KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8433
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Zajímavosti    „Hala je specifická svou architektonickou koncepcí,“

„Hala je specifická svou architektonickou koncepcí,“

Publikováno: 16.3.2010
Rubrika: Zajímavosti

tvrdí vedoucí stavby společnosti STAVBY a. s. Vladimír Drnec.

Nová hala VŠE zcela určitě zaujme svým netradičním architektonickým pojetím. Jak se ale museli s představami architekta vypořádat realizátoři stavby?

V čem je nová hala VŠE specifická?
Specifická je zcela určitě svou architektonickou koncepcí a způsobem, jakým byla posazena do katastrálního území Prahy – Žižkova, jehož okolí z větší části tvoří obytná zástavba.

Kladl její netradiční tvar zvýšené nároky na použité konstrukce, opláštění, zasklení?
Stavba se skládá ze dvou částí, z nichž první část tvoří tělocvična a druhou je zázemí, které v sobě zahrnuje hlavní vstup, vestibul, recepce a šatny. Tato část budovy je třípodlažní. Zázemí je vystavěno z monolitického skeletu, který naše společnost realizovala vlastní výstavbou, zatímco tělocvična je prefabrikovaný montovaný skelet, který jsme realizovali subdodavatelsky. Ostění tvoří betonová konstrukce, na kterou dosedá vodorovný střešní plášť, jehož pohledová konstrukce je dřevěná. Tuto nosnou konstrukci tvoří lepené vazníky vyrobené speciálně na míru.

Jaké problémy jste u tohoto typu stavby museli řešit?
Největším oříškem bylo pohlídat pohledové vazníky tak, aby se během výstavby a následné montáže na své místo nepoškodily. To se nakonec podařilo.

Můžete čtenářům přiblížit některá netradiční konstrukční nebo materiálová řešení, kterých bylo na stavbě využito?
Zázemí byl běžný standart. Tělocvična je specifická svým zploštělým tvarem oválu, kde z pohledu z ulice Na Třebešíně je velké prosklení,  de bylo potřeba přesně dodržet jeho tvar, skloubit dřevěnou konstrukci s vyzdívkami a vnitřní dřevostavbou tak, aby byl ovál dodržen v návaznosti na opláštění tělocvičny.

Jak konkrétně se řešily ony detaily návaznosti dřeva a vyzdívek?
Samozřejmě vše se řešilo s architektem. V několika případech se musely některé detaily předělat či přizpůsobit. Hlavně se muselo přistoupit k dilatačním spojům a spárám tak, aby fungovaly, což proběhlo k oboustranné spokojenosti jak nás, stavařů, tak ve výsledku i architekta, který požadoval pohledovou funkčnost.

Které detaily se předělávaly?
Hlavně titanzinkové části opláštění, které by měly být podle architekta dlouhé, rozvinuté pásy v co největší délce, které neměly být přerušované. Oplechování z titanzinku by totiž nedokázalo reagovat odpovídajícím způsobem na teplotní změny. Vzhledem k pnutí a smršťování materiálu by docházelo k deformacím. Po domluvě s architektem jsme nejvíce exponovanou část přerušili a oddilatovali tak, aby spoje mohly pracovat.

Jak jste se při stavbě vyrovnávali s loňskou zimou?
Skupina, která stavbu realizovala, pochází z Liberecka, takže lze říci, že jsme na sníh zvyklí. Každopádně zima mezi lety 2008 a 2009 byla pro stavbu příznivá.

Existuje ještě něco, co by měli čtenáři v souvislosti s touto stavbou určitě vědět?
Každopádně bych rád uvedl jména těch, kteří mají na této stavbě nesmazatelnou zásluhu. Jsou to Jiří Tomášek, hlavní stavbyvedoucí, Ing. Martin Purm, který měl na starost přípravu stavby a samozřejmě díky patří celému realizačnímu týmu. Je to jejich velká zásluha, že se stavba povedla. Na základě dobře provedeného díla, investor souhlasil s přihlášením budovy do soutěže Stavba roku.

Bookmark
Ohodnoďte článek:

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

ČVUT hostilo seminář Požárně bezpečnostní řešení stavby a návrhové normyČVUT hostilo seminář Požárně bezpečnostní řešení stavby a návrhové normy (546x)
Na dvě stovky posluchačů z řad odborníků na požární ochranu si našly 2. února 2012 cestu do Atelieru D na Stavební fakul...
Výpočet dynamických sil v základech masivního padostroje při drop-in testech velkých tělesVýpočet dynamických sil v základech masivního padostroje při drop-in testech velkých těles (204x)
V technické praxi, viz např. obr. 1 a 2, jsou často požadovány zkoušky součástí nebo strojních celků dynamickým rázem (&...
K navrhování ocelových konstrukcí jeřábových drah podle eurokódů (55x)
Problematika navrhování ocelových konstrukcí jeřábových drah doznala zrušením původních českých technických norem a jeji...

NEJlépe hodnocené související články

„Největší systémový nedostatek vidím v neošetřeném problému tzv. geotechnického rizika, které je součástí počátku stavebního záměru,“„Největší systémový nedostatek vidím v neošetřeném problému tzv. geotechnického rizika, které je součástí počátku stavebního záměru,“ (5 b.)
uvedl v rozhovoru pro časopis KONSTRUKCE Ing. Jindřich Řičica, předseda Asociace dodavatelů speciálního zakládání staveb...
Co jste hasiči, co jste dělali, že jste si takovou krásnou hasičárnu zasloužili?Co jste hasiči, co jste dělali, že jste si takovou krásnou hasičárnu zasloužili? (5 b.)
Autoři v článku popisují architektonické, konstrukční a materiálové řešení nové hasičárny v Krásné Studánce. Ta neslouží...
V mnoha směrech rekordní Bauma 2019V mnoha směrech rekordní Bauma 2019 (5 b.)
Po třech letech a tour v Indii a Číně se veletrh Bauma vrátil na výstaviště v bavorské metropoli – do Mnichova. Největší...

NEJdiskutovanější související články

Dřevostavby a cenové ukazatele nosných obvodových zdíDřevostavby a cenové ukazatele nosných obvodových zdí (9x)
Koncept „dřevostavba“ není zatím přesně definován. Tímto pojmem budeme rozumět stavební dílo, pro jehož nosnou konstrukc...
Analýza efektivity vytváření a využití antikorozních systémů na bázi materiálů obsahujících zinekAnalýza efektivity vytváření a využití antikorozních systémů na bázi materiálů obsahujících zinek (5x)
Zinkové povlaky tvoří nejefektivnější antikorozní ochranu ocelových výrobků. V práci je představena analýza nákladů...
AERO-THERM – kosmická technologie mezi izolacemiAERO-THERM – kosmická technologie mezi izolacemi (3x)
AERO-THERM znamená revoluci v izolaci a zateplování budov a objektů. AERO-THERM je nanotechnologie, která je schopna dík...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice