metropole. Vznikající čtvrť s celkovými investičními náklady převyšující 4 miliardy korun nabízí jak byty, tak kanceláře. Celková plocha komerční části DOCK IN činí přibližně 80 000 m2. Největší plochu tvoří kancelářské prostory, součástí areálu ale jsou i obchody, restaurace a kavárny – jedna z nich přímo na břehu řeky. DOCK je celý koncipován jako kombinace klidného bydlení i kanceláří s promenádou u vody.

Bookmark
Ohodnoďte článek:

Fotogalerie
Ing. David Bušek

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Panattoni je největším developerem Evropy! (43x)
Panattoni Europe je největším průmyslovým developerem v Evropě podle posledního žebříčku Top Property Developers časopis...
Palác NárodníPalác Národní (33x)
Palác Národní je projekt víceúčelového domu v srdci Prahy, který doplňuje nároží Národní třídy a Mikulandské ulice, posl...
AČSZ – Nový přidružený člen AČSZAČSZ – Nový přidružený člen AČSZ (31x)
Jedním z oborů, v němž je Bochemie dlouhodobě úspěšná ve světovém měřítku, je povrchová úprava kovů. Stěžejním produktem...

NEJlépe hodnocené související články

Aspira Business Centre – nová „zelená“ kancelářská budova v Praze 5Aspira Business Centre – nová „zelená“ kancelářská budova v Praze 5 (5 b.)
Od dubna 2016 vyrůstala v pražských Nových Butovicích administrativní budova společnosti Livesport. Aspira Business Cent...
Veleň bude mít novou školu. Postaví ji společnost HSF SystemVeleň bude mít novou školu. Postaví ji společnost HSF System (5 b.)
Stavební společnost HSF System staví novou budovu základní školy v obci Veleň ve Středočeském kraji. Výstavba proběhne v...
V ArcelorMittal Ostrava úspěšně dokončili opravu vysoké pece za 320 milionůV ArcelorMittal Ostrava úspěšně dokončili opravu vysoké pece za 320 milionů (5 b.)
Jedna ze dvou provozovaných vysokých pecí v huti ArcelorMittal Ostrava prošla náročnou opravou. Ta trvala 45 dní a stála...

NEJdiskutovanější související články

Lindab Safety: aby vaše střecha byla i v zimě bezpečnáLindab Safety: aby vaše střecha byla i v zimě bezpečná (1x)
Střechu obvykle vnímáme jako funkční objekt, který nám slouží a není třeba mu věnovat příliš pozornosti. To se ale může ...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice