KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8433
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Zajímavosti    „Celá budova dokáže být technologicky soběstačná,“

„Celá budova dokáže být technologicky soběstačná,“

Publikováno: 12.1.2018
Rubrika: Zajímavosti

uvedl v rozhovoru pro časopis KONSTRUKCE Patrik Dzurenda, provozní ředitel společnosti Livesport s. r. o.

Předpokládám, že za myšlenkou výstavby nového sídla společnosti stála expanze společnosti Livesport. Praha nabízí dostatek komerčních nemovitostí k pronájmu, přesto jste zvolili cestu výstavby úplně nové budovy. Proč?
Přesně tak, dosavadní prostory už nám nestačily a nechtěli jsme se omezovat například v přijímání nových lidí. Měli jsme své představy o tom, jak by nové kanceláře měly vypadat, a brzy bylo jasné, že mít vlastní prostory bude z dlouhodobého hlediska nejlepší. Původní plán byl koupit už stojící budovu, ale se žádnou jsme nebyli úplně spokojení. A když se objevila možnost koupit pozemek s projektem hned u metra, plány jsme změnili.

Společnosti Livesport se zabývá zprostředkováním aktuálních sportovních dat svým klientům kdekoli na světě. To s sebou musí nést značné požadavky na technologickou vybavenost. Byla tomuto faktu podřízena rovněž výstavba Aspiry? Jak?
Rozhodně to byla jedna z důležitých věcí, na které jsme při stavbě mysleli. Víme třeba, jak nepříjemné umí být nečekané výpadky. Proto celou Aspiru jistí dieselový agregát, se kterým se nemusíme bát výpadků elektřiny. A internet v budově máme od různých poskytovatelů, takže problémy u jednoho z nich neznamenají, že zničehonic budeme offline. Celá budova dokáže být po nezbytně dlouhou dobu technologicky soběstačná. Pro účely naší společnosti jsme si rovněž zřídili neprodukční datový sál v podzemních prostorách.

Jaká byla vaše kritéria pro výběr generálního dodavatele?
Aspira neměla generálního dodavatele. Rozhodli jsme se jít cestou construction managementu, kdy byla celá výstavba rozdělená do 16 obchodních balíků, které jsme postupně tendrovali. Vše koordinoval hlavní manažer stavby, firma PM Group. Bylo to dobré rozhodnutí. Díky němu jsme měli možnost dotvářet projekt v průběhu stavby, čehož jsme mnohokrát využili.

Měli jste od začátku jasno, jak by mělo sídlo společnosti vypadat, nebo jste dali na rady architekta?
Jak už jsem zmínil, koupili jsme pozemek s hotovým schváleným projektem, takže základní parametry budovy byly dané, třeba počet pater. Spolu s panem architektem Hlaváčkem jsme doladili všechno, co jsme mohli – například celé atrium nebo výtahy tak, aby to bylo podle našich představ.

Budova Aspira se uchází o dvojí certifikaci LEED Gold / BREEAM Excellent. Bude tedy energeticky maximálně soběstačná. Bylo to cílem již od začátku? Nebo jste k tomu došli v rámci projektování?
Rozhodnutí padlo ještě před začátkem výstavby. Chtěli jsme mít první budovu v Praze, která bude mít obě certifikace, a výstavbu jsme tomu maximálně podřídili.

Praha 5 je pro developery zajímavou lokalitou. Jak se Vám daří obsazovat nájemní prostory? Stavěli jste tzv. „na předprodej“, nebo spekulativně?
Naším prvním úkolem bylo vyřešit vlastní kanceláře. V nové budově zabereme třetinu prostor, takže to bylo a pořád je hodně práce. Nájemce zatím nemáme podepsané, ale v posledních týdnech s několika jednáme. Aktuálně už nemusí nahlížet do výkresů nebo vizualizací, ale mohou si budovu prohlédnout na vlastní oči.

Bookmark
Ohodnoďte článek:

Fotogalerie
Vizualizace Aspira Business Centre

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

ČVUT hostilo seminář Požárně bezpečnostní řešení stavby a návrhové normyČVUT hostilo seminář Požárně bezpečnostní řešení stavby a návrhové normy (374x)
Na dvě stovky posluchačů z řad odborníků na požární ochranu si našly 2. února 2012 cestu do Atelieru D na Stavební fakul...
AČSZ – Křemík v oceli – důležitý prvek při žárovém zinkováníAČSZ – Křemík v oceli – důležitý prvek při žárovém zinkování (59x)
Žárové zinkovny v minulosti řešily a i dnes velice často řeší problém pozinkování materiálu z reaktivních ocelí, tzn. oc...
Dřevostavby a cenové ukazatele nosných obvodových zdíDřevostavby a cenové ukazatele nosných obvodových zdí (56x)
Koncept „dřevostavba“ není zatím přesně definován. Tímto pojmem budeme rozumět stavební dílo, pro jehož nosnou konstrukc...

NEJlépe hodnocené související články

„Největší systémový nedostatek vidím v neošetřeném problému tzv. geotechnického rizika, které je součástí počátku stavebního záměru,“„Největší systémový nedostatek vidím v neošetřeném problému tzv. geotechnického rizika, které je součástí počátku stavebního záměru,“ (5 b.)
uvedl v rozhovoru pro časopis KONSTRUKCE Ing. Jindřich Řičica, předseda Asociace dodavatelů speciálního zakládání staveb...
Co jste hasiči, co jste dělali, že jste si takovou krásnou hasičárnu zasloužili?Co jste hasiči, co jste dělali, že jste si takovou krásnou hasičárnu zasloužili? (5 b.)
Autoři v článku popisují architektonické, konstrukční a materiálové řešení nové hasičárny v Krásné Studánce. Ta neslouží...
V mnoha směrech rekordní Bauma 2019V mnoha směrech rekordní Bauma 2019 (5 b.)
Po třech letech a tour v Indii a Číně se veletrh Bauma vrátil na výstaviště v bavorské metropoli – do Mnichova. Největší...

NEJdiskutovanější související články

Dřevostavby a cenové ukazatele nosných obvodových zdíDřevostavby a cenové ukazatele nosných obvodových zdí (9x)
Koncept „dřevostavba“ není zatím přesně definován. Tímto pojmem budeme rozumět stavební dílo, pro jehož nosnou konstrukc...
Analýza efektivity vytváření a využití antikorozních systémů na bázi materiálů obsahujících zinekAnalýza efektivity vytváření a využití antikorozních systémů na bázi materiálů obsahujících zinek (5x)
Zinkové povlaky tvoří nejefektivnější antikorozní ochranu ocelových výrobků. V práci je představena analýza nákladů...
AERO-THERM – kosmická technologie mezi izolacemiAERO-THERM – kosmická technologie mezi izolacemi (3x)
AERO-THERM znamená revoluci v izolaci a zateplování budov a objektů. AERO-THERM je nanotechnologie, která je schopna dík...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice