KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8433
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Zajímavosti    Co bude s černou kostkou v Ostravě?

Co bude s černou kostkou v Ostravě?

Publikováno: 13.10.2010
Rubrika: Zajímavosti

Stavba nové Moravskoslezské vědecké knihovny v Ostravě má být o 400 milionů korun levnější. Oproti původním předpokladům, podle nichž měly náklady činit 1,5 miliardy, má nakonec stát 1,1 miliardy. Její budování má začít podle nového harmonogramu v červnu příštího roku. Dokončena má být za dva roky, v červnu 2013. Kolem výstavby a škrtů při budování netradiční dominanty Ostravy ale vyvstala vlna nesouhlasu a řada otazníků.

Stavět se má podle původního projektu takzvané černé kostky, který však bude upraven. Úprava původního projektu má stát 10 milionů korun. Jeho změnu mají zajistit nynější autoři. Knihovna má mít podle architektonického návrhu Ing. arch. Ladislava Kuby a Ing. arch. Tomáše Pilaře podobu černé prosklené kostky. Úpravy v projektové dokumentaci mají zahrnovat změny materiálů některých prvků, vynechání vodní plochy a zrušení vyhlídkové plošiny. Změnu investičního záměru předloží kraj ministerstvu kultury, které o rozdělování financí z fondu ISPROFIN rozhoduje.

Kraj se rovněž rozhodl nově vyřešit výstavbu přilehlého parkovacího objektu u knihovny. Chce ho postavit formou PPP, tedy spolupráce veřejného a soukromého sektoru. O výstavbu parkoviště se mají ucházet soukromí investoři. Původně měl parkovací objekt stát 300 milionů korun.

Podle hejtmana Moravskoslezského kraje Ing. Jaroslava Palase byl původní projekt za 1,5 miliardy megalomanský. „V některých patrech byl zbytečný luxus. Nyní projekt počítá s využitím knihovny také pro výuku jazyků na dvou patrech,“ uvedl Palas.

„Každé zlevnění se stavby dotýká, nic není zadarmo. Kvůli úsporám se má šetřit na některých materiálech, nevznikne vodní plocha ani vyhlídková plošina. Některé zásahy jsou podstatné, ale i bez toho si projekt umíme představit. Je na investorovi, jak zajistí financování. Každá úspora bolí. Pořád je ale prvořadé, aby se stavba zrealizovala. Černá kostka je projekt, k němuž máte jistě silný vnitřní vztah,“ uvedl jeden z autorů návrhu nové dominanty Ostravy Ing. arch. Ladislav Kuba.

POMŮŽE PETICE?
V Ostravě loni v červnu kvůli stavbě knihovny dokonce vznikla petice na podporu původního projektu, jehož podoba vzešla z architektonické soutěže. Současná vědecká knihovna od svého vzniku v roce 1951 totiž sídlí v nevyhovujících prostorách a zahájení výstavby nové se několikrát odsouvalo mimo jiné kvůli problémům s financováním.

„Rozhodnutí vedení Moravskoslezského kraje, přijaté na 10. zasedání krajského zastupitelstva dne 17. února 2010 uskutečnit novostavbu Moravskoslezské vědecké knihovny podle návrhu známého pod názvem Černá kostka vítáme a děkujeme všem občanům, kteří podpořili naši iniciativu a petice z loňského roku za realizaci vítězného návrhu z regulérní architektonické soutěže v roce 2004. Chápeme tento krok jako doklad možné pozitivní změny, posilující šance Ostravy stát se opravdu důležitým regionálním centrem vzdělanosti. Zároveň však upozorňujeme, že neuvážená snaha šetřit na tak důležitém projektu může vést ke karikování původního záměru. Takový přístup ukazuje na přetrvávající utilitarismus k architektuře veřejných institucí, proto apelujeme na vedení krajského úřadu, aby postupovalo uvážlivě a aby ve spolupráci s ostatními institucemi a státními orgány hledalo další možnosti financování stavby v její úplnosti. V průběhu loňské diskuse se totiž ukázalo, že projekt je cenově v rámci zamýšlené kapacity srovnatelný s obdobnými realizacemi na území České republiky. Proto je třeba v tisku prezentovaná tvrzení o předražení projektu a o luxusních podlažích s kancelářemi označit za záměrně zavádějící a škodlivá, navíc útočící na funkčnost knihovny. Tyto nejasně formulované zprávy lze vztáhnout například k volnému výběru knih s třemi knihovnickými body, ale i k jiným funkčním součástem jako jsou přednáškové nebo výstavní prostory, což ve světě, ale i u nás bývá běžnou součástí každé významné knihovny. K tomu poznamenáváme, že v uvedeném krajském rozhodnutí se vůbec nehovoří o využití dotace z prostředků Evropské unie ve výši 600 milionů Kč. Ta byla získána právě na novostavbu vědecké knihovny. Nyní se ale ukazuje, že výdaje bude muset uhradit pouze kraj a stát, potažmo jiní participující, ale to nelze svalovat na projekt. To je otázka politického rozhodnutí nynějšího vedení kraje o jiném využití evropských prostředků,“ můžete se dočíst na serweru iniciátorů petice www.cernakostka.cz.

„Dle našeho názoru je nyní třeba udělat vše pro to, aby novostavba Moravskoslezské vědecké knihovny v Ostravě byla realizovaná v úplnosti a kvalitně, což bude záležitostí souhry krajského úřadu jako stavebníka nejen s autory projektu a následně se stavebními firmami, ale i s dalšími státními i regionálními subjekty. Teprve to rozhodne, zda dobrý návrh bude ve výsledku i dobrou realizací a zda novostavba knihovny bude příkladem kvalitní architektury a kulturním činem nebo nikoli,“ uvádí na serweru zástupci občanské iniciativy Martin Strakoš, Jaroslav Němec a Antonín Dvořák.

ARCHITEKTONICKÉ ŘEŠENÍ
Knihovna bude osazena v blízkosti třídy 28. Října a bude navazovat na další stavbu podzemních garáží.

Šest z osmi nadzemních pater bude sloužit návštěvníkům v moderním, prosvětleném duchu. Pohodu prostředí v této otevřené dispozici bude obstarávat skrytý systém klimatizace. V prostorech volného výběru knih a studoven je počítáno s obsazeností více než 550 osob. Podzemní patro skrývá moderní přednáškové sály protkané moderní audiovizualizační technikou. Samozřejmou potřebou je technické zázemí restauračních dílen v suterénu či administrativní zázemí dvou vrchních poschodí. Pod vodním prvkem bude ukryto pět depotních sálů o celkové ploše přes 5 000 m2, tyto sály budou opatřeny přesnou sofistikovanou klimatizací včetně regulace vzdušné vlhkosti. Projektovaná vědecká knihovna má dvě podzemní a devět nadzemních podlaží nepřímo uložených na třech nepravidelně uspořádaných jádrech. Nadzemní podlaží nepravidelných půdorysů vytváří osm rozdílných stropních konstrukcí – vlastně mostů – s rozpětími 19 m. Vyložení konzol je 7,8 m. Konstrukce stropů jsou tvořeny předepnutými průvlaky nepřímo podporujícími podélné předpjaté nosníky.

What does the future hold for a black cube in Ostrava?
Construction of a new Moravskoslezská scientific library in Ostrava should be by about CZK 400 million cheaper. Contrary to the original estimation of approximately CZK 1.5 billion, the library should now end up costing CZK 1.1 billion. Its construction shall commence under the new schedule in June next year. It should be completed in two years, in June 2013. However, the construction and cuts with regard to the building of this innovative landmark in Ostrava has caused a wave of protests and there is still a number of key issues to be resolved.

Z podkladů
www.cernakostka.cz, Kuba a Pilař architekti Brno, Stráský, Hustý a partneři s.r.o.
vizualizace knihovny © Kuba, Pilař architekti

Bookmark
Ohodnoďte článek:

Fotogalerie
Vizualizace nové budovy Moravskoslezské vědecké knihovnyVizualizace nové budovy Moravskoslezské vědecké knihovnyPohled do jedné ze studoven – vizualizaceInteriér knihovny – vizualizaceModel skeletu budovy

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

ČVUT hostilo seminář Požárně bezpečnostní řešení stavby a návrhové normyČVUT hostilo seminář Požárně bezpečnostní řešení stavby a návrhové normy (332x)
Na dvě stovky posluchačů z řad odborníků na požární ochranu si našly 2. února 2012 cestu do Atelieru D na Stavební fakul...
AČSZ – Křemík v oceli – důležitý prvek při žárovém zinkováníAČSZ – Křemík v oceli – důležitý prvek při žárovém zinkování (58x)
Žárové zinkovny v minulosti řešily a i dnes velice často řeší problém pozinkování materiálu z reaktivních ocelí, tzn. oc...
Dřevostavby a cenové ukazatele nosných obvodových zdíDřevostavby a cenové ukazatele nosných obvodových zdí (54x)
Koncept „dřevostavba“ není zatím přesně definován. Tímto pojmem budeme rozumět stavební dílo, pro jehož nosnou konstrukc...

NEJlépe hodnocené související články

„Největší systémový nedostatek vidím v neošetřeném problému tzv. geotechnického rizika, které je součástí počátku stavebního záměru,“„Největší systémový nedostatek vidím v neošetřeném problému tzv. geotechnického rizika, které je součástí počátku stavebního záměru,“ (5 b.)
uvedl v rozhovoru pro časopis KONSTRUKCE Ing. Jindřich Řičica, předseda Asociace dodavatelů speciálního zakládání staveb...
Co jste hasiči, co jste dělali, že jste si takovou krásnou hasičárnu zasloužili?Co jste hasiči, co jste dělali, že jste si takovou krásnou hasičárnu zasloužili? (5 b.)
Autoři v článku popisují architektonické, konstrukční a materiálové řešení nové hasičárny v Krásné Studánce. Ta neslouží...
V mnoha směrech rekordní Bauma 2019V mnoha směrech rekordní Bauma 2019 (5 b.)
Po třech letech a tour v Indii a Číně se veletrh Bauma vrátil na výstaviště v bavorské metropoli – do Mnichova. Největší...

NEJdiskutovanější související články

Dřevostavby a cenové ukazatele nosných obvodových zdíDřevostavby a cenové ukazatele nosných obvodových zdí (9x)
Koncept „dřevostavba“ není zatím přesně definován. Tímto pojmem budeme rozumět stavební dílo, pro jehož nosnou konstrukc...
Analýza efektivity vytváření a využití antikorozních systémů na bázi materiálů obsahujících zinekAnalýza efektivity vytváření a využití antikorozních systémů na bázi materiálů obsahujících zinek (5x)
Zinkové povlaky tvoří nejefektivnější antikorozní ochranu ocelových výrobků. V práci je představena analýza nákladů...
AERO-THERM – kosmická technologie mezi izolacemiAERO-THERM – kosmická technologie mezi izolacemi (3x)
AERO-THERM znamená revoluci v izolaci a zateplování budov a objektů. AERO-THERM je nanotechnologie, která je schopna dík...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice