KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8433
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Projektování    Konstrukce oceněné v soutěži Tekla BIM Awards 2015 (Česká republika, Polsko)

Konstrukce oceněné v soutěži Tekla BIM Awards 2015 (Česká republika, Polsko)

Publikováno: 20.7.2016
Rubrika: Projektování

Koncem roku 2015 vyhlásila firma Trimble Solutions již tradiční mezinárodní soutěž 3D modelů staveb vytvořených v programu Tekla Structures – Tekla BIM Awards 2015. Uživatelé programu z Česka, Slovenska a Polska se jí mohou také zúčastnit za předpokladu, že úspěšně absolvují celostátní kolo soutěže, které organizuje společnost Construsoft s. r. o. – zastoupení Trimble Solutions pro Českou republiku, Slovensko a Polsko. Rádi bychom vám představili modely z oblasti ocelových konstrukcí, které byly přihlášeny do mezinárodního kola soutěže.

KOMENSKÉHO MOST V JAROMĚŘI
Firma Excon, a. s. přihlásila do soutěže projekt ocelového mostu v Jaroměři. Lávka slouží k převedení pěšího a cyklistického provozu přes řeku Labe v místě původního mostu z roku 1886, který byl stržen povodní v roce 2013. Navržená nosná konstrukce lávky respektuje požadavek na zachování historického rázu nábřežních opěr. Součástí konstrukce lávky je též kolektor k propojení sítí z obou břehů řeky Labe, jako který slouží centrální trubka ∅ 762 × 16 mm, opisující kruhovou úseč s převýšením 1 050 mm.

Délka lávky je 61,45 m, rozpětí lávky (vzdálenost mezi podporami) je 40,05 m. Na levém břehu je osa lávky o cca 900 mm výše než osa lávky na pravém břehu. V příčném řezu je mostovka vodorovná. Volná šířka mezi zábradlím je 4,5 m.

Podjezdná výška na levé nábřežní komunikaci je více než 2,5 m. Konstrukční výška mostu (vzdálenost mezi osami spodních a horních táhel) uprostřed rozpětí je 4 650 mm. Povrch mostovky je tvořen ze 164 pororoštových dílů a díky tomu je vidět skrz na hladinu řeky.

Konstrukce je navržena na zatížení užitným zatížením ve smyslu ČSN EN 1991‑2 a vozidlem vyvozujícím zatížení do 3,5 t. Dále je uvažováno klimatické zatížení větrem dle ČSN EN 1991‑1‑4 a zatížení sněhem dle ČSN EN 1991‑1‑4.

Projekt byl oceněn 1. místem v kategorii Projekty veřejného zájmu a přihlášen do mezinárodního kola soutěže.

CENTRAL KLADNO – ZÁBAVNĚ‑SPOLEČENSKÉ CENTRUM
Projekční kancelář Skála & Vít s. r. o. se zúčastnila soutěže s projektem ocelové konstrukce střechy zábavního centra Central Kladno. Samotná konstrukce střechy je tvořena ocelovým roštem a doplňuje ji 6 světlíků vynášených příhradovou konstrukcí a 4 konstrukce pro světlíky. Pro tyto všechny části bylo úkolem projektantů zpracovat hned několik stupňů dokumentace. Vše začalo optimalizací původního řešení konstrukce, přepracováním na ocelový rošt a vytvoření dokumentace provedení stavby. Následovalo vydání kompletní výrobní a montážní dokumentace spojené se zapracováním všech změn vzniklých stavbou a odevzdání dokumentace skutečného provedení. Jelikož se jednalo o konstrukci značných rozměrů (konstrukční hmotnost 723 tun oceli, půdorysné rozměry 138 × 154 m), pracovalo na modelu zároveň až 5 lidí, kteří modelovali nové části konstrukce a vydávali různé stupně dokumentace na již hotové části. Pro správné fungování těchto procesů musely být určeny přesné postupy předávání podkladů a tvorby maker tak, aby se daly používat jednotně na celé konstrukci. Tento projekt byl výjimečný časem, za který se vše stihlo vydat. Každý týden po dobu 2 měsíců v kanceláři vydali výrobní a montážní dokumentaci na 50 – 100 tun oceli.

Projekt získal 1. místo v kategorii Komerční objekty a také byl přihlášen do mezinárodního kola.

TOVÁRNA FIRMY MLT
Kancelář Kozlowski‑Projekt byla oceněna v kategorii průmyslových staveb s projektem Výstavba továrny na výrobu dýhového vrstveného dřeva Ultralam, kterou buduje společnost MLT (Modern Lumber Technologies LLC) ve městě Torzhok v Rusku. Firma je největším výrobcem tohoto typu desek v Evropě.

Projekční a inženýrská kancelář Kozlowski‑Projekt provedla projekt ocelových konstrukcí komplexu více než 30 výrobních objektů s celkovou hmotností cca 1 300 tun. Provedené projekční práce zahrnovaly architektonický návrh, statické výpočty a projekční a výrobní dokumentaci.

Rozmanitost jednotlivých fází výroby předurčila potřebu individuálního přístupu ke každému objektu – bylo nutné správně pochopit výrobní postupy a potřeby technologické linky a tomu přizpůsobit vlastnosti jednotlivých stavebních objektů.

Komplex budov továrny nebyl první velkou zakázkou z portfolia kanceláře Kozlowski‑Projekt. Jejich velkou předností byla výborná komunikace při hledání řešení úkolu a úspěchem bylo především dodání projektu již před požadovaným datem při zachování jeho vysoké kvality. Zvolené řešení projektu navíc minimalizovalo vznik kolizí zjištěných v průběhu realizace a umožnilo snadnou montáž. Důležitým úkolem byla také koordinace modelů ze 3 oblastí – technologie (PDMS, Inventor), výrobní dokumentace (Tekla Structures) a statika (Dlubal RSTAB).

STADION MERCEDES‑BENZ ATLANTA
Kancelář Anatomic Iron Poland se zúčastnila s projektem stadionu Mercedes‑Benz Stadium v Atlantě. Tento velmi náročný a inspirující projekt se má stát budoucím symbolem tohoto amerického města. Rozpočet celé stavby je přes 1 miliardu dolarů. Velkou zvláštností stavby je otevírací střecha, která je tvořena masivními klenutými nosníky z oceli. Ty jsou posuvné a otevírají se jako duhovka.

Anatomic Iron Poland ihned po zahájení prací na projektu začal intenzivně pracovat na detailování konstrukce stavby. Velké pracovní nasazení většiny konstruktérů kanceláře mělo za výsledek, že během jednoho roku měli hotovou většinu dokumentace stavby, která obsahovala více než 20 000 tun oceli a 120 000 m3 betonu. Během projektování se musela kancelář vypořádat také s velkým množstvím požadavků a změn od dodavatelů technologií a dalšího vybavení zázemí stadionu.

Celkové rozměry stavby jsou: výška 95 m, zastavěná plocha 18 000 m2, plocha otevřené střechy 60 000 m2. Stadion pojme téměř 80 000 sedících diváků, nabízí zázemí nejen pro domácí tým Národní fotbalové ligy Atlanta Falcons, ale také pro jiné sporty a různé kulturní akce. Stavba by měla být dokončena v roce 2017.

STAVBA LÁVKY PRO PĚŠÍ PŘES DÁLNICI S7
Firma Tarkon přihlásila do soutěže model mostu pro pěší nad dálnicí S‑7 nedaleko obce Wystepa. Jedná se o most o jednom poli, vzdálenost podpěr je 50 m, uložení na čtyřech elastomerních ložiskách. Mostovka z předpjatého železobetonu C35/45, minimální tloušťky 200 mm, je zavěšena pomocí ocelových táhel na dvou obloucích tvořených trubkou ∅ 660 mm. Pochůzná vrstva na bázi epoxidových pryskyřic a polyuretanu má příčný sklon 3 % směrem k ose mostu. Konstrukci dále doplňuje nerezové zábradlí. Nástup na most je zajištěn z obou stran pomocí rampy a schodiště.

Model byl v Polsku oceněn 1. místem v kategorii Projekty infrastruktury.

MEZINÁRODNÍ KOLO BIM AWARDS 2015
Absolutním vítězem soutěže Tekla BIM Awards pro rok 2015 se stal projekt firmy Eversendai Engineering LLC – Budova opery v centru Dubaje. Konstrukce budovy zohledňuje architektonický požadavek stavby, který vychází z námořní historie města a připomíná svým tvarem plachetnici. Mezi další požadavky architektů patřilo také minimalizování střešních krovů tak, aby nebyl příliš omezen přístup venkovního světla. Složitý tvar střechy a navazujících konstrukcí vytvořený architekty se podařilo konstruktérům nosných konstrukcí zpracovat díky využití 3D referenčních modelů a propojení projekčních programů různých profesí.

Zastavěná plocha stavby je 60 000 m2. Budova nabízí až 2 000 míst k sezení. Vnitřní uspořádání může být měněno z tradičního divadla na koncertní sál, banketovou místnost nebo výstavní prostor. Změna počtu míst se mění pomocí hydraulického systému v rozmezí 900 – 2 000 míst. Uvolněný prostor lze tedy použít pro jiné akce, zatímco nevyužitá sedadla jsou uložena v garážích pod divadlem.

ZÁVĚR
Ročníku 2015 se zúčastnilo mnoho dalších zajímavých projektů. Více informací o soutěži získáte na www.construsoftbimawards.com/cz.  Modely z mezinárodního kola soutěže jsou k vidění na webových stránkách www.tekla.com/bim‑awards

Structures Awarded in the Competition Tekla BIM Awards 2015 (Czech Republic, Poland)
At the end of 2015, the company Trimble announced the traditional international competition of 3D models of structures designed in the software Tekla Structures, Tekla BIM Awards 2015. Software users from the Czech Republic, Slovakia and Poland can also participate provided that they succeed at the national round of the competition, arranged by the company Construsoft, s. r. o. – the representation of Tekla for the Czech Republic, Slovakia and Poland. We would like to present steel structure models which participated in the international round of the competition.

Bookmark
Ohodnoďte článek:

Fotogalerie
Obr. 1 – Komenského most v JaroměřiObr. 2 – Central Kladno – zábavně‑společenské centrumObr. 3 – Továrna firmy MLTObr. 4 – Stadion Mercedes‑Benz AtlantaObr. 5 – Lávka pro pěší přes dálnici S7Obr. 6 – Opera Dubai

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Vystužovanie stĺpov a stien monolitických železobetónových nosných konštrukcií staviebVystužovanie stĺpov a stien monolitických železobetónových nosných konštrukcií stavieb (235x)
Monolitické železobetónové nosné konštrukcie stavieb majú veľa výhod. Vyžaduje sa však pri ich navrhovaní dodržiavať nie...
Nová digitální mapa zatížení sněhem na zemiNová digitální mapa zatížení sněhem na zemi (93x)
Digitální mapa zatížení sněhem na zemi je výstupem řešení projektu GA Č R 103/08/0589 Pravděpodobnostní aplikace ge...
Příhradové vazníky z dutých profilů jakosti S355 a S420Příhradové vazníky z dutých profilů jakosti S355 a S420 (66x)
Ekonomika stavebního díla je dnes velmi důležitým parametrem. Svařované příhradové střešní vazníky vždy byly a i v souča...

NEJlépe hodnocené související články

„Pilotní projekt nasazení BIM naplno poukázal nutnost komplexní změny přístupu všech na staveništi. BIM prostě není jen 3D model…,“„Pilotní projekt nasazení BIM naplno poukázal nutnost komplexní změny přístupu všech na staveništi. BIM prostě není jen 3D model…,“ (5 b.)
uvedl v rozhovoru pro časopis KONSTRUKCE vedoucí oddělení rozvoje Statutárního města Třinec Ing. Daniel Martynek....
Od určité výšky haly byla z důvodu urychlení výstavby uplatněna ocelová konstrukceOd určité výšky haly byla z důvodu urychlení výstavby uplatněna ocelová konstrukce (5 b.)
Společnost Fatra v červnu dokončila výstavbu Nové válcovny za 1,4 miliardy korun, silně pokročila v oblasti montáže výro...
Rozšírenie výrobného areálu ZKW SLOVAKIA KRUŠOVCERozšírenie výrobného areálu ZKW SLOVAKIA KRUŠOVCE (5 b.)
STAT‑KON úspešne dokončil projekt rozšírenia výstavby – expanzia závodu ZKW Krušovce s náročným technologickovýrobným pr...

NEJdiskutovanější související články

Trimaran – komerční a kongresové centrum v Praze na PankráciTrimaran – komerční a kongresové centrum v Praze na Pankráci (1x)
Předmětem článku je projekt, výroba, montáž a předpínání ocelové superkonstrukce nového objektu Trimaran v Praze na Pank...
Normalizace v oboru ocelových konstrukcí (1x)
Tento příspěvek navazuje na informaci o současném stavu a výhledech technické normalizace z minulé konference [1]....
Výpočetní modely styčníků ocelových konstrukcíVýpočetní modely styčníků ocelových konstrukcí (1x)
Při návrhu ocelové konstrukce využije statik nejčastěji prutové prvky, ale na konstrukci je řada míst, kde prutová teori...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice