KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8433
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Projektování    „Aspirujeme stát se největším BIM partnerem společnosti Autodesk v celé Evropě,“

„Aspirujeme stát se největším BIM partnerem společnosti Autodesk v celé Evropě,“

Publikováno: 25.11.2014
Rubrika: Projektování

tvrdí v rozhovoru pro časopis KONSTRUKCE Ing. Jiří Bendl, výkonný ředitel společnosti GRAITEC pro východní Evropu.

Lídrem v oblasti dodávek software pro stavebnictví jste na českém trhu již 24 let. Jak se za ty roky změnily požadavky a portfolio zákazníků?
Máte pravdu, je to již neuvěřitelných 24 let, co jsme s kolegou ze studií na vysoké škole zakládali AB Studio. Tehdy jsme všichni stáli na startovní čáře, vše bylo ještě v tehdejším Československu takříkajíc v plenkách. Když bych odpověď na vaši otázku zjednodušil, tak požadavky zákazníků se nezměnily. Projektant či architekt potřebuje být stále stejně konkurenceschopný ve svém oboru a výstupem jeho práce je většinou architektonická studie či projektová dokumentace. Co se však zcela zásadně změnilo, to jsou možnosti jak softwaru, tak i hardwaru. A portfolio se rozrostlo. Každý je dnes potenciálním zákazníkem, nasazení výpočetní techniky do projekční praxe již není otázka uvědomělosti, jako před zmíněnými 24 lety. Je to nezbytný pracovní nástroj.

Prozraďte něco více našim čtenářům o Graitec s. r. o. Roky známé AB studio je definitivně minulostí?
Před zhruba 11 lety jsme vstoupili do společnosti Graitec Group. Myslím, že to nebyl zase tak překvapivý krok, protože už předtím jsme dlouhá léta působili pod střechou německé firmy PGN Consulting+Engineering, což byla mimo jiné největší projekční firma na severu tehdejšího Německa (rozuměj západního). Když nabízíte software, ať už s jakýmikoliv službami, můžete si založit malou firmu a být úspěšní. Pokud ale software dlouhodobě vyvíjíte, a to my děláme od začátku, a navíc ho chcete prodávat i v zahraničí, musíte nabídnout svým zákazníkům odpovídající garanci, odpovídající investice. Toto a další předpoklady se nám splnili natolik, že nyní aspirujeme stát se největším BIM partnerem společnosti Autodesk v celé Evropě. Tím směrem dnes neochvějně kráčí Graitec a dnes vlastně už i my. No ale dejme tomu, že v brzké době nabídneme českému trhu novinku, ze které vyplyne, že ani to naše staré dobré AB Studio vlastně žádnou minulostí není. Nechte se překvapit.

Co vše se změnilo pro vaše zákazníky? Jde opravdu jen o změnu názvu společnosti nebo došlo i k nějakým jiným změnám?
Jak už jsem naznačil, změna jména není příčinou, ale důsledkem. Kdo nás jenom trochu zná, tak ví, že jsme stabilní firma, která se snaží vyvarovat převratným kotrmelcům. Na druhé straně je třeba podtrhnout, že se nemůžeme tvářit, že změny na trhu, změny u našich zákazníků či změny u našich partnerů se nás netýkají. Ano, i my se měníme, vždy s cílem držet co možná nejtěsnější kontakt s našimi zákazníky. Rozšířili jsme vedení firmy, rozšiřujeme tým vývojářů, společnost Graitec na jedné straně uzavřela s Autodeskem smlouvu o prodeji produktů Advance Steel a Advance Concrete, na druhé straně oznámila nákup anglické firmy MicroCAD, polského Robobatu či italské ERY. Zároveň jsme se pustili do vývoje nových komponent, nezbytných pro implementaci BIM řešení Autodesku zejména s důrazem na produkty Advance Steel a Advance Concrete. Když o tom tak přemýšlím, tak těch změn je u nás opravdu dost.

Úkolem nového týmu, který nyní společnost řídí, je rozvíjet firmu s využitím nových možností a technologií. Jaké zásadní novinky můžeme očekávat?
Jednak tím, že jsem nastoupil na pozici ředitele Graitecu pro východní Evropu, máme skvělou možnost začít o změnách přemýšlet v celém Graitecu společně. Nejlepším příkladem pro to je asi nová spolupráce naší české firmy Graitec s. r. o. a polského Robobatu. Obě firmy, které dnes společně disponují 80 zaměstnanci, sdílí zkušenosti techniků, obchodníků, pomáhají si při velkých projektech a hlavně pracují na novém konceptu BIM řešení. Takže obě firmy mohou ve svém důsledku svým zákazníků poskytnout za stejné peníze více. To samo o sobě už je myslím novinka, která stojí za to. Nový tým, který pražskou společnost řídí, se navíc snaží více promítnout potřeby zákazníků do naší každodenní práce. Připravujeme nové šablony, novou verzi našeho Helpdesku s tzv. „download centrem“, a především pokračujeme ve vývoji CADKONu.

Dlouhodobě podporujete především architektonické ateliéry a projekční kanceláře. Nově jste ale zabrousili i do vod strojírenství. Co v této oblasti nabízíte a jak je na tom v tomto segmentu konkurence? Myslíte, že u nových zákazníků obstojíte?
Naším cílem není až tak oslovovat nové zákazníky zaměřené na strojírenství. Kromě architektonických ateliérů a projekčních kanceláří máme ve svém portfoliu také významné realizační a stavební firmy, dodavatele technologií, developery a v neposlední řadě také největší projekční instituce. Ti všichni čas od času zabrousí do strojírenství, a od nás by bylo hrubou chybou, kdybychom jim nenabídli kvalitní řešení i v této oblasti.

Jaká další oblast kromě stavebnictví a strojírenství je pro vaše podnikání v Česku ještě zajímavá?
Nechceme naši specializaci dále rozmělňovat, abychom na konci neprodávali jako někteří naši konkurenti všechno všem. Nebezpečí, že se široká produktová paleta promítne do zhoršeného servisu, je veliké. Nakonec na nedávném Dni otevřených dveří, který jsme pořádali pro naše zákazníky, zaznělo jasně toto: „potřebujeme a očekáváme od vás servis, na který jme zvyklí“. 

Můžete již dnes poodhalit novinky, kterých se od vás v roce 2015 dočkáme?
Pokud bych vám nyní prozradil, co chystáme pro příští rok nového, nebyly by to pak už novinky. Takže se v tomto případě omlouvám za určitou skoupost na informace. Ale věřte, že pracujeme na dalších změnách, které odbornou veřejnost s největší pravděpodobností překvapí a nás posunou opět o krůček dopředu.

Výchozím předpokladem spokojenosti zákazníka je schopnost současně s produktem průběžné poskytovat kvalitní zázemí v podobě nadstandardní profesionální podpory. Jak se k podpoře zákazníka stavíte v Graitecu?
Kromě zavedené předprodejní a poprodejní podpory, jako jsou webináře, Helpdesk či školení v učebnách společnosti, jsou technici společnosti Graitec s.r.o. mobilní, takže jsou vždy připraveni v případě potřeby pomoci zákazníkovi s dojezdem přímo na místo. Graitec s.r.o. úzce spolupracuje s odbornými komorami profesních inženýrů, podílí se na tvorbě ČSN a pořádá řadu významných odborných akcí. Jednou z nejvýznamnějších akcí je soutěž Stavební CAD projekt.

Bookmark
Ohodnoďte článek:

Fotogalerie
Ing. Jiří Bendl

NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Vystužovanie stĺpov a stien monolitických železobetónových nosných konštrukcií staviebVystužovanie stĺpov a stien monolitických železobetónových nosných konštrukcií stavieb (254x)
Monolitické železobetónové nosné konštrukcie stavieb majú veľa výhod. Vyžaduje sa však pri ich navrhovaní dodržiavať nie...
Nová digitální mapa zatížení sněhem na zemiNová digitální mapa zatížení sněhem na zemi (82x)
Digitální mapa zatížení sněhem na zemi je výstupem řešení projektu GA Č R 103/08/0589 Pravděpodobnostní aplikace ge...
Systém včasného varování proti přetížení střešní konstrukce hal klimatickým zatíženímSystém včasného varování proti přetížení střešní konstrukce hal klimatickým zatížením (66x)
Ne každou zimu napadne během krátké doby velké množství sněhu, jako tomu bylo v zimě 2005/2006, anebo jako tomu bylo v n...

NEJlépe hodnocené související články

„Pilotní projekt nasazení BIM naplno poukázal nutnost komplexní změny přístupu všech na staveništi. BIM prostě není jen 3D model…,“„Pilotní projekt nasazení BIM naplno poukázal nutnost komplexní změny přístupu všech na staveništi. BIM prostě není jen 3D model…,“ (5 b.)
uvedl v rozhovoru pro časopis KONSTRUKCE vedoucí oddělení rozvoje Statutárního města Třinec Ing. Daniel Martynek....
Od určité výšky haly byla z důvodu urychlení výstavby uplatněna ocelová konstrukceOd určité výšky haly byla z důvodu urychlení výstavby uplatněna ocelová konstrukce (5 b.)
Společnost Fatra v červnu dokončila výstavbu Nové válcovny za 1,4 miliardy korun, silně pokročila v oblasti montáže výro...
Rozšírenie výrobného areálu ZKW SLOVAKIA KRUŠOVCERozšírenie výrobného areálu ZKW SLOVAKIA KRUŠOVCE (5 b.)
STAT‑KON úspešne dokončil projekt rozšírenia výstavby – expanzia závodu ZKW Krušovce s náročným technologickovýrobným pr...

NEJdiskutovanější související články

Trimaran – komerční a kongresové centrum v Praze na PankráciTrimaran – komerční a kongresové centrum v Praze na Pankráci (1x)
Předmětem článku je projekt, výroba, montáž a předpínání ocelové superkonstrukce nového objektu Trimaran v Praze na Pank...
Normalizace v oboru ocelových konstrukcí (1x)
Tento příspěvek navazuje na informaci o současném stavu a výhledech technické normalizace z minulé konference [1]....
Výpočetní modely styčníků ocelových konstrukcíVýpočetní modely styčníků ocelových konstrukcí (1x)
Při návrhu ocelové konstrukce využije statik nejčastěji prutové prvky, ale na konstrukci je řada míst, kde prutová teori...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice