KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8433
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Zajímavosti    Elektrotechnická část rekonstrukce Národního muzea

Elektrotechnická část rekonstrukce Národního muzea

Publikováno: 6.11.2018
Rubrika: Zajímavosti

Odpovědnost za kompletní dodávku elektrotechnické části rekonstrukce Národního muzea byla generálním dodavatelem svěřena společnosti INSTALACE Praha, spol. s r. o. Už od svého vzniku v roce 1992 se specializuje na komplexní řešení všech druhů technických a technologických zařízení budov od projektové přípravy až po realizaci převážně vlastními kapacitami.

V minulosti se společnost INSTALACE Praha podílela na realizaci technických zařízení mnoha významných historických budov, jakými jsou například Staroměstská radnice, Klementinum, Rudolfinum, Palác Rokoko nebo Stavovské divadlo, ale i na výstavbě moderních budov vysoké kulturní hodnoty jakou je Národní technická knihovna v Praze Dejvicích.

Účast na rekonstrukci Národního muzea byla od počátku výzvou pro celý kolektiv zkušených pracovníků, kteří se na ní podílí od zpracování výrobní dokumentace přes výrobu elektrických rozváděčů až po montáže a řízení i koordinaci prací v náročném prostředí jedné z nejvýznamnějších, přísně památkově chráněných budov v České republice.

ELEKTROINSTALACE V BUDOVĚ NÁRODNÍHO MUZEA

Skloubení historické, kulturní a architektonické hodnoty budovy Národního muzea s potřebami moderního technického řešení jeho funkce, vyžaduje aktivní spolupráci a operativní přístup všech účastníků výstavby. Společným cílem byla instalace nejmodernějších silnoproudých a slaboproudých systémů, využívajících nejnovější technologie známé ke dni dokončení rekonstrukce. Rychlý vývoj nejen informačních a komunikačních technologií, ale i systémů elektrického napájení, osvětlení a řízení, znamená průběžnou aktualizaci projektovaných řešení v průběhu jejich realizace. Současně je nutné respektovat omezení stanovená hygienickými a požárními předpisy. Samostatnou kapitolu je šetrná instalace stovek kilometrů kabelů a mnoha zařízení, skrytých v památkově chráněných konstrukcích.

Budova je vybavena osvětlením s nejmodernějšími systémy řízení a to jak z venku ke zvýraznění unikátní fasády, tak uvnitř k osvětlení interiéru a nasvícení expozic. Počítačem nastavitelná intenzita a barevnost jednotlivých svítidel umožní architektům a tvůrcům výstavních expozic vytvoření jedinečných efektů pro jednotlivé exponáty. 38 LED reflektorů, prosvětlujících padající vodní závoje třístupňové fontány před hlavním vchodem dokáže, podle přání obsluhy, vykouzlit nevšední obrazy včetně národní trikolóry při slavnostních příležitostech.

Požární bezpečnost budovy je podporována robustním systémem elektrické požární signalizace k včasné indikaci požáru a výkonným evakuačním rozhlasem k zajištění řízení bezpečné evakuace budovy v případě ohrožení návštěvníků a zaměstnanců.

Stejně, jako jiné významné budovy, je Národní muzeum vybaveno kombinací poplachových zabezpečovacích a tísňových systémů (PZTS). V budově je použit systém ASSET, který sdružuje technologie PZTS, EKV a parkovací systém do jednoho integrovaného systému a je dále rozšířen o systém předmětové ochrany k prevenci krádeží, vandalství a volného pohybu osob po budově bez příslušného oprávnění a identifikace. Celá bezpečnostní soustava je doplněna uzavřeným televizním okruhem (CCTV) s kvalitními kamerami s vysokým rozlišením a velkokapacitním datovým úložištěm. Kamery mají pokročilé analytické funkce a poskytují obsluze dokonalý přehled o dění v objektu i mimo něj, a to i za složitých světelných podmínek. Všechny bezpečnostní systémy jsou integrovány pod společnou grafickou nadstavbu. Integrace bezpečnostních systémů přináší uživateli komfort umožňující efektivní provoz a správu systémů z jednoho pracoviště, na kterém jsou všechna data a informace přístupná v jednotné srozumitelné podobě a předkládá obsluze přehlednou, jednoduchou a efektivní formu střežení objektu, podpořenou grafickým zobrazením sledovaných událostí.

Významnou součástí specializované elektroinstalace je řídicí systém audiovizuálních technologií, využívaných pro expozice, postavený na nejmodernějších prvcích renomovaného výrobce Crestron. Interaktivní přístup do audiovizuálního prostředí Národního muzea umožní každému návštěvníkovi objevovat vždy něco nového i při opakovaných návštěvách. Použitím tohoto vysoce sofistikovaného systému řízení audiovizuální techniky, se Národní muzeum zařadí mezi špičku v celosvětovém měřítku a ve střední a východní Evropě zaujme první místo.

K samozřejmému standardu budovy patří i building managemet systém, zajišťující komfort vnitřního prostředí s plnou vizualizací v grafické nadstavbě a možností vzdáleného přístupu pro monitoring a správu. Použitý systém Siemens Desigo CC je prvním svého druhu, umožňujícím klientům integrovat do jedné ovládací stanice přístup ke všem technickým systémům a funkcím v budově. Řada funkcí bude díky časovým a prediktivním programům zcela automatizována a zajistí obsluze efektivní řízení budovy.

Bookmark
Ohodnoďte článek:

Fotogalerie
Osvětlení sálů a napájecí body pro expoziceNová trafostaniceEnergocentrumHlavní rozvodna

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

ČVUT hostilo seminář Požárně bezpečnostní řešení stavby a návrhové normyČVUT hostilo seminář Požárně bezpečnostní řešení stavby a návrhové normy (300x)
Na dvě stovky posluchačů z řad odborníků na požární ochranu si našly 2. února 2012 cestu do Atelieru D na Stavební fakul...
Výpočet dynamických sil v základech masivního padostroje při drop-in testech velkých tělesVýpočet dynamických sil v základech masivního padostroje při drop-in testech velkých těles (91x)
V technické praxi, viz např. obr. 1 a 2, jsou často požadovány zkoušky součástí nebo strojních celků dynamickým rázem (&...
AČSZ – Křemík v oceli – důležitý prvek při žárovém zinkováníAČSZ – Křemík v oceli – důležitý prvek při žárovém zinkování (60x)
Žárové zinkovny v minulosti řešily a i dnes velice často řeší problém pozinkování materiálu z reaktivních ocelí, tzn. oc...

NEJlépe hodnocené související články

„Největší systémový nedostatek vidím v neošetřeném problému tzv. geotechnického rizika, které je součástí počátku stavebního záměru,“„Největší systémový nedostatek vidím v neošetřeném problému tzv. geotechnického rizika, které je součástí počátku stavebního záměru,“ (5 b.)
uvedl v rozhovoru pro časopis KONSTRUKCE Ing. Jindřich Řičica, předseda Asociace dodavatelů speciálního zakládání staveb...
Co jste hasiči, co jste dělali, že jste si takovou krásnou hasičárnu zasloužili?Co jste hasiči, co jste dělali, že jste si takovou krásnou hasičárnu zasloužili? (5 b.)
Autoři v článku popisují architektonické, konstrukční a materiálové řešení nové hasičárny v Krásné Studánce. Ta neslouží...
V mnoha směrech rekordní Bauma 2019V mnoha směrech rekordní Bauma 2019 (5 b.)
Po třech letech a tour v Indii a Číně se veletrh Bauma vrátil na výstaviště v bavorské metropoli – do Mnichova. Největší...

NEJdiskutovanější související články

Dřevostavby a cenové ukazatele nosných obvodových zdíDřevostavby a cenové ukazatele nosných obvodových zdí (9x)
Koncept „dřevostavba“ není zatím přesně definován. Tímto pojmem budeme rozumět stavební dílo, pro jehož nosnou konstrukc...
Analýza efektivity vytváření a využití antikorozních systémů na bázi materiálů obsahujících zinekAnalýza efektivity vytváření a využití antikorozních systémů na bázi materiálů obsahujících zinek (5x)
Zinkové povlaky tvoří nejefektivnější antikorozní ochranu ocelových výrobků. V práci je představena analýza nákladů...
AERO-THERM – kosmická technologie mezi izolacemiAERO-THERM – kosmická technologie mezi izolacemi (3x)
AERO-THERM znamená revoluci v izolaci a zateplování budov a objektů. AERO-THERM je nanotechnologie, která je schopna dík...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice