KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8433
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Zajímavosti    Main Point Karlin – nová stavba navzdory krizi

Main Point Karlin – nová stavba navzdory krizi

Publikováno: 8.10.2010
Rubrika: Zajímavosti

Developer PSJ INVEST, a. s. zahájil, navzdory panující krizi ve stavebnictví, výstavbu Main point Karlin (MPK). Velmi mu v tom napomohl fakt, že tento projekt byl již v době svého začátku plně obsazený. Celou plochu nové kancelářské budovy 25 780 m² bude po dokončení využívat ředitelství pojišťoven Vienna Insurance Group Česká republika – Kooperativy a její dceřiné společnosti České podnikatelské pojišťovny.

V samém začátku přišly na řadu demolice bývalých, převážně průmyslových objektů, které na místě nového office centra stály. Před Vánoci v roce 2009 se rozběhly práce na přeložkách inženýrských sítí a na konci ledna 2010 byly započaty práce na zajištění stavební jámy, které trvaly do konce března letošního roku.

„Založení objektu a samotnou výstavbu však stejně jako v případě protějšího komplexu River City komplikovala přítomnost řeky Vltavy. „Se stavbou jdeme tři patra, takřka 14 m pod zem a hladina podzemní vody je zde již od mínus 4 m. Územím navíc prochází proplachovací kanál Libeňských doků. V této fázi nám sice působí problémy, ale po dokončení stavby jej efektivně využijeme k ekologickému chlazení budovy,“ vysvětluje manager projektu společnosti PSJ INVEST, a. s. Ing. Jakub Jirka.

Spodní voda ale není zdaleka jediným problém, který musejí stavaři překonat. Společně s projektanty se museli poprat i s přítomností pěší lávky na Rohanský ostrov, která prakticky zasahuje do středu staveniště. Provoz lávky zůstal zachován i po dobu výstavby. „Lávka bude podepřena a staticky zajištěna a z boku bude vybudováno dočasné schodiště umožňující její provoz i poté, co bude na jedné straně odkotvena. Po dokončení stavby bude lávka vetknuta do parteru budovy,“ vysvětlil Jirka. Samotné realizaci výstavby předcházela celá řada intenzivních jednání a prověřování jednotlivých parametrů nové budovy ze strany Kooperativy. Projekt navrhl renomovaný ateliér DaM s. r. o. a ve výběrovém řízení na generálního dodavatele stavby zvítězila společnost PSJ, a. s.

ARCHITEKTONICKÉ ŘEŠENÍ
Propojení charakteristické atmosféry lokality a dynamiky nové doby. Harmonie organických, měkkých křivek v jinak přímočaré a důsledné architektuře. To je Main Point Karlin, vysoký standard, příjemné pracovní prostředí a zároveň nepřehlédnutelná originální stavba těžící ze svého umístění na hranici městského centra unikátním pohledem na Prahu.

Netradiční oblé tvary Main Point Karlin umožňují nový přístup k využití prostoru. Plynulá křivka fasády dovoluje umístění plnohodnotných pracovních míst po celém svém obvodu. Fasáda je modulována podle rozvržení pracovních míst. Prostor je možno libovolně rozčlenit dle potřeb nájemce – od jednotlivých až po otevřené kanceláře.

Budova umožňuje jak horizontální, tak i vertikální členění dle jednotlivých komunikačních jader. Pro velké nájemce mohou v budově vznikat velké individuální celky s vlastním komunikačním jádrem, zcela nezávislé na zbytku budovy. Jednotlivá patra lze snadno dělit – až 6 nájemních jednotek na jedno patro s možností vlastního přístupu a zázemí pro každou nájemní jednotku. Pro malé nájemce mohou v budově vznikat plnohodnotné nájemní jednotky již od 350 m2.

SPECIFIKA
Střešní zahrada

V MPK můžete vyjít ze své kanceláře přímo do zelené zahrady. Na střeše je vytvořena celoročně přístupná zahrada s pěstěnou zelení, místo určené k odpočinku i neformálním jednáním s krásným výhledem na historické centrum Prahy.

Otevíratelná okna
Možnost otevřít si okno i ve vnitřních částech budovy, to je další výjimečná vlastnost MPK. Každé druhé okno v budově je otevíratelné a to jak z vnější strany tak směrem do atria.

Ventilace a chlazení
Moderní indukční jednotky používané k chlazení a hygienické výměně vzduchu jsou umístěny v uskočených podhledech. Celý systém je navržen tak, aby respektoval přirozené proudění vzduchu. Studený vzduch padá samovolně dolů; tím se snižuje jeho rychlost proudění a přináší tak opravdu výjimečně příjemný pocit z vnitřního prostředí, kde na vás nic nefouká a kde je úplné ticho.

Světlo ve vašich kancelářích
Atrium procházející středem budovy až k vstupnímu podlaží přívádí přirozené denní světlo i do vnitřních prostor. Díky zvýšení podhledových ploch u vnitřních i vnějších oken je sváděno do místností více denního světla. V MPK tak nikde nejsou tmavé odstíněné kanceláře, závislé na umělém osvětlení.

ZÁKLADNÍ ÚDAJE O STAVBĚ

  • Zahájení stavby: 2009
  • Dokončení stavby: 3Q 2011
  • Počet podlaží: 3 + 10
  • Parkovací místa: 347
  • Architekt: DaM s. r. o., Richard Doležal a Petr Malinský Architektonická kancelář
  • Investor: Main Point Karlin, a. s.
  • Developer: PSJ INVEST, a. s.
  • Generální dodavatel: PSJ, a. s.
  • Projektové financování: Česká spořitelna a. s.

Main Point Karlin – new construction, despite the crisis
Developer PSJ INVEST, a. s., despite the ongoing crisis in the construction industry, start with construction of the Main Point Karlin (MPK). This construction had a good starting position, since it was fully occupied from the very beginning. After its completion, the entire area of the new office building 25,780 m, will be used by the headquarters of insurance companies Vienna Insurance Group Česká Republika – Kooperativa and its subsidiary Česká podnikatelská pojišťovna.

Z podkladů PSJ INVEST, a. s.

 

Bookmark
Ohodnoďte článek:

Fotogalerie
Vizualizace exteriérInteriér kanceláře – vizualizaceVizualizace interiérVizualizace interiérPohled na staveniště z prostoru lávky na Rohanský ostrovPříprava na betonážBudova bude umožňovat jak horizontální, tak i vertikální členění dle jednotlivých komunikačních jader. (Foto: Ester Havlová)Pohled na staveniště z prostoru budoucích podzemních podlaží (Foto: Ester Havlová)

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

ČVUT hostilo seminář Požárně bezpečnostní řešení stavby a návrhové normyČVUT hostilo seminář Požárně bezpečnostní řešení stavby a návrhové normy (374x)
Na dvě stovky posluchačů z řad odborníků na požární ochranu si našly 2. února 2012 cestu do Atelieru D na Stavební fakul...
Výpočet dynamických sil v základech masivního padostroje při drop-in testech velkých tělesVýpočet dynamických sil v základech masivního padostroje při drop-in testech velkých těles (59x)
V technické praxi, viz např. obr. 1 a 2, jsou často požadovány zkoušky součástí nebo strojních celků dynamickým rázem (&...
AČSZ – Křemík v oceli – důležitý prvek při žárovém zinkováníAČSZ – Křemík v oceli – důležitý prvek při žárovém zinkování (59x)
Žárové zinkovny v minulosti řešily a i dnes velice často řeší problém pozinkování materiálu z reaktivních ocelí, tzn. oc...

NEJlépe hodnocené související články

„Největší systémový nedostatek vidím v neošetřeném problému tzv. geotechnického rizika, které je součástí počátku stavebního záměru,“„Největší systémový nedostatek vidím v neošetřeném problému tzv. geotechnického rizika, které je součástí počátku stavebního záměru,“ (5 b.)
uvedl v rozhovoru pro časopis KONSTRUKCE Ing. Jindřich Řičica, předseda Asociace dodavatelů speciálního zakládání staveb...
Co jste hasiči, co jste dělali, že jste si takovou krásnou hasičárnu zasloužili?Co jste hasiči, co jste dělali, že jste si takovou krásnou hasičárnu zasloužili? (5 b.)
Autoři v článku popisují architektonické, konstrukční a materiálové řešení nové hasičárny v Krásné Studánce. Ta neslouží...
V mnoha směrech rekordní Bauma 2019V mnoha směrech rekordní Bauma 2019 (5 b.)
Po třech letech a tour v Indii a Číně se veletrh Bauma vrátil na výstaviště v bavorské metropoli – do Mnichova. Největší...

NEJdiskutovanější související články

Dřevostavby a cenové ukazatele nosných obvodových zdíDřevostavby a cenové ukazatele nosných obvodových zdí (9x)
Koncept „dřevostavba“ není zatím přesně definován. Tímto pojmem budeme rozumět stavební dílo, pro jehož nosnou konstrukc...
Analýza efektivity vytváření a využití antikorozních systémů na bázi materiálů obsahujících zinekAnalýza efektivity vytváření a využití antikorozních systémů na bázi materiálů obsahujících zinek (5x)
Zinkové povlaky tvoří nejefektivnější antikorozní ochranu ocelových výrobků. V práci je představena analýza nákladů...
AERO-THERM – kosmická technologie mezi izolacemiAERO-THERM – kosmická technologie mezi izolacemi (3x)
AERO-THERM znamená revoluci v izolaci a zateplování budov a objektů. AERO-THERM je nanotechnologie, která je schopna dík...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice