KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8433
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Zajímavosti    Meteor Centre Office Park Karlín – novostavba budovy C

Meteor Centre Office Park Karlín – novostavba budovy C

Publikováno: 6.5.2015
Rubrika: Zajímavosti

V roce 2014 bylo v Praze dokončeno 149 000 m² moderních kancelářských ploch a jejich celková výměra v metropoli tak přesáhla hranici tří milionů. Do 138 000 m² kanceláří, jejichž dokončení je plánováno na letošek, přispěla hned začátkem roku divize 3, společnosti METROSTAV a. s., jejíž tým vedený Ing. Kamilem Štroblem dokončil v únoru letošního roku úspěšnou kolaudací novostavbu budovy C s plochou 5 000 m² v Meteor Centre Office Parku v pražské čtvrti Karlín. Investorem projektu je společnost CPI Meteor Centre, s. r. o.

„Problémy s výstavbou na minimálním staveništi v centru města kolegové dobře znají. My jsme se však během jedenáct měsíců trvající výstavby stihli seznámit i s novou technologií obvodového pláště, kterou zatím v ČR nikdo nerealizoval,“ uvedl vedoucí projektu Ing. Kamil Štrobl a vysvětlil: „Budovu s předsazenými arkýři jsme směrem do ulic a částečně i do dvora obkládali keramickými deskami Laminam. Jejich základní rozměr byl 3 × 1 m s tloušťkou pouhých 5 mm. Pomocí těchto velkoplošných desek jsme vytvořili první provětrávanou lepenou fasádu svého druhu u nás.“

URBANISTICKÉ A ARCHITEKTONICKÉ ŘEŠENÍ
Řešený objekt je navržen na jedné z parcel po strhnutém starším objektu, který uzavíral nároží polyfunkčního městského bloku, nedílné součásti urbanistické koncepce historického Karlína. V bezprostřední blízkosti se nacházejí již stávající budovy komplexu Meteoru, budova Meteor A a budova Meteoru B, realizovaných v předchozích letech.

Nově realizovaný objekt Meteor C má sedm nadzemních podlaží a dvě podzemní podlaží. Fasáda je z velké části odlehčena prosklenými stěnami, okny, ustupujícími terasami a balkony. Charakter fasád je dán náplní jednotlivých prostorů. V přízemí, kde jsou umístěny převážně obchodní prostory, převládá do ulice Sokolovské a Thámovy prosklená fasáda, přerušená prosklenými vstupy s karusely do uzavřené pasáže mezi ulicí Thámovou a dvorním prostorem budov A, B a C. V části pasáže je umístěna recepce budovy C.

Ve 2. NP až 6. NP jsou umístěny kancelářské prostory s možností členění na několik nájemních jednotek, se společnými toaletami na patře. Do nejvyššího podlaží (7. NP) jsou umístěny byty. Fasáda je zde členitější s hlubšími terasami a balkony.

Na severní, východní a západní straně ve 2. NP – 7. NP byla na několika místech v různých výškách vytipovaná místa pro předstupující části (arkýře) s provětrávanou fasádou.

Plné části fasády jsou odlehčeny prosklenými stěnami a okny. Na plných částech je navržen keramický obklad z desek Laminam 5 ve dvou odstínech. Na dvorních fasádách je použit kontaktní zateplovací systém s omítkou, s výjimkou části při severovýchodním nároží.

Rámy prosklených stěn (venkovních i vnitřních) a oken jsou hliníkové. Jejich povrch je barvený do antracitového odstínu.

STAVEBNĚ-KONSTRUKČNÍ A PROVOZNÍ ŘEŠENÍ
Polyfunkční objekt budovy Meteor C má sedm nadzemních a dvě podzemní podlaží. Půdorysný rozměr budovy je cca 24,1 × 42,60 m a tvoří jeden dilatační celek. Konstrukční výšky podlaží jsou pro 2. PP v hodnotě 2,75 m, pro 1. PP 3,25 m, přízemí 4,15 m. Typická výška podlaží 2 – 6. NP je 3,7 m. Výška atiky v 8. NP (na střeše) je +26,80 m. V podzemních prostorách je umístěn parking a technická zázemí objektu (strojovna VZT atd.), včetně hygienického zázemí pro údržbu. V typických nadzemních podlažích jsou kancelářské prostory se společným hygienickým zázemím (na patrech se opakuje stejné hygienické jádro poblíž schodišťového prostoru).

V přízemí jsou situovány recepce objektu (včetně zázemí recepce) a obchodní jednotky. V přízemí najdeme rovněž pasáž, přerušenou uprostřed recepčním prostorem odděleným od venkovních prostor vstupními karusely. V nejvyšším podlaží jsou navrženy byty tak, aby se případně mohly změnit na další kancelářské prostory. V tomto podlaží je také situována kotelna vhodně akusticky oddělena od sousedních prostor.

Nosné konstrukce
Nosná konstrukce objektu je navržena jako železobetonový skelet s železobetonovými bezprůvlakovými křížem vyztuženými deskami a železobetonovými ztužujícími stěnami. Všechny železobetonové konstrukce jsou navrženy jako monolitické s výjimkou prefabrikovaných schodišťových ramen.

Založení
Objekt domu byl založen na základové desce tl. 700 mm se zesílením v místě sloupů na 1 200 mm a v místě dojezdu výtahu na 1 400 mm (pro postavení jeřábu po dobu výstavby). Spodní stavba je provedena z vodonepropustného betonu. Svislé stěny v 1. PP jsou z vnější strany navíc chráněny hydroizolací částečně Dual Seal a stejně jako je izolován spodní líc základové desky, jsou částečně izolovány asfaltovými pásy. Horní líc základové desky je ochráněn hydroizolační stěrkou (Sikafloor), tzv. šedivá vana.

Veškeré prostupy obvodovými stěnami pod úrovní terénu jsou řešeny systémovými průchodkami proti tlakové vodě.

Vertikální konstrukce
Na obvodové podzemní stěny suterénů navazuje obvodová železobetonová stěna (od –2,0 m do ±0,0). Izolace této obvodové stěny je navržena částečně z rohoží Dual Seal a částečně z asfaltových izolací. Na základové desce jsou stavěny železobetonové sloupy, ve 2. PP převážně rozměru 250 × 800 mm a betonové stěny instalačních šachet, výtahové šachty a schodišťového prostoru. Železobetonové stěny jsou tl. 250 mm a 200 mm.

V 1. PP jsou sloupy rozměrů 250 × 80 mm, ostatní 400 × 800 a 500 × 800 mm. V 1. NP najdeme sloupy rozměrů 400 × 600 mm. V nadzemních podlažích jsou potom sloupy o rozměrech 400 × 400 mm. Ve všech podlažích jsou navrženy železobetonové stěny tl. 200 mm a 250 mm stejně, jako v podzemních podlažích.

Horizontální konstrukce
Stropní železobetonové desky jsou navrženy většinou v tloušťce 250 mm. V místech teras a v přízemí pod pasáží jsou železobetonové desky zalomeny lokálně na nižší úroveň, aby bylo umožněno tepelně izolovat stropy vnitřních prostor pod nimi.

Schodiště
Obě schodiště jsou navržena jako desková prefa ramena a monolitické mezipodesty a hlavní podesta má horní líc v úrovni stropní desky. Tloušťka desky schodišťového ramene je 150 mm. Schodiště jsou od domu akusticky oddělena.

Obvodové konstrukce v nadzemní části
Obvodovou konstrukci tvoří dílem železobetonové stěny, dílem vyzdívky z keramických bloků Porotherm 24 P+D. Železobetonové i zděné části jsou opatřeny zateplovacím systémem. Finální povrch arkýřů a fasád směrem do ulice tvoří keramický obklad Laminam na provětrávaném roštu. Směrem do dvora je použitý kontaktní zateplovací systém s omítkou. V úrovni 1. NP je lokálně použit kontaktní zateplovací systém s lepeným Laminamem. Na základě požadavku HZS musí být Laminamem resp. obkladovým materiálem obecně splněna třída reakce na oheň A1. Proto je v prováděcím projektu sjednocena tl. Laminamu na 5 mm, v této tloušťce je podmínka splněna. V místech kontaktní fasády i v místech provětrávané fasády je použita tepelná izolace z minerálních vláken.

Desky Laminam jsou použity ve dvou odstínech. Tmavší desky LAMINAM Oxide Nero jsou použity na arkýřích, na ostatní ploše jsou světlejší desky LAMINAM Oxide Avorio. V obvodových stěnách jsou vytvořeny otvory pro prosklené fasády a pro okna.

Prosklené velkoplošné stěny jsou navrženy v obvodových stěnách v 1. NP pro obchodní jednotky, ve 2 – 7. NP na terasách, balkonech a na předsazených partiích a na většině plochy v 7. NP. Prosklené stěny jsou řešeny jako typový hliníkový fasádní systém se zasklením izolačním dvojsklem, hliníkové profily jsou barvené.

Požární požadavky na obvodové konstrukce
Na styku obvodové stěny a požárního stropu resp. požární stěny bylo nutné vytvořit nehořlavé vodorovné a svislé požární pásy šířky 900 mm.

Vodorovné požární pásy jsou vytvořeny zděnými parapety, svislé požární pásy tvoří zděné stěny. V místech, kde to nebylo možné a bylo zde navrženo prosklení, byla osazena prosklená konstrukce s předepsanou požární odolností EI 30DP1 (jedná se o vodorovné pásy zejména mezi kancelářemi).

Akustické požadavky na obvodové konstrukce
Pro obvodový plášť kancelářských podlaží, tzn. 2. až 6. NP, byla požadována neprůzvučnost Rw = 32 dB, pro byty v 7. NP potom Rw = 38 dB (navržené stěny mají 52 dB, požadavek je tedy v jejich případě splněn, resp. překročen o 20 a 14 dB).

Vertikální komunikace
Vertikální komunikaci mezi jednotlivými podlažími zajišťují dvě schodiště a výtahy. Jedno ze schodišť je koncipováno jako hlavní a druhé jako vedlejší. K vertikální přepravě osob slouží dva osobní výtahy bez požadavku na evakuaci. Oba výtahy jsou stejně velké, přepraví 13 – 15 osob a mají nosnost 1 125 kg. Pro výtahy je vybudována jedna výtahová šachta s bočními a zadní stěnou ze železobetonu, čelní stěna je vyzděná z Porothermu, aby se mohly snadno vybudovat dveřní otvory k výtahům podle požadavků vybraného výrobce výtahů. Mezi výtahy je v této šachtě provedena dělící příčka (ocelová konstrukce, opláštěná), která je součástí dodávky výtahů.

Výtahová šachta byla navržena tak, aby splňovala podmínky co nejvíce dodavatelů výtahů. Nejvhodněji se pro tento objekt jevily výtahy Schindler 3300. Výtahy jsou navrženy ve standardním provedení s nerezovými deskami, zrcadlem a na zadní straně červeným sklem.

Střešní konstrukce
Střecha objektu je navržena jako plochá jednoplášťová, spádovaná v mírném sklonu (min 1 %) k vnitřním střešním vtokům. Po obvodě je ohraničena oplechovanou atikou. Jako nosná konstrukce střech slouží železobetonová stropní deska tl. 250 mm nad posledním podlažím. Střešní souvrství tvoří penetrační vrstva, parotěsná a provizorní hydroizolace, tepelně-izolační vrstva, tepelně-izolační a spádová vrstva, separační vrstva, hydroizolační vrstva, separační vrstva a zatěžující vrstva.

Dále jsou na střeše osazeny dva výlezy. Jeden výlez na střechu je zajištěn požárním světlíkem nad vedlejším schodištěm. Jeho rozměr je 1 100 × 800 mm. Druhý výlez na střechu je vybudován nad hlavní podestou hlavního schodiště poblíž výtahů. Tento výlez má umožnit stěhování menších technologií na střechu. Rozměr tohoto výlezu je 1 200 × 900 mm.

Na střeše je umístěno množství technologických zařízení, zejména VZT. Velké VZT jednotky jsou pružně uloženy na základech podle návrhu akustika. Menší zařízení, jako např. nasávací potrubí, jednotky SPLIT apod., jsou osazeny na betonové dlaždice volně položené přes roznášecí podložky na střešní plášť. Pro VZT zařízení je v jednom místě vybudován přístřešek z ocelové konstrukce se žaluziovými stěnami, v dalším místě je pouze vytvořena zástěna (bez zastřešení) pro VZT potrubí.

Zastřešení tvoří trapézový plech s povrchovou úpravou zinkováním a polyesterovým lakem. Po obvodu je konstrukce přístřešků opláštěna systémovými plechovými žaluziemi. Trapézové plechy i žaluzie jsou v šedém odstínu.

Dále je na střeše vybudován přístřešek kolem chladících jednotek chillerů.

Z podkladů Metrostav a. s.

Meteor Centre Office Park Karlín – a New C Building
In 2014, 149,000 square meters of modern office premises were completed in Prague. Therefore, the total area in the metropolis exceeded the three million limit.The 138,000 square metres of offices, with the completion planned for this year, werefollowed by division 3 of METROSTAV a. s. in the beginning of the year. In February 2015 the company team led by Ing. Kamil Štrobl successfully completed the certificate of occupancy for the new C building of 5,000 square metres in
Meteor Centre Office Park in the Prague district of Karlín. The investor of the project is CPI Meteor Centre, s. r. o.

Bookmark
Ohodnoďte článek:

Fotogalerie
Pohled na dokončenou stavbu z rohu ulic Sokolovská a Thámova, 2/20151. NP Dokončená vstupní hala – recepceStrop mezi 1. a 2. PP s viditelnými dočasnými rozpěrami obvodové podzemní stěny, 3/20142. PP realizace svislých sloupů, 3/2014Pohled z jeřábu – realizace 3. NP, 5/2015Pohled ze Sokolovské ulice – dokončena hrubá stavba, 8/2014Rastr provětrávané fasádyStřecha, 9/2014

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

ČVUT hostilo seminář Požárně bezpečnostní řešení stavby a návrhové normyČVUT hostilo seminář Požárně bezpečnostní řešení stavby a návrhové normy (300x)
Na dvě stovky posluchačů z řad odborníků na požární ochranu si našly 2. února 2012 cestu do Atelieru D na Stavební fakul...
Výpočet dynamických sil v základech masivního padostroje při drop-in testech velkých tělesVýpočet dynamických sil v základech masivního padostroje při drop-in testech velkých těles (93x)
V technické praxi, viz např. obr. 1 a 2, jsou často požadovány zkoušky součástí nebo strojních celků dynamickým rázem (&...
AČSZ – Křemík v oceli – důležitý prvek při žárovém zinkováníAČSZ – Křemík v oceli – důležitý prvek při žárovém zinkování (70x)
Žárové zinkovny v minulosti řešily a i dnes velice často řeší problém pozinkování materiálu z reaktivních ocelí, tzn. oc...

NEJlépe hodnocené související články

„Největší systémový nedostatek vidím v neošetřeném problému tzv. geotechnického rizika, které je součástí počátku stavebního záměru,“„Největší systémový nedostatek vidím v neošetřeném problému tzv. geotechnického rizika, které je součástí počátku stavebního záměru,“ (5 b.)
uvedl v rozhovoru pro časopis KONSTRUKCE Ing. Jindřich Řičica, předseda Asociace dodavatelů speciálního zakládání staveb...
Co jste hasiči, co jste dělali, že jste si takovou krásnou hasičárnu zasloužili?Co jste hasiči, co jste dělali, že jste si takovou krásnou hasičárnu zasloužili? (5 b.)
Autoři v článku popisují architektonické, konstrukční a materiálové řešení nové hasičárny v Krásné Studánce. Ta neslouží...
V mnoha směrech rekordní Bauma 2019V mnoha směrech rekordní Bauma 2019 (5 b.)
Po třech letech a tour v Indii a Číně se veletrh Bauma vrátil na výstaviště v bavorské metropoli – do Mnichova. Největší...

NEJdiskutovanější související články

Dřevostavby a cenové ukazatele nosných obvodových zdíDřevostavby a cenové ukazatele nosných obvodových zdí (9x)
Koncept „dřevostavba“ není zatím přesně definován. Tímto pojmem budeme rozumět stavební dílo, pro jehož nosnou konstrukc...
Analýza efektivity vytváření a využití antikorozních systémů na bázi materiálů obsahujících zinekAnalýza efektivity vytváření a využití antikorozních systémů na bázi materiálů obsahujících zinek (5x)
Zinkové povlaky tvoří nejefektivnější antikorozní ochranu ocelových výrobků. V práci je představena analýza nákladů...
AERO-THERM – kosmická technologie mezi izolacemiAERO-THERM – kosmická technologie mezi izolacemi (3x)
AERO-THERM znamená revoluci v izolaci a zateplování budov a objektů. AERO-THERM je nanotechnologie, která je schopna dík...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice