KONSTRUKCE Media, s. r. o.Com4In Group
ISSN 1803-8433
English - Google Translate Česky - Překladač Google French - Google Translate Italian - Google Translate German - Google Translate Polish - Google Translate Spanish - Google Translate Swedish - Google Translate   |   Přihlásit se   
Nacházíte se:  Úvod    Aktuality    2016    Allplan 2017 definuje nové standardy v mezioborové komunikaci mezi účastníky stavebního procesu

Allplan 2017 definuje nové standardy v mezioborové komunikaci mezi účastníky stavebního procesu

Publikováno: 18.7.2016
Rubrika: 2016, Projektování

Společnost Allplan představila v Mnichově nejnovější verzi BIM řešení Allplan pro architekty a stavební inženýry. Allplan 2017 určuje díky integraci cloudové BIM platformy bim+ nový standard v mezioborové spolupráci. Modelování a modifikace těles, volných forem, prvků i výztuže jsou naprosto neomezené. Byl zdokonalen komfort a zautomatizováno množství pracovních operací. Díky spoustě vylepšení je Allplan2017 rychlý, stabilní a výkonný jako nikdy před tím.

„Digitalizace stavebního odvětví je v plném proudu a BIM mění od základu průběh práce. Architektům a stavebním inženýrům vždy záleželo a bude záležet na tom, aby mohli bezzádrhelů spolupracovat při projektování s ostatními kolegy,“ vysvětluje Markus Tretheway, viceprezident produktového managementu společnosti Allplan. „S produktem Allplan 2017 dáváme klientům do rukou BIM nástroj, s nímž je spolupráce všech účastníků stavebního procesu na základě modelu snadná a spolehlivá.“

Efektivní správa úkolů pomocí Task Board
Výzva při práci dle pracovní metody BIM spočívá v jasném přidělení úkolů kolegům, kteří se podílejí na celém projektu a v sledování těchto úkolů. Tuto funkci přebírá v Allplan 2017 nový prvek Task Board, který je napojen na otevřenou BIM platformu bim+.

Pomocí bim+ můžete sloučit, sledovat, analyzovat a sdílet data z modelu Allplan a dalších řešení OpenBIM. Nejasné situace nebo projekční chyby může rozpoznat např. BIM koordinátor vizuální kontrolou a ke každému problému přiřadit zpracovatele. Při interakci bim+ a Allplan se ihned oboustranně zobrazí nové úkoly. Nyní lze snadno a přímo danému odbornému projektantovi přidělit jeho úkoly. V souhře s bim+ a Task Board se nové úkoly v Allplanu zobrazují v reálném čase a jsou vizuálně propojeny s příslušnými objekty. BIM koordinátor i každý jednotlivý projektant tak mají přehled o nevyřízených úkolech. Urychluje se tak odsouhlasování a zkracuje čas projektování.

Efektivní spolupráce jednotlivých lokalit
Pomocí Allplan 2017 mohou uživatelé efektivně spolupracovat nad rámec jednotlivých lokalit. Nová verze zkracuje čas přenosu projektových dat přes internet průměrně o 75 %. Důvodem je vylepšená funkce Workgroup Online, která je součástí Allplan Workgroup manažeru a umožňuje výměnu projektových dat přes internet. Kolegové pracující na projektu tak mohou spolupracovat podstatně rychleji a efektivněji, a to i nezávisle na lokalitě.

Plynulá výměna dat nyní také přes IFC4
Spolehlivá výměna dat tvoří základ úspěšné spolupráce dle pracovní metody BIM. Proto byla v Allplan 2017 aktualizována a rozšířena rozhraní pro výměnu 3D objemových a plošných dat (NURBS). Pomocí nové verze lze nyní vyměňovat i geometrie volných tvarů bez předchozí polygonizace ve formátech DWG/DXF, DGN a Rhino. Poprvé je možný export BIM modelů v novém formátu IFC4. Souhra s jinými produkty je tak znatelně lepší, nepřesnosti a ztráta informací se značně sníží.

Přání zákazníků a zdokonalení detailů
Vzhledem ke spoustě zdokonalených detailů a realizaci přání zákazníků se Allplan 2017 stává nejstabilnějším a nejvhodnějším řešením pro každodenní práci v týmu. Například byla doplněna a nově strukturována knihovna ocelových profilů podle aktuálních dodavatelských programů o chybějící profily. Stávající knihovna SmartPart byla rozšířena o předdefinované okenní parapety.

Nejdůležitější novinky pro architekty

Modelování a modifikace bez hranic
Společnost Allplan integrovala již ve verzi 2016 modelovací jádro Parasolid společnosti Siemens PLM. Ve verzi 2017 se Allplan opět posunuje o krok dále a maximálně stírá hranice modelování a modifikace těles, volných forem a 3D prvků. V praxi to znamená: 3D tělesa lze modifikovat precizně bez předchozí polygonizace a konvertovat na volné formy. Uživatelem definované prvky lze kdykoli flexibilně měnit pomocí Booleovských operací nebo modifikace bodů. Kromě toho byl vylepšen uživatelský komfort a průběh práce při 3D modelování.

Větší komfort při tvorbě plánů
Pomocí přepracovaných funkcí pro vytváření pohledů a řezů se zhotovování plánů v Allplanu 2017 stává tak komfortním, jako nikdy před tím. Nové palety funkcí umožňují přímou a intuitivní kontrolu zobrazovacích parametrů. Změny v modelu budovy se aktualizují automaticky v plánech, řezech i pohledech. Manuálně přidané prvky zůstanou zachovány. Zajistíte tak, že plány se budou vždy shodovat s modelem budovy.

Dostupnost
Allplan Architecture 2017 a bezplatná 30denní zkušební verze jsou nyní k dispozici ke stažení. Další informace jsou k dispozici na: www.allplan.com.

Nejdůležitější novinky pro inženýry

Větší produktivita díky automatizovaným procesům
Pomocí automatizace opakujících se prací lze enormně ušetřit čas. V Allplan 2017 proto bylo integrováno Python rozhraní. Prostřednictvím programového rozhraní Python API máte přístup k funkcím programu Allplan a můžete v případě potřeby vytvářet nové funkce a objekty včetně výztuží. PythonParts disponují uživatelským rozhraním s paletami vlastností, úkony a individuálními pracovními postupy a lze je změnit několika kliknutími. Kromě toho můžete prostřednictvím Python API automatizovat opakující se pracovní operace – to je další plus pro produktivitu a kvalitu projektování.

Větší komfort u 3D výztuže
Pomocí nové funkce „Uložení výztuže podél trasy“ mohou uživatelé snadno a precizně ukládat výztuž. Nastavíte odpovídající výztužné prvky, jako třmínkové a podélné výztuže v jednom průřezu, vyberete požadovanou trasu uložení. Allplan Engineering 2017 potom automaticky vytvoří výztuž.

Dostupnost
Allplan Engineering 2017 a bezplatná 30denní zkušební verze jsou nyní k dispozici ke stažení. Další informace jsou k dispozici na: www.allplan.com.

Bookmark
Ohodnoďte článek:

Autor


NEJčtenější souvisejicí články (v posledních 30-ti dnech)

Vystužovanie stĺpov a stien monolitických železobetónových nosných konštrukcií staviebVystužovanie stĺpov a stien monolitických železobetónových nosných konštrukcií stavieb (279x)
Monolitické železobetónové nosné konštrukcie stavieb majú veľa výhod. Vyžaduje sa však pri ich navrhovaní dodržiavať nie...
Nová digitální mapa zatížení sněhem na zemiNová digitální mapa zatížení sněhem na zemi (80x)
Digitální mapa zatížení sněhem na zemi je výstupem řešení projektu GA Č R 103/08/0589 Pravděpodobnostní aplikace ge...
Systém včasného varování proti přetížení střešní konstrukce hal klimatickým zatíženímSystém včasného varování proti přetížení střešní konstrukce hal klimatickým zatížením (71x)
Ne každou zimu napadne během krátké doby velké množství sněhu, jako tomu bylo v zimě 2005/2006, anebo jako tomu bylo v n...

NEJlépe hodnocené související články

„Pilotní projekt nasazení BIM naplno poukázal nutnost komplexní změny přístupu všech na staveništi. BIM prostě není jen 3D model…,“„Pilotní projekt nasazení BIM naplno poukázal nutnost komplexní změny přístupu všech na staveništi. BIM prostě není jen 3D model…,“ (5 b.)
uvedl v rozhovoru pro časopis KONSTRUKCE vedoucí oddělení rozvoje Statutárního města Třinec Ing. Daniel Martynek....
Od určité výšky haly byla z důvodu urychlení výstavby uplatněna ocelová konstrukceOd určité výšky haly byla z důvodu urychlení výstavby uplatněna ocelová konstrukce (5 b.)
Společnost Fatra v červnu dokončila výstavbu Nové válcovny za 1,4 miliardy korun, silně pokročila v oblasti montáže výro...
Rozšírenie výrobného areálu ZKW SLOVAKIA KRUŠOVCERozšírenie výrobného areálu ZKW SLOVAKIA KRUŠOVCE (5 b.)
STAT‑KON úspešne dokončil projekt rozšírenia výstavby – expanzia závodu ZKW Krušovce s náročným technologickovýrobným pr...

NEJdiskutovanější související články

„Hrozivá“ kampaň Poslední strojař začala. Akademici a průmyslníci spojili síly a lákají ke studiu techniky společně„Hrozivá“ kampaň Poslední strojař začala. Akademici a průmyslníci spojili síly a lákají ke studiu techniky společně (3x)
Zástupci Fakulty strojní VŠB-TU Ostrava vytvořili ojedinělou kampaň, jež se poprvé nesnaží jen o samoúčelnou propagaci v...
Trimaran – komerční a kongresové centrum v Praze na PankráciTrimaran – komerční a kongresové centrum v Praze na Pankráci (1x)
Předmětem článku je projekt, výroba, montáž a předpínání ocelové superkonstrukce nového objektu Trimaran v Praze na Pank...
„V Brně rychle klesá počet volných nových bytů“„V Brně rychle klesá počet volných nových bytů“ (1x)
uvedl v rozhovoru pro časopis KONSTRUKCE Ing. Marek Vinter, MBA, předseda správní rady Asociace brněnských architektů a ...

Server Vodohospodářské stavby

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice

Rekonstrukce Vodního díla Nechranice