KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8433
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Zajímavosti    Mobilní řešení značky Schindler pro Central Jablonec

Mobilní řešení značky Schindler pro Central Jablonec

Publikováno: 28.7.2017
Rubrika: Zajímavosti

Plynulý a pohodlný pohyb návštěvníků i dostatečné kapacity pro zaměstnance a zásobování podpoří v novém objektu Central Jablonec prověřené zařízení značky Schindler, která do nového obchodního centra v Jablonci nad Nisou dodala potřebné výtahy, eskalátory i pohyblivé chodníky.

Nové obchodní centrum, které se nachází v samém středu Jablonce nad Nisou na místě původního obchodu Jabloň, dvou parkovišť a tržnice, má jedno podzemí, tři nadzemní podlaží a tři vložené mezaniny. Pro pohodlnou přepravu v rámci objektu tak bylo instalováno celkem sedm výtahů, osm eskalátorů a dva pohyblivé chodníky. Veškeré vertikální zařízení pro přesun osob dodala společnost Schindler CZ, a. s., která nedávno se stejným investorem, tedy společností CRESTYL real estate, s. r. o., a generálním dodavatelem, jímž je GEMO OLOMOUC, spol. s r. o., spolupracovala při zajištění přepravních systémů pro projekt Central Kladno.

„Central Jablonec je moderní budova s velkorysým uspořádáním interiéru. Naším úkolem bylo ve spolupráci s investorem, projektanty, stavební firmou a dalšími zúčastněnými zajistit optimální řešení bezpečné, plynulé a také pohodlné přepravy cestujících i nákladu v rámci objektu,“ říká Ing. Tomáš Mička, vedoucí obchodního oddělení nových instalací ve společnosti Schindler CZ, a. s. „Připravili jsme celé řešení tak zvaně na klíč, kdy je kromě prvotřídního technického řešení samozřejmostí také poradenství i pomoc při zajištění potřebných výrobních podkladů zdvihacích zařízení,“ upřesňuje Tomáš Mička. Montáž a zprovoznění zařízení probíhaly postupně od října 2016 do února 2017.

PROVĚŘENÁ KVALITA

Hlavní výtahy pro veřejnost jsou celkem tři, z nichž jeden je umístěn přímo v nájemní jednotce. Jedná se o výtahy typu Schindler 3300 v nerezovém provedení, k jejichž přednostem patří větší kabina, kterou však lze umístit i do standardního rozměru šachty. Více prostoru a pohodlí pro cestující, jichž může osobní výtah s maximální nosností 900 kg najednou přepravit až 12, je v kabině zajištěno díky zmenšeným technickým součástem a speciálním trakčním pásům, které zároveň zajišťuji tichý chod výtahu. Jde o výtah s lehkou konstrukcí, který je navržen tak, aby měl trvale nízkou spotřebu energie. Již téměř samozřejmostí jsou LED svítidla s dlouhou životností a nižší spotřebou energie. Efektivní provoz, rychlejší a plynulejší jízdu a větší kapacitu cestujících i nákladu nabízí také čtyři výtahy Schindler 5500, které slouží v zázemí obchodního centra Central Jablonec. U dvou z dodaných výtahů činí maximální nosnost 1 600 kg, u dalších dvou je ještě o 50 kg vyšší.

NOVÁ NORMA V PRAXI

Všechny výtahy instalované v rámci projektu Central Jablonec již odpovídají nové normě ČSN EN 81-20, která vstoupila v platnost 1. 5. 2015 a všechny nové výtahy (včetně těch určených k výměně stávajících, jakož i všechny výtahové komponenty pro modernizace) uvedené do provozu od 1. 9. 2017 musí splňovat její nové a přísnější podmínky. Značka Schindler, která do vývoje a testování bezpečnostních prvků investovala více než 82 000 hodin, byla připravena včas a výtahy odpovídající nové normě tak mohla nabídnout již od prosince 2015. V rámci nákupních center v České republice je Central Jablonec jedním z prvních, v němž je zařízení značky Schindler v souladu s novou normou využito.

ADVANCE EDITION

Eskalátory Schindler 9300AE i pohyblivé chodníky Schindler 9500AE jsou z řady Advance Edition. „U všech zařízení značky Schindler je mimořádná pozornost věnována bezpečnosti a jinak tomu není ani u eskalátorů Schindler 9300AE, jejichž konstrukce neumožňuje náhodnou změnu směru pohybu ani nekontrolovaný růst rychlosti,“ představuje zvolený typ Ing. Jiří Hoffman, projektový manažer ze společnosti Schindler CZ, a. s.

„Provoz eskalátorů je navíc velmi úsporný, a to díky pohonu s vysokou účinností, ale i díky inteligentnímu softwaru, který řídí spotřebu energie, a komponentům s nízkou spotřebou energie,“ doplňuje Jiří Hoffman. V nájemních jednotkách se v Centralu Jablonec nacházejí dva z celkem osmi dodaných eskalátorů značky Schindler.

Zvolené pohyblivé chodníky Schindler 9500AE byly vyvinuty speciálně pro provoz v nákupních centrech a jsou zárukou tiché a komfortní přepravy z patra do patra. Krátké palety tohoto šikmého pohyblivého chodníku jsou vedeny pod okopem, čímž přispívají k vyšší bezpečnosti pasažérů. Z provozních důvodů je pak zajímavé napojení palet přímo na vodicí řetěz, a to bez spojovacích prvků a ložisek, náchylných na opotřebení. Pozornost si zaslouží i fakt, že jde o patentované krátké palety s hloubkou pouhých 133 mm, které výrazně snižují potřebný poloměr přechodových křivek, čímž snižují instalační rozměry tohoto pohyblivého chodníku.

V LIBERECKÉM KRAJI JAKO DOMA

Řešení pro Central Jablonec není pro značku Schindler v Libereckém kraji zdaleka jedinou realizací. Například v Liberci slouží moderní technologie této značky návštěvníkům hned čtyř obchodních center. Zkušenost s realizací často náročných projektů obchodních center má značka Schindler i z řady dalších tuzemských lokalit. Její výtahy, eskalátory či pohyblivé chodníky se osvědčily například v již zmiňovaném Centralu Kladno, v pražském Obchodním centru Galerie Butovice, v Centru Černý most, Galerii Harfa nebo v OC Krakov na Praze 8, ale také v ostravském centru Forum Nová Karolina.

Mobile Solution from Schindler for Central Jablonec Shopping Centre
Smooth and comfortable movement of visitors as well as sufficient capacities for employees and suppliers will be supported in the new premises of Central Jablonec by approved equipment from Schindler. The company has supplied necessary lifts, escalators and moving walkways for the new shopping centre in Jablonec nad Nisou.

Bookmark
Ohodnoďte článek:

Autor


Fotogalerie
Ing. Tomáš MičkaIlustrační fotoIng. Jiří HoffmanZařízení značky Schindler se osvědčilo například v projektu Central Kladno.

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

ČVUT hostilo seminář Požárně bezpečnostní řešení stavby a návrhové normyČVUT hostilo seminář Požárně bezpečnostní řešení stavby a návrhové normy (300x)
Na dvě stovky posluchačů z řad odborníků na požární ochranu si našly 2. února 2012 cestu do Atelieru D na Stavební fakul...
Výpočet dynamických sil v základech masivního padostroje při drop-in testech velkých tělesVýpočet dynamických sil v základech masivního padostroje při drop-in testech velkých těles (91x)
V technické praxi, viz např. obr. 1 a 2, jsou často požadovány zkoušky součástí nebo strojních celků dynamickým rázem (&...
AČSZ – Křemík v oceli – důležitý prvek při žárovém zinkováníAČSZ – Křemík v oceli – důležitý prvek při žárovém zinkování (61x)
Žárové zinkovny v minulosti řešily a i dnes velice často řeší problém pozinkování materiálu z reaktivních ocelí, tzn. oc...

NEJlépe hodnocené související články

„Největší systémový nedostatek vidím v neošetřeném problému tzv. geotechnického rizika, které je součástí počátku stavebního záměru,“„Největší systémový nedostatek vidím v neošetřeném problému tzv. geotechnického rizika, které je součástí počátku stavebního záměru,“ (5 b.)
uvedl v rozhovoru pro časopis KONSTRUKCE Ing. Jindřich Řičica, předseda Asociace dodavatelů speciálního zakládání staveb...
Co jste hasiči, co jste dělali, že jste si takovou krásnou hasičárnu zasloužili?Co jste hasiči, co jste dělali, že jste si takovou krásnou hasičárnu zasloužili? (5 b.)
Autoři v článku popisují architektonické, konstrukční a materiálové řešení nové hasičárny v Krásné Studánce. Ta neslouží...
V mnoha směrech rekordní Bauma 2019V mnoha směrech rekordní Bauma 2019 (5 b.)
Po třech letech a tour v Indii a Číně se veletrh Bauma vrátil na výstaviště v bavorské metropoli – do Mnichova. Největší...

NEJdiskutovanější související články

Dřevostavby a cenové ukazatele nosných obvodových zdíDřevostavby a cenové ukazatele nosných obvodových zdí (9x)
Koncept „dřevostavba“ není zatím přesně definován. Tímto pojmem budeme rozumět stavební dílo, pro jehož nosnou konstrukc...
Analýza efektivity vytváření a využití antikorozních systémů na bázi materiálů obsahujících zinekAnalýza efektivity vytváření a využití antikorozních systémů na bázi materiálů obsahujících zinek (5x)
Zinkové povlaky tvoří nejefektivnější antikorozní ochranu ocelových výrobků. V práci je představena analýza nákladů...
AERO-THERM – kosmická technologie mezi izolacemiAERO-THERM – kosmická technologie mezi izolacemi (3x)
AERO-THERM znamená revoluci v izolaci a zateplování budov a objektů. AERO-THERM je nanotechnologie, která je schopna dík...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice