KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8433
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Ekonomika    Manažer projektu je přínosem pro investora i stavbaře

Manažer projektu je přínosem pro investora i stavbaře

Publikováno: 22.2.2005, Aktualizováno: 18.12.2008 22:42
Rubrika: Ekonomika

O specifikách českého stavebnictví, způsobech řízení stavebních projektů, jejich výhodách a nevýhodách a o vztazích mezi jednotlivými subjekty přímo na staveništi jsme hovořili s Igorem Klajmonem, operačním ředitelem Bovis Lend Lease - firmy, specializující se na management stavebních projektů.

PROJECT MANAGER – BENEFIT FOR INVESTOR AND BUILDER
On specific features of the Czech civil engineering, methods of managing building projects, their pros and cons and on relations among individual subjects on a building site with Igor Klajmon, an operating director of Bovis Lend Lease, a company specializing in building project management.

Čím si vysvětlujete zvyšující se investice do stavebnictví?
Růst objemu stavební výroby v ČR je v posledních letech opravdu výrazný. Tento trend je v souvislosti s transformací ekonomiky země, postavením České republiky a jejího vstupu do Evropské unie, podporou přímých zahraničních investic a dalšími faktory. V devadesátých letech byl boom v sektoru výstavby obchodních center, protože na trhu existovala obrovská poptávka. S vládní podporou přímých zahraničních investic, regionální a místní podporou ve formě vytvoření velkého množství industriálních zón, vznikly příznivé podmínky pro přímé zahraniční investory, kteří do České republiky umísťují své výrobní kapacity. Nyní začíná dokonce relokace vývojových pracovišť těchto firem. S příznivější dostupností financování bydlení pro širší spektrum obyvatel vznikla výrazná poptávka po rezidenčních projektech. Se vstupem do Evropské unie vznikla možnost financování řady infrastrukturních projektů z fondů a programů Evropské unie. Česká republika si postupně získává stále větší důvěru institucionálních investorů, kteří považují místní prostředí za méně riskantní než před deseti lety. Proto můžeme být v otázce trendu růstu stavební výroby nadále optimističtí. Sám jsem se na staveništích přesvědčil o tom, jakou značnou váhu kladete na bezpečnost práce. Bezpečnost práce je jedním ze základních pilířů naší firemní kultury, a to bez rozdílu ve všech 39 zemích světa, kde Bovis Lend Lease působí. Před několika lety byl náš postoj na českém stavebním trhu poměrně ojedinělý, nicméně obecné povědomí se jak u investorů, tak i u stavebních firem mění. Výsledkem naší důslednosti v této oblasti je, že na stavbách, které řídí naše společnost, je úrazovost desetkrát nižší, než je celorepublikový průměr.

Jaké sledujete reakce na tuto přísnost?
Naše firemní požadavky při řízení projektů v oblasti bezpečnosti práce jsou plně v souladu s platnou legislativou. Pouze trváme na důsledném dodržování těchto norem. Reakce investorů je pozitivní, nikdo si nepřeje negativní reklamu ve formě úrazu na stavbě, natož na straně veřejnosti v okolí stavby. Podobně jako v automobilovém průmyslu, investice do bezpečnosti práce je postupně vnímána jako správný krok vpřed. Všichni pochopili, že vedle morálních aspektů znamená bezpečný projekt v konečném důsledku kvalitnější stavební dílo, a o to jde přece především.

Je vaším prvořadým úkolem ušetřit investorovi peníze?
Samozřejmě, že vše se točí hlavně kolem peněz, nicméně cílem naší činnosti je zajistit dodání stavebního díla v požadované kvalitě, ceně a termínu. Jedná se o komplexní činnost řízení všech účastníků projektu a plánování jednotlivých činnosti tak, aby probíhaly efektivně, monitorovat jejich průběh a proaktivně činit opatření pro zajištění hladkého průběhu projektu. Celý systém a naše činnosti jsou pro investora maximálně transparentní a umožňují mu dělat i v průběhu projektu rozhodnutí a změny, které vedou v rámci investice k optimálnímu zhodnocení peněz.
Stavební dodavatelské firmy to ale asi chápou jinak. Je obecně známé, že stavební dodavatelské firmy se snaží využívat dodatky a změny v průběhu projektu jako prostředek pro zajištění zisku ze zakázek. Po podpisu kontraktu se může investor v případě vyžadované změny projektu dostat jednoduše pod diktát dodavatele. Systémové projektové řízení však tuto možnost výrazně eliminuje a dodavatelské firmy si jsou toho vědomy a raději by uvítaly uspořádání, jaké je třeba běžné na řadě státních zakázek, to je bez systémového projektového řízení. Trend je ale jednoznačný, i státní sektor bude nucen uplatňovat větší formu kontroly, transparentnosti a řízení projektů.

Přibližte principiálně čtenářům nejpoužívanější způsoby stavebního řízení.
Vždy přistupujeme ke každému klientovi a projektu individuálně, nicméně naše služby vycházejí ze dvou základních systémů řízení. První je „Project Management“, kdy v zastoupení investora řídíme proces přípravy stavby od spolupráce při vypracování investičního záměru přes posouzení staveniště, výběr projektantů a konzultantů, zadání projektu, zajištění stavebního řízení a proces výběru generálního dodavatele stavby. V průběhu celého procesu sledujeme vedle vývoje nákladů stavby a časového dopadu také účelnost navrhovaného technického řešení, popřípadě náročnost budoucího provozu díla. Stavební dílo je zajištěno generálním dodavatelem, který smluvně zodpovídá za celý rozsah díla, nicméně investoři při tomto uspořádání často vyžadují možnost zasahovat do výběru jednotlivých subdodavatelů. V průběhu výstavby zajišťujeme funkci technického dozoru investora, řídíme změnová řízení a kontrolu nákladů stavby, a to vše až po konečné předání díla.

Nezkrácený článek najdete v únorovém čísle 1/2005 ve Speciální příloze "Ekonomika staveb, developerské projekty".

Bookmark
Ohodnoďte článek:

Autor


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

UniCredit Leasing zajistí financování nových investicUniCredit Leasing zajistí financování nových investic (28x)
UniCredit Leasing, přední společnost nebankovního financování v ČR, očekává oživení jak v oblasti financování strojů a z...
CPI Group dosáhla očekávaného pozitivního hospodářského výsledku za rok 2008CPI Group dosáhla očekávaného pozitivního hospodářského výsledku za rok 2008 (21x)
Investorská a developerská skupina CPI Group dosáhla v loňském roce pozitivního hospodářského výsledku. Čistý zisk skupi...
O certifikace zelených budov je zájemO certifikace zelených budov je zájem (21x)
V budově centrálního sídla ČSOB v Praze-Radlicích se uskutečnilo diskusní setkání „Mezinárodní certifikace zelenýc...

NEJlépe hodnocené související články

KOVOSVIT MAS, a.s. v minulém roce navýšil tržby téměř o 21 procent na 2, 2 miliardy korun (4 b.)
„Rok 2014 byl jeden z nejúspěšnějších roků naší společnosti od roku 2011. Když jsem do společnosti nastupoval, byla na p...
UniCredit Leasing zajistí financování nových investicUniCredit Leasing zajistí financování nových investic (3.4 b.)
UniCredit Leasing, přední společnost nebankovního financování v ČR, očekává oživení jak v oblasti financování strojů a z...
O certifikace zelených budov je zájemO certifikace zelených budov je zájem (3 b.)
V budově centrálního sídla ČSOB v Praze-Radlicích se uskutečnilo diskusní setkání „Mezinárodní certifikace zelenýc...

NEJdiskutovanější související články

O certifikace zelených budov je zájemO certifikace zelených budov je zájem (2x)
V budově centrálního sídla ČSOB v Praze-Radlicích se uskutečnilo diskusní setkání „Mezinárodní certifikace zelenýc...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice