KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8433
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Projektování    Část konstrukcí je navržena nehospodárně, precizní příprava investičního záměru se vyplatí

Část konstrukcí je navržena nehospodárně, precizní příprava investičního záměru se vyplatí

Publikováno: 29.2.2004, Aktualizováno: 18.12.2008 16:30
Rubrika: Projektování

Výstavba haly SAZKA ARENA se blíží k závěru. Stavba, kde se letos bude odehrávat mistrovství světa v ledním hokeji, bude jedinečným a moderním sportovním areálem, srovnatelným se světovou konkurencí. O tom, jak významná byla v této souvislosti účast firmy EXCON, a.s., především z hlediska aplikace moderních metod a dalšího rozvoje firmy, jsme hovořili s výkonnou ředitelkou této firmy Ing. Kateřinou Čapkovou. „Právě SAZKA ARENA je příkladem toho, že se vyplatí precizní příprava investičního záměru,“ říká výkonná ředitelka. Diskutovali jsme i nad další možností uplatnění ocelových konstrukcí a výstavbou telekomunikačních věží.

Mezi ocelové konstrukce patří z hlediska statiky například věže sítí mobilních operátorů. Spatřujete zvýšené nároky na stavby tohoto typu?
Návrh konstrukce věže, mám nyní na mysli nosiče antén, je zajímavý tím, že při návrhu je nutné současně sledovat dvě hlediska. Jedním je únosnost konstrukce a druhým její deformace v místě technologie, zejména pak natočení konstrukce v místě parabol. To znamená, že se nejedná jen o nadimenzování prvků na síly, které v nich jsou, ale je nutné též pracovat s dispozicí konstrukce a zvolit správné rozkročení a celkovou geometrii. Je dobré též optimalizovat využití kónické a prizmatické části, protože kónická část je výhodnější ze statického hlediska a na prizmatickou se lépe umísťuje technologie. Snadno by se také při návrhu konstrukce mohlo stát, že věž nakonec staticky unese více technologických zařízení, než je na ni možno nainstalovat.
V naší firmě jsme postupně vyvinuli zhruba deset typů stavebnic věží, a to nejen s ohledem na již zmíněné technické souvislosti. Výstavba v sektoru telekomunikací totiž probíhá po celé roční období bez ohledu na počasí. Při návrhu konstrukce a jejích montážních dílů bylo nutné vzít v úvahu celou řadu dalších souvislostí. Věže jsou umístěny někdy i na velmi špatně dostupných místech. V této souvislosti bylo nutné vyvíjet konstrukce pro speciální montáž, například za pomoci vrtulníku. Dalším důležitým hlediskem byl čas, který bylo třeba při výstavbě minimalizovat.

Vaše společnost je s boomem sektoru telekomunikací úzce spojena. Co vám toto období přineslo?
Telekomunikačnímu trhu vděčíme zejména za to, že jsme se mohli rozvinout do dnešní podoby. Před boomem v telekomunikacích jsme byli projekční firmou s dvaceti zaměstnanci. Bylo to období náročné, ale velmi poučné. Teprve dnes, kdy tento trh pozvolna opouštíme si uvědomuji, co konkrétního jsme přinesli této nové oblasti my. Například správným výpočtem natočení věže v místě paraboly, který jsme používali pod vedením technického ředitele Ing. Vladimíra Janaty, CSc. při návrhu věží EXCON, byli mnozí konkurenti zaskočeni. Podle mého názoru, kdyby dorazil normový vítr, jako první pravděpodobně povolí úchyt paraboly a telekomunikační zařízení doslova odletí od věže pryč. Spravedlivý ortel nad autory špatných výpočtů tudíž neočekávám. My nejdeme cestou, že papír snese všechno, a vybrali jsme si tuto cestu dobrovolně.

Kde se podle vašeho názoru rýsuje možnost aplikace ocelových konstrukcí?
Jistě existuje oblastí více, ale firma EXCON se nyní angažuje například v oblasti větrných elektráren. Proto jsme zakoupili závod na výrobu ocelových konstrukcí v Hradci Králové. Svým dřívějším zaměřením (dříve se firma jmenovala ZVU Chemie, pozn. redakce) je k výrobě monotrubkových konstrukcí, nesoucích turbíny, předurčen. Koncem loňského roku jsme zde instalovali automatickou linku na výrobu válcových a kónických konstrukcí a v modernizaci budeme pokračovat.

Využití ocelových konstrukcí při výstavbě průmyslových a sportovních staveb je tradiční. Chystáte se přispět v této oblasti něčím netradičním?
Tradiční využití je dáno charakterem těchto staveb a my jsme rádi, že můžeme být při tom. Nejnovějším a nejvýznamnějším příkladem stavby dnešních dnů je SAZKA ARENA, která pro nás byla mimořádná v mnoha ohledech. Nejdůležitější je ten, že jsme byli u této akce velmi brzy a měli jsme možnost se podílet na tvorbě koncepce. Řešení, navržené Ing. Vladimírem Janatou, CSc. je kumulací mnoha teoretických problémů, na které bylo potřeba najít praktické řešení. Byla oceněna cenou profesora Faltuse jako nejlepší realizovaná stavba s ocelovou konstrukcí v ČR a SR v období 2000 až 2003. Tato cena nás samozřejmě velmi těší, ale pro EXCON je důležitý i další fakt. Na návrhu konstrukce SAZKA ARENA se podílelo i několik dalších našich perspektivních kolegů. Složitý problém, se kterým se více nebo méně úspěšně potýká většina firem, čili přenos know-how, se nám daří řešit.

A k druhé části otázky…
Nechystáme se být netradiční za každou cenu. O jedné záležitosti bych se ale chtěla zmínit. V poslední době se u nás vyskytuje poměrně mnoho zakázek, v rámci kterých optimalizujeme návrh ocelové konstrukce. Jinými slovy dostáváme jako součást dodávky ocelové konstrukce požadavek na ověření hospodárnosti jejího návrhu. Setkáváme se s projekty, které jsou navrženy nehospodárně. My je napravujeme. Nestranný pozorovatel by si možná mohl položit otázku, proč někdo nejprve navrhne konstrukci nehospodárně a poté ji někdo optimalizuje. Věnovat dostatek financí přípravě investičního záměru se vyplatí, ale ne vždy se to v praxi děje. Je to oblast k zamyšlení. EXCON se dostal do kuriózního postavení. Jsme levní pro generální dodavatele a drazí pro generální projektanty. Vydali jsme se odvážnou cestou specializace a víme proč.

Děkuji za rozhovor.

Bookmark
Ohodnoďte článek:

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Vystužovanie stĺpov a stien monolitických železobetónových nosných konštrukcií staviebVystužovanie stĺpov a stien monolitických železobetónových nosných konštrukcií stavieb (270x)
Monolitické železobetónové nosné konštrukcie stavieb majú veľa výhod. Vyžaduje sa však pri ich navrhovaní dodržiavať nie...
Systém včasného varování proti přetížení střešní konstrukce hal klimatickým zatíženímSystém včasného varování proti přetížení střešní konstrukce hal klimatickým zatížením (76x)
Ne každou zimu napadne během krátké doby velké množství sněhu, jako tomu bylo v zimě 2005/2006, anebo jako tomu bylo v n...
Nová digitální mapa zatížení sněhem na zemiNová digitální mapa zatížení sněhem na zemi (72x)
Digitální mapa zatížení sněhem na zemi je výstupem řešení projektu GA Č R 103/08/0589 Pravděpodobnostní aplikace ge...

NEJlépe hodnocené související články

„Pilotní projekt nasazení BIM naplno poukázal nutnost komplexní změny přístupu všech na staveništi. BIM prostě není jen 3D model…,“„Pilotní projekt nasazení BIM naplno poukázal nutnost komplexní změny přístupu všech na staveništi. BIM prostě není jen 3D model…,“ (5 b.)
uvedl v rozhovoru pro časopis KONSTRUKCE vedoucí oddělení rozvoje Statutárního města Třinec Ing. Daniel Martynek....
Od určité výšky haly byla z důvodu urychlení výstavby uplatněna ocelová konstrukceOd určité výšky haly byla z důvodu urychlení výstavby uplatněna ocelová konstrukce (5 b.)
Společnost Fatra v červnu dokončila výstavbu Nové válcovny za 1,4 miliardy korun, silně pokročila v oblasti montáže výro...
Rozšírenie výrobného areálu ZKW SLOVAKIA KRUŠOVCERozšírenie výrobného areálu ZKW SLOVAKIA KRUŠOVCE (5 b.)
STAT‑KON úspešne dokončil projekt rozšírenia výstavby – expanzia závodu ZKW Krušovce s náročným technologickovýrobným pr...

NEJdiskutovanější související články

Trimaran – komerční a kongresové centrum v Praze na PankráciTrimaran – komerční a kongresové centrum v Praze na Pankráci (1x)
Předmětem článku je projekt, výroba, montáž a předpínání ocelové superkonstrukce nového objektu Trimaran v Praze na Pank...
Normalizace v oboru ocelových konstrukcí (1x)
Tento příspěvek navazuje na informaci o současném stavu a výhledech technické normalizace z minulé konference [1]....
Výpočetní modely styčníků ocelových konstrukcíVýpočetní modely styčníků ocelových konstrukcí (1x)
Při návrhu ocelové konstrukce využije statik nejčastěji prutové prvky, ale na konstrukci je řada míst, kde prutová teori...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice