KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8433
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Zajímavosti    Česká televize, studio Brno – specifika řešení prostorové akustiky

Česká televize, studio Brno – specifika řešení prostorové akustiky

Publikováno: 20.6.2016
Rubrika: Zajímavosti

Komplex nového studia České televize je z hlediska prostorové akustiky velmi zdařilou ukázkou uceleného řešení v těch nejnáročnějších aplikacích. Specializovaná zvuková a obrazová pracoviště mají vysoké nároky na optimální akustické podmínky. Celý proces realizace této části byl tedy rozdělen do jednotlivých vzájemně navazujících fází tak, aby bylo předepsaných akustických podmínek bezpečně dosaženo.

Prostorová akustika zajišťuje především vhodné pracovní prostředí v akusticky náročných prostorech (hlasatelny, zvuková studia, zvukové a obrazové režie, televizní studia, střižny, technická pracoviště atd.). Toho je dosaženo optimalizací frekvenčního průběhu doby dozvuku dle ČSN 73 0525, ČSN 73 0526 a ČSN 73 0527. Obecným smyslem řešení je eliminace nežádoucích odrazů zvuku, vhodné směrování odrazů žádoucích a zajištění v maximální míře homogenního akustického pole. Vzhledem ke komplexnosti řešení je věnována pozornost i místnostem bez striktních akustických požadavků – zádveřím, chodbám, filtrům. Zde byly úpravy aplikovány pro zklidnění prostředí a snížení hladiny hluku.

POPIS ŘEŠENÍ AKUSTICKÝCH ÚPRAV
Veškeré místnosti s akusticky náročným provozem jsou situovány převážně v bloku B. Dispoziční uspořádání a návaznost pracovišť vychází z dlouholeté zkušenosti samotných pracovníků České televize. Akustické standardy jednotlivých místností byly pevně definovány a staly se tak závaznou podmínkou úspěšného dokončení celého díla.

Designové řešení akustických úprav vychází z jednotného rámce využívajícího celkem čtyř opakujících se typů materiálů: sádrokarton, minerální podhledy, dřevěné obklady a sonitové obklady. Kombinace těchto systémů dává možnost akustické variability a přizpůsobení požadavkům každé z místností. Zároveň je touto kombinací zachován jednotný vizuální styl celého komplexu České televize.

OBKLADY
a) Obklady z materiálu na bázi dřeva
Jsou převážně provedeny z deskového materiálu s povrchovou úpravou buková dýha s transparentním lakem. Jejich nespornou výhodou je možnost využití tohoto materiálu pro vytvoření prvků více akustických funkcí.

Vykrývací panely
Vizuálně sjednocují plochu obkladu a doplňkově pohlcují zvuk na nízkých kmitočtech. Ve vzduchové mezeře za čelní deskou obkladu je umístěna tlumící zvukově pohltivá vložka definovaných parametrů. 

Pohltivé panely
Jedná se o širokopásmově pohltivé prvky s maximem činitele zvukové pohltivosti na středních kmitočtech. Čelní perforovaná deska je z rubu opatřena nakašírovanou průzvučnou textilií a ve vzduchové mezeře obkladu je instalována tlumící zvukově pohltivá vložka definovaných parametrů.

Difuzní panely 1D
Zajišťují rozptyl zvuku v horizontální rovině na základě matematického principu tzv. 1D QRD. Difuzní strukturu tvoří lamely různých rozměrů – výšky lamel se pohybují v intervalu 0 až 150 mm, šířky lamel pak v intervalu 30 až 80 mm.

Difuzní panely 2D
Zajišťují rozptyl zvuku v polorovině na základě matematického principu tzv. 2D QRD. Difuzní strukturu tvoří ortogonální segmenty základního rozměru 80 × 80 mm různých výšek v intervalu 0 až 240 mm.

Kmitající panely
Zajišťují absorpci zvuku zejména na nízkých kmitočtech. Panely jsou tvořeny tenkou čelní deskou s funkcí kmitající membrány, která je pružně uchycena na podkladní konstrukci. Na rubové straně desky je umístěna tlumící zvukově pohltivá vložka definovaných parametrů.

Tvárnicové rezonátory
Objemné akustické prvky s vysokou efektivitou absorpce zvuku zejména na nízkých kmitočtech o hloubce až 200 mm. Velikostí vnitřního objemu, rezonanční štěrbiny a vnitřním tlumením, lze rezonátor ladit a přizpůsobit jej vždy konkrétní akustické aplikaci. 

Čalouněné panely
Jedná se o širokopásmově pohltivé prvky s maximem činitele zvukové pohltivosti na středních a vysokých kmitočtech. Viditelná plocha panelu je opatřena průzvučnou textilií. Ve vzduchové mezeře obkladu je umístěna tlumící zvukově pohltivá vložka definovaných parametrů.

Sokly, odnímatelné panely
Jde o odnímatelnou část obkladů pro možnost umístění dodatečných kabelových rozvodů.

b) Sonitové obklady
Jedná se o systémový akustický obklad, jehož výhody spočívají v akustické efektivitě, mechanické odolnosti a designu. Pomocí úpravy rubové strany desky a umístění tlumící zvukově pohltivé vložky v dutině obkladů lze dosáhnout vysoce efektivní širokopásmové absorpce zvuku. Na stavbě ČT byly použity dva základní typy obkladu Sonit – D30 v televizních studiích 1 a 2 a typ PP20 v ostatních místnostech. V kombinaci s dřevěnými panely vytváří Sonit ideální akusticky multifunkční obklad.

PODHLEDY
a) Minerální rastrové podhledy
Jedná se o systémové akustické rastrové podhledy formátu 600 × 600 mm. V polozapuštěném nebo poloskrytém rastru jsou instalovány minerální kazety dvojího akustického typu (širokopásmové a nízkofrekvenční) a do vzduchové mezery nad rastrem dále umístěna tlumící zvukově pohltivá vložka definovaných parametrů. Vzájemný poměr ploch dvou funkčně odlišných podhledových kazet a provedení přídavné absorpční vložky jsou proměnnými parametry, které slouží k doladění výsledné akustické funkce podhledu. 

b) Minerální svěšené podhledy
Jedná se o solitérní svisle zavěšené akustické prvky s maximem činitele zvukové pohltivosti na středních kmitočtech. Prvky mají rozměry 500 × 1 000 × 50 mm a jejich svěšení pod stropem je 50 až 200 mm. Pro svůj aplikační charakter byly využity výhradně v televizních studiích 1 a 2.

c) Sádrokartonové lemy
Jde o podhledové části s akusticky odrazivou funkcí, které v některých pozicích doplňují podhledy minerální.

SPECIFIKA REALIZACE AKUSTICKÝCH INTERIÉRŮ
Pro realizaci akustických úprav byl zvolen postup, jehož součástí byl i stanovený systém kontrolních mechanizmů v podobě vícestupňových akustických analýz, měření a modelací stavu před a v průběhu samotné realizace díla. Funkčnost atypických prvků byla ověřena výrobou prototypů, měřením v laboratorních podmínkách (měření činitele zvukové pohltivosti v dozvukové místnosti a měření činitele směrové difuze) a následně optimalizována z hlediska akustických vlastností.

Takto specifická technologická stavba, sloužící pro zvukovou a obrazovou výrobu ČT, vyžadovala precizní harmonogram postupu prací. Ten zajišťoval a udržoval generální dodavatel stavby. Jedině díky správným koordinacím zúčastněných profesí, mohla proběhnout takto fázovaná realizace akustických interiérů s dosaženými pozitivními výsledky.

Grafické podklady: AVETON s. r. o.

Czech Television (ČT), Studio in Brno – the Specificities of the Solutions for Architectural Acoustics
In terms of architectural acoustics, the complex of Czech Television studio is a very good example of a comprehensive solution within the most demanding applications. Specialised sound and visual departments require optimum acoustic conditions. Entire process of the execution of this part was, therefore, divided into individual mutually subsequent stages, so that the required acoustic conditions would be met.

Bookmark
Ohodnoďte článek:

Fotogalerie
Obr. 1 – Zvukové pracoviště v 3. NPObr. 2 – Pohltivý panel na bázi dřevaObr. 3 – Difuzní panel 2D na bázi dřevaObr. 4 – Sonitový obklad PP20Obr. 5 – Minerální rastrový podhledObr. 6 – Akustické měření prototypu v dozvukové místnosti

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

ČVUT hostilo seminář Požárně bezpečnostní řešení stavby a návrhové normyČVUT hostilo seminář Požárně bezpečnostní řešení stavby a návrhové normy (545x)
Na dvě stovky posluchačů z řad odborníků na požární ochranu si našly 2. února 2012 cestu do Atelieru D na Stavební fakul...
Výpočet dynamických sil v základech masivního padostroje při drop-in testech velkých tělesVýpočet dynamických sil v základech masivního padostroje při drop-in testech velkých těles (201x)
V technické praxi, viz např. obr. 1 a 2, jsou často požadovány zkoušky součástí nebo strojních celků dynamickým rázem (&...
K navrhování ocelových konstrukcí jeřábových drah podle eurokódů (54x)
Problematika navrhování ocelových konstrukcí jeřábových drah doznala zrušením původních českých technických norem a jeji...

NEJlépe hodnocené související články

„Největší systémový nedostatek vidím v neošetřeném problému tzv. geotechnického rizika, které je součástí počátku stavebního záměru,“„Největší systémový nedostatek vidím v neošetřeném problému tzv. geotechnického rizika, které je součástí počátku stavebního záměru,“ (5 b.)
uvedl v rozhovoru pro časopis KONSTRUKCE Ing. Jindřich Řičica, předseda Asociace dodavatelů speciálního zakládání staveb...
Co jste hasiči, co jste dělali, že jste si takovou krásnou hasičárnu zasloužili?Co jste hasiči, co jste dělali, že jste si takovou krásnou hasičárnu zasloužili? (5 b.)
Autoři v článku popisují architektonické, konstrukční a materiálové řešení nové hasičárny v Krásné Studánce. Ta neslouží...
V mnoha směrech rekordní Bauma 2019V mnoha směrech rekordní Bauma 2019 (5 b.)
Po třech letech a tour v Indii a Číně se veletrh Bauma vrátil na výstaviště v bavorské metropoli – do Mnichova. Největší...

NEJdiskutovanější související články

Dřevostavby a cenové ukazatele nosných obvodových zdíDřevostavby a cenové ukazatele nosných obvodových zdí (9x)
Koncept „dřevostavba“ není zatím přesně definován. Tímto pojmem budeme rozumět stavební dílo, pro jehož nosnou konstrukc...
Analýza efektivity vytváření a využití antikorozních systémů na bázi materiálů obsahujících zinekAnalýza efektivity vytváření a využití antikorozních systémů na bázi materiálů obsahujících zinek (5x)
Zinkové povlaky tvoří nejefektivnější antikorozní ochranu ocelových výrobků. V práci je představena analýza nákladů...
AERO-THERM – kosmická technologie mezi izolacemiAERO-THERM – kosmická technologie mezi izolacemi (3x)
AERO-THERM znamená revoluci v izolaci a zateplování budov a objektů. AERO-THERM je nanotechnologie, která je schopna dík...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice