KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8433
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Projektování    Chystá se nový komplexní soubor norem

Chystá se nový komplexní soubor norem

Publikováno: 25.6.2003, Aktualizováno: 18.12.2008 15:48
Rubrika: Projektování

Vážení čtenáři, rozhodli jsme se od tohoto čísla pravidelně přinášet informace o novém souboru evropských norem pro stavební ocelové konstrukce. V prvním díle vás seznámíme s přehledem nových evropských norem.

V současné době je rozpracován a postupně se dokončuje velký soubor evropských technických norem pro navrhovaní stavebních konstrukcí, který se skládá z 10 částí: EN 1990 Zásady navrhování stavebních konstrukcí, EN 1991 Zatížení staveb, EN 1992 Navrhování betonových konstrukcí, EN 1993 Navrhování ocelových konstrukcí (OK), EN 1994 Navrhování spřažených ocelobetonových konstrukcí, EN 1995 Navrhování dřevěných konstrukcí, EN 1996 Navrhování zděných konstrukcí, EN 1997 Geotechnické navrhování, EN 1998 Navrhování staveb na účinky zemětřesení a EN 1999 Navrhování hliníkových konstrukcí.
Pro sektor ocelových konstrukcí je nejdůležitější soubor EN 1993, který obsahuje pravidla pro navrhování šesti hlavních typů OK. Jde o: EN 1993-1 Základní pravidla pro navrhování OK a pravidla pro pozemní stavby, EN 1993-2 Ocelové mosty, EN 1993-3 Stožáry a komíny, EN 1993-4 Zásobníky, nádrže a potrubí, EN 1993-5 Piloty a štětové stěny a EN 1993-6 Jeřábové dráhy. Základní pravidla pro navrhování OK podle EN 1993-1 jsou rozdělena do 11 částí EN 1993-1-1 Základní pravidla pro navrhování OK a pravidla pro pozemní stavby, EN 1993-1-2 Navrhování OK na účinky požáru, EN 1993-1-3 Navrhování tenkostěnných za studena tvarovaných prvků, EN 1993-1-4 Navrhování konstrukcí z korozivzdorných ocelí, EN 1993-1-5 Navrhování deskostěnových konstrukcí bez příčného zatížení, EN 1993-1-6 Pevnost a stabilita ocelových skořepin, EN 1993-1-7 Navrhování deskostěnových konstrukcí s příčným zatížením, EN 1993-1-8 Navrhování spojů OK, EN 1993-1-9 Navrhování OK na únavu, EN 1993-1-10 Křehký lom a lamelarita a poslední EN 1993-1-11 Navrhování OK s taženými prvky.

LETOŠNÍ ÚKOLY
V roce 2003čeká všechny odpovědné odborníky mnoho práce. Vypracování, projednání a schválení tohoto velkého souboru evropských technických norem pro navrhování stavebních konstrukcí (Eurokódů) zabezpečuje Evropská komise pro normalizaci (CEN) se sídlem v Bruselu. V technických komisích CEN byla většina uvedených norem připravena a ty základní (pro praktické navrhování potřebné normy) jsou již schváleny a vydány. Další se postupně připravují tak, aby celý soubor mohl být dokončen a uveden do praxe v několika následujících letech.
Česká republika je řádným členem CEN a řada českých odborníků z vysokých škol i odborné veřejnosti se na tvorbě nových EN aktivně podílí. Organizačně tento proces zajišťuje Český normalizační institut (ČSNI) v Praze, jež si pro normy oboru OK vytvořil Technickou normalizační komisi číslo 35, která je garantem správnosti jejich odborného obsahu. Očekáváme, že již ve druhém pololetí letošního roku bude zahájen náročný proces zavádění stavebních Eurokódů do soustavy ČSN i jejich uplatnění a racionální praktické využívání. V návaznosti na základní normy spolehlivosti a zatížení stavebních konstrukcí (EN 1990 a EN 1991) se jedná o první skupinu důležitých norem našeho oboru: jsou to EN 1993-1-1 Základní pravidla a pravidla pro pozemní stavby, EN 1993-1-2 Navrhování OK na účinky požáru, EN 1993-1-8 Navrhování spojů OK, EN 1993-1-9 Navrhování OK na únavu a EN 1993-1-10 Křehký lom a lamelarita.
Vypracování těchto nových ČSN EN bude zahrnovat několik důležitých kroků. Vlastní překlad EN z angličtiny do češtiny musí doplnit Česká národní příloha s konkretizací některých veličin podle národní volby, dále je nutné zajistit kontinuitu a zachovat osvědčená ustanovení z nyní platných ČSN, vysvětlit budoucím uživatelům norem podstatu nových normativních ustanovení, připravit instruktivní návody a příklady nebo zabezpečit spolehlivý počítačový software.

PŘÍPRAVA SEMINÁŘE
Pro vysvětlení a správné pochopení prvého souboru nových ČSN EN bude připraveno potřebné základní školení projektantů OK v druhé polovině letošního roku. Jeho náplní bude soubor základních pravidel pro navrhování OK a pozemních staveb, uvedený v předchozím oddílu včetně metodiky pro posuzování spolehlivosti staveb a určování účinků zatížení.
Garantem tohoto školení bude Prof. Ing. Jindřich Melcher, DrSc., který je českým zástupcem v komisi CEN. Podrobnosti k obsahu, osnově a organizačnímu zabezpečení školení uvedeme v příštím čísle časopisu KONSTRUKCE již s bližšími informacemi o jedné z nových norem, týkající se oboru ocelových konstrukcí, popřípadě spřažených ocelobetonových konstrukcí a konstrukcí hliníkových. Do té doby je možné uplatnit vlastní požadavky na obsah semináře nebo získat další informace na e-mailové adrese: rozlivka@iok.cz.

Bookmark
Ohodnoďte článek:

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Vystužovanie stĺpov a stien monolitických železobetónových nosných konštrukcií staviebVystužovanie stĺpov a stien monolitických železobetónových nosných konštrukcií stavieb (270x)
Monolitické železobetónové nosné konštrukcie stavieb majú veľa výhod. Vyžaduje sa však pri ich navrhovaní dodržiavať nie...
Systém včasného varování proti přetížení střešní konstrukce hal klimatickým zatíženímSystém včasného varování proti přetížení střešní konstrukce hal klimatickým zatížením (76x)
Ne každou zimu napadne během krátké doby velké množství sněhu, jako tomu bylo v zimě 2005/2006, anebo jako tomu bylo v n...
Nová digitální mapa zatížení sněhem na zemiNová digitální mapa zatížení sněhem na zemi (71x)
Digitální mapa zatížení sněhem na zemi je výstupem řešení projektu GA Č R 103/08/0589 Pravděpodobnostní aplikace ge...

NEJlépe hodnocené související články

„Pilotní projekt nasazení BIM naplno poukázal nutnost komplexní změny přístupu všech na staveništi. BIM prostě není jen 3D model…,“„Pilotní projekt nasazení BIM naplno poukázal nutnost komplexní změny přístupu všech na staveništi. BIM prostě není jen 3D model…,“ (5 b.)
uvedl v rozhovoru pro časopis KONSTRUKCE vedoucí oddělení rozvoje Statutárního města Třinec Ing. Daniel Martynek....
Od určité výšky haly byla z důvodu urychlení výstavby uplatněna ocelová konstrukceOd určité výšky haly byla z důvodu urychlení výstavby uplatněna ocelová konstrukce (5 b.)
Společnost Fatra v červnu dokončila výstavbu Nové válcovny za 1,4 miliardy korun, silně pokročila v oblasti montáže výro...
Rozšírenie výrobného areálu ZKW SLOVAKIA KRUŠOVCERozšírenie výrobného areálu ZKW SLOVAKIA KRUŠOVCE (5 b.)
STAT‑KON úspešne dokončil projekt rozšírenia výstavby – expanzia závodu ZKW Krušovce s náročným technologickovýrobným pr...

NEJdiskutovanější související články

Trimaran – komerční a kongresové centrum v Praze na PankráciTrimaran – komerční a kongresové centrum v Praze na Pankráci (1x)
Předmětem článku je projekt, výroba, montáž a předpínání ocelové superkonstrukce nového objektu Trimaran v Praze na Pank...
Normalizace v oboru ocelových konstrukcí (1x)
Tento příspěvek navazuje na informaci o současném stavu a výhledech technické normalizace z minulé konference [1]....
Výpočetní modely styčníků ocelových konstrukcíVýpočetní modely styčníků ocelových konstrukcí (1x)
Při návrhu ocelové konstrukce využije statik nejčastěji prutové prvky, ale na konstrukci je řada míst, kde prutová teori...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice