KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8433
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Zajímavosti    Centrum pasivního domu a jeho členové postaví naživo dům přímo na brněnském stavebním veletrhu

Centrum pasivního domu a jeho členové postaví naživo dům přímo na brněnském stavebním veletrhu

Publikováno: 24.4.2012, Aktualizováno: 3.5.2012 09:31
Rubrika: Zajímavosti

Centrum pasivního domu, které se již sedm let stará o podporu a odbornou osvětu v oblasti energeticky úsporného stavění v České republice, si na letošní stavební veletrhy v Brně připravilo netradiční akci. Během pěti dnů totiž postaví přímo na kryté ploše jednoho z pavilónů funkční mobilní dům, na kterém představí technologie a materiály vhodné pro pasivní domy. V září jej pak v rámci veletrhu ForArch navíc vydraží v internetové aukci s vyvolávací cenou 1 Kč!

Energeticky pasivní domy zažívají v současnosti v celé Evropě, Českou republiku nevyjímaje, svůj boom. Jen u nás vzroste jejich počet každoročně na dvojnásobek, v současnosti jich je zhruba pět set (údaj dle statistik programu Zelená úsporám). Vlna zájmu navíc ještě poroste s blížícím se přijetím evropské směrnice o energetické náročnosti budov EPBD II, která po roce 2020 povolí pouze stavbu budov s téměř nulovou potřebou energie.

Přesto u široké veřejnosti stále převládá pocit, že jsou technologie pro jejich stavbu zbytečně složité a finančně nedostupné. Právě proto se rozhodlo Centrum pasivního domu postavit na Stavebních veletrzích Brno plně funkční mobilní dům s konstrukcemi splňujícími kritéria pasivního standardu. „Během pěti dnů, od 24. do 28. dubna, se tak budou moci návštěvníci veletrhu na vlastní oči přesvědčit, že stavba pasivního domu není žádnou složitou alchymií. Stačí dodržovat pár základních pravidel a samozřejmě vybrat spolehlivé a prověřené dodavatele. Program proto doplníme i o odborné komentáře zkušených stavitelů,“ popisuje plánovanou akci ředitel Centra pasivního domu Jan Bárta. Dokončenou obytnou buňku bude navíc možné v září získat v internetové aukci. Závěrečná fáze dražby proběhne zároveň i „offline“ formou a to na veletrhu ForArch v Praze. Cena odstartuje na pouhé jedné koruně.

Základem mobilního domku s plochou 3,5 × 7,7 m a výškou 3,5 m je nosná konstrukce tvořená třemi stěnami, podlahovou a stropní (střešní) deskou ze systému NOVATOP. Jedná se jednoduchou konstrukci, která využívá prostorovou prefabrikaci. Velká část práce se tak přenese do výroby, což je nejen velmi rychlé, ale i levné. Tento systém tak výrazně zvyšuje produktivitu práce a samozřejmě především šetří peníze investora.

Pro výrobu velkoformátových panelů NOVATOP je používáno smrkové dřevo sušené na vlhkost cca 8 %. Ta odpovídá reálné standardní vlhkosti dřeva zabudovaného ve stavbě. Stěnové komponenty se skládají z několika vrstev, přičemž každá z nich je složena z lamel z masivního dřeva. Stropní panely pak tvoří masivní spodní nosná deska, žebrová konstrukce a záklop rovněž z masivní desky. Speciální žebrová konstrukce totiž snižuje hmotnost panelů a výrazně tak zvyšuje jejich statickou únosnost. Vysoká pevnost jednotlivých komponentů pak zaručuje stabilitu a bezpečnost celé konstrukce, kompaktní hmota dává předpoklad zajištění vysoké vzduchotěsnosti. Konstrukce ze smrkového dřeva bude zároveň přiznána i v interiéru.

Buňka bude mít rozmanitou skladbu a použity na ni budou ty nejvhodnější konstrukční materiály, které jsou dnes v České republice dostupné. Čelní stěnu tak budou kromě modřínového obkladu tvořit dřevěné I nosníky STEICO wall – zevnitř zaklopené OSB deskami se vzduchotěsně přelepenými spoji a zvenku tuhou dřevovláknitou deskou STEICO universal. Vyplněna bude foukanou izolací Climatizer Plus z rozvlákněné celulózy, která je nejen zdravotně nezávadná, ale i vysoce odolná proti ohni, plísním a hlodavcům. Navíc dokáže dokonale vyplnit izolovaný prostor, má vysokou měrnou tepelnou kapacitu, takže brání letnímu přehřívání a umí regulovat vlhkost v konstrukci. Zadní stěna pak bude složená z fasádní omítky WEBER, dvou vrstev minerální izolace z čedičové vlny ISOVER TF PROFI s podélnou orientací vláken a špičkovým součinitelem tepelné vodivosti λD = 0,036 W/mK a masivního dřevěného panelu NOVATOP. Ten bude navíc použit i v obou bočních stěnách. Jedna z nich bude zateplena deskami z polotuhé minerální vlny Airrock ND vyskládanými mezi žebříčkovou konstrukcí (svislé latě + OSB příložky) a zakrytými větrotěsnou pojistnou fólií PRO CLIMA SOLITEX WA, u druhé bude dutina tvořená dřevěnými I nosníky STEICO wall s tepelně izolovanou stojinou a záklopem z DHF desky izolovaná dřevovláknitou izolací STEICO flex, která v sobě kombinuje unikátní vlastnosti – má až třikrát větší schopnost tepelné akumulace než běžné izolační hmoty, díky buněčné struktuře si dokáže poradit s případnou vyšší vlhkostí v konstrukci a zároveň má i nízkou ekologickou stopu. Tloušťka jednotlivých stěn pak bude zhruba od čtyřiceti do padesáti centimetrů, jejich součinitel prostupu tepla nepřekročí U = 0,12 kW/m2K. Díky tomu spolehlivě splní českou normu, která pro pasivní domy uvádí doporučenou hodnotu U = 0,15 kW/m2K.

Jedním z nejdůležitějších faktorů, který ovlivňuje výslednou energetickou náročnost pasivního domu, je výběr kvalitních dveří a především oken. Nejinak tomu bude i při stavbě obytné buňky na brněnském veletrhu. Osazena zde proto budou dřevěná okna SOLID COMFORT s izolačním trojsklem. Tato okna mají nízký součinitel prostupu tepla Uw = 0,70W/m2K, dosahují vysokých vnitřních povrchových teplot, ale i extrémní neprůvzdušnosti a vodotěsnosti. Pro ukázkovou buňku, u které se předpokládá, že bude použita například jako obytný domek nebo kancelář, byla vybrána varianta oken se zateplením kritické parapetní části rámu okna korkem, který má velmi nízkou tepelnou vodivost. Připojovací spáru utěsní hloubkově impregnovaná páska illmod Trio+, která dokáže díky své trvalé roztažnosti neustále vyrovnávat pohyb spáry, zajišťuje její tepelnou izolaci a je zároveň vodotěsná i vzduchotěsná. Zvenčí budou okna stínit motoricky ovládané exteriérové žaluzie.

„V buňce, vnitřně členěné na obytnou část s kuchyňskou linkou a sociální zázemí (WC, umyvadlo, sprcha), bude samozřejmě nainstalován i systém řízeného větrání s rekuperací. Ten nejenom, že zajistí neustálý přísun čerstvého vzduchu, ale díky efektivní výměně tepla mezi odpadním a čerstvým vzduchem, výrazně sníží náklady na vytápění. Ohřev teplé vody pak bude zajištěn elektrickým průtokovým ohřívačem, v případě extrémních mrazů bude možné buňku dotápět elektrickým přímotopem,“ vysvětluje Jan Bárta. V buňce budou použity prvky „inteligentního domu“. Systém bude řídit venkovní žaluzie, osvětlení, vytápění a další prvky dle potřeby. Bude umožňovat i vzdálené ovládání a zabezpečení.

Dominantnímu zastoupení smrku v interiéru pak bude odpovídat i nábytek na míru. Korpusy kuchyňské linky s pracovní deskou proto byly zvoleny v kontrastní středně šedé barvě. Dvířka linky a skříněk budou ve světlé bříze nebo javoru tak, aby odpovídaly povrchu stěn. Do jídelní i obývací části je navržen modulový nábytek z vysoce kvalitního umělého ratanu, opět v odstínu střední šedé. Tento nábytek je díky nízké hmotnosti a jednoduché údržbě s vysokou odolností vhodný i do exteriéru a lze jej podle potřeby umístit ven před posuvné dveře a propojit tím interiér se zahradou. Po skončení veletrhu IBF bude mobilní pasivní buňka vystavena v Národním stavebním centru v areálu brněnského výstaviště až do začátku veletrhu ForArch. Budou si ji tak moci prohlédnout mimo jiné všichni zájemci, kteří se budou chtít zapojit do dražby, jež proběhne v září právě v rámci pražského veletrhu.

Stavbu domu naživo doplní ještě unikátní stavba osmi ukázkových stěn s viditelnou vnitřní skladbou. Návštěvníci veletrhu tak budou moci sledovat rozmanitou práci celkem s osmi různými druhy konstrukčních materiálů, které jsou vhodné pro stavbu pasivních domů. Chybět mezi nimi nebude třeba systém ztraceného bednění Medmax z tepelné izolace NEOPOR. Díky snadné montáži je tento materiál vhodný i pro svépomocnou realizaci nízkoenergetických a pasivních domů. Subtilní konstrukce železobetonového jádra potom zaručuje minimální tloušťku obvodové stěny bez tepelných mostů od kotevních prvků. Návštěvníci veletrhu si budou moci prohlédnout i stěnu z vápenopískových tvárnic. Ty dokážou především výrazně ušetřit vnitřní prostor stavby. Díky vysoké pevnosti může mít nosná zeď z vápenopískových cihel při zachování všech izolačních vlastností tloušťku pouze 175 mm. Další výhodou takové stěny je i vysoká tepelně akumulační schopnost. K vidění bude rovněž zeď z cihel s integrovanou tepelnou izolací. Vyplněním dutin cihel polystyrenem dokáže zvýšit jejich tepelně-izolační parametry o 40 %. Cihelný blok tak dokáže nahradit až 36 cm izolace z polystyrenu. Chybět na tomto veletržním staveništi Centra pasivního domu nebudou ani prefabrikované malometrážní panely společnosti Ecomodula. Právě prefabrikace umožňuje zvýšenou kontrolu a možné odstranění vad již ve výrobě. Na stavbě pak je takový konstrukční prvek chráněn proti nechtěným zásahům z vnějšího prostředí. Ukázkovou stěnou bude v expozici zastoupen i stavební systém VELOX. Jeho hlavní předností je vzduchotěsnost, vysoká statická pevnost a betonové jádro, které v zimě kumuluje teplo a v létě snižuje teplotu v interiéru. Naživo pak bude předvedena montáž tepelné izolace Compacfoam, která jako jediná pevná izolace umožňuje šroubování při zachování tepelně-izolačních vlastností, jaké mají běžné izolace. Díky své vysoké pevnosti se hodí pro řešení tepelných mostů a komplexní kotvení do různých druhů konstrukcí.

Kromě jednotlivých skladeb si bude možné přímo ve stěnách prohlédnout i některé typy oken určených pro nízkoenergetické a pasivní domy. V duchu celého projektu bude i osazování oken probíhat, jak jinak než přímo před zraky samotných návštěvníků. Mimo jiné budou představena okna PROGRESS, která mají v hlavních profilových komorách osazené termo-izolační moduly. Doplní je pak plastová okna Trend s vloženou izolací NEOPOR, ocelovou pozinkovanou výztuží nebo izolačním trojsklem. Příznivci tradičních dřevěných oken v moderním a vysoce funkčním hávu se pak budou moci podívat na okna s vnější odjímatelnou vrstvou z aluminia. Krycí rám okna z vnějšku není vidět, což umožňuje velmi úzkou šířku rámu. Stejně jako v případě buňky, budou i na ukázkových stěnách okna spojená se zdí pomocí pásek Pro clima®.

Více než kdy jindy si letos na brněnských stavebních veletrzích přijdou na své všechny skupiny návštěvníků – od odborníků přes investory až po laickou veřejnost. Vedle stavby mobilní buňky a ukázkových stěn je pro ně navíc přichystán na čtvrtek 26. dubna také seminář „Pasivní domy v teorii, praxi a životě“ v sále Morava. Připraveny budou rovněž přednášky o vytápění, větrání a neprůvzdušnosti od předních odborníků z oblasti pasivního stavění. Speciální prostor tu bude věnován také tématu rekonstrukcí rodinných i veřejných budov, o kterých budou přednášet jejich majitelé i projektanti. Na závěr pak své přímé zkušenosti ze stavby pasivního domu a bydlení v něm představí majitelé dřevostaveb, zděných domů i jediné pasivní administrativní budovy v ČR.

Bližší informace o ojedinělém projektu Centra pasivního domu a jeho partnerů „Stavíme pasivní dům – na vlastní oči“, který bude probíhat po celou dobu veletrhu v pavilónu V, a rovněž o chystaném čtvrtečním semináři naleznete na webových stránkách www.pasivnidomy.cz. Zde také najdete návod na to, jak se na brněnský veletrh, kde se budou letos pasivní domy skloňovat ve všech pádech, dostat zcela zdarma.

Passive House Centre and Its Members to Construct the House Live Directly at the Brno International Building Fair
Passive House Centre, which has been involved in supporting and promoting the energy-saving constructions in the Czech Republic for seven years, prepared an unconventional event for this year’s building fair in Brno. In five days they are going to build a functional mobile house directly on the area of one of the pavilions, which introduces the technology and materials suitable for passive houses. In September, this house will be auctioned off in an internet action with a starting price of CZK 1 in the fair ForArch!

Z podkladů Centra pasivního domu

Bookmark
Ohodnoďte článek:

Fotogalerie
Funkční mobilní dům pro IBF – vizualizaceFunkční mobilní dům pro IBF – vizualizace

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

ČVUT hostilo seminář Požárně bezpečnostní řešení stavby a návrhové normyČVUT hostilo seminář Požárně bezpečnostní řešení stavby a návrhové normy (376x)
Na dvě stovky posluchačů z řad odborníků na požární ochranu si našly 2. února 2012 cestu do Atelieru D na Stavební fakul...
AČSZ – Křemík v oceli – důležitý prvek při žárovém zinkováníAČSZ – Křemík v oceli – důležitý prvek při žárovém zinkování (59x)
Žárové zinkovny v minulosti řešily a i dnes velice často řeší problém pozinkování materiálu z reaktivních ocelí, tzn. oc...
Výpočet dynamických sil v základech masivního padostroje při drop-in testech velkých tělesVýpočet dynamických sil v základech masivního padostroje při drop-in testech velkých těles (56x)
V technické praxi, viz např. obr. 1 a 2, jsou často požadovány zkoušky součástí nebo strojních celků dynamickým rázem (&...

NEJlépe hodnocené související články

„Největší systémový nedostatek vidím v neošetřeném problému tzv. geotechnického rizika, které je součástí počátku stavebního záměru,“„Největší systémový nedostatek vidím v neošetřeném problému tzv. geotechnického rizika, které je součástí počátku stavebního záměru,“ (5 b.)
uvedl v rozhovoru pro časopis KONSTRUKCE Ing. Jindřich Řičica, předseda Asociace dodavatelů speciálního zakládání staveb...
Co jste hasiči, co jste dělali, že jste si takovou krásnou hasičárnu zasloužili?Co jste hasiči, co jste dělali, že jste si takovou krásnou hasičárnu zasloužili? (5 b.)
Autoři v článku popisují architektonické, konstrukční a materiálové řešení nové hasičárny v Krásné Studánce. Ta neslouží...
V mnoha směrech rekordní Bauma 2019V mnoha směrech rekordní Bauma 2019 (5 b.)
Po třech letech a tour v Indii a Číně se veletrh Bauma vrátil na výstaviště v bavorské metropoli – do Mnichova. Největší...

NEJdiskutovanější související články

Dřevostavby a cenové ukazatele nosných obvodových zdíDřevostavby a cenové ukazatele nosných obvodových zdí (9x)
Koncept „dřevostavba“ není zatím přesně definován. Tímto pojmem budeme rozumět stavební dílo, pro jehož nosnou konstrukc...
Analýza efektivity vytváření a využití antikorozních systémů na bázi materiálů obsahujících zinekAnalýza efektivity vytváření a využití antikorozních systémů na bázi materiálů obsahujících zinek (5x)
Zinkové povlaky tvoří nejefektivnější antikorozní ochranu ocelových výrobků. V práci je představena analýza nákladů...
AERO-THERM – kosmická technologie mezi izolacemiAERO-THERM – kosmická technologie mezi izolacemi (3x)
AERO-THERM znamená revoluci v izolaci a zateplování budov a objektů. AERO-THERM je nanotechnologie, která je schopna dík...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice