KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8433
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Zajímavosti    Napjatost v kotevních oblastech předpínací výztuže

Napjatost v kotevních oblastech předpínací výztuže

Publikováno: 15.4.2008, Aktualizováno: 2.1.2009 11:36
Rubrika: Zajímavosti

V místech působení osamělých sil a jiných vyvolaných lokálních napětí je často velmi obtížné vyjádřit stav napjatosti, i když jsou k dispozici sofistikované výpočetní programy. Vytvoření vhodného modelu a interpretace výsledků z modelu do skutečné konstrukce je značně náročné a vyžaduje spoustu času.

Problém lokálních napjatostí je letitý a počátky jeho řešení lze najít např. v [1]. Význam řešení lokálních napjatostí vzrůstá vzhledem k provádění stále subtilnějších konstrukcí. Počet a význam oblastí s lokální napjatostí podstatně vzrostl zavedením předpjatého betonu a v poslední době zejména tím, že se zavádějí do praktického používání stále větší předpínací jednotky.
V tomto článku je řešena napjatost v místě kotvení předpínací výztuže a je provedeno srovnání několika metod výpočtu napětí a výsledných sil v těchto oblastech.


Obr. 1 – Zjednodušené znázornění průběhu siločar pod kotvou [6]

ŘEŠENÍ LOKÁLNÍ NAPJATOSTI POD KOTVOU, OBECNÉ PŘEDPOKLADY ŘEŠENÍ
Podle [5] se napjatost kotevní oblasti vyvozená předpínacími silami a v místech konců nosníků v kombinaci s reakcemi ložisek nedá uspokojivě určit metodou technické pružnosti. Řešení je pracné a vzhledem k plasticitě betonu problematické. Obvykle se pouze stanoví velikost a poloha výslednice příčných tahů v kotevní oblasti, která se zachycuje výztuží.
Při výpočtu napětí v kotevní oblasti je v první řadě nutné určit vlastní velikost této oblasti. Nejčastěji se určuje velikost oblasti pomocí tzv. vyrovnávací délky, tj. délky, na které podle předpokladů dojde k roznesení napětí vzniklého kotvením výztuže na celý příčný řez a průběh napětí po výšce průřezu bude mít lineární charakter.


Obr. 2 – Náhradní obrazec sil v betonu pod kotvou [6]

Tuto délku můžeme určit z přesnějšího výpočetního modelu dané oblasti (viz kap. 3) nebo se považuje za vyrovnávací délku největší z následujících rozměrů:

  • součet vzdáleností jediné vložky nebo vrstvy vložek v průřezu od protilehlých okrajů průřezu,
  • součet vzdáleností protilehlých okrajů průřezu od vložek jim nejbližších,
  • vzdálenost dvou sousedních vložek,
  • vzdálenost dvou sousedících vložek, měřená v osách geometrických částí průřezu,
  • vzdálenost okraje průřezu a vložky tomuto okraji nejbližší, měřená v osách geometrických částí průřezu.

Pro námi zjišťované napětí pod kotvami (nejde o kotvení soudržností) se délka vyrovnávací oblasti rovná délce kotevní oblasti.


Obr. 3 – Stanovení napětí a sil pod jednoduchou kotevní deskou [3, 6]

Vnitřní síly pod roznášecí deskou řešené příhradovou analogií
Působení síly vyvozené jedním kabelem umístěným centricky v prvku, si podle stávajících výpočtů můžeme představit podle obr. 1 a 2. Pod kotevní deskou se soustředěný tlak rozptýlí v kotevní oblasti na rovnoměrné napětí. Tlakové čáry pak v blízkosti desky mají konvexní tvar a v určité vzdálenosti přecházejí do konkávního tvaru [5]. Na konci kotevní oblasti pak jsou rovnoběžné s vnášenou silou. V konvexní části tlakových čar vzniknou příčné tlaky, v konkávní pak příčné tahy.
Pro přibližné stanovení výsledné příčné tahové síly se dá použít zjednodušeného příhradového modelu (obr. 2). Za předpokladu, že výsledná příčná síla H bude působit v polovině kotevní oblasti a, můžeme z podobnosti trojúhelníků psát:


Tento tah H se musí plně zachytit výztuží.

Podrobnějším zkoumáním kotevních oblastí se zabýval Guyon [3], který sestavil grafy na rozložení těchto tahových napětí od kotevní síly (obr. 3).
 

Rozdělení tohoto napětí závisí na poměru:

 

Podle vztahu:

 
Celý článek včetně všech grafů a vzorců naleznete v ČB. příloze časopisu Konstrukce 2/2008. Možnost předplatného ZDE.

Bookmark
Ohodnoďte článek:

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

ČVUT hostilo seminář Požárně bezpečnostní řešení stavby a návrhové normyČVUT hostilo seminář Požárně bezpečnostní řešení stavby a návrhové normy (336x)
Na dvě stovky posluchačů z řad odborníků na požární ochranu si našly 2. února 2012 cestu do Atelieru D na Stavební fakul...
AČSZ – Křemík v oceli – důležitý prvek při žárovém zinkováníAČSZ – Křemík v oceli – důležitý prvek při žárovém zinkování (60x)
Žárové zinkovny v minulosti řešily a i dnes velice často řeší problém pozinkování materiálu z reaktivních ocelí, tzn. oc...
Dřevostavby a cenové ukazatele nosných obvodových zdíDřevostavby a cenové ukazatele nosných obvodových zdí (56x)
Koncept „dřevostavba“ není zatím přesně definován. Tímto pojmem budeme rozumět stavební dílo, pro jehož nosnou konstrukc...

NEJlépe hodnocené související články

„Největší systémový nedostatek vidím v neošetřeném problému tzv. geotechnického rizika, které je součástí počátku stavebního záměru,“„Největší systémový nedostatek vidím v neošetřeném problému tzv. geotechnického rizika, které je součástí počátku stavebního záměru,“ (5 b.)
uvedl v rozhovoru pro časopis KONSTRUKCE Ing. Jindřich Řičica, předseda Asociace dodavatelů speciálního zakládání staveb...
Co jste hasiči, co jste dělali, že jste si takovou krásnou hasičárnu zasloužili?Co jste hasiči, co jste dělali, že jste si takovou krásnou hasičárnu zasloužili? (5 b.)
Autoři v článku popisují architektonické, konstrukční a materiálové řešení nové hasičárny v Krásné Studánce. Ta neslouží...
V mnoha směrech rekordní Bauma 2019V mnoha směrech rekordní Bauma 2019 (5 b.)
Po třech letech a tour v Indii a Číně se veletrh Bauma vrátil na výstaviště v bavorské metropoli – do Mnichova. Největší...

NEJdiskutovanější související články

Dřevostavby a cenové ukazatele nosných obvodových zdíDřevostavby a cenové ukazatele nosných obvodových zdí (9x)
Koncept „dřevostavba“ není zatím přesně definován. Tímto pojmem budeme rozumět stavební dílo, pro jehož nosnou konstrukc...
Analýza efektivity vytváření a využití antikorozních systémů na bázi materiálů obsahujících zinekAnalýza efektivity vytváření a využití antikorozních systémů na bázi materiálů obsahujících zinek (5x)
Zinkové povlaky tvoří nejefektivnější antikorozní ochranu ocelových výrobků. V práci je představena analýza nákladů...
AERO-THERM – kosmická technologie mezi izolacemiAERO-THERM – kosmická technologie mezi izolacemi (3x)
AERO-THERM znamená revoluci v izolaci a zateplování budov a objektů. AERO-THERM je nanotechnologie, která je schopna dík...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice