KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8433
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Národní technická knihovna – moderní design i technologie

Národní technická knihovna – moderní design i technologie

Publikováno: 21.5.2009, Aktualizováno: 20.11.2009 16:33
Rubrika: , Zajímavosti

Nová budova Národní technické knihovny v Praze je stavbou, která víří vody architektury nejen v samotném hlavním městě, ale pomalu se dostává do hledáčků odborníků i za hranicemi Prahy. Kolosální stavba, která má v budoucnu fungovat jako ochranná skřínka pro celou řadu knih, dokumentů a archiválií, vzbuzuje diskuse rovněž vzhledem k celé řadě netradičních a moderních technologií, které byly v průběhu jejího budování využity. V naší letošní poslední rubrice Stavba pod drobnohledem máte nyní jedinečnou možnost podívat se této právě dokončované „dámě“ pod sukni.

ARCHITEKTONICKÉ ÚDAJE STAVBY
Charakteristika území

Stavební parcela, která je předmětem návrhu stavby, se nachází přímo v ohnisku vysokoškolského kampusu, který je komponován na základě urbanistické koncepce z 20. let 20. století. Pro stavbu je k dispozici pozemek vymezený ulicemi Technickou, Thákurovou, Bechyňovou a Studentskou, o celkové rozloze 11.737 m2, který je situován v poloze mezi objekty Fakulty stavební a Fakulty architektury ČVUT na straně severozápadní, objekty Vysoké školy chemickotechnologické na straně jihozápadní a objekty Fakulty strojní ČVUT na straně jihovýchodní.

Pozemek je obdélníkový a je orientován podélnou stranou k severozápadu do ulice Thákurovy, k jihovýchodu do ulice Studentské, k jihozápadu do ulice Technické a k severovýchodu do ulice Bechyňovy. Území je rovinné, s mírným sklonem k severovýchodu, s nadmořskou výškou 216–213 m n. m.

FUNKČNÍ ŘEŠENÍ OBJEKTU
Objekt je funkčně rozdělen do několika částí. Jedná se o část tvořenou podzemními podlažími s parkingem a technologickým zázemím knihovny, dále pak vstupní podlaží (parter) s neomezeným vstupem pro veřejnost, prostory vlastní knihovny (2.–6. NP) s částečným omezením vstupu veřejnosti (pouze na kartu) a administrativní část knihovny bez přístupu veřejnosti.

DISPOZIČNÍ USPOŘÁDÁNÍ
Podzemní podlaží

Ve všech podzemních podlažích je po obvodu objektu umístěn veřejný parking s předpokládaným provozem v době provozu knihovny. Vjezd a výjezd do podzemního podlaží je z úrovně –3,600 přes kontrolní bod na kartu (s diferencovaným kódem) pro veřejnost a zaměstnance knihovny. Jednotlivá podlaží parkingu jsou propojena jednopruhovými rampami. Provoz v garážích je řešen jako jednosměrný.

V úrovni –10,750 a –6,950 jsou situovány sklady knih s mobilními regály napojené výtahy na ostatní nadzemní podlaží knihovny. V každé úrovni skladu knih je i zázemí pro obsluhu skladu. V úrovni –3,600 je umístěn rezervní sklad knih, skladové zázemí knihovny, hlavní technologické vybavení budovy (rozvodny VN, NN, slaboproudu, náhradní zdroj, strojovny VZT sprinklerů, místnost serverů), dílny, ošetřovna a zázemí pro zaměstnance knihovny. Mezi vjezdovou a výjezdovou rampou je situován zásobovací dvůr, který je snížen o 1,1 m oproti úrovni –3,600. Součástí zásobovacího dvora je zdvíhací plošina a můstek. U dvora jsou situovány prostory spedice a odpadového hospodářství. Příjezd a výjezd zásobovacího dvora je společný s parkingem. Vjezdy do podzemního parkoviště a k zásobovací rampě jsou navrženy s řízenou světelnou signalizací a závorami.

Podlaží úrovně ±0,000 (1. NP)
Podlaží slouží jako vstup do vlastního objektu knihovny. Parter objektu je otevřen přes 2 podlaží. Čtyři vstupy do parteru jsou situovány ze všech světových stran. Úroveň je dělena na dva funkční celky – pronajímatelnou část a prostory vlastní technické knihovny. V pronajímatelných prostorách se v budoucnu počítá s občerstvením, pobočkou městské knihovny a výhledově pak například s knihkupectvím či reprografií. Pronajímatelné prostory dispozičně procházejí až na úroveň 2. NP. Propojení je provedeno samostatnými schodišti v rámci jednotlivých pronajímatelných jednotek. V části vlastní knihovny je výstavní a konferenční sál pro cca 200 osob. Oba sály procházejí až do 2. NP. Uprostřed vstupní haly je kontrolní bod sloužící jako vstup do vlastních prostor technické knihovny. Dále je v této úrovni umístěno vracení výpůjček, noční studovna, zázemí veřejnosti, šatna. Vstup pro zaměstnance je umístěn separátně od vstupů pro veřejnost.

Podlaží úrovně +3,300 (2. NP)
V podlaží je umístěna hala služeb, která navazuje na kontrolní v 1. NP. Valnou část této úrovně zabírají prostorová prodloužení pronajímatelných provozů, výstavního a konferenčního sálu z 1. NP. V části administrativy je ještě situováno školicí středisko, kanceláře, zázemí služební části a sociální zázemí.

Podlaží úrovně +6,650 (3. NP)
V části knihovny je umístěna velká studovna, která je otevřena přes dvě patra, dále pak volný výběr, počítačové učebny, studovna krátkodobých výpůjček, obslužný pult, odpočinkové sezení a sociální zázemí pro veřejnost. Administrativa je z větší části tvořena velkoprostorovou kanceláří s odděleným prostorem pro vedoucí. Ke kancelářským prostorám přísluší také zázemí včetně sociálního zařízení. V této části podlaží je také umístěn trezor historického fondu.

Podlaží úrovně +10,650 (4. NP)
V části knihovny je umístěna malá studovna, která je otevřena přes dvě patra, dále pak volný výběr, počítačové učebny, týmové studovny, obslužný pult, odpočinkové sezení a sociální zázemí pro veřejnost. Administrativa je z větší části tvořena velkoprostorovou kanceláří s odděleným prostorem pro vedoucí. Ke kancelářským prostorám přísluší také zázemí včetně sociálního zařízení. V této části podlaží je také umístěn technologický a bezpečnostní velín.

Podlaží úrovně +14,650 (5. NP)
V části knihovny je umístěn volný výběr, týmové studovny, studovna šedé literatury, obslužný pult, odpočinkové sezení a sociální zázemí pro veřejnost. Administrativa je z větší části tvořena velkoprostorovou kanceláří s odděleným prostorem pro vedoucí. Ke kancelářským prostorám přísluší také zázemí včetně sociálního zařízení.

Podlaží úrovně +18,300 (6. NP)
V části knihovny jsou umístěny studovny individuální, týmové studovny, volný výběr, obslužný pult a sociální zázemí pro veřejnost. Z podlaží jsou přístupná dvě atria prolomená ze střechy a umístěná uprostřed volných výběrů. Administrativa je jednotlivými kancelářemi s vymezeným prostorem pro vedení knihovny. Ke kancelářským prostorám přísluší také zázemí včetně sociálního zařízení.

Úroveň střechy
V úrovni střechy je osazen světlík zastřešující velké atrium procházejí od 2. NP. Okolo světlíku jsou rozmístěné jednotlivé ostrůvky technologie, která je skryta za lehkými stěnami z prken opláštěnými titanzinkovým plechem. Střecha je navržena jako zelená.

KOMUNIKAČNÍ VERTIKÁLY
Komunikační vertikály jsou funkčně rozděleny do 2 kategorií, a to s přístupem veřejnosti a s přístupem pouze zaměstnanců knihovny.

Komunikační vertikály veřejné části
Jednotlivé výškové úrovně jsou vertikálně spojeny pevnými schodišťovými tělesy, která jsou tvořena trojicí schodišť umístěných u vnějšího obrysu vlastní knihovny. Tyto schodišťové vertikály zároveň staticky působí jako ztužující jádra železobetonového skeletu knihovny. V úrovni 1. NP jsou schodiště předělena; to znamená, že podzemní podlaží a nadzemní podlaží nejsou těmito schodišti navzájem propojena. Tato schodiště slouží zároveň jako chráněná úniková cesta typu B, a to jak z parkingu, tak z prostor knihovny. Tuto trojici schodišť doplňuje schodiště v atriu, které obsluhuje 1.–6. NP. Uprostřed dispozice knihovny je umístěna čtveřice výtahů. Dva z těchto výtahů slouží pro návštěvníky knihovny a obsluhují 1.–6. NP. Fyzicky tyto výtahy vedou až do skladů umístěných v podzemních podlažích, ty jsou však pro veřejnost nepřístupné, a tudíž výtahy jsou do těchto prostor pro veřejnost zablokované. Tyto výtahy doplňuje výtah v podzemí, spojující úrovně 3. PP až 1. NP. Výtah slouží pouze pro návštěvníky parkingu a ústí přímo do venkovního prostoru.

Komunikační vertikály administrativní části
Pro administrativní část knihovny slouží jedno schodiště, na které nemá veřejnost za běžného provozu přístup. Toto schodiště staticky taktéž působí jako ztužující jádro. Schodiště spojuje všechny úrovně objektu, včetně střechy, a zároveň slouží jako jediný její přístupový bod. V úrovni 1. NP je schodiště taktéž předěleno. Schodiště slouží jako chráněná úniková cesta typu C. V rámci schodiště administrativy jsou vedeny i dva výtahy, z čehož jeden je navržen jako nákladní a zároveň evakuační. Oba výtahy slouží pouze pro potřeby zaměstnanců knihovny. Jako služební výtahy jsou klasifikovány i zbylé dva výtahy v rámci výtahového bloku situovaného uprostřed dispozice knihovny. Tyto výtahy obsluhují všechna podlaží knihovny a spojují sklady v podzemních podlažích s vlastními prostory knihovny.

TECHNICKÉ ŘEŠENÍ STAVBY
Konstrukční řešení

Nosný systém budovy tvoří železobetonový monolitický skelet převážně s deskami působícími ve dvou směrech. Primární osový systém nadzemních podlaží je 15 × 15 m. Ten je v suterénních prostorech zahuštěn rastrem sloupů v osnovách 7,5 × 7,5 m. Systém sloupů je doplněn stěnami komunikačních a instalačních jader. Obvodové suterénní stěny jsou navrženy jako monolitické, působící jako spojité nosníky podpírané stropními deskami a deskou základovou. Stropní konstrukce podzemních podlaží je v prostoru garáží tvořena převážně rovnou deskou tloušťky 250 mm.

Pouze místně je z důvodu vyššího zatížení tato deska doplněna hlavicemi průměru 3 m. Stropní konstrukce vynášející velká zatížení od depozitářů je trámová s průvlaky průřezu 700 × 650 mm na rozpon 7,5 m, vynášejících trámy průřezu 350 × 550 mm v roztečích 2,5 m a mezi nimi pnutou desku tloušťky 150 mm. Sloupy v podzemních podlažích jsou kruhové Ø 500 mm až 900 mm, resp. obdélníkové průřezu 250 × 500 mm, 500 × 500 mm, 450 × 900 mm, 500 × 1.200 mm a 500 × 1.300 mm. Základním nosným systémem všech stropů nadzemních podlaží je desková dodatečně předpínaná stropní konstrukce s viditelnými kuželovitými hlavicemi průměru 6 m ve střední části objektu, 4,5 m u řady sloupů u fasády a 5 m u sloupů v prostoru okraje prolomených atrií (strop nad 3. NP a 4. NP). Výška hlavic včetně konstrukce desky je 1.000 mm, resp. 900 mm ve stropech nad 2. NP až 6. NP, ve stropu nad 1. NP je výška hlavic včetně konstrukce desky 900 mm, resp. 800 mm. Tloušťka desky je navržena 300 mm. Stropní konstrukce je podpírána soustavou sloupů a stěn výtahových a schodišťových jader. Sloupy nadzemních podlaží jsou kruhové Ø 600 mm až 900 mm, stěny jader jsou navrženy tloušťky 250 mm, resp. 200 mm. Pro zajištění vnesení tlakové síly do průřezu stropní desky v rozsahu celého půdorysu byla 3 schodišťová jádra vodorovně oddilatována od stropní konstrukce. Vodorovná dilatační spára je umístěna vždy pod stropem. Stěny jádra jsou uloženy na modulární ložiska a smykové trny umožňující posun v jednom směru. Stropní desky jsou prolomeny řadou atrií a spojeny monolitickými schodišti. Část mezistropu nad 1. NP je zavěšena na okraj stropu nad 2. NP pomocí předpjatých betonových táhel průměru 250 mm. Předpětí je zajištěno kabelem se čtyřmi lany v oválném ocelovém kanálku. Okraje stropních desek nadzemních podlaží jsou ztuženy obrubními nosníky, stejně tak obvody vnitřních atrií. Obruby jsou výšky v = 1.000 mm až v = 1.600 mm. Obruba podél osy 8 je předepnuta 2 kabely pro podepření stropu mezipatra. Hlavní schodiště se předpokládají v provedení kombinace železobetonových prefabrikovaných ramen a monolitických podest, schodiště v atriu jsou monolitická, spojovací schodiště mezi 1. a 2. NP jsou ocelová.

OCELOVÉ KONSTRUKCE NÁRODNÍ TECHNICKÉ KNIHOVNY
Předmětem této části projektu je vyřešení zastřešení světlíku, vytvoření nosné konstrukce fasády v místě prolamovaných atrií na obvodu objektu, nosná konstrukce hlediště v parteru a ocelová schodiště mezi 1. NP a 2. NP. Všechny ocelové konstrukce jsou opatřeny protikorozním nátěrem, případně protipožárním nátěrem. Ocelová konstrukce světlíku je tvořena soustavou příčných tuhých rámů, vzájemně propojených ztužením ve svislých rovinách i v rovině střechy. Hlavní vodorovné nosníky, na které jsou ukládány prvky zasklení, jsou navrženy jako příhradový vazník vysoký 815 mm, konstrukčně řešený tak, aby bylo možné jej opláštit dle požadavku architekta, tj. se širokou pásnicí horního pasu a úzkou pásnicí dolního pasu. Na horní pasy jsou v rastru konstrukce zasklení montážně vařeny stojky z tenkostěnných profilů dle požadavku dodavatele konstrukce zasklení. Tyto hlavní nosníky jsou rámově uloženy na stojky z válcovaného nosníku HEB. Celý rám je kloubově uložen na okolní betonovou konstrukci. Pro uložení fasády v místech prolomených atrií na obvodu objektu, tj. mezi podlažími 1. NP a 3. NP, 3. NP a 5. NP, resp. 4. NP a 6. NP, bylo nutno navrhnout ocelovou konstrukci, která vynechanou železobetonovou konstrukci doplní. Je navržena soustava sloupků v rozteči 1.208 až 1.260 mm z uzavřených svařovaných profilů 100/200/10 orientovaných tak, aby při pohledu na fasádu byl viditelný menší rozměr. Tím je umožněno otevírání oken. Sloupky jsou navrženy jako zavěšené k železobetonové konstrukci stropu a do spodní železobetonové konstrukce jsou kotveny tak, aby byl umožněn volný svislý posun. Konstrukce stupňovitého hlediště v konferenčním sále je řešena jako soustava rovnoběžných, dvakrát zalomených nosníků z válcovaných profi lů HEA 140, uložených šikmo mezi úrovní podlahy ±0,000 a +3,300. Na obou úrovních jsou nosníky kotveny do železobetonové navazující konstrukce. Tyto nosníky jsou podepřeny sloupky z válcovaných profilů HEA 100 a propojeny svislým ztužením z trubek. Na každém hlavním nosníku budou osazeny plechové stupně pro uložení vlastní konstrukce jednotlivých řad se sedadly.

V krajních polích bude řešeno schodiště stejným způsobem jako konstrukce pro stupně sedadel. Součástí této nosné konstrukce pro uložení řad se sedadly je i řešení nosné konstrukce překladatelské kabiny konferenčního sálu, která je tvořena soustavou stropních nosníků IPE120 a sloupků HEA 100, která je ve svislé i vodorovné rovině ztužena táhly zválcovaných trubek. Spojovací přímá schodiště mezi 1. NP a 2. NP jsou řešena jako ocelová, s plnými plechovými stupnicemi i podstupnicemi uloženými na stupnice z válcovaného profilu U200 zavařeným plechem do uzavřeného profilu. Zábradlí je řešeno tak, aby působilo dojmem masivního plechu, ovšem ve skutečnosti je tvořeno sloupky z hranatých trubek a je zakapotováno plechem. Vlastní konstrukce stupně je řešena jako rámeček z ocelových plechů, který bude na stavbě vylit betonovou směsí a na který je jako nášlapná vrstva nalepena barevná pryž.

Točité schodiště je řešeno obdobně, na středové vřeteno z válcované trubky jsou pravotočivě ukládány stupně, které jsou řešeny stejně jako u přímých schodišťových ramen, a jejich volné konce propojuje masivní plech, který tvoří vnější zábradlí. Výstupní stupeň navazuje na podestu, která je podepřena vodorovným nosníkem navrženým z uzavřeného profilu, a je uložena mezi středovým vřetenem a předem zabetonovanou ocelovou deskou ve stropní ŽB konstrukci.

OPLÁŠTĚNÍ NTK
Podzemní část (3. PP–1. PP)

Obvodový plášť v kontaktu se zeminou je opatřen kontaktním hydroizolačním systémem (hydroizolační souvrství z bentonitových rohoží navazující přechodovou lištou v úrovni cca 700 mm pod terénem na souvrství z asfaltových modifikovaných pásů SBS napojených na izolační pás fasádního systému) a v nezbytně nutném rozsahu zateplen tepelnou izolací z desek extrudovaného polystyrenu tloušťky 80 mm pro eliminaci tepelných mostů do podlah 1. NP.

Parter (1. NP)
Jedná se o strukturální fasádu. Kotvení sloupků je vždy nahoře pevné a dole kluzné včetně sloupků závětří. Vodorovné spáry skel v 1. NP jsou lištovány. Všechny svislé spáry skel (mimo požární fasádu v části SV závětří) jsou provedeny jako strukturální s lištovanou spárou. Dvojskla jsou složena z vnějšího kaleného skla tlustého 10 mm, plastového rámečku tloušťky 16 mm a vnitřního skla VSG 4.4.1. Ve všech svislých spárách dvojskel je rámeček odsazen a mezi skla jsou vlepeny kovové profily umožňující mechanické připevnění dvojskla ve svislé spáře.

Parter (2. NP) a nadzemní podlaží (3. NP–6. NP)
Jedná se o rastrovou fasádu. Sloupky o jednotné hloubce 105 mm umožňující vzájemné pootočení skel mají osovou půdorysnou vzdálenost na teoretickém líci skel 1 206, 1 254, 1 259, 1 269, 1 306, 1 311, 1 828 a 1 935 mm. Tato fasáda má vodorovné i svislé lištování lakovanou základní lištou bez krycího profilu. Příčníky fasády pod stropem a v úrovni parapetů mají vždy stejnou hloubku jako fasádní sloupky, ostatní příčníky jsou hluboké 55 mm. Úroveň parapetů je různá v jednotlivých místech i patrech.

Navržený okenní systém umožňuje okenní křídlo pohledově skrýt za rám okna. Hloubku požadovaného osazení okenních rámů dosáhneme použitím standardního rámu křídel doplněného plastovým profilem pro systémové připevnění lištou. Použití hliníkového profilu opatřeného nosem pro upevnění by vnější líc rámu posunulo nepřípustně dopředu před přítlačné lišty. Okna v této fasádě jsou všechna otevíratelná dovnitř a zasklená tepelně izolačními dvojskly. Jsou zde použita okna normální, manuálně ovládaná, dále elektricky ovládané otevírání oken, dále okna pro řízení vstupu vzduchu dálkově ovládaná a okna sloužící pro odvod tepla a kouře, která jsou rovněž dálkově ovládaná a na která jsou kladeny zvláštní požární požadavky. Zvolený okenní systém má požadované požární parametry a je certifikován i pro použití pro OTK klapky.

Otevřená atria 6. NP
Strop nad +18,650 je prolomen dvěma otvory o půdorysném rozměru 7,6 × 10,2 m, opatřenými nad stropem atikou o výšce 1,3 m. Tento prostor slouží pro 6. NP jako venkovní atrium. Jeho obvod tvoří prosklená tepelně izolační fasáda opatřená v jednom z čel dvojitými prosklenými dveřmi. Nad ní je v rastru skel osazen lakovaný hliníkový plech s negativní spárou vysazený před skleněnou fasádu tak, aby skryl žaluzie o šířce 80 mm. Fasády jsou provedeny se sloupkem hlubokým 125 mm a příčníky nahoře a dole o stejné hloubce. Sloupek má pevné kotvení nahoře a kluzné dole. Přítlačné lišty jsou lakované osazené vodorovně i svisle bez krycího profilu. Pro provedení podlahových vrstev atrií před montáží fasády je navržena vyzděná či vybetonovaná zídka pod fasádou, do níž budou kotveny sloupky.

Plechový plášť z lakovaného hliníkového plechu o minimální tloušťce 2 mm nad zasklením si vyžádá provedení pomocné nosné konstrukce pro zavěšení žaluzií a vlastních plechů. Tato konstrukce není systémová a je provedena z oceli či hliníku s přerušením tepelného mostu. Tepelná izolace atiky je provedena na beton v minimální tloušťce 16 cm a je kryta kontaktní parotěsnou fólií. Styk horních plechů je požadován ve svislé negativní spáře 20 × 20 mm. Plechy jsou připevněny šrouby v této spáře. Součástí plechového pláště je i oplechování atiky z téhož plechu. Svislé i vodorovné spáry jsou zatěsněny.

STŘEŠNÍ PLÁŠŤ

Plocha hlavního střešního pláště je ohraničena skleněno-titanzinkovou atikou na výšce +23,700 = 240,15 m n. m. (BpV) s návrhem ventilačních štěrbin odvětrání dvojité fasády, bezpečnostních atikových přepadů v místech úžlabí a zařízením pro přístup k plášti budovy. Tato výšková úroveň respektuje sousední budovu elektrofakulty. Z hlavní úrovně střechy na kótě cca +22,800 vystupují tři titanzinkem oplechovaná jádra pro vzduchotechniku a požární větrání, schodišťové jádro s dveřmi na střechu, zastřešení atria a opláštění VZT jednotek. Hlavní střešní plášť objektu na výškové úrovni cca +22,800 je navržen jako střecha s extenzivní zelení. Jedná se o inverzní souvrství s hydroizolační a tepelně-izolační funkcí včetně akumulačního systému a s retenčním účinkem dešťových vod. Jako hlavní hydroizolační souvrství jsou navrženy asfaltové modifikavané SBS pásy ve dvou vrstvách, tepelné izolace z extrudovaného polystyrenu XPS tloušťky 160 mm. Akumulace je zajištěna systémem nopové drenážní fólie, retenční účinek vrstvou substrátu s navrhovaným součinitelem odtoku předběžně Ψ = 0,5, tj. pro cca 100 mm vrstvy substrátu. Vegetační souvrství je navrženo s minimálním požadavkem na údržbu a s odolností v extrémních podmínkách bez nutnosti stabilního zavlažovacího systému. V místech úžlabí a tras pro zajištění obsluhy a údržby střechy a technologií je navržen místo vegetačního souvrství zásyp kamenivem frakce 32 mm nebo pohledové hydroizolace z asfaltových SBS modifikovaných pásů s břidlicovým šupinovým posypem. Případné betonové povrchy na hlavním střešním plášti musí být provedeny s úpravou proti vymývání cementových částic. Pohledově exponovaná střecha je navržena jako tzv. pátá fasáda s celkovým architektonickým řešením – místa se soustředěnými technickými zařízeními budou ohraničena stěnami s opláštěním titanzinkovým plechem. Stěny v místech zdroje hluku jsou navrženy s akustickými úpravami.

Světlík nad hlavním atriem
Světlík nad hlavním atriem má půdorysné rozměry 18,2 × 34,15 m. Je nesen ocelovými rámy v osové vzdálenosti cca 3 m kladenými napříč. Součástí OK jsou i distanční a kotevní ocelové profily z úpalků obdélníkové trubky 120 × 80 × 5 mm dlouhých 80 mm přivařené kolmo na horní líc OK v požadovaném podélném rastru skel. Na tyto úpalky jsou ve spádu 5 % osazeny hliníkové sloupkové profily vysoké 150 mm. Podélníky nesoucí na délku 3 m jsou vysoké 155 mm. Rozměry skel jsou cca 1,5 × 3 m. Krajní pole na jižní straně má osovou šíři 1,2 m a není kryto sklem, ale hliníkovými tepelně-izolačními panely. Stejné panely jsou použity i na svislých stěnách světlíku.

Styk stěn s rovinou střechy stejně jako půdorysné rohy je vytvořen ohýbaným plechovým panelem. Dilatace hliníkových sloupků ve střeše z hlediska tepelné roztažnosti bude provedena pomocí typových vnitřních profilů zasunutých dovnitř sloupku a na jedné straně přišroubovaných. Dolní krycí plech spuštěný z poslední lišty bylo nutno doměřit dle provedení horní vrstvy střechy tak, aby zakryl celou mezeru. Rastr sloupků svislých stěn byl z důvodů nadměrných rozměrů horního 3m rastru rozpůlen vloženými sloupky. Mezilehlé sloupky jsou stejně jako hlavní sloupky vysoké 125 mm. Hlavní sloupky jsou spojené se spádovými sloupky rámovým rohem, mezilehlé sloupky jsou připevněny k hornímu příčníku. Štítové sloupky po 1,5 m musí být nahoře rámovým rohem spojeny s kouskem příčníku pro jejich upevnění na spádový sloupek.

Všechny sloupky mají dole u atiky pevné kotvení. Veškeré výplně svislých stěn včetně jejich otvorů jsou uzavřeny plechovými tepelně izolačními panely. V delších svislých stěnách jsou v horní části pásy okenních otvorů o osové šířce 1,478 m a osové výšce 1,6 m. Všechna křídla jsou otevíratelná ven. Vždy 4 a 4 okna v každé stěně slouží k přívodu vzduchu pro VZT a mají umístěné panty nahoře. Tato okna budou vyrobena z RS 70 HI s plechovou tepelně-izolační výplní. Všechna ostatní okna slouží k odvodu tepla a kouře (OTK) a jsou provedena v systému SSK-SV. Tyto OTK klapky jsou řízeny z řídicí jednotky RZM 43/64. Svislé stěny jsou dále opatřeny otvory pro napojení VZT potrubí v západním boku a ve štítech jsou provedeny otvory pro další vybavení OTK. Upozorňujeme, že napojená zařízení i trubní vedení musí splňovat tepelné požadavky kladené na celou fasádu. Na spodní část atria je systémem interiérových mobilních stínících prvků (typ rolované napínané textilie). Skleněný plášť bude obsluhován z pojezdových provozních lávek. Součástí prosklených ploch zastřešení atria jsou automatické systémy odvodu tepla a kouře v rámci návrhu požárního zajištění stavby.

Malá atria na úrovni +18,650
V rámci dvou atrií 6. nadzemního podlaží je navržena střecha s uplatněním pochozí paluby z odolného dřeva v kombinaci se zelení v samostatných květináčích a žlabech. Souvrství je navrženo v klasické skladbě s rozvody podtlakového odvodnění ve spodní vrstvě tepelné izolace.

Střecha nad zásobovacím dvorem v úrovni ±0,000
Provozní ochrana venkovních částí vjezdové/ výjezdové rampy před namrzáním je zajištěna pomocí vyhřívacích odporových drátů uložených v konstrukci komunikace. Samostatná konstrukce zastřešení vjezdů a výjezdů není uvažována. Zastřešení oblasti zásobovacího dvora a přilehlých místností je navržené ve skladbách zateplené a nezateplené s hydroizolačním souvrstvím z asfaltových modifikovaných pásů SBS navazujících v přechodové liště na izolaci suterénních stěn z bentonitových rohoží (cca 700 mm svislá část pod terénem).

Vstupy v úrovni ±0,000

V rámci vstupních prostor (nálevkové závětří) je navržen nezateplený pochozí střešní plášť (podlaha) s hydroizolačním souvrstvím ze SBS pásů na spádové vrstvě betonu směrem od vstupních dveří k obvodu objektu. Nášlapná vrstva zádveří z drátkobetonové konstrukce shodné s povrchem na nástupní ploše před objektem.

VNITŘNÍ PŘÍČKY
Příčky z betonových bloků

Příčky z betonových bloků jsou navrženy podle ČSN 73 1101 a provedeny podle ČSN 73 2310. Jedná se vesměs o dutinové bloky s tloušťkou odpovídající architektonickým výkresům (většinou 150 mm, ale i 100, 250 a 300 mm podle zatížení a požadavků na akustickou či požární ochranu). Betonové příčky tloušťky 150 mm jsou navrženy z betonových děrovaných nebo plných tvárnic dle následujících parametrů. Veškeré betonové příčky jsou v případě zdvojených podlah založeny přímo v ŽB konstrukci stropu.

VNITŘNÍ AKUSTICKÁ OPATŘENÍ
Prostorová akustika
Prostorová akustika zajišťuje především akustickou pohodu. V prostorách, jako jsou přednáškový sál, vstupní hala a hala služeb, učebny, týmové a skupinové studovny, studovny – volné výběry, zasedací místnosti, náročnější a velké kanceláře, komunikační uzly (vstupní hala, pulty výpůjček a informací apod.), jde především o dosažení dobré srozumitelnosti, dále také o zklidnění prostředí, tj. snížení hladin hluku. Znamená to snížit doby dozvuku – pokud možno dosáhnout doporučených hodnot, v akusticky náročných prostorách (přednáškový sál, učebny apod.) i otázku žádoucích a nežádoucích odrazů zvuku. Vychází se z platných technických norem ČSN 73 0525 (všeobecné zásady), ČSN 73 0527 (prostory pro kulturní a veřejné účely a ve školách – novela platná od března 2005), z ČSN 73 0530 (kanceláře a administrativní prostory – zasedací místnosti apod.) a ČSN ISO 2603 (Kabiny pro simultánní tlumočení – Obecné charakteristiky a vybavení).

TEPELNÉ IZOLACE STAVBY
Tepelné izolace obálky stavby jsou navrženy v souladu s platnými ČSN 73 0540 – Tepelná ochrana budov zejména na základě doporučených hodnot součinitele prostupu tepla Un (W/m2 . K). Z hlediska vnitřních prostor je nutné respektovat prostory s rozdílnou teplotou prostředí. Z tohoto pohledu se především jedná o prostory pouze temperované, nevytápěné prostory podzemního parkingu a venkovní prostory zásobovacího vjezdu a ramp navazující na prostory plně vytápěné.

ÚPRAVY POVRCHŮ
V podzemních podlažích provozního zázemí jsou navrženy neomítané stěny z lícového betonového zdiva opatřené pouze krycím nátěrem nebo jsou ponechány v režném stavu s bezprašnou transparentní úpravou povrchu. Stropní a stěnové monolitické konstrukce jsou uzavřeny bezprašnými transparentními nebo krycími nátěry.

Zateplovací obklady jsou realizovány v kontaktních zateplovacích systémech s minerálními deskami, tmely a hladkými finálními stěrkami. Kvalita veškerých silikátových povrchů je podle architektonické koncepce navrhována se „suchým“ vzhledem. V nadzemních podlažích s přístupem veřejnosti jsou masivní zděné stěny opatřeny omítkami, případě akustickým obkladem. Povrch betonových konstrukcí stěn a stropů je navržen v pohledovém provedení a zafixován čirou nebo barevnou lazurou opět s výsledným efektem „suchého“ vzhledu.

Povrchy sádrokartonových konstrukcí v kancelářském zázemí knihovny jsou uzavřeny základními a krycími interiérovými nátěry. Místně, podrobně v navazujících stupních (projekt interiéru) je uvažováno s artistní výmalbou (např. hlavní vstupní prostory, masivní část fasády). Povrchy v hygienickém zázemí jsou z architektonických důvodů navrženy s voděodolnými omyvatelnými epoxidovými nátěry navazujícími na pryžovou podlahu. Použití keramických obkladů lepených do tmelu na hydroizolační stěrkový systém není uvažováno. Barevné řešení povrchů podléhá projektu interiéru.

Název stavby: Národní technická knihovna v Praze, (NTK)
Místo stavby: Praha 6 – Dejvice, areál vysokých škol technických, ulice Technická
Katastrální území: Dejvice
Druh stavby: knihovna
Charakter stavby: novostavba
Investor: Státní technická knihovna, příspěvková organizace Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy
Odborný poradce investora: Arch – Invest
Strategický partner STK: Sekyra Group
Generální projektant: Helika
Hlavní architekt: Projektil Architekti
Generální dodavatel: sdružení Metrostav a OHL ŽS

The new building of the National Technical Library in Prague is a structure which is stirring up the architecture waters not only in the capital itself but also it is getting into the focus of professionals outside Prague. The colossal structure which is supposed to function as a protection storage for a whole set of books, documents and archival documents, opens discussions also due to a range of non-traditional and modern technology which might had been used during its construction. In our last section of Construction under microscope you have the unique opportunity to look at this „lady“ being finished in details.

Bookmark
Ohodnoďte článek:

Fotogalerie
Národní technická knihovna – moderní design i technologieVizualizace interiéru atriaVizualizace exteriéru Národní technické knihovnyV podzemních podlažích provozního zázemí jsou navrženy neomítané stěny.

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

ČVUT hostilo seminář Požárně bezpečnostní řešení stavby a návrhové normyČVUT hostilo seminář Požárně bezpečnostní řešení stavby a návrhové normy (345x)
Na dvě stovky posluchačů z řad odborníků na požární ochranu si našly 2. února 2012 cestu do Atelieru D na Stavební fakul...
Dřevostavby a cenové ukazatele nosných obvodových zdíDřevostavby a cenové ukazatele nosných obvodových zdí (60x)
Koncept „dřevostavba“ není zatím přesně definován. Tímto pojmem budeme rozumět stavební dílo, pro jehož nosnou konstrukc...
AČSZ – Křemík v oceli – důležitý prvek při žárovém zinkováníAČSZ – Křemík v oceli – důležitý prvek při žárovém zinkování (59x)
Žárové zinkovny v minulosti řešily a i dnes velice často řeší problém pozinkování materiálu z reaktivních ocelí, tzn. oc...

NEJlépe hodnocené související články

„Největší systémový nedostatek vidím v neošetřeném problému tzv. geotechnického rizika, které je součástí počátku stavebního záměru,“„Největší systémový nedostatek vidím v neošetřeném problému tzv. geotechnického rizika, které je součástí počátku stavebního záměru,“ (5 b.)
uvedl v rozhovoru pro časopis KONSTRUKCE Ing. Jindřich Řičica, předseda Asociace dodavatelů speciálního zakládání staveb...
Co jste hasiči, co jste dělali, že jste si takovou krásnou hasičárnu zasloužili?Co jste hasiči, co jste dělali, že jste si takovou krásnou hasičárnu zasloužili? (5 b.)
Autoři v článku popisují architektonické, konstrukční a materiálové řešení nové hasičárny v Krásné Studánce. Ta neslouží...
V mnoha směrech rekordní Bauma 2019V mnoha směrech rekordní Bauma 2019 (5 b.)
Po třech letech a tour v Indii a Číně se veletrh Bauma vrátil na výstaviště v bavorské metropoli – do Mnichova. Největší...

NEJdiskutovanější související články

Dřevostavby a cenové ukazatele nosných obvodových zdíDřevostavby a cenové ukazatele nosných obvodových zdí (9x)
Koncept „dřevostavba“ není zatím přesně definován. Tímto pojmem budeme rozumět stavební dílo, pro jehož nosnou konstrukc...
Analýza efektivity vytváření a využití antikorozních systémů na bázi materiálů obsahujících zinekAnalýza efektivity vytváření a využití antikorozních systémů na bázi materiálů obsahujících zinek (5x)
Zinkové povlaky tvoří nejefektivnější antikorozní ochranu ocelových výrobků. V práci je představena analýza nákladů...
AERO-THERM – kosmická technologie mezi izolacemiAERO-THERM – kosmická technologie mezi izolacemi (3x)
AERO-THERM znamená revoluci v izolaci a zateplování budov a objektů. AERO-THERM je nanotechnologie, která je schopna dík...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice