KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8433
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Zajímavosti    „Je třeba, aby stát zahájil jednání o nastavení nových fi nančních toků pro další rozvojové projekty,“

„Je třeba, aby stát zahájil jednání o nastavení nových fi nančních toků pro další rozvojové projekty,“

Publikováno: 26.5.2010
Rubrika: Zajímavosti

tvrdí Ing. Pavel Pilát, generální ředitel společnosti Metrostav a. s.

S jakými plány vstupuje Skupina Metrostav do roku 2010? Máte recept na „boj s krizí“?
Pro Skupinu Metrostav a akciovou společnost Metrostav zvlášť je důležité letos, ale i v dalším období udržet dosavadní podíl na stavebním trhu. I v tomto roce chceme vhodně doplnit portfolio zakázek, zaměřit se na vyhledávání volných míst na trhu a podívat se též do zahraničí. Vzhledem k přetrvávající ekonomické recesi se zostřuje konkurenční boj, protože na českém trhu je přebytek stavebních kapacit.

Hlavním cílem pro nejbližší období je pokračovat ve výstavbě tunelů Blanka, které jsou součástí severozápadní části vnitřního automobilového obchvatu metropole. Dalším zásadním projektem je prodloužení trasy metra A z Vítězného náměstí do Motola, kde jsme lídrem sdružení, v němž má podíl i společnost Hochtief CZ a. s. Ražby traťových tunelů budou prováděny technologií TBM – dvěma plnoprofilovými razícími štíty.

Říci, že máme „recept na krizi“, by bylo velmi odvážné. Chceme a musíme pokračovat v tom, co jsme začali již před více než rokem, tedy ve snižování nákladů a hledání vnitřních rezerv. Zaměřujeme se rovněž na vylepšování našich nosných technologií a zkvalitňování a optimalizace personálu.

Co plánujete v segmentu pozemního stavitelství?
Není žádnou novinkou, že v tomto recesí sužovaném segmentu se soukromí investoři potýkají s velkými problémy při financování svých projektů a hlavně s jejich umísťováním na trhu. Banky jsou velmi opatrné při poskytování úvěrů developerům. Naše společnost se v rámci svých možností snaží investorům pomáhat s technickou a legislativní přípravou staveb. Samozřejmě pracujeme na projektech naší dceřiné developerské společnosti Metrostav Development.

Co se týče veřejného sektoru, zatím zde pozitivně působí příliv evropských peněz. Řada projektů je velmi dobře připravena, ale i tady se občas setkáváme s legislativní nepřipraveností. Velmi by prospělo, kdyby stát na sebe vzal garance například za sociální bydlení. Jsou tu dvě skupiny obyvatelstva – mladí lidé a senioři – které na plnohodnotné bydlení dočasně či trvale nemohou dosáhnout, a právě jim by mohl stát pomoci.

Z hlediska rozvoje může být rok 2013 kritický pro většinu stavebních firem. Máte již jasno, jak budete této situaci čelit?
Výpadek evropských dotací je pro české stavebnictví a potažmo pro celou českou ekonomiku velmi rizikový a považuji ho do budoucna za hrozbu. Je třeba, aby stát zahájil jednání o nastavení nových finančních toků pro další rozvojové projekty, protože státní rozpočet nebude schopen s největší pravděpodobností zdroje EU nahradit.

Jak už jsem uvedl, Metrostav bude muset ještě intenzivněji hledat volná místa na stavebním trhu, kde by v následujících letech mohly sehrát důležitou roli např. PPP projekty. Investorům chceme šířeji nabízet nejrůznější dodatečné služby, tzv. value engineering, pomáhat jim při přípravě staveb, jak se o to již dnes do jisté míry snažíme. Významnou oblastí, kde by bylo možné nalézt uplatnění pro naše kapacity, je výstavba nových bloků jaderných elektráren v Česku a na Slovensku.

Úkolem pro nás zůstává zvyšování konkurenceschopnosti našich nosných technologií, které musíme nasadit i v cizině. Na tuzemském trhu po nich totiž nebude dostatečná poptávka, a proto se bez zahraničních zakázek v budoucnu neobejdeme. Další možnou cestou pronikání na zahraniční trhy jsou akvizice firem v zemích střední a jihovýchodní Evropy. Nabídek jsme měli už několik, ale prodávající požadovali neadekvátní ceny. V důsledku recese však dostávají jejich požadavky reálnější podobu a nevylučujeme, že dojde k uzavření nějaké transakce.

Čekají Metrostav nějaké zajímavé projekty za hranicemi?
Masivní přesun našich kapacit na realizaci pozemních staveb v zahraničí nepředpokládáme. Zdůrazňuji, že v cizině budeme monitorovat zejména příležitosti pro naše nosné technologie s menším podílem lidské práce než je u klasických pozemních staveb.

Bookmark
Ohodnoďte článek:

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

ČVUT hostilo seminář Požárně bezpečnostní řešení stavby a návrhové normyČVUT hostilo seminář Požárně bezpečnostní řešení stavby a návrhové normy (345x)
Na dvě stovky posluchačů z řad odborníků na požární ochranu si našly 2. února 2012 cestu do Atelieru D na Stavební fakul...
Dřevostavby a cenové ukazatele nosných obvodových zdíDřevostavby a cenové ukazatele nosných obvodových zdí (60x)
Koncept „dřevostavba“ není zatím přesně definován. Tímto pojmem budeme rozumět stavební dílo, pro jehož nosnou konstrukc...
AČSZ – Křemík v oceli – důležitý prvek při žárovém zinkováníAČSZ – Křemík v oceli – důležitý prvek při žárovém zinkování (59x)
Žárové zinkovny v minulosti řešily a i dnes velice často řeší problém pozinkování materiálu z reaktivních ocelí, tzn. oc...

NEJlépe hodnocené související články

„Největší systémový nedostatek vidím v neošetřeném problému tzv. geotechnického rizika, které je součástí počátku stavebního záměru,“„Největší systémový nedostatek vidím v neošetřeném problému tzv. geotechnického rizika, které je součástí počátku stavebního záměru,“ (5 b.)
uvedl v rozhovoru pro časopis KONSTRUKCE Ing. Jindřich Řičica, předseda Asociace dodavatelů speciálního zakládání staveb...
Co jste hasiči, co jste dělali, že jste si takovou krásnou hasičárnu zasloužili?Co jste hasiči, co jste dělali, že jste si takovou krásnou hasičárnu zasloužili? (5 b.)
Autoři v článku popisují architektonické, konstrukční a materiálové řešení nové hasičárny v Krásné Studánce. Ta neslouží...
V mnoha směrech rekordní Bauma 2019V mnoha směrech rekordní Bauma 2019 (5 b.)
Po třech letech a tour v Indii a Číně se veletrh Bauma vrátil na výstaviště v bavorské metropoli – do Mnichova. Největší...

NEJdiskutovanější související články

Dřevostavby a cenové ukazatele nosných obvodových zdíDřevostavby a cenové ukazatele nosných obvodových zdí (9x)
Koncept „dřevostavba“ není zatím přesně definován. Tímto pojmem budeme rozumět stavební dílo, pro jehož nosnou konstrukc...
Analýza efektivity vytváření a využití antikorozních systémů na bázi materiálů obsahujících zinekAnalýza efektivity vytváření a využití antikorozních systémů na bázi materiálů obsahujících zinek (5x)
Zinkové povlaky tvoří nejefektivnější antikorozní ochranu ocelových výrobků. V práci je představena analýza nákladů...
AERO-THERM – kosmická technologie mezi izolacemiAERO-THERM – kosmická technologie mezi izolacemi (3x)
AERO-THERM znamená revoluci v izolaci a zateplování budov a objektů. AERO-THERM je nanotechnologie, která je schopna dík...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice