KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8433
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    2012    Národní divadlo dostane nový kabát

Národní divadlo dostane nový kabát

Publikováno: 12.6.2012
Rubrika: 2012

Dlouho očekávaná rekonstrukce fasády historické budovy Národního divadla právě začíná. Náročné opravy budou probíhat až do konce roku 2015, ale chod divadla jimi nebude nijak zásadně omezen. Návštěvníci se do budovy dostanou bez problémů jak vchodem z Národní třídy, tak i bezbariérovým vchodem z Masarykova nábřeží. Dopravní provoz nebude přerušen ani na Masarykově nábřeží, ani na Národní třídě.

„Rekonstrukce Zítkovy budovy je nesmírně obtížný projekt, který vzhledem ke stavu pláště budovy není možné odkládat,“ řekl dnes PhDr. Ondřej Černý, ředitel Národního divadla. „Restaurátoři a další specialisté se budou muset vyrovnat nejen s původními unikátními stavebními postupy, ale i s nedokonalostmi dřívějších oprav. Minimálně v raných fázích nebude mít rekonstrukce žádný vliv na provoz divadla,“ dodal.

Generální opravou projde obvodový plášť historické budovy, a to včetně všech plošných, plastických, zdobných a uměleckých prvků z kamene, omítky i štuku a také oplechované části fasády, mříže, podstavce, nástěnné malby, okna, dveře, terasy a balkony. Součástí zakázky je rovněž vnější stožárové osvětlení budovy, dlažba pod vstupním portikem a kočárovnou, vnější zóny pro očištění obuvi, podstavce trig a balustrádové zábradlí mostu nad Divadelní ulicí, včetně nové kamenné lavičky.

„Národní divadlo je nejen naší první scénou, ale také jednou z dominant historické Prahy a tím i častým cílem domácích i zahraničních turistů. Rekonstrukci proto budeme provádět tak, aby byl nejen provoz divadla, ale i jeho vnější vzhled zasažen co nejméně. Proto budeme vždy opravovat jen jednu stranu budovy,“ řekl na dnešní tiskové konferenci Ing. Michal Štefl, předseda představenstva a generální ředitel OHL ŽS, a.s.

Rekonstrukce bude probíhat ve čtyřech samostatných etapách, opláštěna bude vždy pouze jedna fasáda. Po celou dobu rekonstrukce fasády na Národní třídě i fasády na Masarykově nábřeží bude chodcům umožněn bezpečný průchod podchozím lešením.

V první etapě, která právě začala a bude trvat zhruba rok, budou opraveny balkóny a terasy po celém obvodu budovy a bude zrekonstruována severní fasáda, tedy průčelí na Národní třídě. Bezpečný a pohodlný přístup k hlavnímu vchodu divákům zajistí stříška s průchodem pod lešením. Návštěvníci se tak nemusí obávat žádných nepříjemností. Práce prováděné v druhé a třetí etapě budou mít na návštěvníky minimální dopad. Poslední etapa, tedy oprava fasády směrem k Vltavě, se uskuteční v roce 2015 a nijak neomezí bezbariérový návštěvnický vchod.

Protože se jedná o národní kulturní památku, celou rekonstrukci bude průběžně kontrolovat Národní památkový ústav v čele s PhDr. Pavlem Jerie. Rekonstrukci předcházel důkladný restaurátorský průzkum a podílí se na ní řada odborníků z Akademie výtvarných umění, Univerzity Karlovy, VŠCHT v Praze, či Akademie věd.

Podle projektové dokumentace OMNIA projekt, s.r.o. rekonstrukci provede OHL ŽS, a.s., divize Plzeň. Celkové náklady rekonstrukce dosáhnou 78,81 mil. Kč (bez DPH).
 

Bookmark
Ohodnoďte článek:

Autor


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Vliv vnitřního prostředí na chování oken – zneužívání normy ČSN 730540-2Vliv vnitřního prostředí na chování oken – zneužívání normy ČSN 730540-2 (32x)
Hysterie, která vypukla po vydání změny Z1 ČSN 730540-2 v dubnu 2012, byla malicherná v kontextu komplexní problematiky ...
Požární odolnost přípojů při zkouškách ve Veselí nad Lužnicí (29x)
Čtvrtý článek o požárních zkouškách na experimentální budově ve Veselí nad Lužnicí v září roku 2011 popisuje rozvoj tepl...
ČAOK – Nová norma ČSN 73 2604 – Kontrola a údržba ocelových konstrukcí pozemních a inženýrských staveb je již platná (28x)
Od dubna 2012 je v platnosti nová norma ČSN 73 2604 – Kontrola a údržba ocelových konstrukcí pozemních a inženýrsk...

NEJlépe hodnocené související články

AČSZ – Ústav strojírenské technologie na Fakultě strojní ČVUT v Praze se stal novým přidruženým členem asociaceAČSZ – Ústav strojírenské technologie na Fakultě strojní ČVUT v Praze se stal novým přidruženým členem asociace (5 b.)
Udržitelný rozvoj strojírenských technologií na Fakultě strojní ČVUT v Praze....
VIDEO: Pasivní dům lze postavit už za čtyři dny, ukázal stavební veletrh (5 b.)
Zhruba šedesát tisíc návštěvníků zavítalo na konci dubna do Brna na tradiční stavební veletrhy. Kromě nových stavebních ...
AZ Tower – Brněnská dominanta zdárně rosteAZ Tower – Brněnská dominanta zdárně roste (5 b.)
Území kolem ulic Heršpická a Pražákova, jižně od brněnského historického centra, zatím stále dominuje prosklená budova M...

NEJdiskutovanější související články

Výrobce modulových staveb Touax uspořádal svůj první golfový turnajVýrobce modulových staveb Touax uspořádal svůj první golfový turnaj (1x)
Výrobce modulových staveb Touax uspořádal v úterý 22. května první golfový turnaj pro své obchodní partnery. Na hřišti G...
LOPin.cz – nová příležitost pro prezentaci firem na oborové sociální sítiLOPin.cz – nová příležitost pro prezentaci firem na oborové sociální síti (1x)
Portál LOPin.cz je určen především stavebním a dodavatelským firmám, jako jsou sklenáři, fasádníci, výrobci profilů a rá...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice