KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8433
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Projektování    Eliminace poklesů a výpadků napětí v síti závodu

Eliminace poklesů a výpadků napětí v síti závodu

Publikováno: 22.6.2016
Rubrika: Projektování

Současná elektrická síť průmyslových podniků je více jak kdykoliv předtím ovlivňována provozem připojených zařízení. Ta mají, díky používaným technologiím, velmi dynamický charakter odběru. Nemluvíme přitom jen o charakteristických odběrech typu bodového svařování nebo rozbězích velkých pohonů. Jedná se i obrovské množství velmi dynamických menších pohonů, které jsou součástí různých technologických celků, obsahujících množství akčních členů, které sice každý samostatně síť příliš neovlivní, ale ve svém souhrnu vytvářejí velmi rychlé pulzní odběrové proudy. Ty pak zpětně vytvářejí velmi rychle kolísající napětí.

Takto vytvářené pulzující napětí (obr. 1) pak napájí společně všechny připojené stroje. Ty jsou na vstupu trvale zatěžovány podobným způsobem jako tlumiče automobilu na kamiony vytlučeném pravém pruhu dálnice Praha – Brno (nebo opačně) podle toho, který směrem laskavý čtenář právě jede.

Pokud připojená výrobní technologie je takovýmto napětím napájena krátkodobě, určitě nemá problém takovýto stav bez větších potíží přežít. Jiná situace nastává, pokud je takto napájena trvale, a to rychlé změny napětí nemusí ani překročit dovolenou toleranci danou normou EN 50160. Dochází pak k přehřívání vinutí motorů, přetěžování a špatný pracovní bod měničů, zkracování jejich životnosti či zvýšená produkce harmonických složek, poruchy PLC atd. Výsledkem je náhodné přerušování výroby i například poškozování nástrojů při obrábění a podobně. Ve většině případů jsou ztráty značné a pracovníci závodu netuší, že problémy se stabilitou výrobní technologie jsou způsobeny kvalitou napájecího napětí. Pokud se problémem v závodě někdo zabývá, většinou předpokládá, že rychlé poklesy jsou způsobovány primární sítí, tedy známou manipulací na síti. Dlouhodobá měření a praxe však říká, že většina, a to až 98 % problémů s kvalitou napětí sítě, vzniká vlastním provozem v závodě a jen malá část přichází z vnější sítě. A to nemluvíme o dalším velkém problému současné sítě v závodech, o harmonických složkách přinášející přehřívání motorů i měničů, přepěťové špičky, vibrace a mnoho dalšího.

Jaká jsou řešení pro odstranění napěťového vlivu technologie na sebe samu nebo alespoň vlivu proudově „těžké“ technologie (sváření, lisování, těžké pohony atd.) na ostatní technologii?

Řešení jsou v současnosti pravděpodobně tři. Prvním je použít, z hlediska trvalého odběru, dva a více krát předimenzovaný napájecí transformátor. To ovšem předpokládá
i příslušně vysoký zkratový výkon v místě jeho připojení a nevýhodou mohou být i vysoké připojovací poplatky a trvale vysoký odběr naprázdno.

Druhou možností je napájení citlivější technologie přes UPS. Toto řešení je však pro větší výkony desítky až stovky kilowatů velmi finančně náročné i provozně nákladné (každé 3 až 4 roky je třeba 2/3 UPS obnovit).

Poslední možností, o které se zmíníme podrobněji, je řešení s pasivní stabilizací napětí. Ve výrobních systémech například v automatizovaných svařovnách automobilových závodů, obráběcích centrech, lisovnách plastických hmot, ale i například ve výškových budovách vybavených mnoha výtahy, jsou proudové rázy a tím vznikající rušení víceméně náhodného charakteru. To je dáno nepravidelnou a rychle se měnící zátěží. Abychom zamezili kolísání napětí, je nutné tyto rychlé proudové změny kompenzovat. To není snadný úkol neboť reakce takového „kompenzátoru“ musí být však velice rychlá, prakticky v reálném čase.

Řešení těchto problémů je možné v podobě zařízení nazývaného Equalizer (obr. 2). Jedná se o systém určený k omezení výkyvů proudu a napětí, a filtraci harmonických složek v mnoha aplikacích s rychle se měnící dynamickou zátěží.

Výhodou tohoto systému je velmi rychlá reakce díky polovodičovým spínačům a řídící jednotce pracující jako analyzátor kvality sítě. Ten analyzuje průběhy napětí a zatěžovací proudy a zjišťuje okamžitou velikost reaktance sítě. Tento výpočet provádí průběžně. V případě výkyvu odebíraného proudu je Equalizer schopen reagovat v čase nejbližšího průchodu nulou proudu protékajícího do kompenzačních kapacitorů. Ano, systém Equalizer je z hlediska odběru systémem pasivním, který ve správný okamžik připojí ke kompenzované síti v daném místě vhodnou velikost reaktance tak, aby potlačil vliv proudové špičky na pokles napětí. Dodá tedy potřebný krátkodobý proud přesně v okamžiku, kdy jej síť právě potřebuje. Jinak řečeno zvyšuje dynamicky zkratový výkon v místě svého připojení. Eliminuje tak rychlé poklesy napětí vznikající proudovými špičkami. Na obr. 3 je zachycen průběh napětí a proudu bez kompenzace a s kompenzací pomocí Equalizeru. Můžeme si všimnout, že v případě kompenzace není nárůst proudu odebíraného ze sítě tak významný jako bez kompenzace. Tomu odpovídá i redukovaný pokles napětí.

Vzhledem k principu činnosti zároveň s eliminací kolísání napětí Equalizer dynamicky kompenzuje jalový výkon (účiník) a využitím kombinace induktorů a kapacitou nutných pro jeho činnost může současně potlačovat i harmonické složky v síti. Díky tomu, že systém obsahuje pouze pasivní prvky – banky kapacitorů a induktorů a výkonové spínače, nemá žádnou vlastní spotřebu, pokud nepočítáme cca 80 W spotřeby kontroléru-analyzátoru. Stabilizací napětí přináší i jistou úsporu spotřeby elektrické energie na úrovni 5 – 15 %.

Vzhledem k dynamické kompenzaci účiníku, jak bylo výše uvedeno, Equalizer dynamicky kompenzuje reaktanci sítě tak, aby se jevila jako stabilní reálný odběr, lze Equalizer využít i k „uvolnění“ části výkonu napájecího transformátoru závodu, který je normálně rezervován pro jalový výkon, a to i v případech velmi dynamických odběrů nebo v místech sítě, kde distributor nemá dostatečný zkratový výkon a připojení velmi dynamických odběrů (svařovny, lisovny a podobně) by způsobovali vysokou úroveň flickeru na nadřazené síti.

Equalizer je systém, který je vždy navržen podle konkrétní situace u zákazníka tak, aby maximálně zlepšil situaci v jeho síti. Výhody systému Equalizer lze využít i při potlačení vlivu rozběhu velkých motorů, kdy Equalizer potlačí vysoké rozběhové proudy odebírané ze sítě, a přitom zachová krouticí moment motoru, na rozdíl od například Softstarteru.

Dále může pomoci řešit stabilizaci sítě v místech připojení solárních či větrných elektráren, kdy výrobce nabízí speciální konstrukci Equalizeru pro tyto účely.

V neposlední řadě je dodávána i verze, která je schopna potlačit krátkodobé poklesy napětí z nadřazené sítě, tak zvané manipulace, až do délky 3 sekund, a poklesu na 30 % jmenovité hodnoty napětí. Ale to je již téma pro jiný článek.

Eliminating the Power Drops and Failures within the Plant Grid
More than ever before, the current power grid in industrial enterprises is impacted by the operations of connected devices. Due to the technologies used, the nature of their consumption is very dynamic. However, we are not talking just about the typical types of consumption such as spot welding or large drives starting. We are focusing on a huge amount of rather small highly dynamic drives being part of various technological units composed of many active members. These may not heavily influence the power grid when separate, but if combined, they produce a current consumption of a very fast pulse frequency. Consequently, they generate a very fast fluctuating voltage.

Bookmark
Ohodnoďte článek:

Fotogalerie
Obr. 1 – Měření napětíObr. 2 – EqualizerObr. 3 – Průběh napětí a proudu

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Vystužovanie stĺpov a stien monolitických železobetónových nosných konštrukcií staviebVystužovanie stĺpov a stien monolitických železobetónových nosných konštrukcií stavieb (254x)
Monolitické železobetónové nosné konštrukcie stavieb majú veľa výhod. Vyžaduje sa však pri ich navrhovaní dodržiavať nie...
Nová digitální mapa zatížení sněhem na zemiNová digitální mapa zatížení sněhem na zemi (82x)
Digitální mapa zatížení sněhem na zemi je výstupem řešení projektu GA Č R 103/08/0589 Pravděpodobnostní aplikace ge...
Systém včasného varování proti přetížení střešní konstrukce hal klimatickým zatíženímSystém včasného varování proti přetížení střešní konstrukce hal klimatickým zatížením (66x)
Ne každou zimu napadne během krátké doby velké množství sněhu, jako tomu bylo v zimě 2005/2006, anebo jako tomu bylo v n...

NEJlépe hodnocené související články

„Pilotní projekt nasazení BIM naplno poukázal nutnost komplexní změny přístupu všech na staveništi. BIM prostě není jen 3D model…,“„Pilotní projekt nasazení BIM naplno poukázal nutnost komplexní změny přístupu všech na staveništi. BIM prostě není jen 3D model…,“ (5 b.)
uvedl v rozhovoru pro časopis KONSTRUKCE vedoucí oddělení rozvoje Statutárního města Třinec Ing. Daniel Martynek....
Od určité výšky haly byla z důvodu urychlení výstavby uplatněna ocelová konstrukceOd určité výšky haly byla z důvodu urychlení výstavby uplatněna ocelová konstrukce (5 b.)
Společnost Fatra v červnu dokončila výstavbu Nové válcovny za 1,4 miliardy korun, silně pokročila v oblasti montáže výro...
Rozšírenie výrobného areálu ZKW SLOVAKIA KRUŠOVCERozšírenie výrobného areálu ZKW SLOVAKIA KRUŠOVCE (5 b.)
STAT‑KON úspešne dokončil projekt rozšírenia výstavby – expanzia závodu ZKW Krušovce s náročným technologickovýrobným pr...

NEJdiskutovanější související články

Trimaran – komerční a kongresové centrum v Praze na PankráciTrimaran – komerční a kongresové centrum v Praze na Pankráci (1x)
Předmětem článku je projekt, výroba, montáž a předpínání ocelové superkonstrukce nového objektu Trimaran v Praze na Pank...
Normalizace v oboru ocelových konstrukcí (1x)
Tento příspěvek navazuje na informaci o současném stavu a výhledech technické normalizace z minulé konference [1]....
Výpočetní modely styčníků ocelových konstrukcíVýpočetní modely styčníků ocelových konstrukcí (1x)
Při návrhu ocelové konstrukce využije statik nejčastěji prutové prvky, ale na konstrukci je řada míst, kde prutová teori...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice