KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8433
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Projektování    GRAITEC Advance BIM technologie pro navrhování stavebních konstrukcí

GRAITEC Advance BIM technologie pro navrhování stavebních konstrukcí

Publikováno: 4.6.2014
Rubrika: Projektování

Firma GRAITEC je přední vývojář softwaru v oblasti AEC s celosvětovou působností. Společnost nabízí software pro navrhování a statické výpočty, pro modelování, detaily a výkresy ocelových konstrukcí a pro modelování železobetonových konstrukcí a výkresy výztuže. GRAITEC v posledních letech aktivně podporuje BIM (Building Information Modelling) postupy, na kterých úzce spolupracuje s firmou Autodesk. Do množiny GRAITEC BIM produktů patří rodina programů Advance. Tyto programy spolupracují na stejné bázi s BIM produktem firmy Autodesk REVIT.

VÝMĚNA DAT MEZI PROGRAMY AUTODESK REVIT S GRAITEC ADVANCE
Pro usnadnění BIM postupů, výměny údajů (import, export, synchronizaci) mezi aplikacemi vyvinuly výše zmíněné firmy speciální formát GTC, který maximálně splňuje požadavky náročných zákazníků. Kromě toho jsou podporovány mezinárodní standardy pro výměnu dat, jako jsou formáty IFC, SDNF a CIS2. Podpora souborů GTC je nedílnou součástí programů řady Advance a k programu Revit je k dispozici odpovídající doplněk, který je zdarma ke stažení na webových stránkách.

Revit add-on umožňuje kromě obousměrné výměny dat také synchronizaci modelu. Tento nástroj je velmi užitečný pro porovnávání původního modelu s aktualizovanými daty. Změny, na které je uživatel upozorněn jsou přidaná data, změněná data a smazané části modelu konstrukce. Jednotlivé typy změn jsou barevně zakódovány a zobrazeny graficky v okně synchronizace nebo v tabulkovém výstupu. Provedené změny si můžete prohlédnout a pak se rozhodnout, které přijmete nebo zamítnete.

V našem případě se nám osvědčil následující scénář při použití BIM technologie:

Revit

  • Model konstrukce jsme vytvořili v programu Revit.
  • Pomocí formátu GTC jsme schopni sdílet model s programy Advance Design, Advance Steel i Advance Concrete.
  • Synchronizace změn modelu – načtení aktualizace modelu provedené v aplikacích řady Advance.

Advance Design

  • Analýza a pevnostní návrh konstrukce podle Eurokódu.
  • Import modelu do Advance Design, zadání okrajových podmínek (podpory, klouby, zatížení).
  • Optimalizace modelu tak, aby vyhovoval normě Eurokód na mezní stavy únosnosti i použitelnosti.
  • Export aktualizované konstrukce zpět do Revit Structure pro kontrolu a tvorbu výkresů.

Advance Steel

  • Podrobné výkresy ocelové části konstrukce, zadání a výkresy ocelových přípojů.
  • Importu aktualizovaného modelu z Revit Structure nebo přímo z Advance Design.
  • Definice ocelových přípojů a automatická generace jejich dílenských výkresů.
  • Tvorba základní výkresové dokumentace, řezy konstrukcí, detaily, kótování apod.
  • V případě úprav modelu provedeme jeho export do GTC souboru, abychom mohli změny načíst do dalších aplikací (Revitu).

Advance Concrete

  • Automatizace vytváření výkresů tvaru, výkresů výztuže, výkazu materiálů železobetonových konstrukcí.
  • Import modelu ze souboru GTC (z Revit Structure nebo z Advance Design).
  • Generace konstrukčních výkresů, s využitím velkého výběru nástrojů pro vytváření pohledů, kót, popisů a symbolů.

EXPORT – IMPORT MEZI REVIT STRUCTURE A ADVANCE DESIGN
Pro náš příklad jsme vybrali jednoduchý model, který byl vytvořen v programu Revit, a ve kterém byly použity jak ocelové, tak i betonové prvky. Export modelu do GTC souboru je velmi jednoduchý a probíhá zcela automaticky. V dalším popisu se zaměříme na komunikaci mezi programy Revit a Advance Design.

Export souboru GTC jsme z aplikace Revit provedli pomocí BIM nástroje. Pomocí stejného nástroje jsme tento soubor načetli do programu Advance Design. Aplikace Advance Design automaticky mapuje Revit průřezy (rodiny) do své databáze. Mapovací soubory je nutné definovat pouze jedenkrát. Při příštím použití stejných průřezů je využito již zadané mapování.

Pokud Advance Design nalezne doposud nepoužitý průřez, potom nabídne vhodné řešení, které uživatel potvrdí nebo přiřadí průřez, který lépe vyhovuje zadání. Mapování průřezů je velmi uživatelsky příjemný a mocný nástroj. Důležité je, že čas strávený mapováním průřezů se neopakuje pro různé projekty, ale mapovací databáze je sdílená. Po dokončení mapování průřezů je model přenesen z Revitu do Advance Designu. V našem případě je přenesen analytický model. Odsazení prvků a jejich natočení bylo přeneseno správně.

Z Revit Structure jsou importovány do Advance Design mimo základního modelu i další informace, jako jsou například vrstvy. Tato vlastnost je zde využitelná pro filtrování, rychlé výběry, zobrazení modelu i výsledků apod. Pomocí GTC souboru je přenášeno i zatížení a podpory. Zde doporučujeme zadání okrajových podmínek provádět spíše v Advance Design, kde existují například i speciální generátory klimatických zatížení, rozpočet zatížení z ploch na pruty. Nicméně zatížení lze zadávat i v Revit Structure a v Advance Design pouze přenos zkontrolovat.

SYNCHRONIZACE – AKTUALIZACE MODELU
Jakékoli změny provedené na modelu v programech Advance Design, Advance Steel nebo Advance Concrete mohou být synchronizovány zpět do aplikace Revit Structure. Synchronizace nám dovoluje sledovat změny, které provádějí na konstrukci jednotliví projektanti. Manažer projektu má možnost změny přijmout nebo zamítnout a vrátit projektantům odsouhlasený aktualizovaný model. Nástroj pro synchronizaci je stejný pro všechny čtyři programy a mimo nahlížení na změny podporuje i sledování historie revizí.

ZÁVĚR
BIM proces byl firmou GRAITEC koncipován pečlivě. Byl navržen formát GTC souboru a program pro synchronizaci modelů. Postupy, jako je mapování průřezů a synchronizace změn, jsou jistě velmi inovativní, umožňují zavedení BIM postupů do praxe a přispívají ke zvýšení produktivity práce. Rodina programů GRAITEC Advance tak sbírá kladné body nejenom svými jednotlivými produkty, které patří ke špičkám ve svých oborech, ale i nadstandardní a unifikovanou podporou sdílení dat od architektonického návrhu, přes návrh nosných částí konstrukce až po výkresovou dokumentaci pro ocelové o železobetonové části konstrukcí.

Sada GRAITEC Advance a program Autodesk Revit pokrývají všechny aspekty pracovního postupu BIM při projektování nosných částí stavebních konstrukcí. Toto vyžaduje určité množství znalostí od všech účastníků, aby bylo co nejlépe využito dostupných funkcí a tím došlo k zefektivnění projektové přípravy.

GRAITEC Advance BIM Technology for Engineering Constructions Designing
GRAITEC company is a top software developer in the AEC sphere with global scope. The company offers software for designing and statical calculations, for modelling, details and designs of steel structures, and for modelling of reinforced concrete structures and armature designs. In close cooperation with Autodesk company, GRAITEC has been actively supporting BIM (Building Information Modelling) procedures over the last years. GRAITEC BIM products include the Advance programmes family. These programmes cooperate on the same basis with REVIT, a BIM product of Autodesk company.

Bookmark
Ohodnoďte článek:

Fotogalerie
Model v programu RevitModel v Advance DesignBIM pracovní postupMapování průřezů v Advance DesignSynchronizace změn provedených v Advance Design

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Vystužovanie stĺpov a stien monolitických železobetónových nosných konštrukcií staviebVystužovanie stĺpov a stien monolitických železobetónových nosných konštrukcií stavieb (254x)
Monolitické železobetónové nosné konštrukcie stavieb majú veľa výhod. Vyžaduje sa však pri ich navrhovaní dodržiavať nie...
Nová digitální mapa zatížení sněhem na zemiNová digitální mapa zatížení sněhem na zemi (82x)
Digitální mapa zatížení sněhem na zemi je výstupem řešení projektu GA Č R 103/08/0589 Pravděpodobnostní aplikace ge...
Systém včasného varování proti přetížení střešní konstrukce hal klimatickým zatíženímSystém včasného varování proti přetížení střešní konstrukce hal klimatickým zatížením (66x)
Ne každou zimu napadne během krátké doby velké množství sněhu, jako tomu bylo v zimě 2005/2006, anebo jako tomu bylo v n...

NEJlépe hodnocené související články

„Pilotní projekt nasazení BIM naplno poukázal nutnost komplexní změny přístupu všech na staveništi. BIM prostě není jen 3D model…,“„Pilotní projekt nasazení BIM naplno poukázal nutnost komplexní změny přístupu všech na staveništi. BIM prostě není jen 3D model…,“ (5 b.)
uvedl v rozhovoru pro časopis KONSTRUKCE vedoucí oddělení rozvoje Statutárního města Třinec Ing. Daniel Martynek....
Od určité výšky haly byla z důvodu urychlení výstavby uplatněna ocelová konstrukceOd určité výšky haly byla z důvodu urychlení výstavby uplatněna ocelová konstrukce (5 b.)
Společnost Fatra v červnu dokončila výstavbu Nové válcovny za 1,4 miliardy korun, silně pokročila v oblasti montáže výro...
Rozšírenie výrobného areálu ZKW SLOVAKIA KRUŠOVCERozšírenie výrobného areálu ZKW SLOVAKIA KRUŠOVCE (5 b.)
STAT‑KON úspešne dokončil projekt rozšírenia výstavby – expanzia závodu ZKW Krušovce s náročným technologickovýrobným pr...

NEJdiskutovanější související články

Trimaran – komerční a kongresové centrum v Praze na PankráciTrimaran – komerční a kongresové centrum v Praze na Pankráci (1x)
Předmětem článku je projekt, výroba, montáž a předpínání ocelové superkonstrukce nového objektu Trimaran v Praze na Pank...
Normalizace v oboru ocelových konstrukcí (1x)
Tento příspěvek navazuje na informaci o současném stavu a výhledech technické normalizace z minulé konference [1]....
Výpočetní modely styčníků ocelových konstrukcíVýpočetní modely styčníků ocelových konstrukcí (1x)
Při návrhu ocelové konstrukce využije statik nejčastěji prutové prvky, ale na konstrukci je řada míst, kde prutová teori...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice