KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8433
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Projektování    Legislativa ČR pro provádění ocelových konstrukcí a technických zařízení

Legislativa ČR pro provádění ocelových konstrukcí a technických zařízení

Publikováno: 8.10.2002, Aktualizováno: 18.12.2008 15:29
Rubrika: Projektování

Podnikání vyžaduje v současnosti mít nejen dostatek možností na trhu, ale také znát dostatečně všechny předpisy a nařízení, které s oborem souvisejí. Ve snaze lépe se orientovat přinášíme příspěvek, sumarizující nejrůznější kritéria, v tomto případě legislativní předpisy pro provádění ocelových konstrukcí a technických zařízení v České republice.

Zákon č. 22/1997 Sb., o technických požadavcích na výrobky a o změně a doplnění některých zákonů, ve znění zákona č. 71/2000 Sb., který nabyl účinnosti dnem 1.9.1997, novela zákona č. 71/2000 Sb. nabyla účinnosti dnem 03.04. 2000. Hlavním cílem tohoto zákona je vytvořit základ k právní úpravě, odpovídající čl. 75 Evropské dohody, která obsahuje závazek České republiky, že ,,ČR dosáhne ve spolupráci s EU plné shody s technickými předpisy Evropského společenství (ES), Evropskou normalizací a postupy posuzování shody".

Zákon upravuje

  • problematiku národních technických norem
  • problematiku přejímání technických předpisů, upravujících především požadavky na výrobky, které by mohly svými vlastnostmi ohrozit veřejný zájem na ochraně života a zdraví, majetku a přírodního prostředí, včetně stanovení postupu shody.

Jak je zřejmé z postupného zavádění požadavků tohoto zákona do technické praxe i z vědomí výrobců (distributorů), je hlavní cíl zákona postupně naplňován, což již bylo kladně zhodnoceno i Evropskou komisí. Orgánem dozoru nad plněním požadavků zákona je Česká obchodní inspekce (ČOI), popř. orgán stanovený zvláštním zákonem.

ČOI dozoruje

  • zda pro stanovené výrobky uváděné na trh bylo vydáno prohlášení o shodě (autorizovanou osobou, výrobcem)
  • zda v případech stanovených v § 13 odst. 4 byl výrobek výrobcem označen stanoveným způsobem (označením CE, popř. jiným stanoveným označením v nařízení vlády, např.CCZ, na každém výrobku)
  • zda k výrobku byl vydán či přiložen stanovený doklad ( autorizovanou osobou, výrobcem)
  • zda vlastnosti stanovených výrobků uvedených na trh, odpovídají stanoveným technickým požadavkům

V oblasti technické normalizace pověřená právnická osoba - Český normalizační institut (ČSNI), je za ČR plnoprávním členem evropských normalizačních organizací CEN a CENELEC a má stejná práva i povinnosti jako ostatní členské národní normalizační organizace.

Nařízení vlády
V rámci přejímání technických předpisů, zahrnujících i posuzování shody, byly již převzaty směrnice ES formou nařízení vlády, jejichž soupis je obsažen v příloze tohoto informačního článku. Ve ,,Věstníku ČSNI" jsou oznamovány pověřené právnické osoby, oprávněné k posuzování shody, čímž je dosaženo náhrady předchozího státního zkušebnictví, na principech shodných s principy uplatňovanými ve státech Evropské unie (EU).

Podstata zákona v tomto směru spočívá

  • ve vymezení zmocnění pro vládu ČR přejímat zejména směrnice Rady ES vydávané po roce 1985 podle ,,Nového přístupu k technické harmonizaci a normám"
  • ve stanovené rámcové povinnosti výrobců a dovozců výrobků, které jsou konkrétně obsaženy v jednotlivých nařízeních vlády, a které jsou označovány jako ,,stanovené výrobky".

Povinností výrobců a dovozců je, na základě znění zákona, plnit následující povinnosti

  • zajistit, aby stanovené výrobky splňovaly vlastnosti stanovené v příslušném nařízení vlády, popř. v jiných technických předpisech (tj. v právních předpisech publikovaných ve Sbírce zákonů, které mají technický obsah). Požadavky na vlastnosti výrobků jsou podrobně upraveny v harmonizovaných ČSN, které nejsouzávazné, ale platné a jsou brány jako doplněk k nařízením vlády
  • zajistit posuzování shody postupem, který je stanoven v příslušném nařízení vlády, konkretizující stanovený výrobek
  • vystavit prohlášení o shodě, jehož náležitosti jsou stanoveny v nařízeních vlády a archivovat je společně s dalšími dokumenty stanovenými v těchto nařízeních po dobu 10let, pokud nařízení vlády nestanoví dobu jinou
  • v případech stanovených nařízením vlády označit výrobky českou značkou shody CCZ, ev. jiným označením uvedeným v příslušném nařízení vlády, konkretizujícím stanovené výrobky.

Povinností distributorů je předložit nebo poskytnout zákazníkovi ujištění o tom, že na dané stanovené výrobky bylo vydáno prohlášení o shodě.

Kompatibilita právní úpravy zákona jeho novelou s legislativou ES.
Vydáním novely zákona č. 71/2000 Sb. a provedenými změnami nařízení vlády k tomuto zákonu, se dosáhlo značného stupně kompatibility s legislativou ES a proto se přistoupilo k přípravě ,,Protokolu k Evropské dohodě o posuzování shody a akceptaci výrobků (PECA)", jehož cílem je u komodit uvedených v tomto protokolu, vytvořit podmínky pro oboustranně volný pohyb zboží. Tj. podmínky, které odpovídají stavu plného členství ČR v Evropské unii. Tzn., že dnem, kdy vstoupí v platnost výše uvedený protokol, budou výrobci se sídlem v ČR povinni označit stanovené výrobky důkazem o dodržení stanovených požadavků a o dodržení stanoveného postupu posuzování shody, kterým bude označení ,,CE", popř. též vydání ,,ES prohlášení o shodě". ,,ES prohlášení o shodě" ve stanovených případech pak budou provádět a vydávat autorizované osoby, tzv. notifikované orgány. Pro dovozce (distributory) výrobků ze zemí ES pak nastane povinnost dovážet stanovené výrobky s označením ,,CE", ev. bude-li stanoveno u daných výrobků v protokolu ,,PECA" i s ,,ES prohlášením o shodě".
Výrobkem dle zákona je jakákoliv věc, která byla vyrobena, vytěžena nebo jinak získána bez ohledu na stupeň jejího zpracování a je určena k uvedení na trh. Uvedení výrobku na trh dle zákona je okamžik, kdy je výrobek v ČR poprvé úplatně nebo bezúplatně předán nebo nabídnut k předání, za účelem distribuce nebo používání nebo kdy jsou k němu poprvé převedena vlastnická práva, nestanoví - li zvláštní zákon jinak. Za uvedené na trh se považují i výrobky vyrobené nebo dovezené pro provozní potřeby při vlastním podnikání výrobců nebo dovozců, pokud to nařízení vlády nevylučuje.
Výrobcem dle zákona je osoba, která vyrábí nebo i jen navrhla výrobek, za který odpovídá podle tohoto zákona, a který hodlá uvést na trh pod svým jménem. Dovozcem dle zákona je ten, kdo uvede na trh výrobek z jiného státu nebo uvedení takového výrobku na trh zprostředkuje.
Distributorem dle zákona je ten, kdo výrobky prodává, jejich prodej zprostředkovává nebo jiným způsobem je poskytuje uživatelům, i když svou činností vlastnosti výrobků přímo neovlivňuje.

Technickými požadavky na výrobek dle zákona jsou technická specifikace obsažená v právním předpisu nebo normě, která stanoví požadované charakteristiky výrobku, tj. úroveň jakosti, užitné vlastnosti, bezpečnost a rozměry, včetně požadavků na jeho obchodní název, úpravu názvosloví, symbolů, zkoušení výrobku a zkušebních metod; požadavky na balení, označování výrobku nebo opatřování štítkem, postupy posuzování shody výrobku s právními předpisy nebo normami, výrobní metody a procesy mající vliv na charakteristiky výrobků ; jiné požadavky nezbytné z důvodu ochrany oprávněného zájmu nebo ochrany spotřebitele, které se týkají životního cyklu výrobku poté, co byl uveden na trh, např. podmínky používání, recyklace, opětovného použití nebo zneškodnění (likvidace) výrobku, pokud takové podmínky mohou významně ovlivnit složení nebo povahu výrobku nebo jeho uvedení na trh. Technický předpis dle zákona je právní předpis, vyhlášený uveřejněním jeho plného znění ve Sbírce zákonů, obsahující technické požadavky na výrobky, popř. pravidla pro služby nebo upravující povinnosti při uvádění výrobku na trh, při jeho požívání nebo při poskytování nebo zřizování služby nebo zakazující výrobu, dovoz, prodej či používání určitého výrobku nebo používání, poskytování nebo zřizování služby.

Česká technická norma dle zákona je dokument schválený ČSNI, pro opakované nebo stálé použití, vytvořený podle tohoto zákona a označený ,,ČSN", jehož vydání bylo oznámeno ve Věstníku Úřadu pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví (ÚNMZ). ČSN norma není obecně závazná, ale platná a poskytuje pro obecné a opakované používání pravidla, směrnice nebo charakteristiky činností nebo jejich výsledků, zaměřené na dosažení optimálního stupně uspořádání ve vymezených souvislostech.

Normy a dokumenty pro posuzování shody

  • harmonizovaná norma - norma, kterou se převzaly plně požadavky stanovené harmonizovanou evropskou normou
  • normy a technické dokumenty (určené normy) mezinárodních organizací jsou stanovené nařízením vlády a uveřejněné ve Věstníku ÚNMZ.
  • zahraniční technické normy, které převzaly harmonizovanou evropskou normu, se považují též za normy, splňující požadavky nařízení vlády, k němuž se tyto normy vztahují.

Úřad ÚNMZ oznamuje harmonizované normy (i evropské) a uvádí u nich technický předpis, ke kterému se vztahují.

Bezpečný výrobek dle zákona je výrobek, který za běžných nebo rozumně předvídatelných podmínek užití nepředstavuje po dobu stanovené nebo obvyklé použitelnosti žádné nebezpečí nebo jeho užití představuje pouze minimální nebezpečí, které lze považovat za přijatelné při užívání výrobku vzhledem k odpovídající vysoké úrovni ochrany oprávněného zájmu. Při posuzování bezpečných výrobků se sledují: vlastnosti výrobků, životnost, složení, balení a návody pro jeho montáž a uvedení do provozu, užití, údržbu a likvidaci, vlivy výrobku na další výrobky ; způsoby předvádění výrobku, jeho označení a návody pro použití a jeho likvidaci aj. informace výrobce ; kategorie uživatelů, kteří mohou být vážně ohroženi při užití výrobku.

Povinnosti výrobců, dovozců a distributorů při uvádění výrobků na trh
Výrobce, dovozce a distributor je povinen uvádět na trh jen bezpečné výrobky.

Za bezpečný se považuje výrobek, splňující požadavky příslušného technického předpisu nebo pokud pro něj technický předpis neexistuje, tak buď splňující požadavky norem a nebo odpovídající stavu vědeckých a technických poznatků známých v době jeho uvedení na trh. Výrobce, dovozce a distributor je dále povinen poskytnout uživatelům výrobku informace o obvyklém nebo rozumně předvídatelném nebezpečí, jež je spojeno s užíváním výrobku po dobu předpokládané životnosti výrobku a opatřit jej identifikací.

Státní zkušebnictví
Státní zkušebnictví je soubor činností uskutečňovaných Úřadem ÚNMZ a osobami (akreditovanými, autorizovanými) podle tohoto zákona, které zabezpečují u výrobků stanovených podle tohoto zákona posouzení shody s požadavky technických předpisů. Certifikace je podle tohoto zákona činnost nezávislé autorizované nebo akreditované osoby, která vydáním certifikátu osvědčí, že výrobek nebo činnosti s výrobou související, jsou v souladu s technickými požadavky na výrobky. Tyto certifikáty lze využít při posuzování shody podle § 13 odst. 1 novely zákona. Výrobce (dovozce) si vyžádá certifikát při postupu, při kterém si posuzuje shodu sám, v souladu se zněním vládního nařízení pro daný stanovený výrobek.

Akreditace dle tohoto zákona je postup, zahájený na žádost právnické osoby nebo fyzické osoby, která je podnikatelem, na jehož základě se vydává osvědčení o tom, že je způsobilou osobou ve vymezeném rozsahu provádět zkoušky výrobků, kalibraci měřidel a certifikační nebo jinou obdobnou technickou činnost. Osvědčení o akreditaci vydá akreditující osoba ( v ČR Český institut pro akreditaci - ČIA) právnické osobě nebo fyzické osobě, která je podnikatelem na její žádost. Osvědčení je vydáno, pokud žadatel splňuje akreditační pravidla pro zkoušení výrobků, kalibraci měřidel a certifikační nebo pro jiné obdobné technické činnosti a nemá žádné obchodní, finanční nebo jiné zájmy či vazby, které by mohly ovlivnit jeho nálezy. Vydaná osvědčení se zveřejňují ve Věstníku Úřadu ÚNMZ.

Autorizace je podle tohoto zákona pověření právnické osoby k činnostem při posuzování shody výrobků, zahrnujícím i posuzování činností souvisejících s jejich výrobou a vymezených v technických předpisech. Autorizace, její rozsah a změny se uveřejňují ve ,,Věstníku Úřadu ÚNMZ". Není- li pro posouzení shody stanoveného výrobku určená autorizovaná osoba, zabezpečí posouzení shody Úřad ÚNMZ. Pokud tak vyplývá z uzavřené mezinárodní smlouvy, mohou plnit úkoly autorizovaných osob též zahraniční osoby, oznámené v rámci této smlouvy, o kterých Úřad ÚNMZ zveřejní informaci ve Věstníku ÚNMZ, s vymezením rozsahu jejich činností při posuzování shody výrobků. Autorizované osoby nejsou orgány státní správy, a proto vztahy, které vznikají mezi nimi a výrobci (dovozci) jsou vztahy regulovanými obchodním zákoníkem.

Posuzování shody výrobků
Vláda ČR nařízeními vlády stanoví výrobky, které představují zvýšenou míru ohrožení oprávněného zájmu, a u kterých proto musí být posouzena shoda jejich vlastností s požadavky technických předpisů, dále označení stanovených výrobků českou značkou shody nebo jinou, nařízením vlády stanovenou značkou, pokud to vyplývá z uzavřené mezinárodní smlouvy a dále stanoví vymezení okruhu osob nebo stanovení osob provádějících nebo podílejících se na posouzení shody. Za stanovené výrobky se vždy považují i výrobky, které jsou uváděny na trh jako již dříve použité nebo repasované. Česká značka shody vyjadřuje, že stanovený výrobek odpovídá stanoveným požadavkům, a že při posuzování shody byly dodrženy podmínky stanovené tímto zákonem. Značku tvoří písmena ,,CCZ".

Uznávání zahraničních dokumentů a značek
Úřad ÚNMZ může na zásadě vzájemnosti uznávat zahraniční dokumenty (certifikáty, osvědčení, apod.) nebo zahraniční značky jako důkaz o posouzení shody nebo zahraniční značku jako českou značku shody podle tohoto zákona, popř. jako podklady k posouzení shody, pokud je tím zabezpečena úroveň oprávněného zájmu, odpovídající požadavkům příslušných technických předpisů. V takovém případě se posuzuje kompatibilita předpisů v zahraničí s předpisy v ČR a zda byly dodrženy odpovídající postupy posuzování shody.

Zdroj: časopis Ocelové konstrukce

Bookmark
Ohodnoďte článek:

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Vystužovanie stĺpov a stien monolitických železobetónových nosných konštrukcií staviebVystužovanie stĺpov a stien monolitických železobetónových nosných konštrukcií stavieb (255x)
Monolitické železobetónové nosné konštrukcie stavieb majú veľa výhod. Vyžaduje sa však pri ich navrhovaní dodržiavať nie...
Nová digitální mapa zatížení sněhem na zemiNová digitální mapa zatížení sněhem na zemi (82x)
Digitální mapa zatížení sněhem na zemi je výstupem řešení projektu GA Č R 103/08/0589 Pravděpodobnostní aplikace ge...
Systém včasného varování proti přetížení střešní konstrukce hal klimatickým zatíženímSystém včasného varování proti přetížení střešní konstrukce hal klimatickým zatížením (66x)
Ne každou zimu napadne během krátké doby velké množství sněhu, jako tomu bylo v zimě 2005/2006, anebo jako tomu bylo v n...

NEJlépe hodnocené související články

„Pilotní projekt nasazení BIM naplno poukázal nutnost komplexní změny přístupu všech na staveništi. BIM prostě není jen 3D model…,“„Pilotní projekt nasazení BIM naplno poukázal nutnost komplexní změny přístupu všech na staveništi. BIM prostě není jen 3D model…,“ (5 b.)
uvedl v rozhovoru pro časopis KONSTRUKCE vedoucí oddělení rozvoje Statutárního města Třinec Ing. Daniel Martynek....
Od určité výšky haly byla z důvodu urychlení výstavby uplatněna ocelová konstrukceOd určité výšky haly byla z důvodu urychlení výstavby uplatněna ocelová konstrukce (5 b.)
Společnost Fatra v červnu dokončila výstavbu Nové válcovny za 1,4 miliardy korun, silně pokročila v oblasti montáže výro...
Rozšírenie výrobného areálu ZKW SLOVAKIA KRUŠOVCERozšírenie výrobného areálu ZKW SLOVAKIA KRUŠOVCE (5 b.)
STAT‑KON úspešne dokončil projekt rozšírenia výstavby – expanzia závodu ZKW Krušovce s náročným technologickovýrobným pr...

NEJdiskutovanější související články

Trimaran – komerční a kongresové centrum v Praze na PankráciTrimaran – komerční a kongresové centrum v Praze na Pankráci (1x)
Předmětem článku je projekt, výroba, montáž a předpínání ocelové superkonstrukce nového objektu Trimaran v Praze na Pank...
Normalizace v oboru ocelových konstrukcí (1x)
Tento příspěvek navazuje na informaci o současném stavu a výhledech technické normalizace z minulé konference [1]....
Výpočetní modely styčníků ocelových konstrukcíVýpočetní modely styčníků ocelových konstrukcí (1x)
Při návrhu ocelové konstrukce využije statik nejčastěji prutové prvky, ale na konstrukci je řada míst, kde prutová teori...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice