KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8433
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    Zajímavosti    Assesment and refurbishment of steel structures - recenze

Assesment and refurbishment of steel structures - recenze

Publikováno: 8.9.2005, Aktualizováno: 25.12.2008 00:57
Rubrika: Zajímavosti

Agócs, Z., Ziolko, J., Vičan, J., Brodniansky, J.: Assesment and Refurbishment of Steel Structures, Spon Press, London and New York 2005, 359 stran, ISBN 0-415-23598-7, současně Ister Science Ltd., ISBN 80-88683-29-7, cena 80 GBP.

Simultánním vydáním anglicky napsané knihy o prohlídkách a rekonstrukcích ocelových konstrukcí v Londýně a Bratislavě dosáhli slovenští profesoři (Agócs, Vičan a Brodniansky) a polský profesor Ziolko pěkného úspěchu, který je v oboru ocelových konstrukcí v našem regionu ojedinělý. Bariéra jazyková i odborná, která je mezi střední Evropou a anglosaským světem, je totiž značná a překoná ji jen málokdo. Předmluvu ke knize napsal známý profesor David Nethercot z londýnské Imperial College, významný funkcionář IABSE a nedávný předseda Asociace britských stavebních inženýrů, který autory umístil podle původu do České a Slovenské republiky a Polska, což se u občana Spojeného království dá pokládat za velmi informovaný přístup. V předmluvě vyzvedl především volbu tématu knihy, které je velmi aktuální, neboť jen polovinu v současnosti prováděných staveb představují novostavby a druhou polovinu tvoří právě rekonstrukce. V publikacích je to přesně naopak: téměř výhradně se věnují novostavbám.

OBSAHY JEDNOTLIVÝCH KAPITOL
Kniha je rozčleněna do šesti kapitol. V první se po úvodu (Agócs) s definováním zásad moderních rekonstrukcí, pojednáním o materiálu a krátké exkurzi do teorie spolehlivosti (Vičan) dostane čtenář k vítanému a v praxi použitelnému návodu, jak stanovit součinitele zatížení a součinitele materiálu při posuzování existujících a částečně již exploatovaných konstrukcí, u nichž se vlastník spokojí s limitovanou životností. Hodnotu doporučení ale poněkud zeslabuje skutečnost, že je použitelné jen ve slovenském prostředí, neboť se opírá o statistické rozbory kvalit slovenských ocelí z období před rokem 1990. Zvlášť při překladu do angličtiny ponechal autor neslovenského čtenáře v nejistotě, zda a případně s jakými modifikacemi, může nabídnutý postup použít i v jiné zemi.
Ve druhé kapitole (Agócs) se rozebírají příčiny havárií konkrétních konstrukcí, přičemž se vybírají typické případy, způsobené chybami v projektu, mylném stanovení zatížení, nevhodnými detaily konstrukce a špatným materiálem. Rozebírají se důsledky koroze, únavy, vysoké teploty a nehodových událostí pro konkrétní konstrukce. Vyhodnocuje se v literatuře zadokumentovaných 150 poruch ocelových konstrukcí a dochází se k tradičnímu a očekávanému zjištění: nejvíce chyb se přihodí při montáži konstrukcí a nejčastější příčinou havárií je ztráta stability.
Ostatní závěry již tak předvídatelné nejsou, zejména téměř čtvrtinový podíl poruch, majících původ ve svarových spojích, překvapuje. Třetí kapitola se věnuje prohlídkám ocelových konstrukcí. Autor (Agócs) probírá metodiku prohlídek a vybavení, potřebných k odhalení poruch a závad konstrukcí. Vychází přitom z bohaté praxe experta, působícího na Slovensku více než 40 let.
Čtvrtá kapitola pojednává o zesilování ocelových konstrukcí zvětšením průřezu, změnou statického působení, předpětím (vše Agócs) či obetonováním (Vičan). Popisuje se technika zesilování zatížené konstrukce a naznačuje se, kde a jak hledat rezervy konstrukce prostřednictvím přesného výpočtu, uvažujícího všechny relevantní okolnosti. Některé odborné termíny jsou přeloženy do angličtiny chybně (návrhová pevnost není design value of material resistance, ale design strength apod.), zde mohla být korektura pečlivější.
V páté kapitole (Agócs a Brodniansky) se probírá zesilování a rekonstrukce halových objektů a jsou zde doplněny i poznatky, získané s jednou konstrukcí haly, postižené požárem. Jedná se opět vesměs o příklady z praxe ocelových konstrukcí na Slovensku a popisované příklady jsou z hlediska možného zobecnění závěrů vybrány vhodně.
Šestá, velmi rozsáhlá kapitola, se týká rekonstrukce a zesilování mostů (Agócs), nádrží, stožárů a komínů (Ziolko) a plynovodu (Brodniansky). Popis a příčinu zřícení nejvyššího kotveného stožáru světa v Polsku (640 m) v devadesátých létech minulého století, na které by odborníci určitě byli zvědavi, ale prof. Ziolko neodtajnil. Kniha je doplněna jedním stem odkazů na literaturu, přičemž více než polovinu tvoří autocitace všech čtyř autorů a další velkou část tvoří odkazy na slovenské či české normy. Daní za obtížnou koordinaci textu čtyř autorů jsou dvojí (v jednom případě i trojí) rozdílná označení téže literatury a chybné převody názvů slovenských norem do angličtiny (designing místo design). Citelnější je, že obsáhlejší přehled světové literatury z oboru havárií a rekonstrukcí chybí. Bohužel nejsou citovány ani práce jediného českého autora, zabývajícího se již před dvaceti lety tématem rekonstrukcí, dnes již nežijícího L. Spala, u nějž slovenští autoři nepochybně ve svém odborném mládí ledacos pochytili. Přes několik kritických poznámek mohu i já knihu plně doporučit všem čtenářům, kteří se chtějí poučit z praktických zkušeností či dokonce z cizích nezdarů. Takto zaplacená cena je vždy mnohonásobně nižší než cena, která se platí za vlastní chyby.

Knihu lze objednat na adrese sarah.bailey@tandf.co.uk.

Bookmark
Ohodnoďte článek:

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

ČVUT hostilo seminář Požárně bezpečnostní řešení stavby a návrhové normyČVUT hostilo seminář Požárně bezpečnostní řešení stavby a návrhové normy (380x)
Na dvě stovky posluchačů z řad odborníků na požární ochranu si našly 2. února 2012 cestu do Atelieru D na Stavební fakul...
Výpočet dynamických sil v základech masivního padostroje při drop-in testech velkých tělesVýpočet dynamických sil v základech masivního padostroje při drop-in testech velkých těles (68x)
V technické praxi, viz např. obr. 1 a 2, jsou často požadovány zkoušky součástí nebo strojních celků dynamickým rázem (&...
AČSZ – Křemík v oceli – důležitý prvek při žárovém zinkováníAČSZ – Křemík v oceli – důležitý prvek při žárovém zinkování (61x)
Žárové zinkovny v minulosti řešily a i dnes velice často řeší problém pozinkování materiálu z reaktivních ocelí, tzn. oc...

NEJlépe hodnocené související články

„Největší systémový nedostatek vidím v neošetřeném problému tzv. geotechnického rizika, které je součástí počátku stavebního záměru,“„Největší systémový nedostatek vidím v neošetřeném problému tzv. geotechnického rizika, které je součástí počátku stavebního záměru,“ (5 b.)
uvedl v rozhovoru pro časopis KONSTRUKCE Ing. Jindřich Řičica, předseda Asociace dodavatelů speciálního zakládání staveb...
Co jste hasiči, co jste dělali, že jste si takovou krásnou hasičárnu zasloužili?Co jste hasiči, co jste dělali, že jste si takovou krásnou hasičárnu zasloužili? (5 b.)
Autoři v článku popisují architektonické, konstrukční a materiálové řešení nové hasičárny v Krásné Studánce. Ta neslouží...
V mnoha směrech rekordní Bauma 2019V mnoha směrech rekordní Bauma 2019 (5 b.)
Po třech letech a tour v Indii a Číně se veletrh Bauma vrátil na výstaviště v bavorské metropoli – do Mnichova. Největší...

NEJdiskutovanější související články

Dřevostavby a cenové ukazatele nosných obvodových zdíDřevostavby a cenové ukazatele nosných obvodových zdí (9x)
Koncept „dřevostavba“ není zatím přesně definován. Tímto pojmem budeme rozumět stavební dílo, pro jehož nosnou konstrukc...
Analýza efektivity vytváření a využití antikorozních systémů na bázi materiálů obsahujících zinekAnalýza efektivity vytváření a využití antikorozních systémů na bázi materiálů obsahujících zinek (5x)
Zinkové povlaky tvoří nejefektivnější antikorozní ochranu ocelových výrobků. V práci je představena analýza nákladů...
AERO-THERM – kosmická technologie mezi izolacemiAERO-THERM – kosmická technologie mezi izolacemi (3x)
AERO-THERM znamená revoluci v izolaci a zateplování budov a objektů. AERO-THERM je nanotechnologie, která je schopna dík...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice