KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8433
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    2012    Dolní oblast Vítkovic se otevírá veřejnosti. Startují unikátní prohlídky zrekonstruované Vysoké pece

Dolní oblast Vítkovic se otevírá veřejnosti. Startují unikátní prohlídky zrekonstruované Vysoké pece

Publikováno: 20.3.2012, Aktualizováno: 23.4.2012 09:59
Rubrika: 2012

Dolní oblast Vítkovic se po velkolepé proměně, kterou prošla za poslední rok, otevírá veřejnosti. Areál s národní kulturní památkou a statutem Evropské kulturní dědictví letos nabízí mnohem více než kdykoli předtím. Skipový výtah, cestu do tajemných útrob vysoké pece, kde teplota v minulosti přesahovala 1500 stupňů Celsia, i překvapivou proměnu Plynojemu. „Znovu otevíráme světu úžasnou lokalitu, boříme ploty, otvíráme vrátnice a všechny k nám zveme,“ říká Jan Světlík, předseda představenstva a generální ředitel strojírenských Vítkovic, který stojí za celkovou proměnou tzv. Dolní oblasti v Ostravě - Vítkovicích.

V den jarní rovnodennosti se rozsvícením historické Vysoké pece číslo 1 z roku 1911 otevřela nová naučná a prohlídková trasa po industriálních památkách Dolní oblasti Vítkovic. Lidé mají poprvé, a to jako bonus k prohlídce areálu, možnost navštívit i čerstvě zrekonstruovanou Vysokou pec, jejíž nasvícení přesně před rokem zhaslo, aby architekti a stavebníci mohli do roka a do dne památku proměnit v prostor pro školní exkurze, vzdělávání, pamětníky, turisty i zájemce o architekturu.

„Tak jako jsme vloni pec přesně s první minutou jara zhasli, abychom upozornili na její startující revitalizaci, tak ji letos ve stejný čas zase rozsvěcíme. Široké veřejnosti tak chceme dát najevo, že proměna Jedničky je u konce a že jsou k nám všichni srdečně zváni,“ uvádí Petr Koudela, ředitel sdružení Dolní oblast Vítkovice. To vedle firem ze strojírenské skupiny Vítkovice Machinery Group zahrnuje také Vysokou školu báňskou – Technickou univerzitu Ostrava a jako partnery rovněž statutární města Ostrava a Opava, Moravskoslezský kraj, Národní památkový ústav (na základě memoranda o spolupráci při řešení obnovy areálu) a další nadace i privátní partnery.

Architektonických změn na historické Vysoké peci č. 1 se v Dolní oblasti Vítkovic ujali ARS Vítkovice v čele s Milanem Šramlem a Petrem Dočekalem a AP Ateliér architekta Josefa Pleskota. Výsledkem je unikátní vyhlídková naučná trasa, na kterou návštěvníci nastupují z prostoru, který je krytý na lanech zavěšenou střechou ve tvaru „roztažených křídel ptáka Fénixe“. Ten pec symbolicky zvedá znovu z popela a dává jí nový život. Dalším atraktivním prvkem je prosklený skipový výtah pro návštěvníky. Doplněna byla i plátěná střecha nad prostorem před odlévací plošinou a vstup do těla vysoké pece. Vysoká pec, kde se poslední tavba surového železa uskutečnila v roce 1998, tak dnes představuje patrně nejvýraznější oživenou technickou památku České republiky.

Prohlídková trasa v Dolní oblasti Vítkovic krok po kroku představí návštěvníkům ucelený technologický tok od těžby uhlí až po finální výrobu surového železa. Prohlídky budou začínat u ředitelské vilky v areálu dolu Hlubina, odkud se průvodci s návštěvníky vydají kolem Nové kotelny ke Starým koupelnám. Ty patří mezi architektonické skvosty hlubinského areálu. Jejich první budova byla postavena v roce 1899.

Prohlídková trasa se pak stáčí kolem původní budovy první těžní jámy z roku 1952, dnešní kompresorovny. Kolem Strojovny těžních strojů se pak návštěvník přesuneme k budově tzv. uhelného prádla, kde v minulosti probíhalo finální čištění uhlí od hlíny a nečistot. Poté navštíví objekt Rozvodny a kolem koksových baterií přejde až k Vysoké peci č. 1. Pak se už návštěvníci vydají za tajemstvím výroby surového železa. Hrdý monument nabízí mimo jiné také krásný výhled na Ostravu, Beskydy a na samotnou Dolní oblast. Návštěvníci tak na vlastní oči uvidí rovněž právě finišující rekonstrukci Plynojemu a VI. energetické ústředny a stanou se svědky projektu, který se podaří jednou za stovky let.


Vysoká pec č. 1 v číslech:
Vysoká pec č. 1 je z roku 1911, v roce 1998 prošla rekonstrukcí, je tak zároveň nejstarší i nejnovější vysokou pecí v celé Dolní oblasti.

Za 162 let nepřetržitého provozu bylo v dolnovítkovické oblasti vyrobeno přes 90 milionů tun surového železa a 42 milionů tun koksu. Pro zajištění výroby surového železa bylo spotřebováno téměř 200 miliónů tun surovin.

Největší výroba na 1. vysoké peci byla v roce 1977, kdy se zde vyrobilo 1,7 milionů tun surového železa.

Největšího počtu zaměstnanců dosáhl vysokopecní závod v roce 1965 - pracovalo zde 2 991 zaměstnanců.

Zajímavost:
Zhruba do poloviny osmdesátých let bylo při práci na vysokých pecích povoleno pití piva. „Vzpomínám si, že ve staré kantýně se čepovala osmička piva za osmdesát halířů. Zdarma jsme pak dostávali takzvané ochranné nápoje, což byla černá káva, čaj a minerální vody. Těch mohli vysokopecaři vypít, kolik tělo sneslo. A že jich vypili hodně – v létě bylo na odlévárně 50 až 60 stupňů, takže zvládli i deset za směnu,“ vzpomíná Ladislav Kročil, který na vysokých pecích pracoval téměř dvě desítky let a od úterka 20. 3. zde bude provádět žáky, studenty a návštěvníky.
 

Bookmark
Ohodnoďte článek:

Fotogalerie
Dolní oblast Vítkovic se otevírá veřejnosti. Startují unikátní prohlídky zrekonstruované Vysoké pece.Dolní oblast Vítkovic se otevírá veřejnosti. Startují unikátní prohlídky zrekonstruované Vysoké pece.Dolní oblast Vítkovic se otevírá veřejnosti. Startují unikátní prohlídky zrekonstruované Vysoké pece.Dolní oblast Vítkovic se otevírá veřejnosti. Startují unikátní prohlídky zrekonstruované Vysoké pece.Dolní oblast Vítkovic se otevírá veřejnosti. Startují unikátní prohlídky zrekonstruované Vysoké pece.Dolní oblast Vítkovic se otevírá veřejnosti. Startují unikátní prohlídky zrekonstruované Vysoké pece.Dolní oblast Vítkovic se otevírá veřejnosti. Startují unikátní prohlídky zrekonstruované Vysoké pece.Dolní oblast Vítkovic se otevírá veřejnosti. Startují unikátní prohlídky zrekonstruované Vysoké pece.Dolní oblast Vítkovic se otevírá veřejnosti. Startují unikátní prohlídky zrekonstruované Vysoké pece.Dolní oblast Vítkovic se otevírá veřejnosti. Startují unikátní prohlídky zrekonstruované Vysoké pece.

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

14. konference Ocelové konstrukce 2012 Karlova Studánka14. konference Ocelové konstrukce 2012 Karlova Studánka (30x)
Pouhé tři měsíce na přípravu měli v letošním roce, kvůli změně majitele společnosti SEKURKON, s.r.o., noví organizátoři ...
Pět ostravských společností ArcelorMittal získalo ocenění Bezpečný podnik (26x)
Společnost ArcelorMittal Ostrava získala již popáté ocenění Bezpečný podnik. Kromě ArcelorMittal Ostrava se ze stejného ...
V České republice otevřeli moderní vývojové a konstrukční centrum V České republice otevřeli moderní vývojové a konstrukční centrum (21x)
Pro 200 techniků je připraveno místo v novém vývojovém a konstrukčním centru, které otevřeli ve společnosti Huisman Kons...

NEJlépe hodnocené související články

AČSZ – Ústav strojírenské technologie na Fakultě strojní ČVUT v Praze se stal novým přidruženým členem asociaceAČSZ – Ústav strojírenské technologie na Fakultě strojní ČVUT v Praze se stal novým přidruženým členem asociace (5 b.)
Udržitelný rozvoj strojírenských technologií na Fakultě strojní ČVUT v Praze....
VIDEO: Pasivní dům lze postavit už za čtyři dny, ukázal stavební veletrh (5 b.)
Zhruba šedesát tisíc návštěvníků zavítalo na konci dubna do Brna na tradiční stavební veletrhy. Kromě nových stavebních ...
AZ Tower – Brněnská dominanta zdárně rosteAZ Tower – Brněnská dominanta zdárně roste (5 b.)
Území kolem ulic Heršpická a Pražákova, jižně od brněnského historického centra, zatím stále dominuje prosklená budova M...

NEJdiskutovanější související články

Výrobce modulových staveb Touax uspořádal svůj první golfový turnajVýrobce modulových staveb Touax uspořádal svůj první golfový turnaj (1x)
Výrobce modulových staveb Touax uspořádal v úterý 22. května první golfový turnaj pro své obchodní partnery. Na hřišti G...
LOPin.cz – nová příležitost pro prezentaci firem na oborové sociální sítiLOPin.cz – nová příležitost pro prezentaci firem na oborové sociální síti (1x)
Portál LOPin.cz je určen především stavebním a dodavatelským firmám, jako jsou sklenáři, fasádníci, výrobci profilů a rá...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice