KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8433
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Zajímavosti    ČAOK – European Steel Design Awards 2011

ČAOK – European Steel Design Awards 2011

Publikováno: 29.12.2011
Rubrika: Zajímavosti

V rámci této prestižní soutěže v oboru ocelových konstrukcí bylo Evropskou asociací ocelových konstrukcí oceněno kromě zimního stadionu v Chomutově také dalších čtrnáct staveb z různých zemí Evropy. V minulých vydáních časopisu KONSTRUKCE jsme o chomutovské aréně informovali, nyní představujeme výběr dalších vítězných projektů ze zemí, které je do soutěže nominovaly.

RAKOUSKO - BAKU TOLLGATE
Působivá monumentální brána na mezinárodní letiště Heydara Aliyeva. Tato konstrukce ve tvaru křídla soustřeďuje pozornost s jasným odkazem na letectví a je „pozvánkou k letu“. Trojúhelníkový svařovaný ocelový komůrkový průřez (s přenášením tlaku) nese zavěšené kabelové pletivo, na němž jsou uložené kovové střešní panely. Tyčí se nad 12proudovou silnicí a upozorňuje na příjezd k letišti. Použité materiály a dynamická forma konstrukce se vztahují na skupinu konstrukcí obsažených v jiných letištních budovách, což přispívá k celkové identitě místa.

DÁNSKO - THE CRYSTAL
Crystal je novou významnou architektonickou památkou v Kodani a spojovacím článkem mezi městem a přístavem. Ocelová konstrukce vážící 1 400 tun, stabilizovaná dvěma betonovými jádry, dosahuje výšku až šesti podlaží. Fasáda kosočtverečného tvaru, odolná vůči vertikálnímu zatížení, má úhlopříčky viditelné přes skleněné průčelí. Architektonická forma střechy s mnoha rovinami je dána trojrozměrným tvarem jejího hlavního nosníku. Všechny podlahy jsou zavěšené z konstrukce střechy. Unikátní geometrie stavby byla pečlivě navržena a vypočítána pomocí moderních projektových nástrojů. Tato stavba je v širším slova smyslu příkladem toho, jak ocelová konstrukce poskytuje neomezené možnosti při vytváření architektury, a také příkladem podpory trvale udržitelných řešení.

FRANCIE - BASALTE BUILDING
Basalte Building nacházející se v hustě zastavěné části Paříže v obchodní čtvrti La Défense přemosťuje mezeru mezi několika existujícími budovami. Pět dutinových podlaží s vysokým stropem je využito jako obchodní prostory, které jsou určené k umístění až 3 500 obchodů. Komplexní ocelová konstrukce o hmotnosti 5 800 t měří až 35 m. Byla postavena za osm měsíců a téměř všechny zdvíhací práce se vykonávaly v noci. Zakřivený tvar nosníků zvyšuje množství přirozeného světla uvnitř otevřených prostorů budovy, zatímco kovová mřížovina fasády poskytuje ochranu před sluncem. Tato velmi neobvyklá budova splňuje ty nejnáročnější normy kvality životního prostředí podle francouzské normy HQE.

NĚMECKO - FORMULE I RACE TRACK, YAS MARINA CIRCUIT
Nový okruh Formule 1 Yas Marina v Abu Dhabi se snaží nabídnout maximálně komfortní podmínky pro diváky. Okruh vystupuje z písku pouště, sedm tribun nabízí 40 000 klimatizovaných sedadel. Konstrukce střešní krytiny se odvolává na tradiční stany Arabské pouště. Oporou je dvojrozměrný rám složený z 19 km trubkových profilů. Spolu s dalšími kulturními zařízeními a zařízeními pro volný čas je tento komplex symbolem rychlého a dynamického rozvoje v zemích Perského zálivu.

MAĎARSKO - TERMINAL SKY COURT OF FERENC LISZT INTERNATIONAL AIRPORT
Toto nádherné rozšíření mezinárodního letiště v Budapešti nabízí velké aerodynamické kabiny, které cestujícím zabezpečí více pohodlí a úplně volný výhled na „Sky Court“. Tento vzhled byl dosažen díky geometrii 14 příhradových nosníků vyrobených z ocelových trubek o délce 68 m s různým poloměrem zakřivení a s oporou řady štíhlých sloupů ve tvaru vertikálního „V“ směrem k provoznímu prostoru letiště. 15metrový převis konzoly zvyšuje tento dynamický aspekt. Fasáda je plně otevřená směrem k ploše letiště přes zavěšenou skleněnou stěnu.

ITÁLIE - AVIVA STADION
Historickou slávu stadionu Lansdowne Road Stadium nahradil nový futuristický stadion: Aviva Stadium. Jeho tvar, rozměry, materiál a vlastnosti, jsou dány lokalitou a jejím okolím. Hladké křivky kolísavé výšky souvisejí s organickými formami a umožňují minimalizaci dopadu stadionu na městské části. Třpytivá a transparentní střecha ve tvaru podkovy, jejíž oporou je velká, ale lehká ocelová příhradová konstrukce uložená na kloubových ložiscích, je navržena tak, aby v maximální míře dopadalo sluneční světlo na trávník.

LUCEMBURSKO - LES RIVES DE CLAUSEN OFFICE BUILDING
V srdci starého města Luxemburg je tato kancelářská budova součástí obnovené průmyslové zóny. Z důvodu těžkých podmínek pro dodávku materiálu do této lokality v kombinaci s mnoha výhodami suchého procesu výstavby a nutnosti dodržení harmonogramu se preferovalo použití ocele jako konstrukčního materiálu. Výpočet konstrukce na základě konceptu přirozeného požáru umožnil velmi výrazné snížení tonáže požadovaného materiálu. Opláštění, které je kombinací skla a kovových panelů, je buď hladké, nebo perforované, upevněné na rámu z nerezové oceli a harmonicky se spojuje se strukturou v H-profilech.

NORSKO - HOLMENKOLLEN K120 SKI JUMP ARENA
Tento velkolepý lyžařský můstek postavený pro mistrovství světa v roce 2011 je novou atrakcí a stavební dominantou v okolí Osla a je viditelný dokonce i z moře. Lehká ocelová konstrukce přesahuje směrem nahoru a dozadu asi 80 m a při sklonu 36 ° spojuje kabiny rozhodčích a královský pavilon. Opláštění ochranných skel síťovinou z nerezové oceli chrání před větrem bez generování turbulencí. Na místě bylo postaveno deset prefabrikovaných modulů s hmotností 80 až 150 tun s použitím velkých mobilních jeřábů a spojením pomocí vysoce pevnostních šroubů. Pro účely snížení celkové hmotnosti se pro svářené profily a H profily bylo použito 1 000 tun vysoce kvalitní oceli S460 na celkovou hmotnost 1 400 tun.

PORTUGALSKO - DOLCE VITA TEJO
Jako největší obchodní centrum na Pyrenejském poloostrově má tato nákupní zóna 44 000 m2 prodejní plochy. Je úplně pokryta nafukovací membránovou konstrukcí ETFE, která tvoří střechu z průsvitných polštářů. Ocelová konstrukce střechy nákupního centra je tvořena mřížkou 10 × 10 m s obdélníkovými dutými profily na sloupech. Střešní konstrukci Plaza tvoří 15 oblouků, které mají rozpětí od 35 do 95 m. Použití oceli umožnilo obejít se bez podpěr. Jde o jeden z největších krytých prostorů v Evropě.

RUMUNSKO - OTOPENI INTERNATIONAL AIRPORT DEVELOPMENT
Tento nový terminál letiště v Bukurešti, postavený v seizmicky aktivní oblasti, je důmyslnou kombinací 3 500tunové ocelové konstrukce a betonových vyztužených stěn. Horní část je pokrytá zvlněnými nosníky komůrkového průřezu s rozpětím 41 m, které jsou ukotvené na závitových tyčích na pevných ocelových sloupech. Rychlé tempo realizace dosažené precizní prací na velkých komponentech umožnilo dokončení celé stavby za méně než čtyři měsíce.

ŠPANĚLSKO - SANT JOSEP BUILDING REFURBISHEMENT
Bývalý klášter založený v roce 1000 a vyhledávané poutní místo svatyně Vall de Nuria je dnes duchovní oázou i malým lyžařským a horským střediskem v Pyrenejích. Jedna ze čtyř kamenných budov okolo kostela, postavená v roce 1930, byla kompletně zrenovovaná. Čtyřposchoďová ocelová konstrukce, včetně nové střechy, byla vložena do pečlivě zachovaných existujících fasád. Toto umožnilo rozšíření ubytovacích a restauračních zařízení. Díky lehkosti ocelových prefabrikátů bylo možné jednoduše přenést všechny materiály na staveniště s využitím existující zubačky, která umožňuje jediný dopravní přístup do této vzdálené lokality.

ŠVÉDSKO - DISCFILTER BUILDING
Při pohledu zvenku má budova filtru pro tuto velkou čističku odpadních vod podobu jednoduchého dílu s harmonickými křivkami. Dvě 120 metrů dlouhé prosklené fasády jsou spojeny do oválného tvaru obloukovou střechou. Změny odstínu a denního světla harmonizují s lesem v pozadí a vytvářejí možnosti různého vnímání objektu, a to jak interně, tak i externě, v průběhu dne i roku. Technická zařízení jsou pečlivě integrována do budovy, která je zasazena do svého prostředí jako tichý a transparentní objekt. Charakter nedalekého národního parku se odráží prostřednictvím kontrastu mezi betonovými vodními nádržemi a lehkými, průsvitnými materiály budovy.

ŠVÝCARSKO - SCHOOL IN LEUTSCHENBACH
Ve svém konstrukčním pojetí je tato škola v centru staré průmyslové oblasti v blízkosti Curychu nápadně odvážná a inovativní. Tři bloky na sobě, které spočívají na příhradových nosnících ve tvaru V na jejím obvodu, snižují vliv na základy. Horní část je určena pro tělocvičnu s otevřeným prostorem směrem do terénu. Konstrukce v kombinaci s prosklenými stěnami je viditelná odevšad a propůjčuje budově její intenzivní výraz. Zabezpečuje též průchodnost vnitřních prostorů, kde jsou klasické chodby nahrazeny otevřenými halami určenými k různým účelům.

TURECKO - SABIHA GÖKCEN INTERNATIONAL AIRPORT - THE NEW TERMINAL BUILDING
Ambiciózní rozšíření druhého istanbulského letiště s kapacitou 40 milionů cestujících ročně bylo podnětem pro stavbu nového mezinárodního terminálu. Hlavní budova se skládá z množství malých a velkých kleneb, které jsou harmonicky vzájemně propojeny. Jejich formu zdůrazňují rolety měděné barvy. Elegantní lehké trojrozměrné oblouky konstrukce mají rozpětí 48 m. Ocelové konstrukce podlah spočívají na betónových pilířích a základech s vysoce účinným seizmickým zabezpečením.

European Steel Design Awards 2011
As a part of this prestigious competition in the field of steel structures, the European Convention for Constructional Steelwork awarded – in addition to the winter stadium in Chomutov – also fourteen buildings from different European countries. In previous issues of magazine KONSTRUKCE we informed about the Chomutov Arena, now we would like to present a selection of other winning projects.

Z podkladů ECCS

Bookmark
Ohodnoďte článek:

Fotogalerie
The Crystal, Kodaň (Dánsko)Aviva Stadion, Dublin (Irsko)Discfilter Building, Gothenburg (Švédsko)Škola v Leutschenbachu, Zürich (Švýcarsko)

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

ČVUT hostilo seminář Požárně bezpečnostní řešení stavby a návrhové normyČVUT hostilo seminář Požárně bezpečnostní řešení stavby a návrhové normy (346x)
Na dvě stovky posluchačů z řad odborníků na požární ochranu si našly 2. února 2012 cestu do Atelieru D na Stavební fakul...
Dřevostavby a cenové ukazatele nosných obvodových zdíDřevostavby a cenové ukazatele nosných obvodových zdí (59x)
Koncept „dřevostavba“ není zatím přesně definován. Tímto pojmem budeme rozumět stavební dílo, pro jehož nosnou konstrukc...
AČSZ – Křemík v oceli – důležitý prvek při žárovém zinkováníAČSZ – Křemík v oceli – důležitý prvek při žárovém zinkování (59x)
Žárové zinkovny v minulosti řešily a i dnes velice často řeší problém pozinkování materiálu z reaktivních ocelí, tzn. oc...

NEJlépe hodnocené související články

„Největší systémový nedostatek vidím v neošetřeném problému tzv. geotechnického rizika, které je součástí počátku stavebního záměru,“„Největší systémový nedostatek vidím v neošetřeném problému tzv. geotechnického rizika, které je součástí počátku stavebního záměru,“ (5 b.)
uvedl v rozhovoru pro časopis KONSTRUKCE Ing. Jindřich Řičica, předseda Asociace dodavatelů speciálního zakládání staveb...
Co jste hasiči, co jste dělali, že jste si takovou krásnou hasičárnu zasloužili?Co jste hasiči, co jste dělali, že jste si takovou krásnou hasičárnu zasloužili? (5 b.)
Autoři v článku popisují architektonické, konstrukční a materiálové řešení nové hasičárny v Krásné Studánce. Ta neslouží...
V mnoha směrech rekordní Bauma 2019V mnoha směrech rekordní Bauma 2019 (5 b.)
Po třech letech a tour v Indii a Číně se veletrh Bauma vrátil na výstaviště v bavorské metropoli – do Mnichova. Největší...

NEJdiskutovanější související články

Dřevostavby a cenové ukazatele nosných obvodových zdíDřevostavby a cenové ukazatele nosných obvodových zdí (9x)
Koncept „dřevostavba“ není zatím přesně definován. Tímto pojmem budeme rozumět stavební dílo, pro jehož nosnou konstrukc...
Analýza efektivity vytváření a využití antikorozních systémů na bázi materiálů obsahujících zinekAnalýza efektivity vytváření a využití antikorozních systémů na bázi materiálů obsahujících zinek (5x)
Zinkové povlaky tvoří nejefektivnější antikorozní ochranu ocelových výrobků. V práci je představena analýza nákladů...
AERO-THERM – kosmická technologie mezi izolacemiAERO-THERM – kosmická technologie mezi izolacemi (3x)
AERO-THERM znamená revoluci v izolaci a zateplování budov a objektů. AERO-THERM je nanotechnologie, která je schopna dík...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice