KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8433
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Zajímavosti    Dokončení stavby po sedmnácti letech

Dokončení stavby po sedmnácti letech

Publikováno: 31.8.2005, Aktualizováno: 23.12.2008 15:59
Rubrika: Zajímavosti

Stavbou, popisovanou v tomto článku, je rozestavěný objekt, budovaný ve druhé polovině 80. let minulého století maďarským systémem spouštěných stropů Lift-form. Byla realizována pouze hrubá stavba, tvořená železobetonovou základovou deskou s patkami, ocelobetonovými nosnými sloupy, kazetovými stropními deskami z monolitického železobetonu a ztužujícími ŽB jádry.

Nad úrovní nejvyšší stropní desky byly vyzděny konstrukce, vymezující strojovny vzduchotechniky (VZT) a výtahů a osazeny ocelové svařované rámy, jež měly sloužit jako nosná konstrukce pro falešnou kapotáž VZT jednotek a potrubí na střeše. Podrobnější popis je v kapitole Stavební řešení.

Základní ukazatele pro objekty A1–A4:

  • Zastavěná plocha 2.173 m2
  • Kancelářská plocha 3.950 m2
  • Veřejně přístupné plochy, přepážkové haly 2.254 m2
  • Celkový počet zaměstnanců včetně rezervy 350

Nadzemní podlaží jsou využita pro administrativu a některé doplňkové služby. Na střeše je umístěna část technologických zařízení. V podzemním podlaží jsou situovány
technické provozy, zajišťující chod objektu a skladové zázemí.

CHARAKTERISTIKA
Charakter objektu je určen třemi základními vymezujícími faktory. V první řadě se jedná o administrativní budovu, která má být vizitkou a důkazem silného postavení investora. Současně má vytvořit příjemné a motivující pobytové a pracovní prostředí jak pro občany, tak i pro zaměstnance. Jedná o administrativně-správní objekt, v jehož prostorách budou umístěny některé odbory Magistrátu města Ostravy (část odboru dopravy, odbor vnitřních věcí, živnostenský úřad a budou zde rovněž prostory Městské policie).

URBANISTICKÉ ŘEŠENÍ
Urbanistické řešení je v souladu se závaznou vyhláškou. Svou atraktivní polohou a vazbou na okolní architekturu je lokalita určena pro zástavbu na vysoké architektonicko-urbanistické úrovni s požadavkem dobrého provozně-funkčního řešení. Středisko správních činností Magistrátu města Ostravy bude součástí administrativně-správního a kulturního centra, které postupně vzniká kolem ulice 28. října. V současné době se v jeho bezprostřední blízkosti nacházejí budovy Finančního ředitelství Ostrava, Okresní správy sociálního zabezpečení, hejtmanství Moravskoslezského kraje, objekt kulturního domu a polyfunkční dům. V těsném sousedství se připravuje výstavba Moravskoslezské vědecké knihovny. Rozestavěný objekt, tvořený třemi dilatačními celky, budovaný před rokem 1989 původně pro potřeby Krajského výboru KSČ, byl vybrán mimo jiné také z důvodu jeho snadné dostupnosti prostředky Městské hromadné dopravy ze všech obvodů města Ostravy.

ARCHITEKTONICKÉ ŘEŠENÍ
Atraktivní poloha objektů a vazby na okolní zástavbu si vyžádají architektonické řešení vysoké úrovně za předpokladu použití kvalitních materiálů při ztvárnění fasád a dodržení dobrého provozně-dispozičního řešení. Součástí dostavby bude rovněž parter v bezprostředním okolí, zejména zpevněných ploch včetně osazení uličního mobiliáře, prvků drobné architektury a uměleckých děl. Při řešení architektonického výrazu fasádního pláště jsou zohledněna dvě zásadní hlediska. Prvním je stávající skeletová konstrukce, která svými parametry vytváří zásadní limity z hlediska celkové koncepce opláštění. Druhým hlediskem je ekonomika pořízení a provozu daného objektu.
Na základě těchto kritérií byla volena koncepce pásových oken ve strukturálním zasklení. Parapet je tvořen sendvičovým tepelně-izolačním panelem. Z hlediska exponovaných pohledů je opláštění modifikovano do dvou variant. Od ulice 28. října (ze severní strany) a od budoucí knihovny (ze severovýchodní strany) je architektonický výraz vytvořen kombinací skleněných polotransparentních tabulí. Pásová okna ve strukturálním zasklení mají v daných segmentech proměnnou výšku parapetu a před parapetním polem je ukotveno polotransparentní smaltované sklo ve dvou odstínech. Sklo je kotveno tak, aby zakrývalo přítlačné lišty fasádního systému. Tímto řešením docílíme výrazu celoskleněné fasády s žádanými reflexemi a odrazy s popřením konstrukčních rámů. Z méně exponované strany, to je z vnitrobloku (jih, jihozápad), je navržena sloupkopříčková fasáda, u níž jsou plné části tvořeny zateplenými sendvičovými panely s hliníkovým povrchem. Před okenními pásy stejné výšky jsou instalovány centrálně ovládané horizontální žaluzie.

Celý objekt je výškově osazen o 1,4 m výše než ulice 28. října, což vedlo k vytvoření předprostoru se schodišti a rampami. Opláštění v rozsahu 1. a 2. NP je navrženo jako celoprosklená fasáda s převýšeným parterem. Hlavní vstupy, osazené otočnými turniketovými dveřmi, jsou akcentovány prolomením vnějšího líce pláště a zasunutím do vnitřní dispozice. Vertikální komunikace jsou předurčeny stávajícím skeletem a expandují z linie fasády v podobě schodišťových prostor, opláštěných tahokovem, a kubusu nově budovaného panoramatického výtahu. Ze základního půdorysu vystupují hmoty věží modulárních regálů, zajišťujících potřeby spisové služby. Sedmé nadzemní podlaží na severní a východní straně ustupuje z fasádní linie a výrazově zlehčuje hmotu objektu. Opláštění je v tomto patře tvořeno z laminátových lisovaných fasádních desek v dezénu dřeva. Objekt je v nejvyšším místě opět scelen vyneseným límcem s povrchem ze smaltovaného skla.

BAREVNÉ ŘEŠENÍ
Využívá kombinace šedých odstínů skleněných výplní obvodového pláště a šedostříbrné barvy hliníkových sendvičových panelů a obkladů z děrovaných plechů. Toto základní barevné schéma je uplatněno také uvnitř objektu, přičemž důležité body a komunikační jádra jsou akcentovány červenou barvou pro snadnější orientaci návštěvníků. Celkový dojem dotvářejí místy použité dřevěné obklady a materiálové řešení atypických i typových nábytkových sestav, navržených v kombinaci kovu, skla, transparentních plastů a melaminových desek. Výsledkem tohoto technického, a mnohde až strohého řešení, nemá být ohromení návštěvníka, ale maximální usnadnění jeho orientace v provozně poměrně složitém objektu a navození vstřícné a příjemné atmosféry.

STAVEBNÍ ŘEŠENÍ
Pro Středisko správních činností bude využit rozestavěný objekt na ul. 28. října, realizovaný ve druhé polovině 80. let minulého století. Podle původní projektové dokumentace byla realizována pouze hrubá stavba, kterou tvoří tyto konstrukce:

  • železobetonová základová deska tloušťky 600 mm s patkami výšky 800 mm včetně podkladních a krycích vrstev betonu a vodorovného hydroizolačního souvrství,
  • skelet, realizovaný maďarským systémem spouštěného bednění Lift-form, má sedm kazetových stropních desek z monolitického ŽB tloušťky 480 mm (velikost kazet je 1.200 × 1.200 mm), které jsou podepřeny nosnými sloupy kruhového průřezu o průměru 530, resp. 720 mm. Konstrukční výška podlaží je v 1. PP 4 550 mm, v 1. NP je 4.520 mm, ve 2. až 6. NP 3.600 mm,
  • ztužující schodišťová jádra z monolitického betonu v dilatačních celcích A1 a A3 a ztužující jádro v dilatačním celku A2. Jádra s tloušťkami stěn 450 mm byla provedena do posuvného systémového bednění. Stropní desky v A2 jsou tloušťky 200 mm. Schodišťová jádra mají dokončený strop tloušťky 200 mm se zkosením pod úhlem zhruba 45 ° v čele,
  • monolitická schodiště jsou tvořena schodišťovými rameny a podestami tloušťky 200 mm,
  • nad úrovní nejvyšší stropní roviny je provedena hrubá stavba konstrukcí strojoven výtahů a VZT. Kromě těchto konstrukcí jsou zde osazeny ocelové svařované rámy z válcovaných profilů I 180, ke kterým měly být kotveny prvky kapotáže jednotek a rozvodů VZT,
  • přesahující konzola stropů nad 4. až 6. NP je zavěšena pomocí ocelového táhla kruhového průřezu, kotveného k ocelovému svařovanému nosníku profilu I, vysokému 900 mm, uloženému nad poslední stropní rovinou na dva ocelobetonové sloupy.

V souvislosti s dostavbou objektu bude nutné některé konstrukce odstranit. Rozsah bouracích prací je podrobně uveden ve výkresové části. Jedná se jednak o bourací práce, spojené s odstraněním konstrukcí na stávající střeše objektu, a bourací práce, vyvolané požadavky nového dispozičního řešení.

NOSNÉ KONSTRUKCE
Nosné konstrukce dilatačních celků A1–A3 jsou popsány dříve. Svislé nosné konstrukce podzemního energocentra tvoří železobetonové monolitické obvodové stěny tloušťky 300 mm. Vodorovnou nosnou konstrukci střechy tvoří železobetonová deska tloušťky 400 mm, která umožňuje pojezd těžké požární techniky. Dvě železobetonové monolitické věže, ukrývající automatizované spisovny, mají obvodové stěny tloušťky 300 mm. Vodorovnou nosnou konstrukci střechy tvoří železobetonová deska tloušťky 150 mm. Věže jsou příčně ztuženy v každém podlaží monolitickou železobetonovou lávkou šířky 1.200 mm.

KONSTRUKCE STŘECHY
Nová konstrukce střechy 7. NP je navržena z ocelových plnostěnných profilů I, U. Ocelové sloupy 2 × U 240 podpírají příčné průvlaky z 2 × I 400, respektive 2 × I 360. Střešní plášť z trapézového plechu 40/160/0,63 s betonovou deskou tloušťky 100 mm nad vlnu je vynášen vaznicemi z I 180 – I 240. Podélné ztužení zajišťují ocelové profily I 360 a příhradové vazníky 120/1.800.

OBVODOVÝ PLÁŠŤ
Severní a severovýchodní fasáda 3. až 6. NP Je navržena z Al fasádního systému v provedení ve vodorovném směru s viditelnou přítlačnou lištou pohledové šířky 50 mm a ve svislém směru bez přítlačné lišty s „tmelenou spárou“. V místech parapetních polí (výška 1.350, resp. 1.750 mm) je do Al fasády osazen systémově zateplený neprůhledný panel (provedení oboustranně plech), před tímto panelem je osazené na atypické uchycovací Al konstrukci předsazené jednoduché kalené smaltované sklo tloušťky 6 až 8 mm, které překrývá horní a spodní hranou vodorovnou přítlačnou lištu Al fasády. Severní a severovýchodní fasáda 1. a 2. NP Je navržena z Al fasádního systému ve sloupkopříčkovém provedení v obou směrech s plochou přítlačnou lištou. V místech hlavních vstupů jsou navrženy turniketové vchodové dveře. Tloušťky skel jsou určeny podle rozměrů jednotlivých tabulí a statických požadavků na výplň. Koeficient prostupu tepla Al profily fasády U = menší než 1,6 W/(m2.K), pro PU panely platí U = max. 0,25 W/(m2.K), zvuk. útlum do 40 dB. Veškeré provedení Al fasády, kotvení napojení na okolní konstrukce a obvodový plášť budovy je podle systémových konstrukčních detailů k uvedeným konstrukcím.

Celý nezkrácený článek si můžete přečíst v příloze čísla 4/2005.

Bookmark
Ohodnoďte článek:

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

ČVUT hostilo seminář Požárně bezpečnostní řešení stavby a návrhové normyČVUT hostilo seminář Požárně bezpečnostní řešení stavby a návrhové normy (369x)
Na dvě stovky posluchačů z řad odborníků na požární ochranu si našly 2. února 2012 cestu do Atelieru D na Stavební fakul...
AČSZ – Křemík v oceli – důležitý prvek při žárovém zinkováníAČSZ – Křemík v oceli – důležitý prvek při žárovém zinkování (59x)
Žárové zinkovny v minulosti řešily a i dnes velice často řeší problém pozinkování materiálu z reaktivních ocelí, tzn. oc...
Dřevostavby a cenové ukazatele nosných obvodových zdíDřevostavby a cenové ukazatele nosných obvodových zdí (56x)
Koncept „dřevostavba“ není zatím přesně definován. Tímto pojmem budeme rozumět stavební dílo, pro jehož nosnou konstrukc...

NEJlépe hodnocené související články

„Největší systémový nedostatek vidím v neošetřeném problému tzv. geotechnického rizika, které je součástí počátku stavebního záměru,“„Největší systémový nedostatek vidím v neošetřeném problému tzv. geotechnického rizika, které je součástí počátku stavebního záměru,“ (5 b.)
uvedl v rozhovoru pro časopis KONSTRUKCE Ing. Jindřich Řičica, předseda Asociace dodavatelů speciálního zakládání staveb...
Co jste hasiči, co jste dělali, že jste si takovou krásnou hasičárnu zasloužili?Co jste hasiči, co jste dělali, že jste si takovou krásnou hasičárnu zasloužili? (5 b.)
Autoři v článku popisují architektonické, konstrukční a materiálové řešení nové hasičárny v Krásné Studánce. Ta neslouží...
V mnoha směrech rekordní Bauma 2019V mnoha směrech rekordní Bauma 2019 (5 b.)
Po třech letech a tour v Indii a Číně se veletrh Bauma vrátil na výstaviště v bavorské metropoli – do Mnichova. Největší...

NEJdiskutovanější související články

Dřevostavby a cenové ukazatele nosných obvodových zdíDřevostavby a cenové ukazatele nosných obvodových zdí (9x)
Koncept „dřevostavba“ není zatím přesně definován. Tímto pojmem budeme rozumět stavební dílo, pro jehož nosnou konstrukc...
Analýza efektivity vytváření a využití antikorozních systémů na bázi materiálů obsahujících zinekAnalýza efektivity vytváření a využití antikorozních systémů na bázi materiálů obsahujících zinek (5x)
Zinkové povlaky tvoří nejefektivnější antikorozní ochranu ocelových výrobků. V práci je představena analýza nákladů...
AERO-THERM – kosmická technologie mezi izolacemiAERO-THERM – kosmická technologie mezi izolacemi (3x)
AERO-THERM znamená revoluci v izolaci a zateplování budov a objektů. AERO-THERM je nanotechnologie, která je schopna dík...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice