KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8433
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Zajímavosti    „Chtěl jsem znázornit tok piva a dynamický rozvoj pivovaru,“

„Chtěl jsem znázornit tok piva a dynamický rozvoj pivovaru,“

Publikováno: 15.4.2019
Rubrika: Zajímavosti

uvedl v rozhovoru pro časopis KONSTRUKCE Ing. arch. Pavel Hraba z atelieru EIS.CZ.

Pane architekte, jak byste popsal dotčenou lokalitu?
V rámci realizace byly menší nesourodé objekty Areálu 2 nahrazeny jedním skladovým objektem, plynule navazujícím na stávající velkoformátovou skladovou halu s přístřeškem. Nová hmota zakladačového skladu vzestupně graduje směrem k ulici Kněžskodvorská a stávajícímu výrobnímu areálu. Na své nejvyšší úrovni sklad převyšuje okolní objekty, avšak nepřekonává hladinu výškově dominantních budov hlavního výrobního objektu Budějovického Budvaru. Celý areál tak dostává jednotnější objemové měřítko, které není pro danou lokalitu nikterak výjimečné.

Ulici Kněžskodvorská překonávají dva mosty v různých výškových úrovních. Každý z mostů podléhá jiné funkci a jejich vizualita z ní vychází. Tyto průmyslové stavby jsou pojaty v nadstandartním designu civilních městských objektů a přispěly k vizuální revitalizaci dříve omšelé výrobní zóny Českých Budějovic.

Přes různorodost nově budovaných objektů jsou fasády realizovány v jednotném vizuálním stylu, který stále opakuje prvky základní kompozice. Ta jednak vychází z opakování kompozičních principů v rámci stávající vizuality Areálu 1 a částečně vychází z provozně distribučních funkcí nově budovaných objektů.

Který prvek považujete na stavbách jako dominantní?
Myslím si, že třeba významným prvkem fasády jsou „žiletky“, vytvářející na fasádě plastické oddělení styku rozdílných barevných ploch. Tyto „žiletky“ od firmy Dekmetal jsou provedeny z lakovaného plechu v barvách RAL 5015 a RAL 3020. Profily vystupují z fasády do prostoru o 200 mm, což zejména z úrovně terénu není prakticky patrné a tvoří velice zajímavý celkový design zakladačového skladu, který tím dává zcela jinou tvář jinak nudným skladovacím objektům takového typu.

Co vás v rámci tohoto řešení inspirovalo?
Architektonický návrh vychází z několika podnětů. Jedním z nich je i technologie distribuce a výdeje piva. Fascinuje mě ta automatizace, ty toky piva. Proto možná ty linky, které na mostě trochu připomínají tištěné spoje, proto na opláštění skladu ty žiletky… Barvy „žiletek“ a opláštění pak vyjadřují českou trikoloru, příslušnost ke státu… Vždyť Budvar je jedním z mála, co zůstalo v českých rukou.

Křivky na objektu skladu navíc vycházejí z pivní symboliky – vidět tam můžete tvar varného kotle nebo také pivní láhve. Slunce, které objekt obtéká z jihu, pak díky žiletkám (resp. stínům) vytváří v průběhu dne další zajímavé ornamenty a obrazce.

Důraz na materiály opláštění vyplývá z požadavku na dokreslení architektonické myšlenky. Pokud bychom pro most nebo sklad použili obyčejnou omítku, pak nevyniknou prvky, které dotvářejí třeba efekt toku, kterého jsem chtěl docílit. Navíc objekty působí čistě, stejně jaká je technologie výroby, stáčení, distribuce a výdeje piva.

Proto ta dominantní bílá barva?
Ano. Taky. Ke sjednocení výtvarného spolupůsobení objektů je zvolena jako dominantní bílá barva doplněná o sokly a žaluziové lamely v šedé barvě. Jako terciální barvy je ve schématu užito červené barvy a modré barvy lamel. Tvar, barevnost a celková dynamika prolomení zasklení u dopravníkového mostu, jehož obvodový plášť je tvořen alucobondovým obkladem, plynule přecházející do objemu zakladačového skladu, vychází z provozní podstaty a deklarace dynamického růstu a rozvoje pivovaru. A je novou propojující vrstvou v rámci vizuální celistvosti díla obou areálů národního podniku.

Pivovar chystá další výstavbu, Jak budou vypadat další objekty?
Nové objekty na volných plochách snad dále ponesou architektonické prvky a budou navazovat a dotvářet stávající pojetí. Nové budovy uvnitř areálu, zastavené do stávajících objektů, nebude potřeba nějak zviditelňovat. Tam to nemá moc smysl.

Na čem aktuálně pracujete?
Pro pivovar pracuji již delší dobu a mám k němu i osobní vztah a navíc mi i místní pivo chutná. V současné době spolu s pracovníky pivovaru řešíme architektonické řešení právě realizované stavby nové lahvové linky, která objektově navazuje na dopravní most. Mimo práce pro pivovar jsem aktuálně například dokončil architektonický návrh a projekt 140 metrů vysokého mrakodrapu, který by měl vyrůst v Česku. Kde? To si zatím investor nepřeje zveřejnit, stejně tak i bližší podrobnosti k tomuto projektu. Práce to byla náročná, dva roky jsme pracovali jen na požární zprávě.

Bookmark
Ohodnoďte článek:

Související články


Fotogalerie
Ing. arch. Pavel HrabaDetail na řešení opláštění „pivního“ mostu„Žiletky“

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

ČVUT hostilo seminář Požárně bezpečnostní řešení stavby a návrhové normyČVUT hostilo seminář Požárně bezpečnostní řešení stavby a návrhové normy (374x)
Na dvě stovky posluchačů z řad odborníků na požární ochranu si našly 2. února 2012 cestu do Atelieru D na Stavební fakul...
Výpočet dynamických sil v základech masivního padostroje při drop-in testech velkých tělesVýpočet dynamických sil v základech masivního padostroje při drop-in testech velkých těles (61x)
V technické praxi, viz např. obr. 1 a 2, jsou často požadovány zkoušky součástí nebo strojních celků dynamickým rázem (&...
AČSZ – Křemík v oceli – důležitý prvek při žárovém zinkováníAČSZ – Křemík v oceli – důležitý prvek při žárovém zinkování (60x)
Žárové zinkovny v minulosti řešily a i dnes velice často řeší problém pozinkování materiálu z reaktivních ocelí, tzn. oc...

NEJlépe hodnocené související články

„Největší systémový nedostatek vidím v neošetřeném problému tzv. geotechnického rizika, které je součástí počátku stavebního záměru,“„Největší systémový nedostatek vidím v neošetřeném problému tzv. geotechnického rizika, které je součástí počátku stavebního záměru,“ (5 b.)
uvedl v rozhovoru pro časopis KONSTRUKCE Ing. Jindřich Řičica, předseda Asociace dodavatelů speciálního zakládání staveb...
Co jste hasiči, co jste dělali, že jste si takovou krásnou hasičárnu zasloužili?Co jste hasiči, co jste dělali, že jste si takovou krásnou hasičárnu zasloužili? (5 b.)
Autoři v článku popisují architektonické, konstrukční a materiálové řešení nové hasičárny v Krásné Studánce. Ta neslouží...
V mnoha směrech rekordní Bauma 2019V mnoha směrech rekordní Bauma 2019 (5 b.)
Po třech letech a tour v Indii a Číně se veletrh Bauma vrátil na výstaviště v bavorské metropoli – do Mnichova. Největší...

NEJdiskutovanější související články

Dřevostavby a cenové ukazatele nosných obvodových zdíDřevostavby a cenové ukazatele nosných obvodových zdí (9x)
Koncept „dřevostavba“ není zatím přesně definován. Tímto pojmem budeme rozumět stavební dílo, pro jehož nosnou konstrukc...
Analýza efektivity vytváření a využití antikorozních systémů na bázi materiálů obsahujících zinekAnalýza efektivity vytváření a využití antikorozních systémů na bázi materiálů obsahujících zinek (5x)
Zinkové povlaky tvoří nejefektivnější antikorozní ochranu ocelových výrobků. V práci je představena analýza nákladů...
AERO-THERM – kosmická technologie mezi izolacemiAERO-THERM – kosmická technologie mezi izolacemi (3x)
AERO-THERM znamená revoluci v izolaci a zateplování budov a objektů. AERO-THERM je nanotechnologie, která je schopna dík...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice