KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8433
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Projektování    Den ocelových konstrukcí popáté

Den ocelových konstrukcí popáté

Publikováno: 31.3.2008, Aktualizováno: 11.1.2009 20:25
Rubrika: Projektování

Den ocelových konstrukcí, odborný seminář po roce přivítá odborníky na ocelové konstrukce z řad architektů, inženýrů a výrobců ocelových konstrukcí. Podaří se navázat dialog mezi jednotlivými účastníky stavebního procesu?

Opět se tak v rámci brněnských Stavebních veletrhů sejdou architekti a inženýři, aby se zúčastnili Dne ocelových konstrukcí. Společným jmenovatelem předchozích ročníků bylo uplatnění oceli jako konstrukčního materiálu, který se může výrazně podílet na architektonickém výrazu architekty navrhovaných staveb. To, že při hledání formy současné architektury je nepřehlédnutelný význam spolupráce architekta a inženýra statika, se mohli přesvědčit posluchači v loňském roce. V aktuálně připravovaném ročníku by organizátoři rádi nejen navázali na semináře předešlé, ale v mnohém se více přiblížili otázkám realizací ocelových konstrukcí.
„Je-li snahou podobných odborných setkání účastníků stavebního procesu představovat moderní trendy v navrhování budov, pak v případě semináře Dne ocelových konstrukcí v Brně je snahou popularizace zejména progresivních řešení a možností práce s ocelí.“ uvedl jeden z organizátorů architekt Petr Vaněk. „Akce obdobného charakteru také nabízejí příležitost pro výměnu názorů a hledání řešení na první pohled zdánlivě nerealizovatelných nápadů. Mezinárodní účast, která je letos širší než v minulých ročnících pak dává diskuzi architektů, projektantů, výrobců i realizátorů konstrukcí z oceli další rozměr v podobě navázání nových kontaktů, které mohou zcela jistě z osobního setkání přerůst ve spolupráci mezinárodního charakteru.“ Upřesňuje architekt Vaněk.
Na programu právě chystaného ročníku je tentokrát několik zahraničních hostů z renomovaných inženýrských kanceláří, které mají na svém kontě celo řadu nekonvenčních řešení, které bylo nutné použít při realizaci invenčních nápadů světových architektů. Jména zastoupených inženýrských kanceláří jakými jsou Arup, Werner Sobek Engineering and design, Schlaich Bergermann und Partner či designtoproduction jsou zárukou bohatého a velmi zajímavého programu.

JAK SE DAŘÍ INŽENÝRŮM NEJEN V EVROPSKÉ UNII?
Možná i tak by se mohl jmenovat blok přednášek zahraničních hostů. Nicméně je potřeba zmínit, že například inženýrská firma Arup zaměstnávající bezmála 9 000 pracovníků provozuje 86 kanceláří v 37 státech světa. Firma profesora Wernera Sobeka, světově uznávaného inženýra, působí rovněž v několika destinacích po celém světě. Další zahraniční hosté z desigtoproduction jsou ze Švýcarska a Schlaich Bergermann und Partner zase působí v Německu i v Americe. Že ani čeští inženýři a architekti se v zahraničí neztratí. O tom se budu moci účastníci přesvědčit v dalším bloku přednášek. A již tradičně nebude chybět ani blok prezentací studentských projektů v podání studentů Fakult architektury v Praze i Brně. Zatím stále ještě akademickou záležitost přijede z holandské Technické univerzity v Delftu osobně představit její autor Martijn Veltkamp. Jeho projekt Deltaribs umožňuje za využití stávajících výrobních technologií navrhovat kovové konstrukce vhodné pro zakřivené plochy.
Téma oceli, ať už ve spojení s architekturou, výrobou či realizací není určitě vyčerpatelným tématem pro jeden den vymezený pro Den ocelových konstrukcí v Brně. Přesto však nabízí koncentrovaný a nabitý program, který jistě rozšíří obzory a bude přínosem pro všechny účastníky. Zvláště když si uvědomíme, že dnešní architektura neexistuje sama o sobě, je komplexním dílem architektů, inženýrů i dalších účastníků výstavby. I proto je dialog jednotlivých účastníků důležitý, proto je potřeba navzájem si naslouchat a diskutovat o možných technických a konstrukčních řešeních. A právě takovou platformu chtějí organizátoři Dne ocelových konstrukcí účastníkům odborného semináře nabídnout.

Bookmark
Ohodnoďte článek:

Autor


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Vystužovanie stĺpov a stien monolitických železobetónových nosných konštrukcií staviebVystužovanie stĺpov a stien monolitických železobetónových nosných konštrukcií stavieb (284x)
Monolitické železobetónové nosné konštrukcie stavieb majú veľa výhod. Vyžaduje sa však pri ich navrhovaní dodržiavať nie...
Systém včasného varování proti přetížení střešní konstrukce hal klimatickým zatíženímSystém včasného varování proti přetížení střešní konstrukce hal klimatickým zatížením (77x)
Ne každou zimu napadne během krátké doby velké množství sněhu, jako tomu bylo v zimě 2005/2006, anebo jako tomu bylo v n...
Nová digitální mapa zatížení sněhem na zemiNová digitální mapa zatížení sněhem na zemi (73x)
Digitální mapa zatížení sněhem na zemi je výstupem řešení projektu GA Č R 103/08/0589 Pravděpodobnostní aplikace ge...

NEJlépe hodnocené související články

„Pilotní projekt nasazení BIM naplno poukázal nutnost komplexní změny přístupu všech na staveništi. BIM prostě není jen 3D model…,“„Pilotní projekt nasazení BIM naplno poukázal nutnost komplexní změny přístupu všech na staveništi. BIM prostě není jen 3D model…,“ (5 b.)
uvedl v rozhovoru pro časopis KONSTRUKCE vedoucí oddělení rozvoje Statutárního města Třinec Ing. Daniel Martynek....
Od určité výšky haly byla z důvodu urychlení výstavby uplatněna ocelová konstrukceOd určité výšky haly byla z důvodu urychlení výstavby uplatněna ocelová konstrukce (5 b.)
Společnost Fatra v červnu dokončila výstavbu Nové válcovny za 1,4 miliardy korun, silně pokročila v oblasti montáže výro...
Rozšírenie výrobného areálu ZKW SLOVAKIA KRUŠOVCERozšírenie výrobného areálu ZKW SLOVAKIA KRUŠOVCE (5 b.)
STAT‑KON úspešne dokončil projekt rozšírenia výstavby – expanzia závodu ZKW Krušovce s náročným technologickovýrobným pr...

NEJdiskutovanější související články

Trimaran – komerční a kongresové centrum v Praze na PankráciTrimaran – komerční a kongresové centrum v Praze na Pankráci (1x)
Předmětem článku je projekt, výroba, montáž a předpínání ocelové superkonstrukce nového objektu Trimaran v Praze na Pank...
Normalizace v oboru ocelových konstrukcí (1x)
Tento příspěvek navazuje na informaci o současném stavu a výhledech technické normalizace z minulé konference [1]....
Výpočetní modely styčníků ocelových konstrukcíVýpočetní modely styčníků ocelových konstrukcí (1x)
Při návrhu ocelové konstrukce využije statik nejčastěji prutové prvky, ale na konstrukci je řada míst, kde prutová teori...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice