KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8433
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    2017    „Mobilní aplikace pro budovu Five slučuje dohromady všechny služby, které jsou v budově dostupné,“

„Mobilní aplikace pro budovu Five slučuje dohromady všechny služby, které jsou v budově dostupné,“

Publikováno: 5.5.2017, Aktualizováno: 9.5.2017 09:33
Rubrika: 2017

uvedl v rozhovoru pro časopis KONSTRUKCE projektový manažer společnosti Skanska Property Czech Republic Ing. Oldřich Kupec.

Čím je podle Vás lokalita pražského Smíchova tak atraktivní?
Smíchov je díky snadné dostupnosti a rozmanitým službám jedním z nejoblíbenějších míst pro podnikání v Praze. Skanska zde již vybudovala projekt Riverview, který je sídlem IT Global Innovation Hub společnosti MSD. Nováček v sousedství s názvem Five je od Riverview hned přes ulici. Plynule tak pokračujeme v rozvoji této oblíbené pražské čtvrti. Budova Five je dostupná nejen tramvají a metrem, ale přímo s centrem Prahy ji spojuje i nedaleký železniční most s chodníkem pro pěší. Výborná dostupnost autem je zajištěna blízkým napojením na pražský okruh, Jižní spojku i dálnici směrem na Karlovy Vary, Plzeň a Brno. Umístění blízko řeky navíc nabízí řadu možností trávení času s působivými výhledy.

Pokud mám správné informace, v první fázi patřil projekt dnes již bývalé společnosti Hochtief Development Czech Republic, od které jste jej koupili a dokončili. Převzali jste projekt celý nebo jste jej upravili podle Vašich požadavků? 
Původně byl projekt, který jsme skutečně koupili od společnosti Hochtief Development CR, rozdělen na část rezidenční a část kancelářskou. My jsme po odkoupení účel budovy změnili na pouze komerční a vznikla tak budova, ve které se nacházejí převážně kancelářské prostory doplněné o menší maloobchodní prostory v přízemí a restauraci. Kromě této změny jsme také projekt upravili a přizpůsobili tak, aby odpovídal celosvětovým standardům společnosti SKANSKA.

Five stojí na místě bývalé tramvajové vozovny, ze které byla zachována část obvodového zdiva. Zajímavý odkaz na historii místa s sebou jistě nesl rovněž nelehký úkol se sanací bývalého areálu. Nelehké byly údajně rovněž práce na založení stavby. Jaké svízele jste tedy řešili?
Nic neobvyklého v případě výstavby v proluce, v sousedství jiných domů. Zajištění stavební jámy probíhalo tryskovou injektáží – v místech okolních domů podtryskáním objektů pro jejich stabilizaci. Založení jsme měli jak pod úrovní základů okolních objektů, tak 1,5 m pod hladinou podzemní vody. Zajímavostí byl požadavek na zachování historického komína, který jsme museli rovněž zabezpečit.

Co vše uživatelům přináší mobilní aplikace pro celou budovu?
Aplikace pro budovu Five, kterou jsme poprvé použili na projektu Corso Court, slučuje dohromady všechny služby, které jsou v budově dostupné a nabídne tak například možnost rezervace zasedacích místností, dále prádelny neboli laundry boxů, nového konceptu v kancelářských budovách SKANSKA, kdy uživatel přes aplikaci objedná službu čistírny, prádelny či žehlírny, zamkne oblečení ve skříňce a do 24 nebo 48 hodin může oblečení čisté opět vyzvednout. Dále nabízí například přehled akcí, které se konají v okolí budovy, nebo informace o budově samotné. Součástí aplikace je i modul smart parking, který informuje o obsazenosti parkovacích míst.

Bude systém mobilních aplikací určených pro jednotlivé stavby součástí i jiných projektů?
Jak je již zmíněno výše, první takovou aplikaci jsme implementovali v budově Corso Court a určitě bude součástí i všech našich příštích kancelářských projektů.

O prostory již projevila zájem nadnárodní farmaceutická společnost MSD (Merck Sharp & Dohme), která zde chce dále rozvíjet činnost svého globálního IT centra. To přináší celkem velké objemy dat. Byla této skutečnosti budova nějakým způsobem přizpůsobena?
Co se týče dat, máme budovy běžně napojené na několik operátorů, ale jinak jde o standardní technické řešení. Jeden z požadovaných prvků, které jsme v prostorech MSD realizovali, je interní schodiště, které slouží k rychlejší mobilitě zaměstnanců a tím k efektivnější komunikaci. Obvykle jsou k dispozici pouze schodiště úniková, v poslední době však pozorujeme velký zájem o taková propojení prostor/pater. MSD mělo rovněž zvýšené nároky na požárně bezpečnostní řešení stavby dle interních (amerických) požadavků klienta.

Jaké další projekty společnost Skanska Property Czech Republic chystá?
Aktuálně máme ve výstavbě kancelářskou budovu Visionary v pražských Holešovicích, která bude dokončena v prvním čtvrtletí roku 2018. Ta bude unikátní hned v několika ohledech. Kromě perfektní dopravní dostupnosti a umístění na všech typech městské hromadné dopravy chystáme u projektu veřejně přístupnou zahradu s multifunkčním sportovním hřištěm a spoustou míst k sezení, práci i odpočinku. Co budovu dělá ale skutečně vyjímečnou je plánovaná běžecká dráha, která bude umístěna přímo na střeše budovy a bude tak první svého druhu v ČR. Kromě Holešovic však plánujeme také pokračovat v Karlíně, kde chystáme projekt na místě bývalé opravny aut Praga, s názvem Praga Studios.

Bookmark
Ohodnoďte článek:

Fotogalerie
Ing. Oldřich KupecPohled na budovu B

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Panattoni je největším developerem Evropy! (39x)
Panattoni Europe je největším průmyslovým developerem v Evropě podle posledního žebříčku Top Property Developers časopis...
Palác NárodníPalác Národní (34x)
Palác Národní je projekt víceúčelového domu v srdci Prahy, který doplňuje nároží Národní třídy a Mikulandské ulice, posl...
AČSZ – Nový přidružený člen AČSZAČSZ – Nový přidružený člen AČSZ (33x)
Jedním z oborů, v němž je Bochemie dlouhodobě úspěšná ve světovém měřítku, je povrchová úprava kovů. Stěžejním produktem...

NEJlépe hodnocené související články

Aspira Business Centre – nová „zelená“ kancelářská budova v Praze 5Aspira Business Centre – nová „zelená“ kancelářská budova v Praze 5 (5 b.)
Od dubna 2016 vyrůstala v pražských Nových Butovicích administrativní budova společnosti Livesport. Aspira Business Cent...
Veleň bude mít novou školu. Postaví ji společnost HSF SystemVeleň bude mít novou školu. Postaví ji společnost HSF System (5 b.)
Stavební společnost HSF System staví novou budovu základní školy v obci Veleň ve Středočeském kraji. Výstavba proběhne v...
V ArcelorMittal Ostrava úspěšně dokončili opravu vysoké pece za 320 milionůV ArcelorMittal Ostrava úspěšně dokončili opravu vysoké pece za 320 milionů (5 b.)
Jedna ze dvou provozovaných vysokých pecí v huti ArcelorMittal Ostrava prošla náročnou opravou. Ta trvala 45 dní a stála...

NEJdiskutovanější související články

Lindab Safety: aby vaše střecha byla i v zimě bezpečnáLindab Safety: aby vaše střecha byla i v zimě bezpečná (1x)
Střechu obvykle vnímáme jako funkční objekt, který nám slouží a není třeba mu věnovat příliš pozornosti. To se ale může ...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice