KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8433
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Projektování    Další rozšíření hodnoty BIMu

Další rozšíření hodnoty BIMu

Publikováno: 22.8.2011, Aktualizováno: 23.8.2011 13:42
Rubrika: Projektování

Společnost Autodesk představila portfolio řady 2012 svého software pro architekturu a stavebnictví. Aktualizované portfolio podporuje procesy informačního modelu budovy (BIM) komplexními software řešeními, která pomohou architektům, inženýrům, plánovačům, stavebním dodavatelům, manažerům a majitelům budov z odvětví stavebnictví a infrastruktury
zvládat aktuální výzvy v oblasti stavebnictví.

CO VLASTNĚ PŘEDSTAVUJE BIM?
Jednou ze základních současných výzev ve stavebnictví je otázka, jak stavět budovy a domy méně náročné na přírodní a energetické zdroje, jak zohlednit stále vyšší nároky zákazníků a jak stavět efektivněji. Je potřeba vycházet z toho, že zatímco ve fázi návrhu budovy je možnost ovlivňovat její konečnou podobu a funkci maximální, ve fázi výstavby je tato možnost téměř nulová. Druhou zákonitostí je to, že náklady na jakoukoliv změnu s postupem projektu neúprosně rostou.

Mezi základními požadavky na moderní CAD technologie je proto schopnost umožnit hned od začátku koordinaci jednotlivých profesí a zajištění prostředí pro snadnou komunikaci s partnery či zákazníky. Tyto požadavky dnes splňují CAD nástroje založené na principu BIM (Building Information Modeling). Jedná se o standardně rozšířenou metodu poskytující konzistentní, spočitatelné a koordinované informace o budově.

Tyto informace jsou digitální a vzájemně propojené, což mj. dovoluje při změně části projektu provést automaticky změny i v dalších souvisejících dokumentech, plánech a výkazech, přičemž se eliminují chyby v koordinaci. Vytváří se jeden digitální model budovy, na který se mohou podívat a který mohou upravovat všichni lidé spolupracující na projektu (tj. všechny profese). Po ukončení výstavby mohou všechna data přejít k majiteli nebo provozovateli budovy, který je využije za účelem facility managementu. Přínosy BIM proto spočívají nejen ve výrazné úspoře času a odstranění chyb, ale také v možnosti lepší komunikace během projektu.

Jedním z průkopníků metody BIM v České republice je Autodesk. K jeho klíčovému software založenému na této metodě patří aplikace pro návrh budovy Autodesk Revit Architecture, která byla účelově vytvořena pro tvorbu informačního modelu budovy (BIM). Ta pomáhá architektům a projektantům zachytit a analyzovat jejich koncepty v rané fázi projektu a poté návrh lépe spravovat během přípravy dokumentace a výstavby. Větší míra integrace a kooperace během celého procesu návrhu budovy umožňuje sdílet důležitá BIM data s partnery a využívat pracovní postupy BIM, díky nimž je možné efektivněji provádět analýzu udržitelného návrhu, detekci kolizí, plánování výstavby a výroby materiálu.

SADY APLIKACÍ PRO NAVRHOVÁNÍ A TVORBU OBSAHU
Novinkou v oblasti stavebních řešení Autodesk pro letošní rok jsou sady aplikací pro navrhování a tvorbu obsahu, které nabízejí uživatelům snazší přístup k odvětvově specifickým návrhovým nástrojům v promyšlených kombinacích, vycházejí finančně výhodněji a dají se nainstalovat, přizpůsobit a spravovat snáze než jednotlivé produkty. Sady aplikací umožňují flexibilněji inovovat a reagovat na měnící se obchodní požadavky. Kromě toho dovolují zákazníkům vyzkoušet jiné produkty a technologie. Díky jednotnému uživatelskému rozhraní umožňují snadné zvládnutí práce s různými nástroji společnosti Autodesk.

Sady aplikací Autodesk Building Design Suite 2012 a Autodesk Infrastructure Design Suite 2012 nabízejí komplexní soubor nástrojů, které pomáhají architektům, konstruktérům a plánovačům s řešením potřeb z hlediska pracovního postupu, od návrhu, vizualizace a simulace projektů až po tvorbu dokumentace a vlastní výstavbu. Sada Autodesk Building Design Suite obsahuje produkty Revit 2012, které nabízejí nové nástroje pro spolupráci a stavební modelování a díky podpoře mračen bodů umožňují přímo začlenit laserové skenování do procesu informačního modelu budovy (BIM). Sada Autodesk Infrastructure Design Suite obsahuje aplikaci AutoCAD Civil 3D 2012, která pomáhá urychlit navrhování dopravní infrastruktury novými nástroji pro modelování silnic a přidává integrované funkce pro analýzu kanalizačních sítí plně využívající model aplikace Civil 3D.

NOVINKY V PRODUKTECH VERZE 2012
Novinky v jednotlivých produktech verze 2012 pro navrhování budov a stavebnictví zahrnují:

Autodesk Revit Architecture 2012 umožňuje uživatelům vytvářet knihovny vzhledů materiálu pro standardizaci materiálů napříč projekty a pro lepší spolupráci v projektovém týmu. Vylepšené vizualizace umožňují uživatelům zobrazit hrany v realističtějších pohledech a stínování v konzistentním barevném režimu.

Autodesk Revit Structure 2012 nabízí vylepšení analytického modelu, která pomohou uživatelům vytvářet a spravovat konstrukční analytický model s lepší kontrolou a konzistencí s konstrukčním fyzickým modelem. Vylepšení výztuží pomohou uživatelům snáze definovat a vizualizovat betonové výztuže.

Autodesk Revit MEP 2012 nyní umožňuje uživatelům vytvářet vlastní systémy, přiřazovat systémy k potrubím, aniž by musely být připojeny k vybavení, přiřazovat barvy a typy čar podle systémů bez použití filtrů. Též umožňuje zobrazovat celkové elektrické zatížení, proudění vzduchu nebo průtok potrubím v jakémkoli bodě systému. Nové zástupné symboly dávají uživatelům možnost vytvářet jednočárové kanály a potrubí na koncepční úrovni a později je převést na 3D geometrii.

Autodesk Navisworks 2012 urychluje revize BIM projektů prostřednictvím vylepšené integrace, analýz a funkcí pro komunikaci. Lepší interoperabilita souborů přispívá k vyšší produktivitě podporou výměny souborů mezi nejnovějšími produkty Autodesk Revit a aplikacemi třetích stran. Nové uživatelské rozhraní a programovací rozhraní (API) nástroje Timeliner poskytuje lepší kontrolu a větší flexibilitu při práci se 4D simulacemi. Nová podpora vícelistových souborů 2D DWF umožňuje uživatelům otevírat, revidovat a zkoumat 2D datové sady vedle 3D modelů.

Řada AutoCAD 2012 přináší robustnější spektrum 3D modelovacích nástrojů s lepší funkčností pro povrchy a koncepční navrhování, dále rozšířenou podporu mračen bodů a přímý přístup do aplikace AutoCAD WS. Ta uživatelům umožňuje zobrazovat, upravovat a sdílet DWG výkresy prostřednictvím webového prohlížeče nebo mobilního zařízení. Další vylepšení zahrnují rychlejší spouštění aplikací, rychlejší příkazy a celkově zdokonalené fungování, špičkovou grafiku a vizuální zkušenost.

Softwarové produkty řady Autodesk 2012 pro projekty dopravních a vodních staveb, územního rozvoje a energetické infrastruktury pomáhají profesionálům v oblasti liniových a plošných staveb odevzdávat díky procesům BIM inovativnější projektová řešení. Nové nebo aktualizované produkty zahrnují:

AutoCAD Civil 3D 2012 pomáhá urychlit a zjednodušit komplexní pracovní postupy modelování 3D infrastruktury v projektech stavební a jiné infrastruktury. Inovované editační nástroje zjednodušují úpravy koridorů díky možnosti souběžné interakce v zobrazení půdorysu, profilu a řezu. Nová aplikace Autodesk Storm and Sanitary Analysis 2012 poskytuje lepší integraci s modelem aplikace Civil 3D, a umožňuje tak provádět přesné vodní analýzy v dřívějších fázích návrhového procesu.

AutoCAD Map 3D 2012 nyní nabízí komplexní, přizpůsobitelné odvětvové modely pro plynařský, vodovodní, kanalizační a elektro průmysl. Vytváří strukturu pro složitá data a pomáhá uživatelům vynucovat standardy kvality a zvyšovat hodnotu informací pro plánování a správu infrastruktury. Uživatelé mohou zvýšit kvalitu map, plánů a návrhů díky přímému přístupu k osobním a souborovým geodatabázím Esri ArcGIS (kromě geodatabází ArcSDE).

Nový Autodesk Infrastructure Map Server 2012 přináší všechny vlastnosti a funkčnost produktů Autodesk MapGuide Enterprise a Autodesk Topobase Web a navíc přidává nové rozšíření mobilního prohlížeče a rozšíření GeoREST.

Further Extension of BIM Values
Company Autodesk presented the portfolio of 2012 series of its software for architecture and construction. Updated portfolio supports the processes of building information modelling (BIM) by complex software solutions, which can help architects, engineers, planners, building contractors, building owners and managers from the construction industry and infrastructure to manage current challenges in the construction industry.

Z podkladů Autodesk

Bookmark
Ohodnoďte článek:
Diskuse

Další rozšíření hodnoty BIMu

Časové plánování a projektové řízení BIM
Dobrý den, nabízíme SW Primavera plně pokrývající Metodiku časového plánování stavebních zakázek schválenou Min. doparvy a SFDI. www.netia.cz...
počet příspěvků: 1 | poslední příspěvek: 18.2.2020 10:31vstup do diskuse >>

Fotogalerie
AutoCAD Civil 3D 2012Revit Architecture 2012Revit MEP 2012

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Vystužovanie stĺpov a stien monolitických železobetónových nosných konštrukcií staviebVystužovanie stĺpov a stien monolitických železobetónových nosných konštrukcií stavieb (253x)
Monolitické železobetónové nosné konštrukcie stavieb majú veľa výhod. Vyžaduje sa však pri ich navrhovaní dodržiavať nie...
Nová digitální mapa zatížení sněhem na zemiNová digitální mapa zatížení sněhem na zemi (82x)
Digitální mapa zatížení sněhem na zemi je výstupem řešení projektu GA Č R 103/08/0589 Pravděpodobnostní aplikace ge...
Systém včasného varování proti přetížení střešní konstrukce hal klimatickým zatíženímSystém včasného varování proti přetížení střešní konstrukce hal klimatickým zatížením (67x)
Ne každou zimu napadne během krátké doby velké množství sněhu, jako tomu bylo v zimě 2005/2006, anebo jako tomu bylo v n...

NEJlépe hodnocené související články

„Pilotní projekt nasazení BIM naplno poukázal nutnost komplexní změny přístupu všech na staveništi. BIM prostě není jen 3D model…,“„Pilotní projekt nasazení BIM naplno poukázal nutnost komplexní změny přístupu všech na staveništi. BIM prostě není jen 3D model…,“ (5 b.)
uvedl v rozhovoru pro časopis KONSTRUKCE vedoucí oddělení rozvoje Statutárního města Třinec Ing. Daniel Martynek....
Od určité výšky haly byla z důvodu urychlení výstavby uplatněna ocelová konstrukceOd určité výšky haly byla z důvodu urychlení výstavby uplatněna ocelová konstrukce (5 b.)
Společnost Fatra v červnu dokončila výstavbu Nové válcovny za 1,4 miliardy korun, silně pokročila v oblasti montáže výro...
Rozšírenie výrobného areálu ZKW SLOVAKIA KRUŠOVCERozšírenie výrobného areálu ZKW SLOVAKIA KRUŠOVCE (5 b.)
STAT‑KON úspešne dokončil projekt rozšírenia výstavby – expanzia závodu ZKW Krušovce s náročným technologickovýrobným pr...

NEJdiskutovanější související články

Trimaran – komerční a kongresové centrum v Praze na PankráciTrimaran – komerční a kongresové centrum v Praze na Pankráci (1x)
Předmětem článku je projekt, výroba, montáž a předpínání ocelové superkonstrukce nového objektu Trimaran v Praze na Pank...
Normalizace v oboru ocelových konstrukcí (1x)
Tento příspěvek navazuje na informaci o současném stavu a výhledech technické normalizace z minulé konference [1]....
Výpočetní modely styčníků ocelových konstrukcíVýpočetní modely styčníků ocelových konstrukcí (1x)
Při návrhu ocelové konstrukce využije statik nejčastěji prutové prvky, ale na konstrukci je řada míst, kde prutová teori...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice