KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8433
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Zajímavosti    České výtahy pomáhají při montážích v zahraničí

České výtahy pomáhají při montážích v zahraničí

Publikováno: 4.11.2010
Rubrika: Zajímavosti

Již 50 let se lze setkávat s výrobky firmy STROS – Sedlčanské strojírny a. s. u nás i ve světě. Sedlčanská firma se specializuje na konstrukci a výrobu stavebních výtahů a jejich komponent a v nedávné době dokončila zakázky např. pro kanadské námořnictvo nebo americkou NASA.

STROS – Sedlčanské strojírny a. s. vyrábí široké spektrum průmyslových výtahů sériově, ale značnou část jejich produkce tvoří výtahy speciální, na zakázku. A přestože přibližně 85 % zakázek firmy tvoří poptávky z ciziny, lze se s jejími výtahy setkat i v České republice. Jejich výrobky pomáhaly při stavbě elektrárny Ledvice, právě dokončené výškové budovy atypického půdorysu Filadelfie v Praze-Michli nebo nejvyšší budovy v ČR City Tower v Praze na Pankráci. Kromě stavebnictví lze výtahy firmy STROS – Sedlčanské strojírny a. s. najít v různých průmyslových provozech, továrních komínech, cementárnách, elektrárnách a poradí si i s takovou specialitou, jako je hyperbolický tvar chladírenské věže.

„Jsme rádi, že jsme dokázali, že zlaté české ruce a mozky jsou stále ve světě žádané,“ říká ředitel společnosti ing. Ladislav Filip a doplňuje: „Investice do inovací dosáhly za posledních deset let 150 milionů korun a určitě toho nelitujeme!“

V současnosti působí STROS – Sedlčanské strojírny a. s. ve 40 zemích po celém světě a například jenom v USA již realizovala 12 zakázek a dalších 50 má rozpracovaných. Výtahy STROS již jsou nebo se připravují také do dalších zemí, mezi které se zařazuje Rusko, Egypt, Austrálie nebo nově Panama.

Firma má vlastní tým konstruktérů a projektantů, díky čemuž je zajištěn trvalý rozvoj a modernizace výrobků. Společnost klade velký důraz na bezpečnost a kvalitu svých produktů, proto všechny komponenty jejích zařízení dodávají renomovaní a certifikovaní dodavatelé pouze z EU.

HISTORIE FIRMY
Firma STROS byla založena v roce 1960 a sídlí ve městě Sedlčany, 70 km jižně od Prahy. Výrobní program firmy zpočátku tvořily razící plošiny, motorové pily, vrátky a další vzduchem poháněné mechanismy. Produkce se později rozšířila o výrobu potrubních pošt pro hutní provozy, ale i nemocnice, úřady, pošty atp. Podnik postupně budoval vlastní konstrukční tým a rozšiřoval své výrobní kapacity. Dodnes se lze na některých místech Prahy setkat s jejími výtahy z této doby.

V polovině 60. let byla zahájena výroba šnekových vykladačů sypkých hmot a také se rozvinula výroba zdvihacích zařízení pro stavebnictví – především pracovních plošin a stavebních osobních a nákladních výtahů s nosností 500 a 1 000 kg, později i závěsných lávek. Podnik se tak postupně stal významným producentem zdvihací techniky využívané ve stavebnictví. Již koncem 60. let začal podnik své výrobky dodávat i do zahraničí a značka STROS si začala získávat renomé.

V 70. a 80. letech vznikly nové modely osobonákladních a nákladních výtahů, závěsných lávek a pracovních plošin. V roce 1999 byl podnik privatizován a zaměstnává přibližně 200 zaměstnanců. V současnosti se jedná o přední světovou firmu ve svém oboru.

STROS – Sedlčanské strojírny a. s. se v současnosti specializuje na konstrukci a výrobu stavebních výtahů a jejich komponent. Převážná část produkce firmy je exportována do zahraničí, především do USA a Kanady, do evropských zemí (Anglie, Dánska, Skandinávie, Španělska, Francie, Slovenska, Maďarska a Ruska), ale i do jiných míst světa např. SAE a Qataru. Téměř 200 výtahů pracuje v jihovýchodní Asii (Indonésie, Malajsie, Singapur, Thajsko). Kvalita výrobků je ověřena provozem v extrémních podmínkách tropů, pouští i za polárním kruhem. V rámci doplňkového výrobního programu podnik vyrábí například kontinuální sklářské pece a odhlučňovací boxy. Kromě toho podnik spolupracuje s dalšími tuzemskými i zahraničními firmami v oblasti kooperace (svařování, obrábění a finálních povrchových úprav), k dispozici má vlastní tryskací box a lakovnu.

Czech Elevators Help with Installations Abroad
We have been able to see the products of the company STROS – Sedlčanské strojírny a. s. in our country as well as worldwide for 50 years already. Sedlčany company specializes in construction and production of construction elevators and their components and recently the company completed job for Canadian navy or the American NASA.

Z podkladů STROS – Sedlčanské strojírny a. s. zpracoval (vit)

Bookmark
Ohodnoďte článek:

Fotogalerie
Ukázka jedné ze zakázek pro kanadské námořnictvoVýtahy zvládají i zakřivení chladicích věží.Překážkou nejsou ani tovární komíny.STROS – Sedlčanské strojírny a. s. se v současnosti specializuje na konstrukci a výrobu stavebních výtahů a jejich komponent.

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

ČVUT hostilo seminář Požárně bezpečnostní řešení stavby a návrhové normyČVUT hostilo seminář Požárně bezpečnostní řešení stavby a návrhové normy (345x)
Na dvě stovky posluchačů z řad odborníků na požární ochranu si našly 2. února 2012 cestu do Atelieru D na Stavební fakul...
Dřevostavby a cenové ukazatele nosných obvodových zdíDřevostavby a cenové ukazatele nosných obvodových zdí (59x)
Koncept „dřevostavba“ není zatím přesně definován. Tímto pojmem budeme rozumět stavební dílo, pro jehož nosnou konstrukc...
AČSZ – Křemík v oceli – důležitý prvek při žárovém zinkováníAČSZ – Křemík v oceli – důležitý prvek při žárovém zinkování (59x)
Žárové zinkovny v minulosti řešily a i dnes velice často řeší problém pozinkování materiálu z reaktivních ocelí, tzn. oc...

NEJlépe hodnocené související články

„Největší systémový nedostatek vidím v neošetřeném problému tzv. geotechnického rizika, které je součástí počátku stavebního záměru,“„Největší systémový nedostatek vidím v neošetřeném problému tzv. geotechnického rizika, které je součástí počátku stavebního záměru,“ (5 b.)
uvedl v rozhovoru pro časopis KONSTRUKCE Ing. Jindřich Řičica, předseda Asociace dodavatelů speciálního zakládání staveb...
Co jste hasiči, co jste dělali, že jste si takovou krásnou hasičárnu zasloužili?Co jste hasiči, co jste dělali, že jste si takovou krásnou hasičárnu zasloužili? (5 b.)
Autoři v článku popisují architektonické, konstrukční a materiálové řešení nové hasičárny v Krásné Studánce. Ta neslouží...
V mnoha směrech rekordní Bauma 2019V mnoha směrech rekordní Bauma 2019 (5 b.)
Po třech letech a tour v Indii a Číně se veletrh Bauma vrátil na výstaviště v bavorské metropoli – do Mnichova. Největší...

NEJdiskutovanější související články

Dřevostavby a cenové ukazatele nosných obvodových zdíDřevostavby a cenové ukazatele nosných obvodových zdí (9x)
Koncept „dřevostavba“ není zatím přesně definován. Tímto pojmem budeme rozumět stavební dílo, pro jehož nosnou konstrukc...
Analýza efektivity vytváření a využití antikorozních systémů na bázi materiálů obsahujících zinekAnalýza efektivity vytváření a využití antikorozních systémů na bázi materiálů obsahujících zinek (5x)
Zinkové povlaky tvoří nejefektivnější antikorozní ochranu ocelových výrobků. V práci je představena analýza nákladů...
AERO-THERM – kosmická technologie mezi izolacemiAERO-THERM – kosmická technologie mezi izolacemi (3x)
AERO-THERM znamená revoluci v izolaci a zateplování budov a objektů. AERO-THERM je nanotechnologie, která je schopna dík...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice