KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8433
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Projektování    Expozice PRESBETON na veletrhu FOR ARCH 2012

Expozice PRESBETON na veletrhu FOR ARCH 2012

Publikováno: 4.4.2013
Rubrika: Projektování

Při návrhu expozice jsme se opírali o koncept, který přichází s odlišným pojetím, než se kterým společnost vystupovala doposud. Expozice nemá návštěvníka utahat nadměrně vysokým počtem vzorků dlažeb nejrůznějších barev, tvarů a velikostí. Naproti tomu má vypíchnout několik novinek, jež jsou prezentovány přímo v interiéru pavilonu jako „rozpixlovaná“ podlaha. Parafrázujeme známý slogan „less is more“ jako „(prezentovat) méně je více.“

Veletržní expozice je navržena s ohledem na hlavní tahy návštěvníků, čemuž odpovídají vstupy do nitra objektu. Hmota se plynule otevírá a uzavírá plnými a prázdnými segmenty, které objekt opticky odlehčují a umožňují vizuální kontakt s okolím. U hlavní komunikační tepny se jeden roh konstrukce nadzvedává a odhaluje částečný pohled na dlažbu v interiéru. Dramaticky tvarovaný freeform objekt slouží jako poutač, který láká návštěvníky ke vstupu. Jako jeho předobraz posloužily tradiční industriální stavby. Na veletrhu tak vyrostla “přenosná betonárka“ o rozměrech 14 × 10 m s věží vysokou 7,5 m.

Hmotu expozice vytváří prostorová ocelová konstrukce, která je tvořena lineárními jäklovými prvky průřezu 80 × 40 × 2 mm, jež se stýkají pod přesně definovanými 3D úhly. Ocelová konstrukce je rozdělena do několika předem svařených a samostatně stojících dílců, které rozměrově umožňují převoz. Tyto dílce se skládají ze dvou protisobě stojících rámů různých rozměrů jež jsou prostorově provázány jäkly. Po přesném nasednutí dílců na podlahový rošt je konstrukce doplněna o propojovací jäklové prvky, které dotvářejí kontinuální tvar konstrukce.

Z důvodu možného poškození konstrukce při převozu, byla původně zamýšlená komaxitová povrchová úprava nahrazena bílým lesklým nátěrem, který lze snadno obnovovat.

Na konstrukci jsou navrtány lišty, které fixují segmenty s polotransparentní textilií. Původně byla pro výplně uvažována Barrisolová fólie, ale z časových a technologických důvodů jsme upřednostnili textilii Clipso. Byla zvolena 70% transparentnost, která umožňuje příjemné prosvětlení a zvýraznění bílých ploch. Dvojitá stěna textilie se různě rozšiřuje a zúžuje a vytváří tak dutiny. Do těchto vnitřních prostor jsou vloženy bílé zářivky. Poloha jednotlivých trubic byla pečlivě rozmístěna o odzkoušena tak, aby na plášťi nedošlo k propsání ostrých světelných linií.

S ohledem na zákaz kotvení konstrukce přímo do podlahy výstavní haly, byl navržen podkladní rošt z jaklů 40 × 40 × 3 mm, do kterého jsou fixovány jednotlivé dílce. Vykonzolovaná konstrukce střešních dílců je na jejím horním konci stažena koncovým jäklovým prvkem. Při styku konstrukce s podlahou haly je stažena ocelovým roštem, jež je navíc zatížen samotnými exponáty – betonovou podlahou. Konstrukce je navržena s ohledem na rychlou a snadnou sestavitelnost.

Návrh konstrukce umožňuje opětovnou montáž i demontáž a lze jej tak využít na více akcích. Prostor je doplněn o zeleň. Vzrostlé traviny vložené na fólii přímo do dlažby a bambus v květináčích ze sortimentu společnosti vytvářejí příjemné prostředí pro setkávání a dojednávání kontraktů. Veškerá dílenská dokumentace byla zpracována ve 3D softwaru, bez něhož by nebylo možné v krátkém časovém termínu pavilon navrhnout a zhotovit. Expozice získala na stavebním veletrhu For Arch 2012 ocenění „Top Expo“.

ZÁKLADNÍ ÚDAJE

  • Autor: Michal Kutálek/Next Level studio, 2012
  • Spolupráce: Milan Vlček
  • Investor: PRESBETON Nova, s. r. o.
  • Zhotovitel: CS Lyon, s. r. o.
  • Dodavatel konstrukce: Cubis Metal, s. r. o.
  • Užitná plocha: 140 m2

The PRESBETON stand at an Exhibition FOR ARCH 2012
When designing exposition we relied on a concept bringing an idea different from the one which accompanied the company until the present day. An intention of the exposition is not to tire a visitor with too many paver samples of various colours, shapes and sizes. On the other hand, it should rather draw attention to several latest pavers which are presented right in the exhibition hall interior as a “depixelled” floor. We paraphrase a well known slogan “less is more”.

Bookmark
Ohodnoďte článek:

Fotogalerie
Princip sestavení konstrukcePavilon – jako „přenosná betonárka“Pohled z hlavní komunikační tepnyAxonometrie konstrukceKontinuální „trhliny“ v textilii odlehčují hmotu pavilonuDlažba jako exponát – je prezentována nenásilnou přirozenou formou.

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Vystužovanie stĺpov a stien monolitických železobetónových nosných konštrukcií staviebVystužovanie stĺpov a stien monolitických železobetónových nosných konštrukcií stavieb (225x)
Monolitické železobetónové nosné konštrukcie stavieb majú veľa výhod. Vyžaduje sa však pri ich navrhovaní dodržiavať nie...
Nová digitální mapa zatížení sněhem na zemiNová digitální mapa zatížení sněhem na zemi (70x)
Digitální mapa zatížení sněhem na zemi je výstupem řešení projektu GA Č R 103/08/0589 Pravděpodobnostní aplikace ge...
Příhradové vazníky z dutých profilů jakosti S355 a S420Příhradové vazníky z dutých profilů jakosti S355 a S420 (55x)
Ekonomika stavebního díla je dnes velmi důležitým parametrem. Svařované příhradové střešní vazníky vždy byly a i v souča...

NEJlépe hodnocené související články

„Pilotní projekt nasazení BIM naplno poukázal nutnost komplexní změny přístupu všech na staveništi. BIM prostě není jen 3D model…,“„Pilotní projekt nasazení BIM naplno poukázal nutnost komplexní změny přístupu všech na staveništi. BIM prostě není jen 3D model…,“ (5 b.)
uvedl v rozhovoru pro časopis KONSTRUKCE vedoucí oddělení rozvoje Statutárního města Třinec Ing. Daniel Martynek....
Od určité výšky haly byla z důvodu urychlení výstavby uplatněna ocelová konstrukceOd určité výšky haly byla z důvodu urychlení výstavby uplatněna ocelová konstrukce (5 b.)
Společnost Fatra v červnu dokončila výstavbu Nové válcovny za 1,4 miliardy korun, silně pokročila v oblasti montáže výro...
Rozšírenie výrobného areálu ZKW SLOVAKIA KRUŠOVCERozšírenie výrobného areálu ZKW SLOVAKIA KRUŠOVCE (5 b.)
STAT‑KON úspešne dokončil projekt rozšírenia výstavby – expanzia závodu ZKW Krušovce s náročným technologickovýrobným pr...

NEJdiskutovanější související články

Trimaran – komerční a kongresové centrum v Praze na PankráciTrimaran – komerční a kongresové centrum v Praze na Pankráci (1x)
Předmětem článku je projekt, výroba, montáž a předpínání ocelové superkonstrukce nového objektu Trimaran v Praze na Pank...
Normalizace v oboru ocelových konstrukcí (1x)
Tento příspěvek navazuje na informaci o současném stavu a výhledech technické normalizace z minulé konference [1]....
Výpočetní modely styčníků ocelových konstrukcíVýpočetní modely styčníků ocelových konstrukcí (1x)
Při návrhu ocelové konstrukce využije statik nejčastěji prutové prvky, ale na konstrukci je řada míst, kde prutová teori...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice