KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8433
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Zajímavosti    Modely vydržely i stonásobné zatížení

Modely vydržely i stonásobné zatížení

Publikováno: 21.2.2005, Aktualizováno: 18.12.2008 22:39
Rubrika: Zajímavosti

Více než stonásobné zatížení vzhledem ke své vlastní hmotnosti vydržely nejlepší dřevěné nebo papírové modely konstrukcí, které soutěžily v rámci pátého ročníku stále oblíbenější soutěže Hala roku 2005. Ta se uskutečnila 11. ledna 2005 a přihlásilo se na ni téměř 40 studentů. Další stovky studentů sledovaly počínání svých kolegů ve vestibulu Stavební fakulty ČVUT v Praze.

Profesionální, zajímavé, extravagantní nebo neuvěřitelné modely doplňovala zajímavá označení. Studenti „ocenili“ své výtvory názvy jako Horečka sobotní noci, Pražskéj kamikadze, Halabala, Děravá Ju, Mocná kláda, Tejkydýzy a podobně.
Všechny přihlášené modely musely splňovat geometrické podmínky volného vnitřního prostoru. Modely byly rozděleny do dvou kategorií - ze smrkového dřeva a z papíru. „V soutěži o nejúspornější konstrukci zvítězí nejlehčí model, v soutěži o nejefektivnější konstrukci ten s nejlepším poměrem mezi únosností a vlastní tíhou, samozřejmě opět splňující geometrické požadavky. V divácké soutěži o nejpřesnější odhad mezního zatížení vyhraje soutěžící s nejpřesnějším odhadem únosnosti jednotlivých konstrukcí,“ řekl Vladimír Žďára z pořádající katedry konstrukcí pozemních staveb.

DESTRUKCE JSME VIDĚLI I ZPOMALENĚ
Jedním z porotců, který přihlášené modely přejímal a kontroloval geometrické parametry, byl i Vladimír Janata z projekční firmy Excon. „Některé modely považuji za hodně zdařilé. Jiné, myslím, nebudou mít šanci a mezního zatížení dosáhnou ještě před uložením minimálního zatížení,“ řekl. „Mezního zatížení, to znamená, že bude dosaženo kolapsu modelu, dojde k deformacím, při nichž konstrukce zasáhne do zastřešovaného prostoru nebo velikost svislé deformace uprostřed a ve čtvrtinách rozpětí přesáhne třicet milimetrů,“ vysvětlil Vladimír Žďára.
Každý student svůj model po zvážení postupně zatěžoval zadaným minimálním rovnoměrným zatížením ocelovými destičkami rozměru 150 × 40 × 5 mm. Pokud model toto minimální zatížení vydržel, přistoupilo se k postupnému přitěžování lokálním břemenem až do kolapsu konstrukce. Vše bylo snímáno optickou kamerou a i díky tomu si mohli diváci prohlédnout destrukci následně zpomaleně. O odborný výklad důvodu pádů se postarali pořadatelé. Přítomní zástupci sponzorů i mezi sebou tipovali, který model uspěje. „Líbí se mi některé modely, kde je v mezích možností naznačeno použití táhel a taky model Big Bang,“ tipoval Jiří Schlossbauer z firmy Tension Systems. Nakonec měl částečně pravdu, tento model zaznamenal významný úspěch.
Konstrukci modelu si každý student ve stanoveném limitu musel samostatně uložit do vlhkého písku (ve dvou bednách). Někteří využili možnosti pravidel a konstrukce do písku i zakotvili. Postup zatěžování byl libovolný, při zatěžování však nesměla být použita žádná dočasná podpůrná konstrukce.

VÍTĚZOVÉ
V kategorii nejlehčích modelů ze dřeva vyhrál Petr Koupený se svým modelem Stáňa (hmotnost 106 gramů), druhý skončil Vladimír Špicar s modelem Halabala (142,3 gramu) a třetí byl František Tauchman s modelem MAT (186,3 gramu). V soutěži o nejefektivnější model vyhrál Tomáš Kadeřábek, jehož model Big Bang (218 gramů) vydržel zatížení 37.908 gramů, což představuje poměr hmotnosti a zatížení 173,9. Druhý byl Josef Havel s modelem Popop, vážícím 315 gramů. Ten vydržel zatížení 34.632 gramy (poměr 109,9) a třetí Petr Koupený (Stáňa, hmotnost 106 gramů, zatížení 10.764 gramy, poměr 101,5).
V rámci soutěže modelů z papíru (o nejlehčí model) se prosadil Milan Mlada se svým 76,5 gramu vážícím Hektorem. Druhý byl Jiří Bičiště a jeho Samson s 111,7 gramu a třetí opět Milan Mlada s modelem Vítěz, který vážil 180,5 gramu. Jako nejefektivnější se ukázalo dílo Hektor, které udrželo 8.190 gramů, což představuje poměr hmotnosti a zatížení 107,1, druhý byl Samson. Ten udržel 12.402 gramy (poměr 105,7). Na třetí místo se dostal Miroslav Straka s modelem nazvaným M nosník. Ten vážil 390 gramů, udržel rekordních 38.142 gramy (poměr 97,8).
Díky téměř třicítce sponzorů získali vítězové hodnotné finanční odměny. Speciální ocenění v podobě finančních nebo věcných darů vybraným soutěžícím předali zástupci projekční firmy Excon, ČKAIT a časopisu KONSTRUKCE.
Seznam sponzorů letošního ročníku Hala roku najdete na http://departments.fsv.cvut.cz/halaroku/sponzor.html.
 

Bookmark
Ohodnoďte článek:

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

ČVUT hostilo seminář Požárně bezpečnostní řešení stavby a návrhové normyČVUT hostilo seminář Požárně bezpečnostní řešení stavby a návrhové normy (347x)
Na dvě stovky posluchačů z řad odborníků na požární ochranu si našly 2. února 2012 cestu do Atelieru D na Stavební fakul...
Dřevostavby a cenové ukazatele nosných obvodových zdíDřevostavby a cenové ukazatele nosných obvodových zdí (59x)
Koncept „dřevostavba“ není zatím přesně definován. Tímto pojmem budeme rozumět stavební dílo, pro jehož nosnou konstrukc...
AČSZ – Křemík v oceli – důležitý prvek při žárovém zinkováníAČSZ – Křemík v oceli – důležitý prvek při žárovém zinkování (59x)
Žárové zinkovny v minulosti řešily a i dnes velice často řeší problém pozinkování materiálu z reaktivních ocelí, tzn. oc...

NEJlépe hodnocené související články

„Největší systémový nedostatek vidím v neošetřeném problému tzv. geotechnického rizika, které je součástí počátku stavebního záměru,“„Největší systémový nedostatek vidím v neošetřeném problému tzv. geotechnického rizika, které je součástí počátku stavebního záměru,“ (5 b.)
uvedl v rozhovoru pro časopis KONSTRUKCE Ing. Jindřich Řičica, předseda Asociace dodavatelů speciálního zakládání staveb...
Co jste hasiči, co jste dělali, že jste si takovou krásnou hasičárnu zasloužili?Co jste hasiči, co jste dělali, že jste si takovou krásnou hasičárnu zasloužili? (5 b.)
Autoři v článku popisují architektonické, konstrukční a materiálové řešení nové hasičárny v Krásné Studánce. Ta neslouží...
V mnoha směrech rekordní Bauma 2019V mnoha směrech rekordní Bauma 2019 (5 b.)
Po třech letech a tour v Indii a Číně se veletrh Bauma vrátil na výstaviště v bavorské metropoli – do Mnichova. Největší...

NEJdiskutovanější související články

Dřevostavby a cenové ukazatele nosných obvodových zdíDřevostavby a cenové ukazatele nosných obvodových zdí (9x)
Koncept „dřevostavba“ není zatím přesně definován. Tímto pojmem budeme rozumět stavební dílo, pro jehož nosnou konstrukc...
Analýza efektivity vytváření a využití antikorozních systémů na bázi materiálů obsahujících zinekAnalýza efektivity vytváření a využití antikorozních systémů na bázi materiálů obsahujících zinek (5x)
Zinkové povlaky tvoří nejefektivnější antikorozní ochranu ocelových výrobků. V práci je představena analýza nákladů...
AERO-THERM – kosmická technologie mezi izolacemiAERO-THERM – kosmická technologie mezi izolacemi (3x)
AERO-THERM znamená revoluci v izolaci a zateplování budov a objektů. AERO-THERM je nanotechnologie, která je schopna dík...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice